Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 10 19

Vėl sužvėrėjęs B.Daviesas – apie 2 milijonų nuotykį, K.Malone'ą ir Kauną

Per pirmą sezoną Kauno „Žalgiryje“ išaugti nuo besiblaškančio žaidėjo aikštėje iki ten viską griaunančio monstro Brandonui Daviesui prireikė gero pusmečio. Šįkart gal užteks kelių dienų?
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Jei Šarūnas Jasikevičius ir taikė kam nors prašymą „sužvėrėti“ ir tapti tokiu pat alkanu žaidėju kaip praėjusį sezoną, tai B.Daviesas išgirdo trenerį.

Per porą pralaimėtų rungtynių praėjusią savaitę nerūpestingu žingsniu praėjęs Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas vėl virto pro kraštus besiveržiančia jėga Stambule, kur trečiadienį Lietuvos čempionai gražiu stiliumi nukovė „Anadolu Efes“.

Stambule B.Davieso oponentai buvo dar stipresni nei Vitorijos „Baskonia“ ar Klaipėdos „Neptūno“ vidurio puolėjai, bet tarsi iš naujo pažadintas amerikietis laužėsi pro atletišką Bryaną Dunstoną ir 221 cm ūgio Tiborą Pleissą ir vertė taškus iš po krepšio, dar pridėdamas ir papildomą baudos metimą po paskui jį nespėjančių varžovų pražangų.

VIDEO: Puiki pirma „Žalgirio“ pergalė Eurolygoje ir draugų sveikinimai sužibusiam naujokui

B.Daviesas buvo rezultatyviausias (18 taškų) ir naudingiausias (21 balas) žaidėjas Kauno ekipoje Stambule, o tai reiškė, kad jis sugrįžo.

„Tai svarbus mačas, nes pirma pergalė Eurolygoje, mes grįžome į pergalių kelią“, – 24sek žurnalistui Donatui Urbonui Stambule sakė prakaitą nusišluostęs B.Daviesas.

VIDEO: B.Daviesas: apie sprigtą sekmadienį ir lūžį Stambule

Dominuoti pradėjo dėl komandos draugų

B.Davieso virsmas per savaitę buvo tarsi trumpa viso praėjusio sezono vaizdo santrauka, kai jis atvyko iš „Monaco“ klubo į Kauną ir ilgai ieškojo savęs aikštėje, o taip pat ir kamuolių, kurių sugriebdavo nepadoriai mažai, kaip vidurio puolėjui. Praėjusį rudenį buvo metas, kai mažasis Paulius Valinskas atkovodavo daugiau kamuolių nei 208 cm ūgio B.Daviesas.

„Kažkiek strigau praėjusio sezono pradžioje, nes atėjau į naują komandą, pas naują trenerį. Prireikė laiko, kol pajutau, kaip galėčiau išnaudoti savo jėgą, kad pajusčiau žaidimo sistemą, – prisiminė B.Daviesas, prisėdęs „Žalgirio“ treniruočių arenoje per Eurolygos dienos interviu. – Jaučiau, kad darau kai kuriuos dalykus prastai, tad labai stengiausi padaryti geriau.“

Komentatoriai tada spėliojo, kad galbūt už aukštaūgių žaidimą atsakingas buvęs „Žalgirio“ trenerių štabo narys Darius Songaila padėjo atsiskleisti B.Daviesui ir siautėti per Eurolygos ketvirtfinalio seriją su „Olympiakos“ ir LKL finalo seriją su Vilniaus „Rytu“, prieš kurį žaisdamas B.Daviesas rinko po 20,6 taško ir 27,2 naudingumo balo.

Tačiau B.Daviesas purtė galvą. „Treneriai išmokė daug gerų dalykų, bet aš labiausiai dėkingas esu komandos draugams, – pabrėžė 27 metų amerikietis. – Kai esi toli nuo namų, labai svarbu patekti į gerą žmonių grupę, kurioje gali pasijusti kaip šeimoje. Tai padeda grįžti į patogią būseną, tada didžiuojiesi, kad tapai komandos dalimi, ir gali atsilyginti jiems geru žaidimu.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

Nuo M.Jordano iki K.Malone'o ir K.Garnetto

Praėjusio sezono pabaigoje B.Daviesas žaidė taip gerai, kad 24sek video laidoje apie LKL finalus Prienų klubo treneris Virginijus Šeškus vis painiojo Brandoną Daviesą su Anthony Daviesu, dominuojančiu NBA „New Orleans Pelicans“ klube.

„Pirmą kartą apie tai girdžiu. Bet žmonės dažnai man sako Brandonas Daviesas (su lietuviškomis galūnėmis), kas irgi linksma, – šyptelėjo B.Daviesas. – Iš tiesų NBA mėgstamiausi žaidėjai buvo Michaelas Jordanas, taip pat Karlas Malone'as, Kevinas Garnettas.“

„Scanpix“/AP nuotr./Karlas Malone'as
„Scanpix“/AP nuotr./Karlas Malone'as

B.Daviesas augo Jutoje, kur gyveno jį įsivaikinusi vieniša moteris, o šioje valstijoje daug metų NBA arenose džiazavo komanda su K.Malone'u priešakyje.

Kažkiek „Jazz“ lyderio veiksmų B.Daviesas bandė pritaikyti ir savo žaidime, o dalį įgūdžių perėmė ir iš buvusio žalgiriečio Tanokos Beardo, su kuriuo yra sportavęs Jutos sostinėje Solt Leik Sityje.

Pastarąją vasarą B.Daviesas vėl skyrė daug laiko papildomoms treniruotėms, kilnodamas svarmenis namie ir žaisdamas krepšinį TBT turnyre, kuriame vasarai susibūrusios JAV komandos varžosi dėl 2 mln. dolerių prizo.

„Team Fredette“ atstovavęs žalgirietis nukeliavo iki pusfinalio, kur jo komanda pralaimėjo keturiais taškais. Du milijonai nuplaukė kitiems, bet turnyro metu įgyta patirtis liko.

„Mums trūko poros žingsnių, kad pasiimtume tuos pinigus. Vis tiek buvo įdomu žaisti aukštu lygiu vasarą – man tai padėjo, – įsitikinęs B.Daviesas. – Buvo smagu. Nežinojau, kiek toli mums pavyks nukeliauti, mes kritome atkrintamosiose varžybose, nors komanda buvo gera ir mums trūko nedaug. Buvo įdomu žaisti, nes turėjau kitokį vaidmenį, tikiuosi, kad įvairi patirtis praplėtė mano žaidimą ir aš galėsiu tai panaudoti šį sezoną.“

B.Daviesas gali mikliai ir vienas uždirbti du milijonus, jei ir toliau taip kils krepšinyje. Praėjusio sezono pabaigoje jis sudarė naują sutartį su „Žalgiriu“ ir jo metinis atlygis pakilo iki 550 tūkst. eurų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas ir Šarūnas Jasikevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas ir Šarūnas Jasikevičius

Galėjo pakilti ir dar daugiau, nes vasarą link „Žalgirio“ vidurio puolėjo rankas tiesė kiti Eurolygos klubai (gandai sklido apie „Barcelona“, „Chimki“), žaidėją vėl prisiminė ir NBA, kur B.Daviesas yra bandęs įsitvirtinti profesionalios karjeros pradžioje „Philadelphia 76ers“ ir „Brooklyn Nets“ gretose.

Tačiau „Žalgiris“ pasiūlymus atmetė, o pats B.Daviesas tvirtino, aplinkui ir nesižvalgęs.

„Buvo susidomėjimas, bet aš pratęsiau sutartį su „Žalgiriu“ dar sezono metu. Tada galėjau sukaupti dėmesį sezono pabaigai. Vasarą irgi galėjau susitelkti savo žaidimo tobulėjimui, – sakė vidurio puolėjas. – Nors pasiūlymų būta ir vasarą, aš buvau sutaręs su „Žalgiriu“ ir visa kita man buvo nesvarbu.“

Patenkintas likusiais žaidėjais ir naujokais

B.Daviesas žinojo, ką ras Kaune, kurį jis jau vadina antraisiais namais.

„Man buvo gera girdėti, kad žaidėjai (Edgaras Ulanovas, Antanas Kavaliauskas pratęsė sutartis) lieka klube, taip pat ir treneris (Šarūnas Jasikevičius). Todėl dar labiau norėjau grįžti, – tvirtino B.Daviesas. – Kaunas man lyg antri namai, aš tikrai gerai ir patogiai čia jaučiuosi. Mano šeima čia būna drauge, mes susitinkame šeimomis, o tai dar labiau sustiprina komandą. Tai visada yra gerai.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas su žmona ir dukra
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas su žmona ir dukra

Nors B.Daviesas mėgsta laisvalaikį leisti namie su žmona ir dukra, žiūrėti „Netflix“ siūlomus serialus, jam patinka ir vaikštinėti po Kauną, apžiūrint įvairius pastatus. Dabar jis jau pats gali pabūti gidu komandos naujokams iš JAV: Nate'ui Woltersui ir Thomasui Walkupui.

„Tai solidūs žaidėjai, jie puikiai integravosi į mūsų sistemą. Jie pakeitė mūsų komandą, bet tuo pačiu mes likome sunkiai dirbanti komanda“, – įsitikinęs B.Daviesas.

Jam patinka ir vyrai, žaidžiantys šalia jo arba prieš jį treniruotėse.

„Laurynas Birutis yra geras žaidėjas. Aukštas, turi gerus įgūdžius, manau, kad jis iš tų vyrukų, kurie dar atsiskleis. Šiuo metu jis dar būna kiek susikaustęs, bet jis žengia teisingu keliu, o mes jam padedame“, – sakė B.Daviesas.

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ katė maiše – kas šis naujokas? (2/5)

Šį sezoną aikštėje jis dažniau veikia drauge su A.Kavaliausku – tuo galima buvo įsitikinti trečiadienį Stambule, kai amerikiečio ir po traumos grįžusio lietuvio duetas atrodė labai darniai.

Galbūt tai buvo kiek neįprasta sirgaliams, bet ne B.Daviesui. „Gerai, kad Antanas grįžo, nes jis svarbus mūsų sistemai. Treniruotėse bandėme žaisti kartu ir mums gerai sekėsi. Todėl bandome tai ir per rungtynes“, – sakė jis.

B.Daviesas pats pasirengęs dar nustebinti „Žalgirio“ publiką: „Šią vasarą tikrai daug dirbau įvairiais kampais, metimai iš toli buvo vienas iš mano namų darbų. Tuo pačiu aš ir toliau pasirengęs daryti tai, ko manęs prašys treneris. Juo aš labai pasitikiu, jis nuolat kartoja, kad turiu žaisti labai energingai, aš tai ir bandau padaryti.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ kapitonas sieks dar vieno Eurolygos rekordo (1/5)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius