Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2020 03 16

„Žalgirio“ pradėta diskusija: Eurolygos klubai svarsto idėją įšaldyti žaidėjų sutartis

Dėl koronaviruso sustabdžius Eurolygos sezoną, turnyro komandos laužo galvas ne tik dėl to, kada ir kokiu formatu bus pratęstos varžybos, bet ir dėl žaidėjų ir trenerių sutarčių.
Paulius Motiejūnas
Paulius Motiejūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį buvo priimtas svarbus, bet būtinas sprendimas – dėl visame Senajame žemyne išplitusio koronaviruso grėsmės sustabdytas Eurolygos sezonas. Kaip vėliau paaiškėjo, aukščiausio lygio krepšinis Europoje buvo suspenduotas mažiausiai iki balandžio 11-osios.

Vis dėlto Eurolygos koridoriuose virė ir dar viena diskusija, kurią įskėlė Kauno „Žalgirio“ vadovai.

Kaip praneša graikų portalas sdna.gr, po pirmojo šoko, kai komandų ir lygos vadovai sprendė, ką daryti su turnyru ir rungtynėmis, netrukus buvo pereita prie kito – finansinio aspekto.

Pasak graikų, nerealu tikėtis, kad Eurolygos sezonas prasitęs jau balandžio 11-ąją, o ilga pertrauka ar net ankstyva sezono pabaiga reiškia, jog klubai neteks ir rėmėjų pinigų – šie nenorės mokėti už reklamą, kurios komandos tiesiog negalės suteikti.

Dėl to imta vystyti tema, kurios iniciatorius, pasak sdna.gr, buvo „Žalgiris“. Kauno klubo vadovai informavo savo kolegas iš visos Europos, jog Lietuvoje jau priimtas sprendimas nutraukti čempionatą ir išdalinti titulą bei prizines vietas, o dar svarbiau, jog Lietuvos komandos esą susitarė paleisti žaidėjus ir nusimesti jų atlyginimų už likusius sezono mėnesius naštą. Pats „Žalgiris“ tapo pirmąja komanda Eurolygoje, nusprendusia paleisti žaidėjus tol, kol arba jei bus pratęstas Eurolygos sezonas.

Sdna.gr duomenimis, remdamasis Lietuvos pavyzdžiu, „Žalgiris“ pareiškė, jog negali laukti, koronaviruso krizės pabaigos, kadangi komanda nutraukė treniruotes ir iš esmės nustojo funkcionuoti.

Tokia „Žalgirio“ vadovų iniciatyva įskėlė diskusijas, kurios tęsiasi jau dvi dienas. Jose daugelis komandų sutinka, kad būtų priimtas sprendimas įšaldyti žaidėjų kontraktus nuo kovo 15-osios, su galimybe jų galiojimą sustabdyti visam laikui.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas

Kaip pažymi sdna.gr, įšaldomi būtų tik žaidėjų ir trenerių, tačiau ne kitų, mažiau uždirbančių klubų narių, atlyginimai.

Ką reikštų toks sprendimas?

Geruoju scenarijumi, jei sezonas prasitęstų gegužės 1-ąją ar bet kurią kitą dieną, žaidėjai gautų atlyginimą už pratęsto sezono dalį.

Jeigu įvyktų blogasis scenarijus ir sezonas galiausiai taip ir nebūtų pratęstas, tuomet jų kontraktų galiojimo pabaiga būtų kovo 15-oji, o nuo šios dienos krepšininkai ir treneriai savo atlyginimų negautų.

Galutinis sprendimas dar nėra priimtas – komandų ir lygos vadovai diskutuoja, tačiau tuo pačiu supranta, kad rėmėjų, televizijos transliacijų ir bilietų pardavimo pajamų netektis komandoms gali atsieiti nuo 1 iki 5 mln. eurų per mėnesį.

Neabejojama, kad dėl galimų kontraktų įšaldymo ar nutraukimo variantų Eurolygos klubai konsultuosis su teisininkais. Vis dėlto, kaip teigia sdna.gr, daugelyje Eurolygos žaidėjų sutarčių gali būti numatyta force majeure situacija, tarp kurių turėtų būti įvardinti pandemijos ir karo atvejai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius