Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 06

Žinių iš „Žalgirio“ laukiantis amerikietis pasinėrė į finansų pasaulį

„Krepšininkas, turintis nuomonę, kairiarankis žudikas, baigęs Clemsono universitetą“, – tokį prierašą neseniai sukurtoje „Twitter“ paskyroje užsirašė KC Riversas. Sezono viduryje prie Kauno „Žalgirio“ prisijungęs amerikietis sirgalius džiugino tolimų metimų salvėmis, o dabar karantino laikotarpį leidžia galiniame namo kieme atlikdamas butaforinius metimus ore bei gilindamas žinias apie akcijų biržas.

„Man tiesiog buvo nuobodu, neplanavau to. „Twitter“ paskyrą turėjau ir anksčiau, bet buvau ją išsitrynęs, o dabar nutariau susigrąžinti“, – 15min sakė Kalifornijoje karantino laiką su šeima leidžiantis žalgirietis.

Kalifornijoje karantinas nėra griežtas, panašus į dabar esantį Lietuvoje. Iš namų išeidami žmonės privalo dėvėti kaukes, bet daugiau apribojimų nėra.

KC stengiasi būti namuose, žiūrėti savo ir kitų šeimos narių saugumo, o laisvą laiką skirti savęs tobulinimui.

Jis nori neatitrūkti nuo krepšinio. Nors neturi krepšio, bet galiniame namo kieme atlieka seriją metimų į orą, vėliau – kamuolio varymosi įgūdžių lavinimo pratimai.

Kai mankšta padaryta, jis dėmesį skiria naujai informacijai. Krepšininko dėmesį patraukė finansai ir akcijų biržos.

„Noriu, kad šis laikas man ir mano šeimai būtų naudingas, – 15min pasakoja KC Riversas. – Dabar domiuosi akcijų biržomis ir prekyba jose, noriu įgauti žinių apie nekilnojamo turto rinką. Nežinau, ar tame yra mano ateitis, tiesiog baigęs karjerą noriu turėti pasirinkimų galimybę, ko imsiuosi toliau. Tai gali būti ir ne pagrindinė mano veikla, o tiesiog papildomos pajamos. Matysime.“

Greitai Kauno „Žalgiryje“ apsipratęs KC Riversas dar prieš du mėnesius degino Eurolygos krepšių tinklelius, o dabar sezonas liko koronaviruso užmarštyje.

„Aš labai pasiilgau žaidimo. Nėra ko konkretizuoti, tiesiog noriu žaisti krepšinį. Nesu išskirtinis. Visi sportininkai pasiilgo veiklos, kuri jiems teikė didelį malonumą“, – pasakoja krepšininkas.

15min interviu su KC Riversu – apie netradicines treniruotes, Michaelo Jordano daromą įtaką, beprasmį Eurolygos pratęsimo variantą, Šarūno Jasikevičiaus išskirtinumą, neužbaigtą sezono pasaką ir ateities klausimą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./K.C. Riversas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./K.C. Riversas

Butaforinės treniruotės ir darbštumo etalonas

Eurolygą 2015-aisiais su Madrido „Real“ klubu laimėjęs KC Riversas per karjerą aplankė daugybę klubų bei visada garsėjo darbštumu treniruotėse.

Karantino metu jis neturi galimybių palaikyti sportinę formą, tačiau amerikietis bando suktis iš susidariusios padėties.

Nors jis neturi krepšio, bet galiniame kieme atlieka seriją metimų į orą, imituodamas įvairias situacijas. Tuomet – kamuolio varymosi pratimai, kad lavintų raumenų atmintį.

„Karantino metu neįmanoma išlaikyti sportinės formos, jei negali lankytis sporto salėje, – 15min pasakoja KC. – Jei negali kilnoti svorių, atlikti pratimų, mėtyti į krepšį ar sportuoti. Aš galiu palaikyti fizinę formą, bet neturiu prieigos prie daugybės dalykų, kurie leistų siekti sportinės formos.

Nekantrauju, kada galėsiu grįžti į salę ir vėl kibsiu į darbus. Dabar apsistoju ties kamuolio mėtymu ore bei driblingavimu su kamuoliu. Neturiu krepšio. Man reikėtų jį įsigyti, bet šiuo metu pinigai turi būti taupomi, nes mes nežinome, kas mūsų laukia ateityje.“

KC Riversas gimė ir užaugo Šarlotėje, Šiaurės Karolinos valstijoje, kurioje pirmuosius žingsnius krepšinyje žengė legendinis Michaelas Jordanas, lankęs vidurinę Emsley A. Laney mokyklą bei trejus metus studijavęs „North Carolina“ universitete.

Dokumentinis filmas „The Last Dance“ apie šešiskart NBA čempionu tapusį krepšininką sulaukė dar neregėto populiarumo, neišskirtinis šiuo klausimu yra ir „Žalgiryje“ tritaškius šaudęs gynėjas.

„Aš užaugau šiose vietose, tad man smagu prisiminti momentus, kuriuos mačiau dar vaikystėje, – pasakoja KC Riversas. – Malonu viską prisiminti iš naujo, matyti, kas vyko už kamerų. Kažkokių naujų faktų nėra daug. Visi girdėjome tas istorijas, galbūt jos nėra taip žinomos žmonėms Europoje, bet JAV sklandė įvairūs gandai apie MJ, kuriuos tekdavo girdėti ir man. Galima tuo tikėti, galima netikėti. Dabar matau, kad kai kurie gandai buvo teisingi, bet mano požiūrio į šį žaidėją tai nekeičia.“

Krepšininkas išskyrė pagrindinius dalykus, kurie jį žavi M.Jordano asmenybėje.

„Išskirtinė darbo etika bei neįtikėtinas konkurencingumas. Dabar galite suprasti, iš kur Kobe Bryantas pasiėmė savąjį „Mamba mentality“. Tai noras laimėti bet kokia kaina, kokį turėjo ir MJ. To šaknys matomos šioje dokumentikoje“, – mintimis dalijosi „Žalgirio“ snaiperis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./KC Riversas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./KC Riversas

Skirtingos Eurolygos ir NBA situacijos

„Kai tiek daug visko vyksta dėl viruso, manau, kad geriausia būtų nepratęsti Eurolygos sezono ir pradėti galvoti apie kitą sezoną“, – vos susikūręs anketą „Twitter“ tinkle prieš kelias dienas rašė krepšininkas.

Senąjį žemyną pasiekęs koronavirusas Eurolygos sezoną įšaldė dar kovo 12-ąją dieną.

Stipriausio Europos krepšinio turnyro galvos svarsto įvairius variantus, kaip sezonas galėtų būti užbaigtas, o tarp variantų yra likusių kovų užbaigimas Vilniuje ir Kaune.

„Nemanau, kad Eurolygos sezonas bus pratęstas, – užtikrintai sakė 33-ejų gynėjas. – Nemanau, kad verta tai daryti. Mes nesportavome jau du mėnesius, tad žaidėjų sugrąžinimas į klubus, fizinio pasirengimo stovyklos rengimas bei optimalios formos siekimas užtruktų iki trijų mėnesių. Tai labai didelė pertrauka, o mes neturime tokių sąlygų, kaip NBA žaidėjai. Daugelis Europos klubų negali pasigirti infrastruktūromis, kokias turi NBA komandos. Tai skirtingi pasauliai. Neskaitant to, kad neturime tokių sąlygų palaikyti formai, dar reikia paminėti, jog būtų labai sudėtinga grįžti.“

Kitas aspektas – finansinis. KC Riversas neturi kontrakto kitam sezonui, tad vasaros metu, jei sezonas būtų pratęstas, Kauno klubas turėtų išspręsti ir šį klausimą.

„Negaliu pasakyti, grįžčiau ar ne, nes priklauso nuo situacijos, o ji yra nenuspėjama. Aš neturiu kontrakto kitam sezonui, tad grįžimo atveju jis turėtų būti pratęstas. Daug faktorių darytų įtaką žaidėjų sugrįžimui, tarp kurių yra ir saugumas, tad spekuliuoti apie tai yra pernelyg sudėtinga. Vis dėlto nemanau, kad sezonas bus pratęstas“, – teigė krepšininkas.

O kaip dėl NBA?

„Tikiu, kad jis bus užbaigtas. NBA yra visai kitoje valtyje ir visai kitokioje situacijoje. Sezono užbaigimui ji turi didesnį variantų pasirinkimą, o Eurolyga ieško vienos vietos. NBA gali laukti ilgiau, nes čempionatas vyksta vienoje šalyje. Tai viską palengvina“, – sakė KC Riversas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas ir KC Riversas laiko KMT trofėjų
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Jankūnas ir KC Riversas laiko KMT trofėjų

Įspūdinga istorija, kurios nebesužinosime

Lapkričio pabaigoje Kauno ekipą papildęs amerikietis greitai privertė sirgalius pamiršti Mariaus Grigonio netektį.

KC ieškojo savęs pirmuosiuose penkiuose mačuose Eurolygoje, kuriuose „Žalgirio“ pralaimėjimų serija tęsėsi, tačiau Miunchene jis iššovė, o gerą žaidimą tęsė ligi pat lemtingos kovo 12-osios.

Po dvejų metų pertraukos į Eurolygą sugrįžęs veteranas spėjo sužaisti 18 mačų, vidutiniškai rungtyniavo po 22 minutes, pelnė po 9,3 taško (52,8 proc. dvit., 41,2 proc. trit., 90 proc. baud.).

Gynėjas buvo vertinamas ne tik už įvairiapusiškumą puolime – jis baudė varžovus tolimais metimais iš įvairių situacijų, kėlė grėsmę veržlumu bei kūryba. Jis nepėsčias buvo ir savoje aikštelės pusėje, dažnai gainiojęs svarbiausius varžovų krepšininkus.

„Sezonas Eurolygoje asmeniškai man buvo geras. Jis prasidėjo banguotai, reikėjo rasti savo vietą. Bet kai ją atradau, visko kilo į viršų. Stengiausi daryti tai, ko manęs buvo prašoma“, – sakė iš Sevilijos „Real Betis“ į Kauno ekipą atvykęs krepšininkas.

Devyni pralaimėjimai iš eilės buvo nustūmę žalgiriečius į paskutinę Eurolygos vietą, tačiau, kai tikinčių buvo likę vienetai, žaliai balti prabilo pergalių gausa.

Pagreitį įgavę Šarūno Jasikevičiaus vyrukai per 13 rungtynių seriją iškovojo 9 pergales ir sugrįžo į kovą dėl bilieto į atkrintamąsias.

„Mes tiesiog tęsėme darbą, žaidime nieko nekeitėme, – aiškino KC. – Pagrindinis dalykas buvo tas, kad pradėjome pataikyti, o su tuo pasikeitė ir mūsų mąstymas. Rungtynes užbaigdavome daug geriau. Buvo keletas paleistų progų laimėti, kaip dvikova Sankt Peterburge. Pergales rinkome skirtingais būdais, mėgavomės žaidimu. Žaidėme pagal Šaro planą, bet mūsų mąstymas buvo jau visai kitoks.“

Krepšininkas tiki, jog „Žalgiris“ galėjo sukurti įspūdingą sugrįžimo istoriją, galėjusią nustelbti pernykštę sėkmę reguliariojo sezono finiše.

„Turint omeny situaciją, kuri buvo, ir rungtynes bei varžovus, kurie mūsų laukė, tai patekimas į atkrintamąsias buvo tikrai įmanomas variantas, – mintimis dalijosi krepšininkas. – Tai būtų buvusi įspūdinga istorija, žinant, kad vienu metu buvome dugne. Prieš pralaimėjimą „Zenit“ komandai mes jau buvome atkrintamųjų zonoje. Jei būtų laimėję Rusijoje, dabar sėdėtume septintoje vietoje. Mes turėjome gerą šansą šį sezoną nuveikti kažką ypatingo.“

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./K.C. Rivers
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./K.C. Rivers

Šaro išskirtinumas

Pokalbio metu tema vis nukrypsta prie bene pagrindinės „Žalgirio“ mechanizmo detalės – trenerio Šarūno Jasikevičiaus, patikėjusio daugelio klubų jau nurašytu veteranu.

„Aš mėgavausi laiku „Žalgiryje“. Šioje karjeros stadijoje man to labai reikėjo. Man patiko dirbti su Šaru. Jis kietas, griežtas, bet aš jį labai gerbiu. Tai velniškai geras treneris bei puiki asmenybė. Jis žino, kaip iš žaidėjų išspausti maksimumą“, – įspūdžiais apie emocingąjį Kauno komandos dirigentą dalijosi KC Riversas.

Amerikiečiui jau 33-eji, o per karjerą jis vilkėjo daugybės Senojo žemyno klubų marškinėlius bei rungtyniavo pas daugybę skirtingų trenerių.

KC Riverso biografijoje galite įrašyti karjeros etapai Trevizo „Benetton“, Bolonijos „Virtus“, Krasnodaro „Lokomotiv“, Maskvos srities „Chimki“, Madrido „Real“, Miuncheno „Bayern“, Atėnų „Panathinaikos“ ar Belgrado „Crvena zvezda“.

„Jis buvęs žaidėjas, per karjerą pasiekęs labai daug, o tai yra didelis privalumas, – Šaro išskirtinumą aiškino KC. – Žaidimą jis supranta puikiai, nes daug metų žaidė aukščiausiu lygiu. Nenoriu sumenkinti kitų trenerių, kurie būdami žaidėjais nesiekė Šaro lygio ar neturėjo tokios aukšto rango varžybų patirties, bet Šaras laimėjo titulus ir žaidė įspūdingose komandose – nuo Eurolygos iki NBA. Sukaupta patirtis didžiulė, kurią jis gali panaudoti vadovaudamas žaidėjams, juos treniruodamas ar priimdamas sprendimus rungtynių metu. Jam lengviau tai daryti, nes būdamas žaidėju praėjo ugnį ir vandenį, ko kiti treneriai galbūt nematė.“

Ar sudėtinga sezono įkarštyje adaptuotis tokio reiklaus trenerio sistemoje?

„Sudėtinga prisitaikyti nebuvo. Tiesiog reikėjo suprasti, ko reikalauja Šaras. Jis prašo atsidavimo bei žaidimo pagal planą, jei negali to padaryti, tuomet turėsi problemų. Bet adaptuotis nėra sunku, ypač, jei sieki pergalių“, – teigė Kalifornijoje karantiną leidžiantis snaiperis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./KC Rivers
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./KC Rivers

Ateities klausimas

Sezono metu atletas teigė norįs kitą sezoną grįžti į Kauną, tačiau atėjęs koronavirusas ir jo atnešta krizė jaukia planus.

Dabar jis atsargesnis, o situaciją parodys laikas.

„Nežinau, nes dabar yra pernelyg daug neaiškumų, – apie galimą grįžimą į „Žalgirį“ kalbėjo gynėjas. – Klubų biudžetai siaurės, yra daug dalykų, kurie nuo krepšininkų nepriklauso. Mes kalbėsimės, kai bus aišku, kokia yra finansinė situacija.“

KC Riversas Lietuvoje praleido kiek daugiau nei tris mėnesius, kurie buvo labai įsimintini, nudažyti gausa tolimų metimų.

Kovo 1-ąją atletui suėjo 33-eji metai, tačiau minčių apie karjeros pabaigą dar tikrai nėra.

„Tikiuosi žaisti iki 37 ar 38-erių metų, tad dar turiu apie penkerius metus. Kartais pagalvoju, kada ateis ta diena, bet apie tai dabar tikrai nesvarstau“, – sakė KC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius