-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 29

Padai svilo kaip reikiant: K.Maksvyčio rinktinė išprakaitavo pergalę Čekijoje

Kazys Maksvytis pratęsė sėkmingą startą prie Lietuvos rinktinės vairo. Atrankos į 2023-ųjų pasaulio čempionatą rungtynėse mūsų šalies nacionalinė komanda Opavoje 74:66 (19:23, 26:9, 9:18, 20:16) nukovė Čekiją ir šventė antrąją pergalę.
Mindaugas Kuzminskas
Atrankos dvikova: Čekija - Lietuva / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Praėjusį penktadienį lietuviai 89:69 nugalėjo Bulgariją, tad pirmąjį „langą“ baigė be suklupimų.

Sunkokai prasidėjo susitikimas snieguotoje Čekijoje, kur rungtynes dėl COVID-19 apribojimų tribūnose įsitaisė tik tūkstantis sirgalių. 2:10 vienu metu atsiliko Lietuva, tačiau stabilizavo situaciją ir po pirmojo kėlinio turėjo keturių taškų deficitą – 19:23.

Po pertraukėlės lietuviai griebė jautį už ragų, išsiveržė į priekį, o varžovai ėmė kristi iš rikiuotės. Iš pradžių Davidas Jelinekas nusileido ant Eigirdo Žukausko kojos po metimo iš toli. Vienas čekų lyderių ilgai iš skausmo raitėsi ant parketo, kol galiausiai buvo palydėtas ant suolo. Martinas Peterka po kelių minučių gavo smūgį alkūne į veidą nuo Tomo Dimšos ir apsipylęs krauju buvo priverstas keliauti pas medikus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atrankos dvikova: Čekija - Lietuva
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atrankos dvikova: Čekija - Lietuva

Mindaugo Kuzminsko vedama Lietuvos komanda susikrovė ir dviženklį pranašumą bei į pertrauką išėjo pirmaudama 45:32.

Vis dėlto po pertraukos į aikštę čekai grįžo su gera energija, o štai lietuviams darėsi vis sunkiau. Dviženklė persvara ištirpo per trečią kėlinį, kurio metu Lietuva sukrapštė vos 9 taškelius. Prieš lemiamą 10-ties minučių atkarpą K.Maksvyčio auklėtiniai pirmavo 54:50.

Situacija kaito rungtynėms artėjant prie finišo, mat čekai po tolimo dūrio ketvirtojo kėlinio viduryje jau išsiveržė ir į priekį (58:59). Lietuviai netrukus susigrąžino minimalią persvarą, tačiau aikštės šeimininkai laikėsi per kovinį atstumą iki pat mačo pabaigos. Laimei, kovingumas ir meistriškumas galiausiai padėjo mūsų šalies rinktinei išplėšti pergalę.

M.Kuzminskas su 13 taškų (3/6 dvit., 2/2 trit., 1/2 baud. met.) buvo rezultatyviausias lietuvių gretose, jis taip pat atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir surinko 17 naudingumo balų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atrankos dvikova: Čekija - Lietuva
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atrankos dvikova: Čekija - Lietuva

Dvigubu dubliu pasižymėjo Martynas Echodas: 12 pelnytų taškų ir 11 atkovotų kamuolių. Centro efektyvumas – 19 balų.

Solidžiai sužaidė ir antrąsias rungtynes rinktinėje žaidęs Eigirdas Žukauskas, kuris surinko 11 taškų, atkovojo 8 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus ir baigė susitikimą su 18 naudingumo balų savo taupyklėje. Kai Eigirdas buvo aikštėje, lietuviai pelnė 21 tašku daugiau nei varžovai. Pagal šį rodiklį Permės „Parma“ puolėjas buvo geriausias komandoje.

Varžovų ekipoje išsiskyrė 21 tašką surinkęs Tomašas Kyzlinkas.

Lietuvos rinktinei sunkiai sekėsi pataikyti: dvitaškius K.Maksvyčio auklėtiniai matė 49 proc. (21/43), tritaškius – 26 proc. (6/23) taiklumu.

Kovą dėl kamuolių Lietuva laimėjo 45:39, puolime lietuviai nusiėmė 17 kamuolių, o antraisiais šansais surinko 13 taškų – vienu mažiau nei varžovai.

K.Maksvyčio komanda prarado 12 kamuolių, čekai – 13. Po oponentų klaidų lietuviams pavyko pelnyti 17 taškų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atrankos dvikova: Čekija - Lietuva
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atrankos dvikova: Čekija - Lietuva

Ryškiausias skirtumas tarp komandų buvo atsarginių žaidėjų indėlis. Nuo suolo kilę Lietuvos krepšininkai pelnė 44 taškus, o štai Čekijos atsarginiai įmetė 17.

Į kitą stovyklą rinktinės sugužės jau kitais metais – 2022-ųjų vasario pabaigoje. Tuomet K.Maksvytis su rinktine keliaus į Bosniją ir Hercegoviną vasario 24-ąją, o po trijų dienų prieš bosnius kausis namuose.

Lietuva: M.Kuzminskas 13 (3/6 dvit., 2/2 trit., 1/2 baud. met., 4 rez. perd., 17 naud. bal.), M.Echodas 12 (11 atk. kam., 19 naud. bal.), E.Žukauskas 11 (8 atk. kam, 18 naud. bal.), M.Girdžiūnas ir T.Dimša po 8, L.Birutis 6, A.Butkevičius ir O.Olisevičius po 4, G.Masiulis ir V.Čižauskas 3, D.Gailius 2, M.Normantas 0.

Čekija: T.Kyzlinkas 21, J.Bohačikas 13, M.Peterka 9.​​​​​​

VIDEO: Kazio Maksvyčio komentaras po laimėtų rungtynių prieš čekus
VIDEO: M.Kuzminsko komentaras po laimėtų rungtynių prieš čekus
VIDEO: Eigirdo Žukausko komentaras po pergalės prieš čekus

Rungtynių eiga. Lietuva – Čekija 74:66 (19:23, 26:9, 9:18, 20:16)

Ketvirtas kėlinys. Lietuva – Čekija

40 min. Labai svarbaus metimo nepataikė J.Bohačikas. Daug kontakto, bet teisėjai pražangą galiausiai užfiksavo prieš A.Butkevičių (69:65). A.Butkevičius apsigynęs neįdėjo į krepšį, bet netrukus ištaisė savo klaidą – 71:65.

Rungtynes Kuzia uždarė tritaškiu iš aikštės vidurio.

39 min. E.Žukauskas pataikė itin svarbų tritaškį, prasidėjus priešpaskutinei ketvirtojo kėlinio minutei (67:62). J.Bohačikas atsakė tolimu šūviu po pertraukėlės (67:65).

38 min. T.Dimša prametė baudos metimą, pranašumas siekė tik du taškus – 64:62.

36 min. E.Žukauskas pelnė labai svarbius taškus – 63:60. O ir apsiginti pavyko.

Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Opavoje
„Ramiai, ramiai“, – nuo suolo kai kuriuos įsiaudrinusius žaidėjus ramina rinktinės vadovai Valdemaras Chomičius ir Žydrūnas Vilenčikas. Šaltos galvos reikia, nes mačo pabaiga karšta.

35 min. Štai taip. Jau atsiliekame po dar vieno čekų tolimo dūrio, bet situaciją tritaškiu pataisė V.Čižauskas – 61:59.

34 min. Kuzia piktas po kontakto su varžovu. Nervingos šiandien rungtynės, daug kietos kovos. Mindaugas padidina pranašumą – 58:56.

Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Opavoje
Abi komandos šiandien labai prastai atakuoja tritaškius – per abi komandas 6 iš 31. Bet po trečiojo čekų tritaškio rezultatas tapo lygus (56:56), o Opavos arenoje keturių trimitininkų užvedami žiūrovai padidino triukšmą iki maksimalaus.

33 min. Trys taškai. Lygu. Svyla padai Opavoje – 56:56.

32 min. Dvitaškis su pražanga į Lietuvos krepšį ir pranašumas buvo sumažėjęs vos iki taškelio. M.Echodas nuo baudų linijos pataikė abukart – 56:53.

31 min. G.Masiulis nepamatė laikrodžio ir sviedė apsisukdamas link krepšio, nors iki atakos pabaigos dar buvo likusios 11 sekundžių.

Trečias kėlinys. Lietuva – Čekija 54:50

Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Opavoje
Vis daugiau gynybinės kovos aikštėje. G.Masiulis ir E.Žukauskas gražiais blokais nokautavo varžovus, bet ir čekai pristabdė mūsų šalies komandos lyderius. Nepatenkintas žaidimo organizacija K.Maksvytis piktai liepė sėsti ant suolo V.Čižauskui. Trečiasis kėlinys baigėsi dar vienu G.Masiulio bloku, bet lietuvis po gerą epizodą palydėjo ne tokiu gražiu žodžiu ir gavo techninę pražangą.

30 min. Ketvirtas kėlinys bus įtemptas. G.Masiulis po bloko kažką pasakė varžovui ir gavo techninę pražangą. Lietuvių persvara ištirpo iki keturių taškelių.

29 min. Greita varžovų ataka ir skirtumas mažėja iki aštuonių – 54:46.

28 min. Teisėjai nefiksavo pražangos prieš O.Olisevičių, kuris netrukus užsidirbo techninę pražangą už kalbas.

26 min. O.Olisevičius po ilgos pertraukos pelnė taškus – 51:40.

24 min. Sumažėjo pranašumas iki vienženklės ribos – 49:40.

23 min. Gera kova po krepšiu leidžia nusiimti kamuolį puolime lietuviams. P.Bohačikas pelnė dvitaškį su M.Echodo pražanga ir persvara sumažėjo – 38:49.

21 min. M.Echodas sulig sirena pelnė taškus iš po krepšio – 47:32.

Antras kėlinys. Lietuva – Čekija 45:32

20 min. L.Birutis sunkiai, tačiau įvertė dvitaškį iš po krepšio. Gera kėlinio pabaiga.

19 min. T.Dimša pelnė dvitaškį paskutinę atakos laiko sekundę.

18 min. M.Girdžiūnas išprovokavo nesportinę varžovo pražangą.

17 min. L.Birutis sulaukė gero T.Dimšos perdavimo ir pelnė taškus – 39:32.

16 min. T.Dimša užvažiavo M.Peterkai į veidą alkūne, šiam teka kraujas. Jau antrą varžovą iš kovos eliminavo lietuviai – 37:30.

Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Opavoje
M.Kuzminsko ir E.Žukausko duetas veikia taip darniai ir naudingai, tarsi jie žaistų kartu ne pirmą kartą. Abu puolėjai labai naudingi ir puolime, ir gynyboje, jų +/ – rodiklis geriausias komandoje.

15 min. Varžovai šaukia dar vieną pasitarimą po puikaus M.Kuzminsko perdavimo E.Žukauskui ir dviejų taškų. J.Bohačikas po pertraukėlės išprovokavo G.Masiulio pražangą. T.Dimša nubaudė varžovus tritaškiu – 37:26.

14 min. Technine pražanga nubaustas Čekijos suolas – 32:25.

Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Opavoje
Arena nuščiuvo, kai pasigirdo klyksmas prie Čekijos rinktinės suolo. Ten D.Jelinekas raitėsi ant grindų iš skausmo, susiėmęs už kojos. Penktadienį į bosnių krepšį jis įraitė 31 tašką, tad tai didelis praradimas šeimininkams. Galiausiai D.Jelinekas ant vienos kojos paliko aikštę, prieš tai sulaukęs atsiprašymo iš M.Kuzminsko ir G.Masiulio.

13 min. M.Kuzminskas pelnė taškus greitoje atakoje, o vienas varžovų lyderių D.Jelinekas atsidūrė ant parketo. Jis po metimo užlipo ant E.Žukausko kojos ir pasisuko čiurną. Panašu, sužeidimas skausmingas. O ir pražanga, nors teisėjai jos nefiksavo, E.Žukauskui privalėjo būti skirta.

M.Kuzminskas blokavo varžovo metimą, o E.Žukauskas iškišo puikų perdavimą G.Masiuliui – 30:25.

12 min. V.Čižauskas prasižengė jau trečiąjį kartą, bet jis paliekamas aikštėje. Lietuviai laikosi priekyje minimalia persvara – 26:25.

11 min. Kuzia! Trys taškai. O štai V.Čižauskas puikiai surado M.Echodą, priekyje jau Lietuva – 24:23.

Pirmas kėlinys. Lietuva – Čekija 19:23

10 min. M.Echodas nusiėmė kamuolį puolime ir pelnė taškus, bet į gynybą lietuviai grįžti nespėjo – 19:23.

9 min. K.Maksvytis skėsčioja rankomis – pražanga prieš V.Čižauską nebuvo užfiksuota, o štai gynėjui teisėjai taisyklių pažeidimą sušvilpė. Puolime vėl puikiai tvarkosi M.Kuzminskas – 17:21.

Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Opavoje
Čekai pasitiko Lietuvos rinktinės gynėjus tokia aktyvia gynyba, kad pradėti atakas, kad ištrūkti iš pinklių tikrai nebuvo paprasta, kol M.Girdžiūnas pradėjo laužti ledus savo firminiais metimais iš vidutinio nuotolio. Rungtynėse su Bulgarija tritaškiais prapliupęs O.Olisevičius Opavoje labiau saugomas ir turi kurtis metimus iš arčiau, bet ten erdvės mažai.

8 min. M.Kuzminskas pasirodė aikštėje ir pelnė pirmuosius taškus, bet J.Bohačikas įsmeigė tritaškį. Lyg problemų būtų maža, V.Čižauskas užsidirbo pražangą puolime – 14:21.

7 min. M.Echodo klaida baigėsi greita čekų ataka. Vis dar atsiliekame – 12:18.

5 min. M.Girdžiūnas toliau renka taškus, bet varžovai labai sėkmingai atakuoja L.Birutį – 12:14.

4 min. O.Olisevičius dvitaškiu sumažino skirtumą, T.Dimša pataikė dvitaškį, o M.Girdžiūnas, perėmęs kamuolį, išprovokavo pražangą – 10:12.

3 min. M.Peterka smeigė tritaškį, M.Girdžiūnas pataikė iš vidutinio nuotolio – 4:10.

2 min. T.Kyzlinkas išprovokavo T.Dimšos pražangą mesdamas iš trijų taškų zonos, kitoje atakoje pridėjo dvitaškį. Lietuva atsilieka – 2:7.

1 min. Pirmoji Lietuvos rinktinės ataka baigėsi klaida, o čekai atidarė taškų sąskaitą dvitaškiu. L.Birutis atsakė metimu iš po krepšio – 2:2.

Starto penketai:

Lietuva: Mindaugas Girdžiūnas, Tomas Dimša, Arnas Butkevičius, Osvaldas Olisevičius, Laurynas Birutis.

Čekija: Jaromiras Bohačikas, Petras Bohačikas, Tomašas Kyzlinkas, Martinas Peterka, Jakubas Širina

Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Opavoje
Ar žinote, kodėl rungtynės žaidžiamos nedideliame gražiame Čekijos mieste Opavoje? 60 tūkst. miestas nėra didžiausias, bet 3 tūkst. vietų arena priskiriama tarp keturių geriausių Čekijoje, o tikroji priežastis yra Jakubas Širina. Ilgametis Čekijos rinktinės žaidėjas yra kilęs iš Opavos, šio miesto komandai jis atstovauja 13 pastarųjų metų. 34 metų įžaidėjas nusprendė po Tokijo olimpinių žaidynių baigti karjerą, bet sutiko padėti rinktinei per pirmąjį langą, kai išgirdo, kad dėl jo mačas rengiamas jo gimtajame mieste. Rungtynės su Lietuva yra 50-osios ir paskutinės per J.Širinos karjerą.
Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas Opavoje
Sveiki, linkėjimai iš apsnigtos Opavos! Lietuviški būgnai ir nedidelė sirgalių grupė su Tomu Balašiu-Sėkla priešakyje sukorė ilgą kelią, kad palaikytų Lietuvos rinktinę Čekijoje. Dėl COVID-19 protrūkio šalyje leidžiama tik tūkstantis aistruolių, bet ne visi jų pasižymi atsakingumu – nepaisant užsikrėtimų rekordų praėjusią savaitę, šiandien arenoje galima pamatyti žmonių be veido kaukių. Net ir Čekijos krepšinio legenda, antrasis čekas, patekęs į NBA, Jiri Welschas nusimetė kaukę bendraudamas su Kęstučiu Kemzūra – Čekijoje 2013-2015 metais dirbusiu Lietuvos rinktinės treneriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius