-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 04 /17:59

Dviejų pratęsimų dramoje vokiečiai nukovė Lietuvos rinktinę

Neįtikėtino scenarijaus rungtynėse lietuviai kovėsi dėl pirmosios pergalės Europos čempionate, tačiau ir vėl krito – šįkart po dviejų pratęsimų pralaimėdami Vokietijai 107:109 (19:19, 22:27, 24:20, 24:23, 7:7, 11:13).
Ignas Brazdeikis
Žūtbūtinė kova prieš šeimininkus: Lietuva - Vokietija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Arnas Butkevičius paskutinės sekundės tolimu metimu galėjo atnešti pergalę, tačiau kamuolys atsimušė į lanką, palikdamas Lietuvos rinktinę B grupės dugne.

Lietuviai įspūdingai išsigelbėjo ketvirto kėlinio pabaigoje, kai per paskutines dvi minutes panaikino 7 taškų deficitą (82:89), tačiau savo šansą paleido pirmo pratęsimo metu.

Lietuva užtikrintai pradėjo pirmąjį pratęsimą, ir atrodė, kad nusikals pirmąją pergalę, tačiau likus 30 sek. Dennisas Schroderis pelnė du taškus su apmaudžia Domanto Sabonio pražanga ir išlygino rezultatą.

Verta paminėti, kad vokiečiai turėjo paskutinio metimo teisę tiek ketvirtajame kėlinyje, tiek pirmajame pratęsime, tačiau D.Schroderio ir Franzo Wagnerio metimai buvo netikslūs.

VIDEO: Rungtynių Lietuva – Vokietija akimirkos

Jonas Valančiūnas sužaidė žvėriškas rungtynes, pelnydamas 34 taškus, atkovodamas 14 kamuolių ir atlikdamas 5 rezultatyvius perdavimus, tačiau savo herojų turėjo ir Vokietija.

Franzas Wagneris, 21-erių „Orlando Magic“ talentas, siautėjo Kelno arenoje it Dirkas Nowitzkis geriausiais laikais, o kai jo elementai nusilpo – estafetę perėmė D.Schroderis ir pratęsimo metu prabilęs Maodo Lo.

Ši trijulė kartu pelnė net 78 taškus.

M.Lo antro pratęsimo pabaigoje dviem iš eilės tritaškiais dūrė į Lietuvos rinktinės paširdžius, mūsiškių išsigelbėjimą paversdamas „misija neįmanoma“.

Vis dėlto lietuviai kabinosi. Metimai vienas po kito skriejo pro šalį, tačiau A.Butkevičius ir Martynas Echodas gelbėjo taisydami juos.

Ignas Brazdeikis ėmėsi iniciatyvos išplėšti dar vieną pratęsimą, tačiau pataikyti po prasiveržimo rinktinės naujokui nepavyko. Atkovojus kamuolį dar liko laiko A.Butkevičiaus šūviui, bet...

Marius Grigonis geriausiai talkino J.Valančiūnui, o Domantas Sabonis ir I.Brazdeikis tai žybtelėdavo, tai vėl pradingdavo. Gerų atkarpų turėjo Mindaugas Kuzminskas, patempdavęs komandą pirmoje mačo pusėję, kai J.Valančiūnas dar nebuvo taip įsismaginęs.

Įspūdingo atkaklumo rungtynėse nė viena komanda nebuvo įgijusi dviženklės persvaros, o lietuviai šiame mače pirmavo vos 9 minutes (vokiečiai – beveik 37), nors pirmaujanti komanda keitėsi 11 kartų.

Rezultatyviausi rungtynių žaidėjai
LIETUVA VOKIETIJA
Jonas VALANČIŪNAS 34 Franz WAGNER 32
Marius GRIGONIS 17 Dennis SCHRODER 25
Domantas SABONIS 13 Maodo LO 21
Ignas BRAZDEIKIS 12 Daniel THEIS 11
Mindaugas KUZMINSKAS 11 Andreas OBST 9
Rokas JOKUBAITIS 7 Niels GIFFEY 4

RUNGTYNIŲ EIGA:

50 min. Vokiečiai klysta, bet M.Grigonis nepataiko iš toli. D.Schroderis nepataiko dovanodamas dar vieną šansą, bet juo lietuviai ir vėl nepasinaudoja. I.Brazdeikis prameta pro prasiveržimo, lietuviai dar kartą atsikovoja kamuolį, kuris pasiekia laisvą prie tritaškio likusį A.Butkevičių. Metimas, deja, netikslus. Vokiečiai laimi rungtynes.

49 min. M.Lo driblinguoja prieš M.Echodą ir smeigia tritaškį. I.Brazdeikis bando atsakyti tuo pačiu – nepataiko, bet A.Butkevičius taiso metimą. Bet M.Lo daro tą patį – vėl meta tritaškį pro M.Echodo rankas. I.Brazdeikis iš toli nepataiko, bet M.Echodas nusiima kamuolį ir pelno taškus su pražanga – 107:109.

48 min. JV vėl prie baudų metimų linijos – 102:103.

47 min. D.Schroderis ima tempti vokiečių komandą – du jo baudų metimai. I.Brazdeikis atsako rezultatyviu prasiveržimu – 100:103.

46 min. Vokiečiai antrąjį pratęsimą pradeda penkiais taškais be atsako. Iš toli pataiko netgi D.Schroderis – 96:101. M.Grigonis baudų metimais švelnina rezultatą.

45 min. M.Grigonis pasinaudoja D.Sabonio užtvara ir pataiko dvitaškį. Tačiau D.Schroderis pelno du taškus su penktąja D.Sabonio pražanga... Lygu 96:96. Likus 30 sek., lietuviai rezga ilgą ataką, bet galiausiai M.Grigonis prameta floaterį... Kovoje dėl kamuolio lietuviai prasižengia. Likus 8 sek. vokiečiai šįkart metimą patiki F.Wagneriui, bet ir jis netaiklus – dar vienas pratęsimas!

44 min. Lietuviams nepavyksta užpulti, vokiečiai deda iš viršaus – 94:93.

43 min. Vokiečiai šaudo iš toli, o lietuviai niekaip neatsikovoja kamuolio. Galiausiai D.Schroderis prasiveržimu švelnina skirtumą – 93:91. M.Grigonis provokuoja pražangą, bet pataiko tik kartą – 94:91.

42 min. J.Valančiūnas pučia F.Wagnerio metimą, o kitos atakos metu vėl provokuoja pražangą – 93:89.

41 min. M.Grigonio šaltakraujiškas „floater'is“ pradeda pratęsimą.

40 min. D.Schroderis nepataiko iš toli, o J.Valančiūnas pro krepšiu provokuoja grubią pražangą. Po peržiūros nesportinė pražanga neskirta. JV mažina atsilikimą – 85:89. JV prameta vieną baudos metimą, bet lietuviai atsikovoja kamuolį. J.Valančiūnas pelno dar du taškus, o nuo kitos vokiečių atakos pavyksta apsiginti. I.Brazdeikio reidas pasibaigia dviem taškais, lygu – 89:89. Vokiečiams lieka 7 sekundės. D.Schroderis legendinio MJ stiliumi meta po driblingo per I.Brazdeikio rankas, bet į lanką! Pratęsimas!

39 min. M.Grigonio prasiveržimas ir lengvi taškai – 84:89. Lietuviai bandos gelbėtis tolimais metimais, bet šaudoma pro šalį.

38 min. JV pelno taškus iš po krepšio, o F.Wagneris smeigia tritaškį per paties J.Valančiūno rankas. Įmeta L.Lekavičius, bet D.Schroderis atsako tuo pačiu – 82:89.

37 min. I.Brazdeikis pataiko iš toli, bet D.Theisas atsako dvitaškiu.

36 min. Keturi iš eilės vokiečių taškai... D.Theisas pataiso netikslų metimą, o D.Schroderis meta atsilošdamas per L.Lekavičiaus rankas – 75:80. Po minutės pertraukėlės M.Grigonis prameta iš toli, o vokiečiai toliau didina skirtumą – 75:82.

35 min. Ypatingai svarbiu metu lietuviai nesugeba suregzti atakos per 24 sekundes... Laimei, vokiečiai irgi neužpuola, o taškų badą nutraukia I.Brazdeikis – grūda kamuolį iš po krepšio su varžovo pražanga (75:76).

33 min. F.Wagneris šauna iš toli, o J.Valančiūnui antrą ataką iš eilės nepavyksta pasižymėti – 72:76.

32 min. D.Sabonis toliau renka taškus – 70:68. Bet gynyboje užsidirba ketvirtą pražangą. Lietuviai buvo arti perimto kamuolio, tačiau šis patogiai nukrenta A.Obstui – trys taškai...

31 min. Vokiečiai praranda kamuolį, o D.Sabonis pelno du taškus su pražanga. Bet F.Wagneris įveikia I.Brazdeikio gynybą – 68:68.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Sekretoriato ar teisėjų klaida? Po vokiečių emocijų varžovų treneriui Gordonui Herbertui buvo skirta techninė pražanga, bet lietuviai gavo mesti ne tris, o du baudų metimus. Bet gal vis dėlto vokiečių strategas buvo tik įspėtas?

30 min. M.Kuzminskas centruoja, bet nusimeta I.Brazdeikiui – trys taškai! Rezultatas lygus – 63:63. Lietuviai neatsikovoja kamuolio ir M.Lo už tai baudžia tolimu metimu. Kėlinį užbaigia įspūdingas R.Jokubaičio dėjimas pozicinės atakos metu! 65:66.

29 min. A.Butkevičiaus reidas stabdomas pražanga – du tikslūs baudų metimai. M.Lo taip pat pelno taškus, o JV prameta abu baudų metimus.

28 min. D.Sabonis gražiai suklaidina varžovą, bet prameta iš po krepšio. L.Lekavičius provokuoja D.Schroderio pražangą puolime.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Ką mes darytume be Jono? Valančiūnas vienas traukia Lietuvos rinktinės garvežį, trečio kėlinio pabaigoje turėdamas jau 21 tašką, 7 atkovotus kamuolius ir 27 naudingumo balus (neįskaitant išprovokuotų pražangų). JV yra pagrindinis kaltininkas to, jog trys vokiečių bokštai Danielis Theisas, Johannesas Voigtmannas ir Johannesas Thiemannas kartu sudėjus prasižengė jau 10 kartų.

27 min. D.Schroderis vagia kamuolį ir netrukdomas pelno taškus greitoje atakoje. JV toliau renka taškus baudų metimais – 58:61.

26 min. J.Valančiūnas provokuoja ketvirtą D.Theiso pražangą. JV sumeta baudų metimus – 56:57.

25 min. F.Wagneris... 51:57. Laimei, M.Grigonis dar kartą prabyla iš toli.

24 min. D.Sabonis lieka laisvas krašte ir pataiko iš toli. JV prideda tolimą dvitaškį – 51:55.

23 min. Trys iš eilės lietuvių atakos nerezultatyvios, o F.Wagneris toliau nardo lietuvių baudos aikštelėje – 46:55.

22 min. JV pelno du taškus, bet iš toli prabyla D.Schroderis – 46:51.

21 min. D.Sabonis nusiima kamuolį po netikslaus JV metimo, bet prameta iš po krepšio. Dar kartą pagriebia kamuolį ir šįkart – du su pražanga. Bet F.Wagneris it peiliu perrėžia lietuvių gynybą – jo dėjimas (44:48).

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Kelne

Kur Sabas? Dukart NBA „All-Star“ rungtynių dalyvis toliau ieško savęs FIBA turnyruose, per pirmuosius du mačus su Slovėnija ir Prancūzija rinkęs vos po 8 taškus. Nors tai – talentingiausias mūsų krepšininkas, bet jis toliau išlieka itin pasyvus žaidėjas puolime. Dvikovoje su Prancūzija jis iki ilgosios pertraukos išmetė vieną metimą, o panaši istorija yra ir prieš Vokietiją – 2 metimai ir vos 2 pelnyti taškai. Domanto Sabonio žaidimo laiką sutrumpino ir dvi greitos pražangos – aikštelėje jis kol kas praleido vos 10 minučių.

20 min. N.Giffey su atakos sirena pelno taškus pro prasiveržimo. Pirmuosius rungtynių taškus pelno L.Lekavičius. Įpusėjus mačui lietuviai atsilieka penkiais taškais – 41:46.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Dirkas Nowitzki gali būti ramus – Vokietijos krepšinio ateitis saugiose rankose. Atakavęs lietuvius vienas prieš vieną ir po susikeitimų, Franzas Wagneris ima lieti ir tritaškius bei nesibaigus antram kėliniui yra pelnęs net 18 taškų. Gerai, kad į vokiečio atakas atsakė ir du tritaškius pataikęs Mindaugas Kuzminskas, išlaikantis Lietuvos rinktinės galvą virš vandens.

19 min. F.Wagneris smeigia dar vieną tritaškį... bet M.Kuzminskas vėl atsako tuo pačiu! Kas dedasi?!

18 min. Puikiai gynyboje dirbantis A.Butkevičius nutraukia vokiečių atakos planus, bet tuomet kamuolys atsiduria pas F.Wagnerį. Šis padriblinguoja ir meta tritaškį per M.Kuzminsko rankas. Kuzia kitos atakos metu taip pat pataiko iš toli.

17 min. J.Valančiūnas vis galingiau ima laužyti varžovų gynybą, bet kas sustabdys F.Wagnerį? Keturi iš eilės jo taškai... 33:38.

16 min. JV labai aukštai priima kamuolį bandydamas centruoti, dėl to sunku brautis link krepšio. Laimei, laiku ir vietoje įkerta M.Kuzminskas – dar du taškai su pražanga (29:34).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Stringantį Lietuvos puolimą geriausiai iliustruoja vienas faktas – vienintelius du komandos rezultatyvius perdavimus per pusantro kėlinio atliko Jonas Valančiūnas.

15 min. I.Brazdeikis „lipa į medį“, bet JV pataiso netikslų metimą – du taškai su pražanga. Tačiau F.Wagneris vėl rezultatyvus – 24:32.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Lietuvos rinktinės žaidėjai nesugeba apsiginti vienas prieš vieną, o patys kenčia dėl stagnatiško puolimo. Daugiau nei keturios antrojo kėlinio minutės kol kas košmariškos – vokiečiai šovė į priekį 11:2.

14 min. J.Valančiūnui toliau nesiseka – lankas išspjauna kamuolį. M.Kuzminskas pro rankų mišką pataiko iš po krepšio, tačiau vokiečiai įsibėgėja ne juokais – po A.Obsto tritaško rezultatas 21:30.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Kęstutis Kemzūra negali patikėti tuo, ką mato – Lietuvos rinktinės trenerių štabo narys purto galvą po dar vienos žioplos klaidos, šį kartą Igno Brazdeikio. Lietuvos rinktinė trečiose rungtynėse iš eilės dažniau klysta negu atlieka rezultatyvius perdavimus.

13 min. Lietuviai toliau stringa. Dar viena klaida atakuojant. Vokiečiai prameta iš toli, bet D.Sabonis prasižengia kovoje dėl kamuolio. Kazys Maksvytis dėl to siunta ir užsidirba techninę pražangą – 19:25.

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Kelne

Po varginančių ir pralaimėjimu pažymėtų rungtynių šeštadienio vakarą prieš Prancūziją, sekmadienio popietę Kazys Maksvytis ieško rezervų ant suolelio ir plečia rotaciją. Martynas Echodas ir Eigirdas Žukauskas ne tik užbaigė pirmąjį kėlinį, bet ir pradėjo antrąjį. Tiesa, sėkmės toks ėjimas neatnešė – M.Echodas prasileido keturis greitus taškus, kai Vokietijos gynėjai jį atakavo, o E.Žukausko tritaškis iš krašto nelietė lanko. Neapsikentęs treneris šį duetą iš aikštės išėmė jau po poros minučių.

12 min. Nielsas Giffey atsidaro savo taškų sąskaitą centruodamas, o Andreasas Obstas apžaidžia Martyną Echodą. Lietuvių pirmieji metimai netikslūs – 19:23. Lietuviai per nepilnas dvi minutes surinko jau keturias komandines pražangas...

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Kelne

Vokietijos rinktinės varikliukui Dennisui Schroderiui ieškant savęs šios dienos dvikovoje, šeimininkų puolimo naštą ant savęs pasiėmė Maodo Lo. Energija trykštantis gynėjas pradžioje draskė lietuvių gynybą prasiveržimais ir taikliais metimais iš po krepšio, o ketvirčio pabaigoje – metimas iš toli atšokus žingsnelį atgal nuo Arno Butkevičiaus. Per pirmąjį kėlinį jis jau surinko 8 taškus.

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Kelne

Prireikė trejų rungtynių ir 39 minučių, kad Arnas Butkevičius pelnytų pirmuosius savo taškus Europos čempionatų istorijoje. Dėl gynybinių priežasčių vertinamą puolėją, įkertantį į baudos aikštelę, surado Jonas Valančiūnas, kuriam tai – antrasis rezultatyvus perdavimas šios dienos dvikovoje. JV šiandien puikiai nusimeta kamuolį komandos draugams, kai vokiečiai jį dvigubina.

10 min. J.Valančiūnas centruoja, bet pastebi įkertantį Arną Butkevičių – du taškai. Bet problemų ima kelti Maodo Lo, atlikęs dar vieną sėkmingą reidą. JV baudų metimai išveda lietuvius į priekį (17:16), bet Maodo Lo smeigia tritaškį per A.Butkevičiaus rankas. R.Jokubaitis taip pat baudų metimais lygina pirmojo kėlinio rezultatą – 19:19.

9 min. Jonas Wohlfarth-Bottermannas baudžiamas technine pražanga, kai pasitelkė vaidybą bandydamas apsiginti nuo J.Valančiūno. JV pelnė du taškus, o Ignas Brazdeikis pridėjo tikslų baudos metimą. Maodo Lo bando naudotis ūgio persvara prieš L.Lekavičių – 13:14.

8 min. Chaotiška minutė – komandos daug bėga ir klysta. Galiausiai M.Kuzminskas provokuoja pražangą ir stoja prie baudų linijos – 10:11.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Vokietijos rinktinės plane – akivaizdus noras atakuoti Lietuvą su Franzu Wagneriu. 208 cm ūgio puolėjas turėjo tiesioginį pranašumą tiek prieš Roką Giedraitį, tiek prieš Igną Brazdeikį ir naudojasi juo atakuodamas lanką. 21-erių puolėjas metė jau penkis metimus – pusę savo vidurkio čempionate.

7 min. Lietuviai apsigina nuo F.Wagnerio reido, bet į greitą ataką pasileidęs D.Sabonis praranda kamuolį – pasivijęs F.Wagneris kamuolį tiesiog išmuša.

6 min. Pramiega lietuvių gynyba F.Wagnerio „alley-oop'ą“. D.Sabonio puskablis netikslus – 9:11.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

„Lanxess“ arena trumpam nuščiūva – Dennisas Schroderis po kietokos Luko Lekavičiaus pražangos kurį laiką nesikelia nuo žemės ir laikosi susiėmęs už čiurnos. Vis dėlto vokiečių lyderis netrukus pamoja ranka treneriui Gordonui Herbertui ir lieka aikštėje.

5 min. D.Schroderis prameta jau antrą tritaškį, o M.Grigonis tikslus iš vidutinio nuotolio – 9:9.

4 min. D.Schroderio ir F.Wagnerio metimai išveda vokiečius į priekį – 7:9. Lukas Lekavičius pasirodo aikštėje, o R.Giedraitis mesdamas iš toli nepataiko į lanką.

3 min. Vokiečiai bando aukštaūgių tritaškiais įveikti lietuvių gynybą – nesėkmingai. Iš toli prameta ir J.Valančiūnas.

2 min. Pirmos dvi lietuvių atakos sėkmingos – M.Grigonis pataikė iš toli, D.Sabonis – iš po krepšio. Tačiau vokiečių startas identiškas – 5:5.

Starto penketukai:

Lietuva: Rokas Jokubaitis, Marius Grigonis, Rokas Giedraitis, Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas.

Vokietija: Dennis Schroderis, Franzas Wagneris, Nickas Weileris-Babbas, Danielis Theisas, Johannesas Voigtmannas.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Nepraėjo nė 24 valandos ir vėl sveikinuosi iš Kelno! Šiandien čia sunki kova laukia ne tik Lietuvos rinktinės, bet ir jos sirgalių. Dominavę prieš slovėnus ir prancūzus, šiandien jie stos prieš keliolikos tūkstančių vokiečių minią. Lietuvių šiandien šiek tiek mažiau nei vakar, kai jų „Lanxess“ arenoje buvo apie penki tūkstančiai, bet žaliai-geltonų dainos prie Kelno arenos skambėjo dar likus daugiau nei valandai iki mačo. Reikia tikėtis, kad skambės jie ir po rungtynių!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius