Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 16

Benas Matkevičius – apie svarbiausius gynybos uždavinius rungtynėse su Italija

Lietuvos krepšinio rinktinės trečiadienį „Eurobasket 2015“ ketvirtfinalyje laukia sunkiausias turnyro egzaminas – Italijos krepšinio žvaigždės. Su Lietuvos rinktinės skautu Benu Matkevičiumi aptarėme svarbiausias mūsų nacionalinės komandos bėdas ir laukiančius iššūkius šiose rungtynėse. Rinktinės skautas kalbėjo apie prastą Lietuvos ekipos taiklumą, itin didelę gynybos svarbą ir planus stabdyti Italijos krepšininkus.
Benas Matkevičius
Benas Matkevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Italijos rinktinė šiame čempionate kol kas demonstruoja antrą geriausią puolimą (vid. 86 tšk.), tačiau ir praleidžia nemažai taškų (vid. 81). Pastarasis rodiklis – trečias prasčiausias visame čempionate.

Pagrindinis lietuvių uždavinys – sustabdyti italų puolimą. Italijos rinktinės žaidėjai nepasižymi nei dideliu noru, nei ypatingais sugebėjimais gintis, tad tikslas aiškus – įvelti italus į klampų krepšinį, priversti juos dirbti gynyboje ir pavargti. Tada ir metimai kris blogiau.

„Italija – labai gerai puolanti komanda, labai daug jėgų turi ties perimetru, visi labai stiprūs žaisdami vienas prieš vieną. Turi savo lyderius, kurie išmeta daugiausia metimų ir yra pagrindiniai akcentai puolime. Jeigu mes juos priversime gintis, tikėkimės, kad į rungtynių pabaigą jie bus kažkiek pavargę, gal palaušime juos tokiu būdu.

Net ir tai padarius, tokia komanda labai pasitiki savo lyderiais ir žais per juos. Tad labai daug kas priklausys ir nuo mūsų gynybos vienas prieš vieną. Jeigu neleisime pataikyti, žaidimas bus jiems ne į naudą – jiems tai neįprasta“, – apie būsimą dvikovą kalbėjo B.Matkevičius.

Iš gynybos mes pasikrauname energijos ir tada pralaužiame žaidimą puolime. Tikimės, kad tai pavyks padaryti ir su italais.

Italijos rinktinės smogiamasis trio – Danilo Gallinari, Marco Belinelli ir Alessandro Gentile – šiame čempionate įmeta 53,1 taško. Daugiau nei pusę visos komandos taškų. Norint juos sustabdyti, anot B.Matkevičiaus, reikia atrasti tinkamą balansą tarp asmeninės ir komandinės gynybos.

„Tai tarpusavyje yra labai susiję. Savo turimais trumpais deriniais jie išleidžia tuos savo lyderius metimui. Tada jau priklauso nuo gynybos vienas prieš vieną.

Žaidėjams reikia žinoti, kokiose situacijose galima ateiti į pagalbą, nuo kada reikia eiti į pagalbą, kuriose vietose tie lyderiai mėgsta atakuoti. Tai yra komandinis pasirengimas bendrai, tačiau ir individualiai, nes galiausiai italai yra krepšininkai, kurie nori žaisti vienas prieš vieną. Reikės labai gero žaidėjų kojų darbo gynyboje.“

Be aptarto trio Italija turi ir dar vieną pavojingą ginklą – Andrea Bargnani. 213 cm ūgio krepšininkas gali bet kuriuo metu švystelti taiklų tritaškį, gerai atakuoja ir iš vidutinio nuotolio. 

Žaidėjams reikia žinoti, kokiose situacijose galima ateiti į pagalbą, nuo kada reikia eiti į pagalbą, kuriose vietose tie lyderiai mėgsta atakuoti. Tai yra komandinis pasirengimas bendrai, tačiau ir individualiai.

Lietuvos rinktinė gynyboje dažnai padaro klaidų mėgindama išgliaudyti varžovų derinius du prieš du, tačiau B.Matkevičius sako, kad stabdant A.Bargnani galbūt ne visada reikia keistis ginamaisiais.

„Nežinau, ar išsikeitimas ginamaisiais bus į naudą. Taip, A.Bargnani ne pati didžiausia stiprybė yra „centravimas“, bet jis tai gali daryti. Žiūrėsime, kas bus palankiau – kad jis turėtų kamuolį ties tritaškiu ir mestų prieš mažesnį ar geriau nesikeisime. Apsikeitę ginamaisiais mes paliekame jų gynėjus vienas prieš vieną su mūsų aukštaūgiais – tai jiems yra paranku“, – dėstė B.Matkevičius.

Nors Lietuvos rinktinės puolimas „Eurobasket 2015“ vis stringa ir jame nėra laisvumo, tačiau B.Matkevičius to nesureikšmina. Anot rinktinės skauto – geriau laimėti negražiai, nei pralaimėti demonstruojant gražų krepšinį.

„Kol kas taip yra – gerai, kad mes laimime. Be abejo, žinome savo bėdas, jas taisome. Nors puolimas ir stringa, tačiau mūsų gynyba „atstovi“, o tai svarbiausia. Iš gynybos mes pasikrauname energijos ir tada pralaužiame žaidimą puolime. Tikimės, kad tai pavyks padaryti ir su italais“, – reziumavo B.Matkevičius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius