-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 04 /17:19

„Crvena zvezda“ kreipėsi į Eurolygą: kaltina politikavimu ir nori sankcijų „Žalgiriui“

Belgrado „Crvena zvezda“ klubas išplatino pranešimą, kuriame griežtai pasisakė dėl įvykių, kurie nutiko sekmadienio Eurolygos rungtynėse Kaune. Savo poziciją išdėstė ir ištikimiausi Kauno „Žalgirio“ sirgaliai – „Green White Boys“.
Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“
Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena zvezda“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Žalgirio“ arenoje vykusiame susitikime „Crvena zvezda“ žaidėjai atsisakė su žalgiriečiais laikyti Ukrainos vėliavos spalvų plakatą prieš rungtynes, o tai lėmė emocijų pliūpsnį daugiau nei 10-čia tūkstančių sirgalių užpildytoje arenoje.

„Žalgirio“ sirgaliai rungtynėse skandavo prieš Vladimirą Putiną ir Serbiją nukreiptas skanduotes, taip pat, jau tradiciškai, nepraleido progos išreikšti palaikymą Ukrainai.

Ypač didelį serbų pasipiktinimą sukėlė po ilgosios pertraukos „Žalgirio“ arenos tribūnose atsiradusi NATO vėliava.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“

Aistrų sukėlė ir nedidelės serbų sirgalių grupelės susidūrimas su lietuviais, pabandžiusiais atimti iš jų Serbijos vėliavas, ant kurių buvo ir su Kosovu susijusių užrašų. Kaip žinia, Kosovas 2008 m. paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, kurios pastaroji nepripažįsta iki šiol ir laiko Kosovą savo dalimi.

Pateikiame „Crvena zvezda“ pranešimo tekstą:

„Crvena zvezda“, norėdama išvengti spekuliacijų ir mūsų žaidėjų veiksmų prieš rungtynes Kaune politizavimo, yra priversta paaiškinti 21-ojo Eurolygos turo rungtynių prieš „Žalgirį“ įvykius.

„Crvena zvezda“, kaip sporto klubas ir Serbijos respublikos atstovas, pasirinko aiškią poziciją konflikto Ukrainoje atžvilgiu ir seka oficialią mūsų valstybės poziciją, apie kurią likus kelioms dienoms iki rungtynių pranešė Eurolygos ir „Žalgirio“ vadovams. Informavome, kad plakato, nudažyto bet kurios valstybės vėliavos spalvomis, laikymas būtų manipuliavimas ir politizavimas vieno žmogiškiausių ir universaliausių teiginių „Sustabdykite karą“ (angl. Stop war).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“

„Crvena zvezda“ žaidėjai ir personalas laikėsi aukščiausių klubo vadovų sprendimų, įskaitant ir komandos žaidėją Aaroną White'ą, kuris, be jokių prieštaravimų, pakluso klubo sprendimui ir pavyzdžiu parodė, kad yra komandos dalis.

Dėl to šiuo pranešimu „Crvena zvezda“ gina savo žaidėją, kuris sulaukė neteisingų viešų atakų vien dėl to, kad palaiko tas pačias vertybes, kaip ir klubas, kurio spalvas jis vilki, o tai yra taika, karo pabaiga ir nutrauktos nekaltų civilių ir vaikų kančios! Aarono White'o, kuris taip pat žaidė „Žalgiryje“, o dabar žaidžia „Crvena zvezda“, situacija parodo šios situacijos, į kurią patekome, absurdiškumą ir rimtumą, taip pat ir pavojų dėl politikos įsiterpimo į sportą.

Dėl to prašome visų „Zvezda“ sirgalių nekritikuoti A.White'o ir nesivelti į politiką (arba santykius, kurių jie nesupranta), o palaikyti jį kaip sportininką, kaip „Crvena zvezda“ žaidėją, kuris nuo atvykimo į klubą elgėsi kaip profesionalas ir buvo kartu su komanda sekmadienio vakarą, padarydamas tai, ko daugelis nepadarytų!

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Belgrado „Crvena Zvezda“

Mūsų apgailestavimui, mūsų prašymas prieš rungtynes išskleisti plakatą, kuris būtų neutralus, nebuvo patenkintas, o viskas, kas sekė po to, buvo politikos parodymas, o ne sportas, bei stipriai pažeidė Eurolygos ir krepšinio principus!

„Crvena zvezda“ negali kitaip interpretuoti skanduočių „Fuck you Serbia“, atakų prieš „Crvena zvezda“ sirgalius ir jų išmetimo vien dėl to, kad jie laikė šalies vėliavą, taip pat vėliavos konfiskavimo, NATO vėliavos (kuri mūsų šalyje primena NATO agresiją ir yra laikoma provokacija) demonstravimo ir šūkio „šlovė Ukrainai“ skandavimo, kuris mūsų šalyje turi visiškai kitą konotaciją ir reikšmę!

Ar turėtume 2022 metais klausti, kodėl 1999 metais, kai dėl NATO agresijos žuvo tūkstančiai civilių ir vaikų, o „Žalgiris“ laimėjo Eurolygą, jie nelaikė plakato su užrašu „sustabdykite agresiją prieš Jugoslaviją“?

Ar po vakarykščių įvykių „Crvena zvezda“ gali reikalauti, kad visi žaidėjai Belgrade galėtų laikyti plakatą „Kosovas yra Serbija“, jog bandymai išlaikyti mūsų pietinę provinciją ir 17 procentų Serbijos respublikos teritorijos taptų dar platesne tarptautine tema?

„Crvena zvezda“ visuomet stengėsi būti gera šeimininke atvykstantiems klubams ir apsaugoti juos nuo politizavimo, o kartu skatinti taiką, ką mes parodėme keletą kartų nuo konflikto Ukrainoje pradžios laikydami prieš karą nukreiptas žinutes!

Štai kodėl turime moralinę teisę ir pareigą tikėtis Eurolygos greito sprendimo pradedant tyrimą ir pritaikant adekvačias sankcijas dėl Eurolygos taisyklių pažeidimo, nubaudžiant tuos, kurie atsakingi už rungtynių politizavimą, aiškiai suplanuotus incidentus ir mūsų komandos, sirgalių, šalies ir klubo įžeidimus Kaune.

Kitu atveju, tai atveria duris ir galimybes visoms Eurolygos komandoms naudoti savo rungtynes politiniais tikslais ir savo problemų išviešinimui, o ne sportui. Akivaizdu, link kur tai veda...

Nepaisant to, kas nutiko Kaune, „Crvena zvezda“ toliau skatins tikrų krepšinio vertybių puoselėjimą turnyruose, kuriuose dalyvaus.“

„Žalgirio“ aistruolių atsakas

Savo poziciją apie tai, kas vyko sekmadienio rungtynėse išsakė ir ištikimiausi „Žalgirio“ sirgaliai „Green White Boys“. Jų pranešimas:

„Paskutinės Eurolygos rungtynės šį sezoną turėjo būti apie mūsų kapitono Pauliaus Jankūno pagerbimą Eurolygoje ir duoklės atidavimą šiai legendai.

Tačiau serbų klubas nusprendė kiek kitaip, iš anksto nusprendęs nelaikyti solidarumo banerio, skirto palaikymui žūstantiems nuo karo Ukrainos žmonėms. Atvykę serbų sirgaliai taip pat nesėdėjo rankų susidėję ir provokavo lietuvius – marškinėliai su Z raidėmis, vėliavos, kurios reiškia Kosovą Serbijos sudėtyje ir Serbijos armijos vėliavą. Tokie jų veiksmai mum nepriimtini, todėl reaguota atitinkamai.

Rungtynių metu nebuvo apsieita ir be daugybės skanduočių, kurios turėjo perduoti žinutę, ką manome apie tokią rusų kekšių poziciją šiuo klausimu.

Panašu, jog arenos reakcija užkūrė kruvinosios žvaigždės klubą ir Žalgiriui ketvirtajame kėlinyje teko vytis serbus. O dėl to atmosfera arenoje tik kaito. Fantastiškas sugrįžimas paskutinėmis sekundėmis ir Cavanaugh buzzer beateris emociškai išsprogdino tribūną ir visą areną.

Iniciatyvą perėmus į savo rankas, buvo akivaizdu, kad pratęsime turime šitas rungtynes imti į savo rankas ir triuškinti serbus. Paulius Jankūnas, įleistas ketvirto kėlinio viduryje, per pratęsimą darė ką tik norėjo bei atrodė lyg 20 metų atjaunėjęs. Dėka nuostabaus kapitono žaidimo per pratęsimą imame pergalę. Galime teigti, jog serbams nepavyko užgožti dėmesio ir Jankūnui tai buvo geriausias įmanomas būdas užbaigti karjerą Eurolygoje. Ačiū, kapitone!

O raudonosios žvaigždės klubui siūlytumėm ne tik keliauti pagal rusų laivą, bet ir solidarizuotis su rusų komandom ir žaisti tik kartu su jomis.

Šlovė Ukrainos didvyriams! Putin Huylo!“ – rašė „Green White Boys“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius