Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 18

Eurolygos finalo ketverto fiesta: klubai, biudžetai, intrigos ir prognozės

Eurolygos sezonas pasiekė kulminaciją – keturi stipriausi klubai: „Barcelona“, Madrido „Real“, Stambulo „Anadolu Efes“ ir Pirėjo „Olympiakos“, šią savaitę stoja į lemiamas kovas Belgrade, kur viena iš komandų užsidės čempionų karūną.

Dvi pergalės kiekvieną iš keturių komandų skiria iki čempiono titulo.

Praeityje lieka ilgas, sudėtingas po 36–38 rungtynių (įskaitant mačus su Rusijos klubais) Eurolygoje šį sezoną nužengtas kelias.

Ketvirtadienį pusfinalyje čempionų titulą ginantis Stambulo „Anadolu Efes“ kausis su Pirėjo „Olympiakos“, o vėlyvesnio pusfinalio mače laukia „El Clasico“: „Barcelona“ ir Madrido „Real“.

Lietuvių širdys plaks už Roką Jokubaitį, Šarūną Jasikevičių ir kitus „Barcelona“ lietuvius, bet jie puikiai žino, koks sudėtingas iššūkis laukia Belgrade – nors katalonai laikomi favoritais laimėti finalo ketvertą, bendroje turnyro prognozėje jų šansai vertinami mažiau nei 50 proc.

Suprasti akimirksniu

  • Eurolygos finalo ketverto tvarkaraštis:
  • Pirmasis pusfinalis ketvirtadienį 19 val.: „Anadolu Efes“ – „Olympiakos“
  • Antrasis pusfinalis ketvirtadienį 22 val.: „Barcelona“ – Madrido „Real“
  • Mačas dėl 3 vietos šeštadienį 17 val.
  • Finalas šeštadienį 20 val.

Prieš Eurolygos finalo ketvertą 15min siūlo atidžiau pažvelgti į keturias komandas Belgrade.

Barcelona“

Reguliarusis sezonas: 1 vieta, 21 pergalė ir 7 pralaimėjimai.

Ketvirtfinalis. 3-2 nugalėtas Miuncheno „Bayern“.

Tarpusavio rungtynės su „Real“: 93:80 ir 86:68.

Lyderiai: Nikola Mirotičius – 16,6, Brandonas Daviesas 9,7, Nicolas Laprovittola – 9,5, Corey Higginsas – 9,2, … Rokas Jokubaitis 7,2.

Biudžetas: 44 mln. eurų.

Žaidėjas – X. Rokas Jokubaitis. Lietuvių akys kryps į vienintelį Lietuvos krepšininką finalo ketverte, kur mūsų šalies krepšininkai pastarąjį kartą žaidė 2018 metais, kuomet Kauno „Žalgiris“ buvo iškopęs į finalines varžybas, taip pat vykusias Belgrade.

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“

Praėjusią savaitę apdovanotas Eurolygos sezono Kylančios žvaigždės titulu, R.Jokubaitis šį sezoną Eurolygoje atsiskleidė kaip vienas aktyviausiai nuo suolo į žaidimą įsiliejančių krepšininkų. 21 metų lietuvis žaidė vidutiniškai po 17 min., pelnė po 7,2 taško ir atliko po 2,8 rez. perd. Roko tritaškių taiklumas sezono metu įspūdingas – 59,5 proc. Ketvirtfinalio serijoje jo rodikliai kiek susitraukė (po 12 min. ir 4 taškus), tad įdomu, kokį vaidmenį buvęs žalgirietis atliks lemiamose kovose.

Įdomus faktas: jei R.Jokubaitis pataikys dar tris tritaškius (arba 2, jei žais viename mače Belgrade), jis baigs Eurolygos sezoną kaip taikliausias tolimų metimų žaidėjas, galimai su aukščiausiu pataikymo procentu per visą Eurolygos istoriją.

Jis taip pat gali tapti pirmuoju Lietuvos krepšininku, laimėjusiu Eurolygos čempionų titulą nuo 2015 metų, kai su Madrido „Real“ triumfavo Jonas Mačiulis.

„Barcelona“ rodikliai pagal Mykolo Stumbro analitinę statistiką: puolimo reitingas – 4 vieta, gynybos reitingas – 4 vieta. Nors meta mažai tritaškių (16 vieta), „Barca“ yra pirma pagal pataikymą (40 proc.). Antra pagal rezultatyvius perdavimus (18,1), antra pagal atkovotus kamuolius, 17-a pagal klaidas (13,5).

Ispanijos lygoje: 1 vieta (27-7).

Dabartinė forma: iš pastarųjų 10 rungtynių laimėjo 8, o abi nesėkmes patyrė per ketvirtfinalio seriją su „Bayern“. Corey Higginsas grįžo po traumos ir sužaidė kelerias rungtynes. Kelis mačus buvo praleidęs ir Dante Exumas, bet australas žaidė praėjusį savaitgalį, kai „Barca“ įveikė Manresos ekipą.

Istorija: čempionai 2 kartus (2003 ir 2010 m.); finalo ketverte žaidė 12 sykių, pernai užėmė 2 vietą, finale pralaimėjusi „Anadolu Efes“.

Svarbus klausimas: kaip atrodys Nikola Mirotičius? Daugiausia naudingumo balų du pastaruosius sezonus rinkusiam „Barcelona“ puolėjui pastaruoju metu kliūdavo strėlių dėl blankesnio žaidimo atkrintamosiose varžybose. Kita vertus, pernai Eurolygos finalo ketverte jis įmetė 21 tašką pusfinalyje ir 11 taškų finale.

Roko Lukoševičiaus/Scanpix Baltics nuotr./Nikola Mirotičius
Roko Lukoševičiaus/Scanpix Baltics nuotr./Nikola Mirotičius

Šiemet į savo buvusios komandos „Real“ krepšį buvo įraitęs ir 31 tašką Eurolygoje, o Karaliaus taurės finale pelnė 19 taškų, kuomet „Barca“ palaužė „Real“ klubą 64:59.

Didžioji intriga: ar Šaras taps Eurolygos čempionu ir kaip treneris? Šaras – keturis kartus laimėjo Eurolygą būdamas žaidėjas – dusyk su „Maccabi“, po kartą su „Barcelona“ ir „Panathinaikos“. Dukart jau buvo finalo ketverte kaip treneris – jo rezultatai: trečia vieta su „Žalgiriu“, antra su „Barcelona“ pernai.

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno „Žalgiris“ – Barselonos „Barcelona“

Jei Šaro komandai pavyktų laimėti abejas rungtynes Belgrade, 46 metų kaunietis taptų ketvirtuoju žmogumi, kuris Eurolygoje triumfavo ir kaip žaidėjais, ir kaip treneris.

Suprasti akimirksniu

  • Belgrade dirbs ir daugiau lietuvių:
  • Finalinėse Eurolygos kovose švilps Lietuvos teisėjas Gytis Vilius. Dar du mūsų šalies arbitrai Saulius Račys ir Artūras Šukys dirbs Eurolygos jaunimo „Adidas Next Generation“ turnyre.

Madrido Real

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius