Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 23

FIBA telkia sąjungininkus kovai su Eurolyga: „Prasideda maža revoliucija“

Krepšinis yra susiskaldęs Europoje pastaruosius du dešimtmečius. Dabar Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) telkia naujas jėgas.
Andreaso Zagklio vadovaujama FIBA telkia pajėgas.
Andreaso Zagklio vadovaujama FIBA telkia pajėgas. / „Scanpix“ nuotr.

Kaip žinia, Eurolygos ir Europos taurės varžybos yra stipriausi klubų turnyrai Senajame žemyne pastaruosius 20 metų.

Jordi Bertomeu vadovaujami du turnyrai, kuriuose žaidžia Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Rytas“, sėkmingai veikia po ECA organizacijos sparnu.

Tačiau Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) vis puoselėja planus iškelti aukščiau FIBA Čempionų lygą, kuri dabar laikoma trečiu pagal pajėgumą turnyru ir kuriame šį sezoną rungtyniauja kiti du Lietuvos klubai – Panevėžio „Lietkabelis“ ir Klaipėdos „Neptūnas“.

Ketvirtadienį skelbiama apie du naujus FIBA sąjungininkus, kurie gali praversti generalinio sekretoriaus Andreaso Zagklio vadovaujamai organizacijai finansiniame ir teisiniame frontuose.

FIBA sudarė bendradarbiavimo sutartį su Amerikos sporto ir žiniasklaidos investicijų grupe GCBH LP, kad pakeltų Čempionų lygos vertę.

„Prasideda maža revoliucija. Tai pradžia pabaigos susiskaldymo, kuris egzistuoja krepšinyje daug metų. Pozityvu krepšinio vystymuisi, – graikų radijo stočiai „Sport FM“ pareiškė Čempionų lygoje žaidžiančio Graikijos klubo Atėnų AEK, kuriam atstovauja Jonas Mačiulis, prezidentas Makis Aggelopolous. – Tai nauja, nes Čempionų lyga iš dalies privatizuojama, o rėmėjai įneš didelę dalį kapitalo. Nemanau, kad iki tol buvo precedentas, kai FIBA suteiktų tokią teisę privatiems investuotojams.“

Kęsto Rimkaus nuotr./FIBA būstinė Ženevoje.
Kęsto Rimkaus nuotr./FIBA būstinė Ženevoje.

Nauja partneryste FIBA ir GCBH kuria naują darinį „FIBA ClubCO“ – tai reiškia, kad abi organizacijos valdys Čempionų lygą.

„GCBH atneš finansinį kapitalą ir pajėgas dirbti žiniasklaidos, transliacijų, sporto komercijos, rėmimo ir augančio investavimo srityse“, – pranešdama apie sutartį paskelbė FIBA.

Šį pranešimą praplėtė AEK klubo prezidentas M.Aggelopoulos.

„Jei pažvelgtume į dvejų trejų metų projekciją, pajamos gali smarkiai išaugti, – sakė Graikijos klubo vadovas. – Be fakto, kad kažkas investuoja savo pinigus, didėja galimybė pritraukti kitus investuotojus ir sustiprinti lygą. Čempionų lyga yra geriausios varžybos Europoje ir gerbia nacionalinių lygų principus. Taip gali pakilti ir nacionalinės lygos.“

Kęsto Rimkaus nuotr./FIBA būstinė Ženevoje.
Kęsto Rimkaus nuotr./FIBA būstinė Ženevoje.

Kaip žinia, pastaraisiais metais Europos komisija nagrinėja FIBA skundą prieš ECA, kuri organizuoja Eurolygos ir Europos taurės varžybas.

FIBA, pati pardavinėjanti teises rengti olimpinius atrankos turnyrus, kaltina Eurolygą dėl dominuojančios pozicijos Europos klubų rinkoje ir dėl nesportinių principų – į turnyrus patenkama suteikus klubams ilgalaikes licencijas.

Prieš du dešimtmečius Eurolygą įkūrė ULEB (Europos krepšinio lygų asociacija), vienijanti 11 nacionalinių lygų, tarp jų ir Lietuvos krepšinio lygą (LKL).

Bet dabar ULEB stoja į FIBA pusę teisiniame kare Europos komisijoje.

„Kartu su lygų nariais mes sunkiai dirbame, kad apsaugotume sportinius krepšinio principus nacionaliniame ir tarptautiniame lygmenyje, – pareiškė ULEB prezidentas, buvęs krepšininkas Tomasas Van Den Spiegelis. – Mes tikime, kad visi mūsų klubai nori varžytis aukščiausiu lygiu, o mes norime išlaikyti svajonę tarptautiniame krepšinyje gyvą kiekvienam klubui bet kuriame lygyje.

ECA sprendimai paveikė varžybų kalendorių per pastaruosius metus, o mes jaučiame, kad turime ginti savo teises. Todėl ULEB oficialiai prisideda prie FIBA skundo prieš ECA dėl antisportinių veiksmų Europos Komisijoje.“

Teisinė kova krepšinyje užvirė prieš kelerius metus, kai FIBA dar vadovaujama velionio Patricko Baumanno ėmė spausti klubus per nacionalines federacijas rinktis FIBA Čempionų lygą, o ne ECA turnyrus.

2016 metų pradžioje FIBA netiesiogiai gąsdino, kad Arvydo Sabonio vadovaujamai federacijai nesiėmus veiksmų, Lietuvos rinktinė gali būti išbraukta iš Rio olimpinių žaidynių, į kurias buvo patekusi sportiniu keliu, patekusi į 2015 metų Europos čempionato finalą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Avydas Sabonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Avydas Sabonis

Lietuvos krepšinio federacija tada pradėjo formalius teisinius veiksmus prieš Vilniaus „Rytą“ ir Panevėžio „Lietkabelį“, kurie tuo metu pasirinko ECA rengiamas Europos taurės varžybas, o ne FIBA Čempionų lygą, bet visas procesas įstrigo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius