2022 07 02

K.Maksvytis po pergalingo trilerio Bulgarijoje: apie paskutinę minutę ir I.Brazdeikį

Kazys Maksvytis nebuvo itin patenkintas komandos pasirodymu penktadienio vakaro rungtynėse prieš Bulgariją, tačiau džiaugėsi pergale 72:70 ir dėliojo pagrindinius mačo akcentus.
Kazys Maksvytis
Kazys Maksvytis / nuotr. Ž.Vingelio/LKF

Pasaulio čempionato atrankoje lietuviai ir toliau lieka nepralaimėję, nors Bulgarijos komanda penktadienį vos nesudavė skaudaus smūgio.

„Laimėtas taškas, sunkiai laimėtas, – pripažino K.Maksvytis. – Pirmoje pusėje neblogai gynėmės, galėjome pridėti puolime, gana spontaniškai atakavome. Antrąją pusę pradėjome labai blogai gynyboje, be fiziškumo. Varžovai pakaitaliojo gynybos sistemas, o mes neįžaidėme kamuolio. Gerai tas, kad komanda nesustojo, kovojo iki galo, sugrįžo į rungtynes. Pabaigą norėjosi lengviau išspręsti, bet pasiimam tašką, jo niekas neatims. Laukiame kitų rungtynių.“

Nors pati rungtynių pradžia buvo užtikrinta, prasidėjusi rotacija išmušė lietuvius iš vėžių ir sugrąžino bulgarus į rungtynes.

„Pirmas penketas neblogai pradėjo, turėjome skirtumą. Kadangi karšta salėje, nemažas ritmas, tai norėjome kiek daugiau rotuoti žaidėjus. Nuo suolo žaidėjai nelabai gerai įėjo į rungtynes. Vėliau atsirinkome tuos, kurie šiandien jaučiasi geriau ir turėjome mažiau problemų“, – dėstė K.Maksvytis.

Net 12:0 Bulgarijos rinktinė spurtavo trečiajame kėlinyje ir nemaloniai nurūko į priekį. Labiausiai ją tempė Sasha Vezenkovas, kuris iš viso penktadienį suvertė net 29 taškus.

FIBA nuotr./Sasha Vezenkovas
FIBA nuotr./Sasha Vezenkovas

„Jų puolimas prasidėdavo po mūsų blogo puolimo, – varžovų pabėgimą pirmyn analizavo Lietuvos rinktinės treneris. – Pasirinkdavome blogą metimą, pramesdavome, jie susikūrė daug greitų taškų. Tuomet sekė situacija su Vezenkovu. Reikia pripažinti, kad jis šiandien dominavo. Mums sunkiai sekėsi jį stabdyti. Bandėme keistis, bet jis tada bandė išvengti užtvarų ir veržtis į kairę pusę ir atlikti metimus. Pritrūko kietumo, manau, gynyboje, bet tai prasidėjo nuo neužtikrinto puolimo.“

Kaip ir pirmosiose draugiškose rungtynėse prieš Latviją, lietuviams Bulgarijoje itin prastai sekėsi atsikovoti kamuolius po varžovų netaiklių metimų. Bulgarai puldami nusiėmė net 19 kamuolių.

„Minėjome žaidėjams, kad varžovai meta daug tritaškių ir gali būti, jog bus ilgų, toli atšokusių kamuolių. Kas ir buvo. Ne tik aukštaūgiai, bet ir gynėjai turėjo daugiau pastangų dėti, kad susirinktų kamuolius. Tai irgi buvo viena priežasčių, kodėl bulgarai buvo rungtynėse“, – kalbėjo K.Maksvytis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis

Ketvirtajame kėlinyje Lietuvos rinktinė atsiliko ir dviženkliu skirtumu, bet galiausiai trenerių štabui pavyko rasti optimalią sudėtį.

„Visų pirma, palikome penketą, kuris geriausiai veikė. Antroje pusėje, kai buvo lemiamas momentas, tiek Brazdeikis, tiek Grigonis, tiek ir Birutis... Su jais grįžome į rungtynes. Pasikartosiu – čia vienas geresnių dalykų, kad kovojo iki galo žaidėjai“, – akcentavo treneris.

Ignas Brazdeikis pirmoje mačo dalyje svaidė pro šalį, bet galiausiai finišavo su 13 taškų, 6 atkovotais kamuoliais ir paskutiniais Lietuvos rinktinės taškais. Kurie, kaip vėliau paaiškėjo, buvo pergalingi.

„Negalima sakyti, kad jam labai nesisekė, gal kažkiek nesusimetė savo metimų, bet išliko rungtynėse, gerai gynėsi, – analizavo K.Maksvytis. – Svarbiausia, jog kad ir kaip besiklostė rungtynės, kaip ir visa komanda, jis kovojo iki galo. Tai yra žaidėjas, kuriuo galima pasitikėti kritiniu momentu.“

nuotr. ltu.basketball/facebook.com/Ignas Brazdeikis
nuotr. ltu.basketball/facebook.com/Ignas Brazdeikis

Svarbiausiais mačo momentais I.Brazdeikis buvo su kamuoliu rankose, o K.Maksvytis neslėpė, kad būtent šio žaidėjo potencialas rinktinėje yra didžiausias.

„Be abejonės. Vienas iš talentingiausių. Jis gerai žaidžia su kontaktu, šiandien buvo toks krepšinis. Ignas buvo vienas tų, kurie veržėsi, atlaikė kontaktą, su juo turėjome pranašumą“, – kalbėjo treneris.

Kaip žaidėjai juokavo rūbinėje: mes norėjome laimėti rungtynes dėl gynybos.

Paskutinės minutės chaosas vertė sulaikyti kvėpavimą. Kai atrodė, kad viskas klostosi gerai, Lietuvos rinktinė apsigynė, bet Tomas Dimša neišmetė kamuolio iš užribio. Galiausiai lietuviams vėl pavyko neleisti varžovams užpulti, o Eigirdo Žukausko baudos metimas uždarė mačą.

„Gynyboje viskas buvo neblogai. Bostas išsimetė sunkų metimą, po to kamuolio nepaėmėm, bet labiausiai nuvylė, kad neišsimetėme kamuolio prieš jų spaudimą. Kartais taip galima pralaimėti rungtynes. Kaip žaidėjai juokavo rūbinėje: mes norėjome laimėti rungtynes dėl gynybos. Po to patys ištaisė tą klaidą, paėmėme kamuolį ir laimėjome“, – šypsojosi K.Maksvytis.

Suprasti akimirksniu

  • Į antrą etapą iškops po tris geriausias grupės komandas.
  • F grupės, kuriame pirmauja Lietuva, trejetas susijungs su E grupės atstovais, tarp kurių pirmajame trejete yra Prancūzija, Vengrija ir Juodkalnija.
  • Atkeliavus su įskaitiniais taškais, susidarys nauja šešių rinktinių grupė. Per tris varžybų langus kiekvienai komandai reikės sužaisti dar 6 rungtynes, o geriausių ekipų trejetas pateks į 2023 metų pasaulio čempionatą, kuris vyks Japonijoje, Filipinuose ir Indonezijoje.

Paskutines F grupės rungtynes Lietuvos rinktinė žais pirmadienį namuose su Čekija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius