Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 14

Kas tas Luka Dončičius? 9 pastebėjimai apie dešimtmečio vunderkindą

„Europa jau seniai neturėjo tokio išbaigto universalaus talento. Tokie žaidėjai pasirodo tik kartą per 10–15 metų“, – po Luka Dončičiaus fenomeno draugiškose rungtynėse pareiškė kroatų treneris, Draženo Petrovičiaus brolis Aleksandras. 18-metis Slovėnijos vunderkindas savo šou perkėlė iš klubų į rinktinės sceną. 201 cm ūgio įžaidėjo augimą išpūtę akis stebi NBA. „Sports Illustrated“ pateikė 9 pastebėjimus, ką amerikiečiai mato naujoje Europos krepšinio superžvaigždėje.
Luka Dončičius
Luka Dončičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Koks jis?

L.Dončičiaus aplinka labai saugo šį talentą nuo dėmesio. Jo agentas Billas Duffy griežtai draudė visus išsamius interviu, išskyrus bendrus pakalbinimus po rungtynių.

Slovėnas yra apibūdinamas kaip geras vaikis ir kovotojas, kuriam įtakos turėjo genai – jo tėtis buvo profesionalus krepšininkas.

„Sports Illustrated“ juokauja, kad jo elgesys socialiniuose tinkluose rodo, kad tai šaunus vaikinas. L.Dončičius seka Conorą McGregorą, Arianą Grande, „Call of Duty“, „Games of Thrones“ ar „Best Earth Pics“ paskyras.

Kodėl išgarsėjo?

2018-ųjų NBA naujokų biržoje L.Dončičiui prognozuojamas pirmasis šaukimas. Ko gero, tai bus daugiausia pasiekęs NBA naujokų biržos dalyvis istorijoje.

2015-aisiais L.Dončičius tapo jauniausiu „Real“ debiutantu – žaidė vos sulaukęs šešioliktojo gimtadienio. O „Real“ nėra eilinė Europos komanda – čia pilna tarptautinio krepšinio žvaigždžių ir buvusių NBA žaidėjų.

Pasirodęs aikštėje L.Dončičius nebuvo statistas. Anaiptol, praėjusį sezoną „Real“ treneris Pablo Laso patikėjo jam svarbų vaidmenį puolime. Skaičiuojant statistiką per 40 minučių, slovėno rodikliai Eurolygoje siekė 15,7 taško ir 8,5 rezultatyvaus perdavimo.

44 proc. metimų pataikęs jaunuolis nebuvo tik vienas iš daugelio „Real“ žaidėjų. Jis buvo vienas iš Madrido ekipos lyderių.

NBA komandos jau yra įpratusios ieškoti talentų, pavyzdžiui, kukliuose Serbijos klubuose, kurių pagrindinis tikslas ir yra talentų auginimas ir išgyvenimas juos parduodant.

L.Dončičiaus istorija visai kitokia.

Aštuoniolikmetis yra pretendentų tapti Eurolygos čempionais ramstis, dažnai flirtuojantis su trigubu dubliu.

Eurolyga pastaraisiais metais turėjo tik du tokius įdomius talentus kaip Dario Šaričių bei Ricky Rubio. Tačiau D.Šaričius Eurolygos skonio paragavo tik 20-ies, kai R.Rubio – 19-os. Ir nė vienas jų nebuvo tokie efektyvūs ir rezultatyvūs.

Joks amerikietis krepšininkas neįgytų trenerio Europoje pasitikėjimo ir negautų tokio vaidmens. L.Dončičiaus pasiekimai vos 17-os tik įrodo, kad tai – visiškas žvėris.

Kaip jis atrodo aikštėje?

Dabar kiekvienas šiais „YouTube“ klipų laikais internete gali atrodyti kaip nuostabiausias talentas. Bet gerai įsižiūrėję į slovėno žaidimo epizodus, išvysite neįtikėtiną aikštės matymą, puikų kūno valdymą, užtikrintus metimus ir nardymą po krepšiu.

Ko neišvysite tuose klipuose, tai didžiulės atsakomybės, kuri buvo kraunama ant nepilnamečio pečių.

Skautus žavi ne tik jo įgūdžių arsenalas, bet ir žaidimo skaitymas. Jis visada save kontroliuoja, įžaidžia kamuolį, nepaisant didžiausio spaudimo kritiniu metu, o klaidos dažniausiai gimsta iš agresyvumo, o tai tokiame amžiuje yra visiškai normalu.

L.Dončičius aktyviai kovoja dėl atšokusių kamuolių, gerai skaito gynybą ir jis užtektinai atletiškas, kad sukurtų „Top 10“ vertą epizodą dėjimu ar bloku.

L.Dončičius moka susikurti erdvę fiziškai tvirtai sudėtu savo kūnu. 201 cm padeda jam aiškiau skaityti varžovų gynybą ir išnaudoti pranašumus prieš žemesnius įžaidėjus puolime. Nuo žemės jis svaido rezultatyvius perdavimus į aikštės kraštus ir komandos draugus paverčia geresniais žaidėjais.

Brandus ne tik jo kūnas, bet ir krepšinis. Tokių solidžių tokio amžiaus žaidimo kūrėjų nėra daug.

VIDEO: L.Dončičiaus žaidimo epizodai

Dončičiaus problema

Viskas skamba labai gražiai, bet kur čia tie spąstai?

Dėl smulkmenų būtų galima prisikabinti prie kiekvieno žaidėjo. Bet NBA komandos gali suabejoti L.Dončičiaus gebėjimu tapti superžvaigžde ir vesti organizaciją į pergales.

Tenka pripažinti, kad jei neįžaidžia kamuolio, L.Dončičius neturi konkrečios pozicijos. Jis puikiai valdo žaidimą, bet jo ūgis ir aukštas pusiausvyros centras gali apsunkinti būdus įveikti NBA gynėjų gynybą vienas prieš vieną.

Šiuo metu L.Dončičius neturi įgūdžio apžaisti atletiškus NBA varžovus savo driblingu, o tai gali tapti problema, jei komandos prieš jį pastatys ilgesnių galūnių gynėjus.

Kad kompensuotų savo lėtesnes kojas, L.Dončičius gynyboje turės dengti ne įžaidėjus, bet 2–3 pozicijos varžovus. Jis nėra toks ilgas ir sprogstantis. Taip, slovėnas yra gerai sudėtas ir fiziškai stiprus, bet žaidimas jam tik greitės ir bus dar fiziškai kietesnis.

Panašių abejonių būta dėl pirmojo 2016-ųjų NBA naujokų biržos šaukimo Beno Simmonso. 208 cm ūgio australas irgi buvo įvardijamas kaip potencialus žaidimo kūrėjas.

NBA naujokų biržoje jį pakviesianti komanda reikalaus vesti šou. Antrojo žaidimo kūrėjo vaidmuo būtų saugesnis variantas, tačiau jam taip būtų sunkiau atskleisti savo privalumus.

L.Dončičius yra nesavanaudiškas, puikiai mato aikštę, nelipa į medžius puolime ir turi potencialo tapti vedliu. Kaip pirmojo penketuko šaukimas, jis turi savų rizikų, bet su potencialiu didžiuliu laimėjimu.

Kuo L.Dončičius gali tapti NBA?

Palyginimai nervina, bet kad geriau suvoktumėte L.Dončičiaus galimybes, „Sports Illustrated“ nupiešė galimas slovėno karjeros kryptis.

Jeigu L.Dončičius sugebės vesti komandą į priekį, stabilizuos metimą ir pajėgs skrosti NBA gynybas, jis gali tapti Gordono Haywardo tipo žaidėju, kuris ne tik yra lyderis, bet ir paverčia savo komandos draugus geresniais žaidėjais.

„Scanpix“ nuotr./Gordonas Haywardas
„Scanpix“ nuotr./Gordonas Haywardas

Jeigu dėl atletinių savybių L.Dončičius neatskleis viso savo potencialo NBA, jis gali tapti Hidayeto Turkoglu stiliaus žaidėju, kuris turėjo keletą solidžių sezonų „Orlando Magic“.

Blogiausiu atveju, jau esame matę užtektinai žaidimo kūrėjų, kurie dėl savo ūgio ir greičio stokos atsimušdavo į NBA gynybines sienas. Tai būtų Kyle'o Andersono likimas (vid. 3,4 tšk. „San Antonio Spurs“).

Nebėra paslapčių

Televizija parodė tiek L.Dončičiaus rungtynių, kiek jokio kito 2018-ųjų NBA naujokų biržos talento.

Madrido „Real“ šviesulys nėra paslaptingas mitinis europietis, kurio žaidimas yra didžiulė mįslė. Ne. L.Dončičius yra žaidėjas, kuris dar nesulaukęs pilnametystės spindėjo vyrų krepšinyje, aukščiausio lygio varžybose Europoje.

Tai patikrintas produktas.

Kuris šaukimas?

Visiškai protinga manyti, kad L.Dončičius kitą vasarą gali būti pašauktas pirmuoju numeriu. Jis to vertas ir vargu ar gali smarkiai nukristi sąrašuose.

2018-ųjų NBA naujokų birža nebus tokia gili kaip pernykštė, bet pasiūlys kelis labai solidžius aukščiausius šaukimus.

L.Dončičiaus šaukimo vertei dar gali pakenkti karjera Europoje – jis nebūtinai iškart persikeltų į NBA, turi planų dar bent porą sezonų rungtyniauti Madride.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Luka Dončičius spindėjo Eurolygos rungtynėse.
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Luka Dončičius spindėjo Eurolygos rungtynėse.

Kurias rungtynes turėtumėte pažiūrėti?

Vienas geriausias mačas, parodantis L.Dončičiaus žavesį, būtų praėjusio Eurolygos sezono susitikimas su Stambulo „Galatasaray“.

L.Dončičius pasirodė aikštėje pirmajame kėlinyje pakilęs nuo suolo ir per 10 minučių pelnė 5 taškus, atkovojo 5 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Pasirodęs aikštėje trečiojo kėlinio viduryje, L.Dončičius daugiau nebeatsisėdo ant suolo, iš –16 sugrąžino „Real“ į kovą ir pralaimėjo tik 3 taškais, o į savo statistikos eilutę įsirašė 13 taškų, 8 kamuolius ir 8 rezultatyvius perdavimus. Jam būnant aikštėje „Real“ pelnė 18 taškų daugiau nei „Galatasaray“.

Beje, tik likus dviem dienoms iki tų rungtynių Stambule L.Dončičius atšventė savo 18-ąjį gimtadienį.

VIDEO: L.Dončičiaus pasirodymas su „Galatasaray“

Kita stotelė – Europos čempionatas

Visai neseniai netrūko spekuliacijų dėl L.Dončičiaus pasirinkimo. Buvo manoma, kad slovėnas atstovaus Ispanijos rinktinei, kadangi jau bent keletą metų augo šioje šalyje. Tačiau L.Dončičius nenusisuko nuo tėvynės ir debiutuos Europos pirmenybėse kaip Slovėnijos vyrų rinktinės narys.

Šioje L.Dončičius sudarys lyderių trejetą su NBA žvaigžde Goranu Dragičiumi bei kitu buvusiu perspektyviu NBA talentu laikytu puolėju Anthony Randolphu. Beje – bendraklubiu iš Madrido „Real“, kurį slovėnai natūralizavo Europos čempionatui.

Europos pirmenybėse L.Dončičių stebės ir daugybė NBA skautų, ir sirgaliai iš viso pasaulio.

Nereikia būti raketų mokslininku, kad pasakytum, jog tai yra išskirtinis talentas. Ar jūsų mėgstama NBA komanda jau planuoja aukoti kitą sezoną dėl vaisių naujokų biržoje?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius