Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 11

Ketvirtfinaliai tęsiasi: lietuvių skriaudėjai sieks įšokti į medalių dalybas

FIBA pasaulio čempionato ketvirtfinalių pirmoji diena paneigė visas prognozes – autsaideriais laikyta Argentinos rinktinė ant menčių paguldė Serbiją, Lenkija iki pat rungtynių pabaigos tampė nervus Ispanijos aistruoliams. Trečiadienį Donguane ir Šanchajuje vėl galime sulaukti didelių siurprizų.
Australija – Prancūzija
Australija – Prancūzija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rimčiausias testas JAV rinktinei

Lietuvių jau lankytame Donguane trečiadienį ginklus surems JAV ir Prancūzijos rinktinės. Apie amerikiečių pajėgumą ir neišnaudotą potencialą kalbėti net neverta – po gąsdinančio starto grupės etape, amerikiečiai įgauna vis didesnį pagreitį ir į ketvirtfinalį žengia būdami neblogoje sportinėje formoje. Varžovas, tiesa, ne iš kelmo spirtas.

Nors pasaulio čempionate šios dvi rinktinės paskutinį kartą susitiko prieš kiek daugiau nei 50 metų, bet tarptautinio krepšinio gigantai buvo susitikę Rio olimpinėse žaidynėse 2016-aisiais. Tada JAV krepšininkai turėjo nemenkai paplušėti ir vedami 30-ies Klay Thompsono taškų rezultatu 100:97 įveikė prancūzus.

Iki ketvirtfinalio, amerikiečiai susidorojo su Čekija, Turkija, Japonija, Graikija ir Brazilija. Vienintelė Graikija buvo laikoma komanda galinčia pasipriešinti JAV galybei, tačiau Giannio Antetokounmpo vedami graikai čempionate demonstravo prastesnį žaidimą nei tikėtasi ir savo pasirodymą čempionate baigė nepasiekę ketvirtfinalio. Prancūzija bus neabejotinai stipriausias amerikiečių varžovas kol kas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV – Graikija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV – Graikija

Prancūzija grupės etape žygiavo užtikrintai – įveikė Vokietiją, Jordaniją ir Dominikos Respubliką, o antrajame etape laimėjo nervų karą prieš lietuvius, tiesa, australų rebuso išspręsti nepavyko – prancūzai pralaimėjo įtemptoje kovoje 98:100.

Paradoksas, tačiau viena aukščiausių čempionato komandų Prancūzija (vidutinis ūgis 2,02 m) blogiausiai visame turnyre kovoja dėl atšokusių kamuolių. Vos 31 atkovoto kamuolio vidurkis bado akis JAV skautams, o padėties negerina ir 3 pražangų per rungtynes vidurkis.

Savo minusų turi ir amerikiečiai. Aiškiai matyti, kad NBA žaidėjams sunku prisitaikyti prie arčiau esančios tritaškio linijos – vos 32,7 procento pataikymas iš tolimos distancijos. Tuo tarpu Vincento Collet auklėtinių toliašaudė artilerija tiesiog degina tinklelį tritaškius mesdama 47,4 procento taiklumu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vincent'as Collet
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vincent'as Collet

Šių metų JAV rinktinė negali pasigirti ir uraganiniu puolimu. Krepšinio gerbėjai įpratę, kad NBA žvaigždžių kolektyvas visada įmeta daugiau nei 100 taškų, tačiau šiais metais puolimo skaičiai atrodo kur kas prasčiau. Grupės etape amerikiečiai rinko po 92 taškus, o antrajame etape jau tik po 78. Prancūzai mėgsta didžiuotis savo gynyba ir turėdami, ko gero, geriausiai pasaulyje besiginantį žaidėją Rudy Gobert'ą gali dar labiau apkarpyti šiuos skaičius.

Špaguosis neeiliniai talentai puolime

Rudy Gobert'o ir Myleso Turnerio, Donovano Mitchello ir Evano Fournier akistatos bus vienos kertinių, tačiau nereikia pamiršti ir dieviškais talentais puolime apdovanotų Kemba Walkerio ir Nando De Colo.

K.Walkeris JAV rinktinėje lyderiauja pagal pelnomus taškus ir rezultatyvius perdavimus, tačiau labai įdomu, kaip jis tvarkysis su ne ką mažiau puolime galinčiu nuveikti N.De Colo. Prancūzas pagal pataikymo procentus lenkia K.Walkerį, tačiau Australijai ar Lietuvai mesti taškus yra visai kas kita nei galingajai JAV rinktinei.

„Scanpix“ nuotr./Kemba Walkeris
„Scanpix“ nuotr./Kemba Walkeris

Stipriai akcentuojamas ir amerikiečių „centrų“ pataikymas iš toli. Tiek Mylesas Turneris, tiek Brookas Lopezas gali drąsiai žaisti du prieš du situacijose, kai aukštaūgis nekerta krepšio link, o atšoka prie tritaškio linijos.

Rudy Gobert'as gindamasis tokiose situacijose lieka saugoti krepšio, tad paliekama laisvė mesti aukštaūgiui iš toli. Tai kelis kartus suveikė ir Lietuvos rinktinei, kai Paulius Jankūnas išmetė savo mėgiamus metimus iš vidutinio nuotolio, tačiau jie neįkrito.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: ar Arvydas Sabonis ir LKF pakankamai gina Lietuvos krepšinį?

Čekai sieks dar vienos sensacijos

Tuo tarpu Šanchajuje neišvengiamai bus perrašyta krepšinio istorija. Čekija pirmą kartą istorijoje pasiekė pasaulio taurės ketvirtfinalį, o dabar, kaip ir Australija, turi šansą pirmą kartą žengti į medalių dalybas.

Australams tai jau 12-as pasaulio čempionatas ir jis yra vienas sėkmingiausių per visą istoriją. „Boomeriai“ iš savo kelio patraukė visus penkis varžovus (Senegalas, Kanada, Lietuva, Prancūzija, Dominikos Respublika). Andrew Boguto, Patty Millso, Matthew Dellavedovos ir Arono Bayneso vedini australai dabar yra per žingsnį nuo geriausio finišo pasaulio pirmenybėse per visą istoriją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Patty Millsas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Patty Millsas

Čekams tai vos pirmasis pasaulio čempionatas, tačiau europiečiai akiai patraukliu žaidimu tildo visus skeptikus. Čekijai trūksta vos dviejų pergalių, kad žengtų ant medalininkų podiumo, tačiau nereikia pamiršti, kad tai yra vienintelė komanda nukeliavusi iki atkrintamųjų su dviem pralaimėjimais.

Tiesa, čekai jau parodė, kad varžovus gali skaudžiai nubausti už neįvertinimą. Turkija apmaudžiai išleido iš rankų pergalę prieš JAV rinktinę ir į lemiamas rungtynes su Čekija dėl patekimo į antrąjį etapą žengė kaip aiški favoritė. Čekai žengė į aikštę neturėdami, ko prarasti ir sensacingai eliminavo turkus.

Po turkų nudegė dar dvi favoritėmis vadintos ekipos Brazilija ir Graikija. Dabar čekai medžioja jau ketvirtąją sensaciją.

Australija ir Čekija turi didelį panašumą – ilgai žaidžia kartu ir fantastiškai dalinasi kamuoliu. Abi šios ekipos atlieka po daugiau nei 20 rezultatyvių perdavimų.

Čekijos rinktinės varomoji jėga, be abejonės, yra Tomašas Satoransky, tačiau jau ne pirmus metus iš eilės jam puikiai talkina ne tokie žinomi vardai – Ondrejus Balvinas, Blake‘as Schilbas, Vojtechas Hrubanas, Jaromiras Bohačikas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Turkija – Čekija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Turkija – Čekija

Tokią pačią chemiją startiniame penketuke turi ir australai – Patty Millsas nuolat laužo varžovų gynybą, Matthew Dellavedova dusina varžovų įžaidėjus, Aronas Baynesas ir Jockas Landale‘as demonstruoja raumenis po krepšiu, o Joe Inglesas daro absoliučiai viską.

Pirmojo trigubo dublio medžiotojų dvikova

FIBA pasaulio taurėje nėra buvę tokio atvejo, kad žaidėjas surinktų trigubą dublį. Dabar susitiks du žaidėjai, kurie visą čempionatą buvo labai arti šio pasiekimo – Tomašas Satoransky ir Joe Inglesas.

Australijos rinktinės lengvojo krašto puolėjas J.Inglesas komandoje jaučiasi it LeBronas Jamesas. Renka taškus, drasko gynybą prasiveržimais, fantastiškai dirba gynyboje, o ir pats gali nulemti rungtynių baigtį patentuotu stepback metimu. Per penkis mačus J.Inglesas įmeta po 11,4 taško, atkovoja po 5,8 kamuolio ir atlieka po 6,2 rezultatyvaus perdavimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas ir Joe Inglesas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas ir Joe Inglesas

Jei J.Inglesą vadintume L.Jamesu, tai T.Satoransky, be jokios abejonės, būtų Russellas Westbrookas. Retai sutinkamas reiškinys, jog įžaidėjas aikštelėje darytų viską ir tai darytų taip efektyviai.

Čekijos rinktinės smegenimis vadinamas T.Satoransky taurėje renka po 15,2 taško, atkovoja po 6 kamuolius ir atlieka po 7,4 rezultatyvaus perdavimo. Tiesa, kartais čekas piktnaudžiauja, o tai atspindi -18 +- rodiklis prieš JAV rinktinę ir -4 prieš graikus.

JAV ir Prancūzijos rungtynės prasidės trečiadienį 14 valandą Lietuvos laiku, o australų ir čekų susitikimas startuos 16 valandą Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius