Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 03

Koks bus Europos klubinio krepšinio žemėlapis ir ką norėjo pasakyti Virginijus Šeškus?

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionai paaiškės birželio pirmojoje pusėje (jei finale reikės septintųjų rungtynių, jos vyktų birželio 15 dieną), bet daug svarbių atsakymų turėtų paaiškėti jau šią savaitę – šiuo metu vykstančių ketvirtfinalių dvikovos nulems ir kai kurių mūsų šalies klubų ateitį Europos turnyruose kitą sezoną.
Virginijaus Šeškus
Virginijaus Šeškus / A.Pliadžio nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Europos krepšinyje yra rengiami keturi turnyrai
  • Eurolygoje žais „Žalgiris“, Europos taurės turnyre – „Lietuvos rytas“, o gal ir „Lietkabelis“
  • Kur žais kitos komandos, lems LKL čempionato rezultatai
  • Į tris svarbiausius Europos turnyrus Lietuva deleguos penkis arba šešis klubus

Virginijus Šeškus pats nekviestas pribėgo prie televizijos kamerų po pirmųjų LKL ketvirtfinalio rungtynių Panevėžyje ir išpyškino savo pareiškimą.

„Noriu pasakyti, kad mes „Lietkabelio“ tikrai nesirinkome. Mes norėjome užimti penktąją vietą, nes ji svarbi, norint patekti į Čempionų lygą“, – TV6 eteryje aiškino V.Šeškus.

Prienų „Vytauto“ treneris neišplėtojo savo minties, bet 24sek pasidomėjo, kaip LKL čempionate užimtos vietos atsilieps klubams planuojant žygius Europoje kitą sezoną.

Klausimas dėl „Lietkabelio“

Keli klubai yra ramūs ir jau tvirtai žino, kur žais 2017–2018 m. sezoną Europoje.

Kauno „Žalgiris“ turi A licenciją ir vėl bus tarp šešiolikos Eurolygos klubų – dėl to nėra jokių abejonių.

Nepriklausomai nuo rezultatų LKL čempionate, Vilniaus „Lietuvos rytas“ yra sudaręs sutartį su Eurolyga ir žais šios organizacijos rengiamose Europos taurės varžybose, kurias šiemet laimėjo Malagos „Unicaja“.

Šiame turnyre šį sezoną debiutavo Panevėžio „Lietkabelis“, bet ar Aukštaitijos klubas vėl pateks į antrą pagal pajėgumą krepšinio turnyrą Europoje, lieka atviras klausimas.

Karolio Kavolėlio nuotr./Mindaugas Lukauskis
Karolio Kavolėlio nuotr./Mindaugas Lukauskis

Pernai į Europos taurės turnyrą „Lietkabelis“ įšoko sulaukęs vieno iš vardinio kvietimų, kurių buvo likę daugiau dėl FIBA atakų prieš Eurolygą.

Tačiau kitą sezoną Europos taurės turnyro, kuriame žais 24 klubai, rengėjai yra pasilikę tik tris vardinius kvietimus ir tikrai nėra aišku, ar bent vienas jų vėl atiteks „Lietkabeliui“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Remigijus Milašius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Remigijus Milašius

„Tikimės, kad Panevėžys vėl bus tarp Europos taurės turnyro dalyvių, nes šių varžybų vadovai jau įsitikino, kad „Lietkabelis“ turi gerą areną ir patogų susisiekimą su oro uostais, – sakė LKL prezidentas Remigijus Milašius. – Be to, Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu jautė paramą iš Lietuvos, kai buvo kilęs karas tarp Eurolygos ir FIBA.

Tada „Žalgiris“, „Lietuvos rytas“ ir aš pats palaikiau Eurolygą, o į tai įprastai irgi atsižvelgiama.

Manau, kad „Lietkabelio“ galimybės kitą sezoną žaisti Europos taurės turnyre yra 50 prieš 50 proc. Panevėžiečiai tikrai nusipelnė tokios galimybės.“

Čempionų lygoje – pustrečios Lietuvos komandos

Po Eurolygos skėčiu netelpančias komandas pas save vilioja FIBA Čempionų lyga, žadanti sportinį atrankos principą.

Trečiajame pagal rangą Europos krepšinio turnyre Lietuvai skirtas kvotų paketas yra „2 + 1“. Tai buvo patvirtinta praėjusį savaitgalį Tenerifėje surengtame Čempionų lygos finalo ketverto turnyre, kurį laimėjo vietos „Iberostar“ (Ispanija) klubas su puikiai sužaidusiu Mariumi Grigoniu, finale pranokęs Bandirmos „Banvit“ (Turkija).

Marius Grigonis
Marius Grigonis

Tenerifėje viešėjęs LKL direktorius Romualdas Brazauskas patvirtino, kad Lietuvos klubai į FIBA Čempionų lygą bus atrinkti pagal LKL čempionato rezultatus.

Neskaičiuojant „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“, dvi aukščiausias vietas LKL užėmusios komandos turės teisę žaisti pagrindiniame Čempionų lygos turnyre, į kurio startą išsirikiuos 32 klubai.

Trečiąją komandą Lietuva turi teisę deleguoti į Čempionų lygos atrankos varžybų paskutinį – trečiąjį etapą.

Tad, jei LKL ketvirtfinalyje staigmenų nebus ir į pusfinalį iškoptų „Žalgiris“, „Lietuvos rytas“, „Lietkabelis“ ir Klaipėdos „Neptūnas“, į Čempionų lygą tiesiai galėtų keliauti „Neptūnas“ ir „Lietkabelis“, o penktoji reguliariojo sezono komanda Utenos „Juventus“ gautų teisę žaisti atrankos varžybose.

Tokiu atveju, šeštas LKL reguliariajame čempionate buvęs Prienų „Vytautas“ iš tiesų galėtų likti be vietos Čempionų lygoje.

Prizininkai gaus daugiau, visi kiti – mažiau

Žaisti FIBA varžybose klubai skatinami apčiuopiamomis premijomis – šį sezoną Čempionų lygoje rungtyniavę „Neptūnas“ ir „Juventus“ savo sąskaitas papildė po 100 tūkst. eurų.

Čempionų lyga mokėjo daugiau klubams nei Europos taurė, bet kitą sezoną FIBA duos mažiau pinigų.
Čempionų lyga mokėjo daugiau klubams nei Europos taurė, bet kitą sezoną FIBA duos mažiau pinigų.

Tiesa, kitą sezoną FIBA savo klubams skirs tik po 50 tūkst. eurų, dalį biudžeto pažadėjusi skirti atlyginti teisėjavimo išlaidas (klubui per sezoną jos siekia apie 25 tūkst. eurų) ir padidinti premijas turnyro prizininkams.

Šių metų čempionas „Iberostar“ praturtėjo 500 tūkst. eurų čekiu, o kitą sezoną nugalėtojui žadamas visas milijonas eurų.

Anot R.Brazausko, šiek tiek pasikeis ir Čempionų lygos formatas. Pagrindiniame turnyre žais nebe 40, o 32 klubai, kurie bus padalyti į keturias grupes po aštuonis.

Po keturias geriausias ekipas iškops į aštuntfinalį, atsisakius tarpinio atkrintamojo etapo, kokiame šį sezoną žaidė „Juventus“.

FIBA Čempionų lyga
FIBA Čempionų lyga

Ketvirtas turnyras nevilioja

FIBA rengia ir ketvirtąjį pagal pajėgumą turnyrą – FIBA Europos taurės varžybas, tačiau, nepaisant 45 ten žaidusių klubų, jos tarsi liko nuošalyje – turbūt nedaug krepšinio sirgalių pastebėjo, jog nugalėtojais šiemet tapo „Nanterre 92“ (Prancūzija) krepšininkai, o grupių varžybose dalyvavo du Lietuvos klubai: „Šiauliai“ (iškrito po pirmojo etapo) ir „Vytautas“ (iškrito po antrojo etapo).

Lietuva galėjo deleguoti į šias varžybas ir daugiau nei dvi komandas, bet ketvirtas pagal rangą turnyras nekelia daug simpatijų klubams dėl didesnių išlaidų keliaujant į atokesnius Europos miestus bei kuklaus turnyro prestižo.

Norėdamas išvengti šio turnyro ir įšokti į finansiškai patrauklesnę Čempionų lygą, V.Šeškus ir „Vytauto“ krepšininkai turi suspurdėti dabar, LKL ketvirtfinalyje, kad neliktų šešti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius