Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 05 13

NBA sensacija, kurios Latvijai turėtų pavydėti ir Lietuva

Kristapas Porzingis šį sezoną tapo tik trečiuoju Latvijos krepšininku NBA istorijoje, bet tokio visuotinio populiarumo už Atlanto dar ko gero nebuvo sulaukęs joks lietuvis. Žydrūno Ilgausko marškinėliai iškilo Klivlando arenos palubėse, Arvydas Sabonis paliko ryškų pėdsaką Portlande, bet jiedu nesudrebino visos NBA taip, kaip tą vos debiutuodamas stipriausioje krepšinio lygoje padarė K.Porzingis.
Kristapas Porzingis
Kristapas Porzingis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Latvis buvo toks ryškus, kad pirmiausia krepšinio sirgaliai graibstė Stepheno Curry, Kobe Bryanto, LeBrono Jameso, o tada – K.Porzingio marškinėlius.

Neapykantą nuo meilės skiria plonytė linija. Kai 2015-ųjų NBA naujokų biržoje „New York Knicks“ ketvirtuoju šaukimu pasirinko latvį, jis buvo garsiai nušvilptas Niujorko sirgalių. Tačiau dabar K.Porzingis yra ketvirtas populiariausias NBA žaidėjas – tą byloja jo marškinėlių pardavimai, NBA elito liaupsės ir į jį nukreiptos visos prožektorių šviesos.

VIDEO: „Knicks“ sirgalių reakcija į vadovų sprendimą pasirinkti Kristapą Porzingį

Porzingio pavardė mirga Latvijos žiniasklaidos antraštėse. Nuo praėjusių metų birželio ant populiariausio Latvijos sporto žurnalo „Sporta Avize“ viršelio krepšininkas jau puikavosi bent keletą kartų.

Jo debiutinį sezoną Latvija stebėjo naktimis keldamasi stebėti „Knicks“ rungtynių , o tėvynėje apie K.Porzingį jau net kuria dainas.

VIDEO: Daina apie K.Porzingį

Ir visas šis dėmesys nėra išpūstas. 20-metis 221 cm ūgio monstriško sudėjimo žaidėjas debiutinį sezoną NBA rinko vid. 14,7 taško, atkovojo 7,3 kamuolio ir blokavo 1,9 metimo. Ir jei ne fantastiškas Karlo-Anthony Townso debiutas NBA, K.Porzingis būtų išrinktas geriausiu lygos naujoku.

Jis pirmasis naujokas NBA istorijoje, per debiutinį sezoną surinkęs bent 1000 taškų, 500 atkovotų kamuolių, 100 blokų ir pataikęs bent 75 tritaškius.

Joks „Knicks“ naujokas NBA istorijoje išskyrus legendinį Patricką Ewingą nedemonstravo tokių rodiklių kaip K.Porzingis.

K.Porzingis jau seniai pakrikštytas kitu Dirku Nowitzkiu, o savo pėdsaką NBA palieka fantastiškais dėjimais virš priešininkų galvų.

Bet už jo pasiekimus aikštėje ne ką mažiau spalvinga ir jo asmenybė.

VIDEO: K.Porzingio sezono epizodų rinkinys

Geriausia reklama Latvijai

Didelis kausimas, kur K.Porzingis populiaresnis – Niujorke ar Rygoje. Latvijos sporto žurnalisto Andrejaus Silinio teigimu, čia, Latvijoje, vidurio puolėjas jaučiasi ramiau, kadangi dėmesys JAV yra kiek kitoks nei šaltesnėje Rytų Europoje. Amerikiečiai agresyviau parodo savo dėmesį – tai kalbina, tai prašo fotografuotis, čiumpa už rankos.

A.Silinis: „Porzingis taps geriausiu Latvijos žaidėju istorijoje“.

„O Latvijoje jį gatvėje atpažinę žmonės dažniau tik nužvelgia, bet nevargina jo papildomu dėmesiu. Galbūt todėl Amerikoje Kristapas net populiaresnis ir pats jaukiau jaučiasi Rygoje. Kita vertus, Latvijoje nėra žmogaus, kuris jo nežinotų“, – tikina A.Šilinis.

K.Porzingis NBA jau yra ikona. Latvijos žurnalisto žiniomis, NBA planuoja K.Porzingį „įdarbinti“ NBA ambasadoriumi visame pasaulyje. Toks projektas bent jau bręsta NBA virtuvėje.

„Visai Latvijai, Liepojai ir mūsų tautai jis jau padarė labai daug“, – K.Porzingiui dėkingas A.Silinis.

Jis tiki, kad Kristapas bus geriausias visų laikų Latvijos krepšininkas. Maždaug tokios svarbos Latvijai, koks Vokietijai yra Dirkas Nowitzkis.

„Jis taps geriausiu Latvijos žaidėju istorijoje, – įsitikinęs A.Silinis. – Jis unikalus krepšininkas. Visame pasaulyje neatrasčiau į Porzingį panašaus žaidėjo su tokiu ūgiu, koordinacija, tokiu geru metimu, kamuolio valdymo technika ir krepšinio suvokimu“.

Negali nesutikti. K.Porzingio duomenys stebina net NBA žvaigždyną. „Jis – krepšinio vienaragis“, – su mitologine būtybe latvį palygino NBA superžvaigždė Kevinas Durantas.

Pavyzdinga padėka

Ankstyva sėkmė NBA neužrietė K.Porzingio nosies. Jis išliko labai draugiškas, komunikabilus vyrukas, iš kurio veido neatimsi šypsenos. Kišenėje Kristapas visada turi pasilikęs pokštą ir kai reikia, būtinai jį išsitraukia.

„Manau, kad dėl to NBA ir nori, jog jis taptų lygos ambasadoriumi“, – akcentuodamas žvaigždės paprastumą sako A.Silinis.

Sezono metu jis davė tiek daug interviu ir turėjo tiek daug įsipareigojimų, kad dabar nori ramios vasaros. Latvija tą supranta ir dievukui davė ramybę.

Prieš savaitę K.Porzingis stebėjo Latvijos čempionato ketvirtfinalio rungtynes tarp Liepojos ir Jūrmalos komandų. Per ilgąją pertrauką pirmajam savo krepšinio treneriui Edvinui Sprūdei jis įteikė 50 tūkst. eurų čekį.

Liepojoje jis taip pat atidarė aikštelę ir birželį rengia stovyklą vaikams. Gali būti, kad į ją parodomosioms rungtynėms atvyks keli NBA žaidėjai.

A.Silinis: „Latvija 2020-aisiais žais Tokijo olimpinėse žaidynėse, o iki to laiko mes turėsime 3-4 NBA žaidėjus“.

Vasarą K.Porzingis netrukdomas galės sau ramiai prisėsti prie taip mėgstamos „Xbox“ konsolės žaidimų pultelio ir „FIFA 2016“ dvikovoje persimesti kandžiomis replikomis su „Knicks“ slovėnu Saša Vujačičiumi.

Vos tik pradėjęs apie tai kalbėti, K.Porzingis spindi entuziazmu lyg mažas berniukas.

Toks tas naujasis Latvijos krepšinio dievukas. Vaikiškas ir kilnus už krepšinio aikštelės, bet lyg dinozauras šuoliuojantis NBA arenose.

Atviras kritikai

Praėjusią savaitę K.Porzingis tėvynėje surengė spaudos konferenciją, kurioje paskelbė apie sprendimą nežaisti Latvijos rinktinėje. Aukštaūgis nesislapstė nuo žiniasklaidos ir atvirai išdėstė savo sprendimo motyvus, kurie nebūtinai patiko jo tautiečiams.

Liepos pradžioje latviai žais Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių atrankoje, o pernai K.Porzingis jau praleido Europos čempionatą norėdamas geriau pasiruošti debiutui NBA.

Latvijos žurnalistas Andrejus Silinis tikina Latvijoje dar nematęs tokios grūsties spaudos konferencijoje. O joje 20-metis atsakinėjo į visus klausimus iš eilės: nuo krepšinio, iki asmeninio gyvenimo detalių.

„Visuomet atsiranda tokių, kurie ir pateisina tokį sprendimą, ir smerkia. Daugiausiai smerkia anonimai internete. Bet dauguma supranta Kristapo pasirinkimą. Tie latviai, kurie labiau domisi krepšiniu, nepuoselėjo didelių vilčių šiemet jį išvysti rinktinėje“, – aiškino A.Silinis.

„Facebook“ nuotr./Andrejus Silinis
„Facebook“ nuotr./Andrejus Silinis

K.Porzingis bus ne vienintelė latvių netektis. Dėl Achilo traumos Rio atrankoje tikrai nežais Kristapas Janičenokas. Prie šių žaidėjų turėtų prisijungti dar vienas kitas geresnis Latvijos krepšininkas.

Bet A.Silinis neabejoja šviesia Latvijos krepšinio ateitimi. Kaimynų krepšinis pastaraisiais metais į Europą eksportuoja vis daugiau talentų.

„Aš vis dar įsitikinęs tuo, ką pasakiau 2013-aisiais – Latvija 2020-aisiais žais Tokijo olimpinėse žaidynėse, – pareiškė latvių žurnalistas. – O iki to laiko mes turėsime 3-4 NBA žaidėjus. Porzingis be jokios abejonės padės atkreipti NBA skautų dėmesį į daugiau Latvijos žaidėjų.“

K.Porzingis – ant sparnų, o Latvijos krepšinis – ant milžiniškos bangos, kuri netolimoje ateityje gali nuplauti Europą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius