TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 09 07 /21:19

Lietuvos rinktinė dėl klaidingo teisėjų sprendimo kreipsis į FIBA

Lietuvos krepšinio federacija kreipsis į FIBA reikalaudama paaiškinimo, kodėl Lietuvos rinktinės atstovams po mačo su Belgija nebuvo leista pamatyti lemiamų akimirkų vaizdo įrašo. Protestas dėl rungtynių rezultato turi būti paduodamas praėjus ne daugiau nei 15 minučių po rungtynių pabaigos. Vis dėlto, lietuviai pasitikėjo teisėjų sprendimu ir apie protesto galimybę nesvarstė.
Jonas Kazlauskas
Jonas Kazlauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos krepšinio rinktinė pirmadienio vakarą Rygoje patyrė skaudžią nesėkmę prieš Belgijos rinktinę po paskutinę akimirką pataikyto Matto Lojeski dvitaškio. Iškart po mačo socialiniuose tinkluose pradėjo sklisti nuotrauka, kurioje matyti, kad Belgijos rinktinės lyderis greičiausiai nespėjo laiku pataisyti komandos draugo metimo.

Nei Lietuvos rinktinės kapitonas Robertas Javtokas, nei treneris Jonas Kazlauskas po teisėjo sprendimo įskaityti lemiamus belgų taškus neturėjo galimybės pamatyti epizodo pakartojimo.

„Nesuprantame, kam reikalinga nauja FIBA vaizdo pakartojimų sistema, jei reikia keturias minutes laukti, kol teisėjai įvertins tą epizodą. Mums iš viso jis nebuvo parodytas. Niekas iš komandos nematė vaizdo kartojimo. Mes pasitikėjome teisėjais, nes kuo daugiau galėtume tikėti. Juk tam ir sukurta peržiūros sistema.

VIDEO: Pergalingas Matto Lojeski metimas

Protesto nerašėme, tačiau jau vėliau pradėjo eiti žinutės, kad metimas greičiausiai atliktas ne laiku. Tada mūsų skautas Benas Matkevičius gavo įrašą ir mums pasidarė aišku, kad teisėjai suklydo. Prašysime FIBA paaiškinimo, raštas jau ruošiamas“, – sakė LKF atstovas spaudai Linas Kunigėlis.

R.Javtokas ant mačo protokolo, kaip rinktinės kapitonas, pasirašė irgi nematęs paskutinių akimirkų vaizdo įrašo. Lietuvos rinktinė tiesiog pasitikėjo teisėjų sprendimu.

„Raštu kreipėmės į FIBA ir „FIBA Europe“ padalinio vadovus, prašydami išaiškinimo, nes pagal dabar galiojančias taisykles tampa nelogiška protesto padavimo procedūra ir realiai komanda neturi galimybės apsiginti, – sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. – Konkrečiu atveju rungtynėse Lietuva–Belgija teisėjai ilgai peržiūrinėjo paskutinio metimo vaizdo įrašą, kol priėmė sprendimą, kad metimas buvo atliktas laiku.“

Pasak M.Špoko, vaizdo peržiūros galimybė teisėjams buvo suteikta todėl, kad būtų galima išvengti klaidų sudėtingose situacijose. „Juk vaizdo peržiūros ir buvo įvestos, kad padėtų teisėjams priimti teisingus sprendimus. Tikėdami, kad šiuolaikines technologijas pasitelkę arbitrai tikrai sugebės priimti teisingą sprendimą, neabejodami pripažinome jų verdiktą ir pirmadienio rungtynėse“, – situaciją pakomentavo M.Špokas.

Kai mus pasiekė informacija ir vaizdinė medžiaga, rodanti, kad teisėjai galėjo suklysti, protestą teikti jau buvo per vėlu pagal galiojančias FIBA taisykles

„Pagal galiojančias FIBA taisykles, mes, kaip komanda, neturime galimybės operatyviai susipažinti su vaizdine medžiaga, kad, ją įvertinę, galėtume spręsti dėl protesto teikimo, – paklaustas, ar nesvarstė galimybės protestuoti rungtynių rezultatą, sakė M.Špokas. – Teisėjai vieni nagrinėjo epizodą ir jie priėmė sprendimą įskaityti metimą. Kai mus pasiekė informacija ir vaizdinė medžiaga, rodanti, kad teisėjai galėjo suklysti, protestą teikti jau buvo per vėlu pagal galiojančias FIBA taisykles.“

Generalinis LKF sekretorius taip pat pažymėjo, kad nesitiki, jog šiuo raštu pavyks kažkaip pakeisti jau pasibaigusių rungtynių baigtį. „Mes norime gauti FIBA išaiškinimą, ką bet kuri komanda turi daryti, jeigu panašus atvejis pasikartos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius