Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 09 14

Po dar vieno stebuklo – prancūzų ambicijos: „Neatvykome čia sidabro ar bronzos“

Prancūzijos žaidėjams šiomis dienomis vertėtų pagalvoti apie loterijos bilietų nusipirkimą. Dar vieną stebuklą sukūrę „mėlynieji“ beprotišku keliu nukeliavo iki Europos čempionato pusfinalio bei atsidūrė per žingsnį nuo medalio. Tačiau bet kokios spalvos apdovanojimas prancūzų nepasotins – jie nori tik aukso.
Prancūzijos krepšininkai
Prancūzijos krepšininkai / FIBA nuotr.

Nuo pat rungtynių pradžios prancūzai baudė italus tuo ginklu, kuriuo dažniausiai naudojasi būtent Gianmarco Pozzecco auklėtiniai.

Įspūdingu pataikymu ketvirtfinalį pradėję Vincent'o Collet auklėtiniai dar tryliktą rungtynių minutę viršijo savo pataikomų tritaškių vidurkį – iki tol čempionate jie tiksliai atakuodavo vid. 7,8 karto, o Timothe Luwawu-Cabarrot antro kėlinio pradžioje įmetė jau aštuntą prancūzų tritaškį.

Savo ruožtu italų taikiklis buvo užsikirtęs – per du kėlinius jie įmetė tik 5 iš 18 tolimų metimų bei po 20 žaidimo minučių atsiliko 31:38.

Situacija apsivertė aukštyn kojomis antroje rungtynių dalyje. Prancūzai trečio kėlinio pradžioje dar turėjo dviženklę persvarą (43:33), bet Vincent'o Collet sprendimas išleisti į aikštę milžiną Moustaphą Fallą ir atgimęs italas Nico Mannionas pakeitė mačo tėkmę.

218 cm ūgio prancūzas buvo atakuojamas italų gynyboje, o užsikūrę Apeninų pusiasalio atstovai pradėjo siautulį ant „Mercedes-Benz“ arenos parketo.

Per trečią kėlinį jie įmetė tiek pat taškų, kiek per visą pirmą susitikimo pusę (31), o vienu metu nepraleidę taškų net penkias minutes spurtavo 12:0 ir pirmą kartą išsiveržė į priekį – 64:56.

Turėjo 7 taškų persvarą italai ir likus dviem minutėms iki ketvirto kėlinio finišo, bet prancūzai sukūrė dar vieną stebuklą.

Kaip ir aštuntfinalyje, kai gelbėjosi prieš turkus, V.Collet komanda sugebėjo paskutinėmis akimirkomis išplėšti pratęsimą.

Likus 16 sekundžių ir Italijai pirmaujant 77:75, Simone Fontecchio galėjo nutolinti savo komandą iki 4 taškų, bet 88,9 proc. tikslumu iki tol turnyre baudas metęs italas prametė abu kartus, o šansą išsigelbėti gavęs prancūzai neklydo – Thomasas Heurtelis pataikė dvitaškį ir išplėšė pratęsimą.

Įdomu tai, kad panaši situacija susiklostė ir aštuntfinalyje – tada prancūzai irgi atsiliko 75:77 bei užsidirbo nesportinę pražangą, bet Cedi Osmanas buvo netikslus, prancūzai perėmė kamuolį, o Rudy Gobert'as išplėšė pratęsimą, kurį Prancūzija laimėjo.

Per papildomą laiką Vincent'o Collet auklėtiniai neklydo ir šį kartą – pirmavę beveik visą laiką, jie triumfavo 93:85 ir ketvirtą kartą per pastaruosius penkis Europos čempionatus pateko į pusfinalį.

„Tuos metimus prametė vieni geriausių komandų žaidėjų, tad mums tikrai pasisekė, – po pergalės laime tryško vienas prancūzų vedlių, 15 taškų pelnęs Guerschonas Yabusele. – Mes likome susikoncentravę iki pabaigos, o pratęsime pasirūpinome, kad laimėtume. Kai pamatome atidarytas duris, niekada nepasiduodame. Mes išliekame kartu, nepaisant to, kas nutinka, tad tai ir leido mums laimėti.“

„Mes kartą tai jau padarėme, žinojome, kad galime tai padaryti dar kartą, – pridūrė ir prancūzų atradimas šiame čempionate Terry Tarpey, šį kartą pasižymėjęs 8 taškais ir 8 atkovotais kamuoliais. – Tai mūsų mentalitetas – toliau žaisti, nepasiduoti, kol turime šansą laimėti. Tą ir padarėme – išplėšėme pratęsimą ir laimėjome.“

FIBA nuotr./Thimote Luwawu-Cabarrot
FIBA nuotr./Thimote Luwawu-Cabarrot

Ne vienas prancūzas po pergalės minėjo jiems vėl nusišypsojusią sėkmę, bet kas dar lemia, kad prancūzai šitaip sugeba sugrįžti ir laimėti rungtynes?

„Niekada nepasiduodame, nesvarbu, kokioje situacijoje atsiduriame. Per savo karjerą esu sudalyvavęs daugybėje sugrįžimų. Sporte niekada nežinai, kas nutiks – turi tiesiog toliau žaisti ir tikėtis geriausio“, – į 15min klausimą atsakė T.Tarpey.

Dabar prancūzų lauks pusfinalis, kur jų varžovais greičiausiai bus gerai pažįstami slovėnai. Prieš juos Prancūzija žaidė praėjusių metų Tokijo olimpinių žaidynių pusfinalyje, kai triumfavo po Nicolas Batumo bloko paskutinėmis sekundėmis, bet slovėnai pasiekė revanšą šių metų turnyro grupių etape, kai vedami 47 taškus pelniusio Lukos Dončičiaus laimėjo 88:82.

„Mes jau žaidėme prieš juos, gerai juos pažįstame. Jų pagrindinis ir geriausias žaidėjas Dončičius. Pažiūrėsime, išanalizuosime įrašą ir bandysime juos nugalėti, – sakė G.Yabusele. – Šansai bus lygūs. Pirmiausia, turime koncentruotis į save, o tik po to į juos. Bandysime sužaisti savo geriausias rungtynes ir laimėti.“

„Kai žaidėme prieš juos grupėje, tai buvo vienos geriausių mūsų rungtynių, – pridūrė T.Tarpey, paklaustas, ką turės padaryti kitaip lyginant su grupių etapo susitikimu. – Buvo 82:82 likus minutei ir 15 sekundžių, bet pralaimėjome 82:88. Svarbiausia bus išpildyti detales pabaigoje, padaryti mažus dalykus ir pabandyti sulaikyti Luką.“

T.Tarpey – pagrindinis prancūzų gynybos ramstis gynėjų grandyje šiose pirmenybėse, bet ar jis turi receptą, kaip sustabdyti Luką Dončičių?

„Jeigu turėčiau tokį receptą, žaisčiau NBA, – juokėsi Le Mano „Sarthe“ klubo žaidėjas. – Tokio recepto neturime, bet tai nebus vienas prieš vieną žaidimas. Neegzistuoja žmogus, galintis sustabdyti Luką, tam reikės visos komandos indėlio. Jeigu žaisime prieš juos, turėsiu padaryti viską, ką galiu.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Luka Dončičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Luka Dončičius

Nesvarbu, prieš ką bežaistų pusfinalyje – Lenkiją ar Slovėniją, apie pralaimėjimą olimpiniai vicečempionai minčių neturi. Jų tikslas – tik auksas, tikino G.Yabusele.

„Mes sakome tai nuo pradžių – norime aukso, o ne bet kokio medalio. Mes nepasitenkinsime bronza ir sidabru. Liko dvejos rungtynės. Pažiūrėsime, prieš ką žaisime pusfinalyje, bet dabar koncentruojamės į kitą savo žingsnį ir bandysime patekti į finalą“, – sakė galingo stoto puolėjas.

Pusfinalyje prancūzai žais penktadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius