Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 08 30

Tėčio Arvydo patarimu pasidalijęs D.Sabonis: „Slovėnija – ne tik Luka Dončičius“

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė surengė pirmąją treniruotę „Lanxess“ arenoje Kelne. Patikrinęs didžiausios Vokietijos arenos lankus, nacionalinės komandos lyderis Domantas Sabonis pasidalijo tėvo Arvydo jam duotu patarimu bei mintimis apie artėjantį mūšį su Slovėnija.

Antradienio popietę iš Lietuvos atvykusi į Vokietiją, Kelno miestą, nacionalinės vyrų krepšinio rinktinė po dviejų valandų jau rengė pirmąsias pratybas 19,5 tūkstančio talpinančioje „Lanxess“ arenoje.

Po dviejų parų šiuose įspūdinguose krepšinio rūmuose susirinks gausybė sirgalių stebėti Luka Dončičiaus vedamos Europos čempionės Slovėnijos akistatą prieš Kazio Maksvyčio vadovaujamą Lietuvos rinktinę.

„Pirmą kartą esu Kelne. Arena – tikrai didelė. Tikiuosi, kad atvyks daug sirgalių. Viena treniruotė praėjo, liko dvi prieš pirmąsias rungtynes. Reikia kamuolį pačiupinėti, lankus. Reikia įsijausti“, – 15min sakė Domantas Sabonis.

Visas „Eurobasket 2022“ naujienas sekite specialiame 15min polapyje „Iki paskutinio“.

26-erių metų 211 cm ūgio dukart NBA „All-Star“ rungtynių dalyvis viliasi gausaus sirgalių palaikymo, bet grupių etape pagrindinių Domanto aistruolių, šeimos narių, nebus.

„Jie turi reikalų ir atvykti negali, bet tikimės, kad eisime toli ir viskas bus gerai“, – sakė D.Sabonis, pasidalijęs legendinio šalies krepšininko tėčio Arvydo Sabonio jam duodamais patarimais.

„Jis sako žaisti agresyviau ir kelti galvą į viršų, – šyptelėjęs 15min sakė D.Sabonis. – Visi žinome, mūsų grupė yra stipriausia. Turėsime žiūrėti po vienerias rungtynes į priekį, o po savaitės pažiūrėsime, kur mes esame.“

Prieš Europos čempionatą Lietuvos rinktinė laimėjo visas devynerias rungtynes – septynis kontrolinius mačus ir dvi akistatas pasaulio čempionato atrankoje prieš Vengriją ir Juodkalniją.

„Manau, kad esame gerai pasiruošę, – pasirengimą įvertino D.Sabonis. – Tikslas – laimėti visas rungtynes, bet norėtųsi kartais pasiruošime ir pralaimėti, kad žinotume, kaip elgiamės, kai yra sunku, kaip reaguoja žaidėjai ir treneriai. Žinoma, pralaimėti nėra blogai, bet mūsų grupėje lauks visai kitokie varžovai. Galvoju, bus sunku, bet laimėti gali bet kas.“

Septyneriose žaistose šią vasarą rungtynėse D.Sabonis buvo tikras Lietuvos rinktinės vedlys, fiksavęs po 11,4 taško, atkovojęs po 6,5 kamuolio ir atlikęs po 4,8 rezultatyvaus perdavimo.

Pastarasis rodiklis – aukščiausias tarp visų K.Maksvyčio auklėtinių.

Domantas Sabonis pripažįsta, jog šią vasarą rinktinėje jis jaučiasi geriausiai per visą savo karjerą.

„Dar buvau jaunas, kildavau nuo suolo, o vėliau atėjo COVID-19. Praėjusi vasara – pirmoji man, kai buvau žaidėjas ir galėjau rodyti savąjį žaidimą. Pirmąją vasarą sekėsi ne taip, bet antrąją viskas klostosi truputį geriau. Nieko, priprantu prie Europos krepšinio ir kiekvienais metais viskas yra lengviau. Žinau savo vietą komandoje, – dėstė krepšininkas. – Sunku paaiškinti, kokie yra skirtumai tarp NBA ir Europos krepšinio, tiesiog kitoks žaidimas. Europoje jis ne toks greitas. Viskas čia truputį kitaip. Nieko, esame krepšininkai, sportas – tas pats, tad reikia adaptuotis.“

Geriausią žaidimą Domantui teks demonstruoti jau artimiausiu metu, kadangi burtai Lietuvą įmetė į mirtininkų grupę, kurioje nacionalinės komandos varžovais tapo Europos čempionė Slovėnija, olimpinių žaidynių finalininkė Prancūzija, turnyro šeimininkė Vokietija bei savų kozirių turinčios Vengrijos, Bosnijos ir Hercegovinos komandos.

Pirmasis testas – Luka Dončičiaus ir Gorano Dragičiaus vedama Slovėnija, kurią lietuviai testuos ketvirtadienį 18.15 valandą Lietuvos laiku.

„Bus labai sunku, bus labai sunku... Slovėnija – ne tik Luka Dončičius, jie turi daug gerų žaidėjų. Žinoma, Luka yra pagrindinis, bet turėsime sustabdyti visus kitus ir turėsime sužaisti labai geras rungtynes, – sakė D.Sabonis. – Luka savo statistiką vis tiek pasidarys, todėl galvoju, kad reikia sustabdyti kitus. Turėsime demonstruoti komandinę gynybą ir žaisti užsivedę.“

Klansek Velej / Sportida/SIPA nuotr./Luka Dončičius
Klansek Velej / Sportida/SIPA nuotr./Luka Dončičius

Lietuviai jau turi karčios auksinės Slovėnijos krepšinio kartos patirties, praėjusį vasarą nusileidę šiai komandai Kaune vykusiame olimpinių žaidynių atrankos finale 85:96.

Tuomet D.Sabonis per 29 minutes surinko 9 taškus ir atkovojo 6 kamuolius. Rezultatyvių perdavimų grafoje šviečia nulis.

Dariaus Maskoliūno komandos budeliu tapęs L.Dončičius užfiksavo trigubą dublį – 31 pelnytas taškas, 11 atkovotų kamuolių ir 13 rezultatyvių perdavimų.

Slovėnijos vunderkindo benefisas lėmė, jog Lietuva pirmą kartą istorijoje nepateko į olimpines žaidynes, o D.Maskoliūnas priėmė sprendimą atsistatydinti.

„Turėjome geriau ir agresyviau žaisti gynyboje nuo pat rungtynių starto. Jie susimetė savo metimus, geriau pasijautė ir visi galėjo pataikyti laisvus metimus. Turime stipriau ir agresyviau gintis“, – sakė D.Sabonis.

Praėjusią vasarą Slovėnija vertėsi be Gorano Dragičiaus, 2017-ųjų metų naudingiausio Europos čempionato krepšininko. Po penkerių metų 36-erių veteranas sugrįžo į nacionalinę komandą.

„Tai – veteranas, kapitonas, daug metų žaidęs ir protingas žaidėjas. Kai yra toks žaidėjas komandoje, visi kitaip galvoja ir kitaip yra susikaupę bei ruošiasi rungtynėms. Goranas Dragičius – didelis pliusas Slovėnijos rinktinei“, – konstatavo D.Sabonis.

Domantas nebuvo linkęs kalbėti apie tikslus ir lūkesčius čempionatui, akcentavęs idėją žvelgti tik vieną mačą į priekį.

„Kaip ir visi, norime eiti kuo toliau, bet dabar galvojame tik apie slovėnus, o poryt galvosime apie prancūzus. Žingsnis po žingsnio“, – šyptelėjęs atsakė D.Sabonis.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir R.Vyšniauskas – rinktinės Achilo kulnas, JV akibrokštas ir šviesi ateitis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius