Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 18 /23:18

Uraganiniais tritaškiais nusitiesė kelią į sostą: ispanai – Europos čempionai

Šiai Ispanijos rinktinei niekas nekabino medalių, tačiau Sergio Scariolo auklėtiniai Europos čempionate nuėjo patį ilgiausią kelią – finale 88:76 (23:14, 24:23, 19:20, 22:19) nukovė prancūzus ir po 7 metų pertraukos susigrąžino Europos čempionų titulą.
Ispanija – Prancūzija
Ispanija – 2022 m. Europos krepšinio čempionė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Neįmanomas auksas“, „didžiausias netikėtumas Ispanijos krepšinio istorijoje“, – taip savo šalies triumfą sutiko dienraštis „Marca“.

Dabar ispanai yra laimėję 27-ias iš 39-ių tarpusavio akistatų oficialiuose turnyruose (69 proc.), įskaitant 8-ias iš 12-ikos nuo 2001 metų (67 proc.), nors šįvakar favoritais buvo laikomi ne jie.

Kartų kaitą išgyvenančios Ispanijos kelionė iki aukso vadinama sensacinga, nors krepšinio metraščiai kalba, kad tai eilinis pasiekimas.

S.Scariolo vadovaujama rinktinė medalius iškovojo 8-iuose iš 10-ies turnyrų, kuriuose dalyvavo. Nepavyko tik 2010 m. pasaulio čempionate ir praėjusių metų Tokijo olimpiadoje.

Berlyne jie susigrąžino titulą, kurį 2017 metais buvo nugvelbę slovėnai.

Prieš tai beveik dešimtmetį titulu dalijosi būtent prancūzai ir ispanai. Ispanai triumfavo 2009, 2011 ir 2015 metų pirmenybėse, prancūzai čempionais tapo 2013 metais. Tai jau septintasis ispanų medalis paeiliui Europos čempionatuose nuo 2007 metų.

Ši Ispanijos rinktinė neturėjo superžvaigždžių, o tam, kad kompensuotų Ricky Rubio netektį šiais metais natūralizavo amerikietį Lorenzo Browną. Šis dirigavo komandai kone nepriekaištingai ir kartu su Willy Hernangomezu pateko į simbolinį turnyro penketą.

Čempionate ispanai patyrė vieną pralaimėjimą – grupės varžybose nusileido Belgijai. Įveikė Sakartvelą, Juodkalniją, Turkiją, Lietuvą, Suomiją, Vokietiją ir galiausiai Prancūziją.

Finale ispanai tiesiog diktavo savo žaidimo sąlygas. Žaibiškai perjunginėjo pavaras ir didino apsukas vos prasidėjus finalo rungtynėms. Tikra mačo sensacija tapo Juancho Hernangomezas, paleidęs net šešis tolimus metimus iš eilės ir padėjęs ispanams jau antrajame kėlinyje susikrauti 21 taško persvarą (47:26).

Brolių Willy ir Juancho Hernangomezų tandemas iki pertraukos surinko net 28 taškus. Atrodė, kad taip žaidžiant ispanams prancūzai neturės jokių šansų kabintis. Prancūzai kabinosi, bet koją kišo klaidos.

Pradėję spurtą antro kėlinio pabaigoje ir pratęsę po pertraukos, prancūzai sugebėjo sumažinti skirtumą iki trijų taškų – 49:46. Bet ispanai smogė atgal, nepriekaištingai išnaudodami prancūzų klaidas.

Prancūzai šiame mače suklydo 19 kartų (ispanai – 9), o S.Scariolo kariauna po šių klaidų suvertė net 35 taškus (prancūzai po ispanų klaidų – tik 7).

Net 7 tritaškius tiksliai iššovęs (7/9) J.Hernangomezas surinko 27 taškus, brolis Willy pridėjo 14. Tiek pat pelnė ir Lorenzo Brownas, dar atlikęs 11 rezultatyvių perdavimų. Taip pat taikliai iš toli šaudęs (3/4) Jaime Fernandezas pelnė 13 taškų.

Prancūzams Evanas Fournier pelnė 23 taškus, 16 surinko Thomas Heurtelis, 13 – sugrįžimą po didžiosios pertraukos bandęs užvesti Guerschonas Yabusele.

RUNGTYNIŲ EIGA:

40 min. Paskutinė minutė tampa formalumu. Prancūzai neišsigelbsti, o fantastiškas rungtynes sužaidę ispanai triumfuoja. Jie – Europos čempionai.

39 min. L.Brownas aikštės kampe randa laisvą A.Diazą, o šis... tritaškiu ko gero deda visus taškus ant „i“. Lieka 1,5 minutės, o ispanų persvara 85:70. Th.Huertelis patako iš toli, bet tai maža paguoda. Prancūzus laidojo ir teisėjų klaida: L.Brownas tiesiog paslysta ant parketo, o Th.Huerteliui skiriama pražanga... Už emocijas pridedama ir techninė.

38 min. Ispanai išlaiko atstumą, nepaisant prancūzų pastangų. Po Juancho Hernangomezo baudų metimų – 82:70.

37 min. E.Fournier po driblingo pataiko tritaškį, bet tuo pačiu atsako ir A.Diazas. Dvitaškiais apsikeičia ir L.Brownas bei Th.Huertelis.... 80:70.

35 min. Th.Heurtelis sėkmingai užbaigia prasiveržimą, bet... Juancho Hernangomezas taškais paverčia L.Browno perdavimą... 73:63.

34 min. Eilinis Juancho Hernangomezo tritaškis, o E.Fournier skuba, „lipa į medį“ ir praranda kamuolį. Netrukus E.Fournier užsidirba ir ketvirtą asmeninę pražangą... 71:61.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Daug kartų šiame čempionate jau matyta situacija. Teisėjai akivaizdžiai suklysta, vaizdą ekrane pamatę ispanai piktinasi ir yra baudžiami technine pražanga. Pagrindinė viso turnyro tema – prastas teisėjų darbas – išplaukia į paviršių ir finale.

33 min. Rudy meta iš toli paskutinę sekundę, O.Garuba atkovoja kamuolį. Bet teisėjams pasirodo, kad kamuolys nelietė lanko ir atiduoda kamuolį prancūzams. Pakartojimas rodo, kad lietė... Įsiutęs Sergio Scariolo baudžiamas technine pražanga.

32 min. E.Fournier greito išpuolio metu smeigia tritaškį – 68:60.

31 min. Abiejų komandų klaidos ir U.Garubos dvitaškis pradeda ketvirtąjį kėlinį – 68:57.

30 min. Rudy šokdina varžovą ir pataiko iš toli. Usmanas Garuba įspūdingai blokuoja E.Okobo metimą po prasiveržimo, ir trečiąjį ketvirtį ispanai užbaigia turėdami devynių taškų persvarą – 66:57.

29 min. Ispanai stabtelėjo. Vincent'as Poirier gavo kamuolį baudos aikštelėje ir sudrebino krepšį dėjimu. E.Okobo smaigė tritaškį ir prancūzai vėl arčiau – 63:57.

27 min. J.Fernandezas pataiko iš toli (61:48), bet prancūzai atsako keturiais taškais (61:52).

26 min. Prancūzai toliau neišvengia klaidų. Jau 14 prarastų kamuolių.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

100 sekundžių praėjo nuo Sergio Scariolo minutės pertraukėlės ir kontrolė vėl ispanų rankose. Neįtikėtina, kokia stipri psichologiškai yra ši Ispanijos rinktinė, iki šiol visuose atkrintamųjų mačuose naikinusi dviženklius deficitus ir laimėjusi.

25 min. J.Fernandezas gaivina ispanų puolimą tritaškiu, ir, panašu, atgaivina. Pataiko Juancho Hernangomezas, J.Fernandezas perima kamuolį ir pelno taškus greitoje atakoje. Ispanų pranašumas vėl dviženklis – 58:46.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Evanas Fournier atsisukęs į prancūzų sirgalius prašo jų dar daugiau garso – prancūzai jau beveik ištirpdė ispanų turėtą 21 taško pranašumą ir visiškai perėmė iniciatyvą į savo rankas.

24 min. Dar du G.Yabusele taškai ir minutės pertraukėlė (49:46).

23 min. W.Hernangomezas dėjimu nutraukia ispanų taškų badą, bet pasižymi ir Th.Heurtelis – 49:44.

22 min. G.Yabusele pelno penkis taškus iš eilės ir prancūzų spurtas tęsiasi – 13:0. Skirtumas tirpsta iki penkių taškų 47:42.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Ispanija laimėjo 23 iš 24 pastarųjų rungtynių Europos čempionatuose, kai po dviejų kėlinių turėjo dviženklę persvarą. Bet yra ir gera žinia prancūzams – vienintelis ispanų pralaimėjimas tokioje situacijoje nutiko 2013 m. pusfinalyje būtent prieš Prancūziją. Gal istorija pasikartos?

21 min. Trečią kėlinį pradeda netikslios abiejų komandų atakos.

Ispanai iki pertraukos pataikė 60 proc. tolimų metimų (9/15, prancūzai 4/11). Prancūzai suklydo 10 kartų, ispanai – 6.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Kai atrodė, kad Prancūzija skęsta, „mėlynieji“ sugebėjo antrajame kėlinyje finišuoti 11:0. Turėsime intrigą ir po pertraukos.

20 min. E.Fournier prametė keturis pirmus tritaškius, bet penktuoju bandymu randa skylę lanke! Prancūzai apsigina ir kėlinį užbaigia netikėtas E.Fournier dėjimas pozicinės atakos metu. Koks finalas! Po dviejų kėlinių 47:37 ir daugybė dar neatsakytų klausimų.

19 min. T.Tarpey žaidimas suteikia gaivų oro grukšnį prancūzams – rezultatyvus perdavimas, perimtas kamuolys, baudų metimai (47:32).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Tempkit gaisrininkų žarną, aikštėje turime degantį žmogų. Juancho Hernangomezas iki finalo tritaškius metė 30 proc. tikslumu, bet šiandien jis šaudo kaip Stephenas Curry – per antrą kėlinį ispanas įmetė jau šešis tritaškius. Neįtikėtina.

18 min. Broliai Hernangomezai toliau darbuojasi puolime – 47:26.

17 min. Prancūzai pademonstruoja geležinę gynybą – neleidžia ispanams išsimesti per 24 sekundes. Bet E.Fournier klysta rizikingai perduodamas kamuolį.

16 min. Tiesiog copy paste – dar vienas Juancho Hernangomezo tritaškis... Tiesa, prancūzai irgi randa žmogų, galintį pataikyti iš toli: Elie Okobo palaiko prancūzų gyvybę dviem tritaškiais – 42:25

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Kas čia, Bo Cruzas ar Juancho Hernangomezas?! Ispanų puolėjas atliko neeilinio talento vaidmenį Adamo Sandlerio filme „Hustle“, bet tai, ką šis ispanas išdarinėja Europos čempionato finale, ne ką nusileidžia Bo Cruzo magijai Holivude.

15 min. Juancho Hernangomezo nesportinė pražanga suteikia prancūzams šansą dvigubai atakai. Šansu jie pasinaudoja – 35:20.

14 min. Neįtikėtina... Juancho Hernangomezas ketvirtą kartą iš eilės šauna iš toli ir šauna tiksliai! Prancūzai giliame nokdaune – 35:16. Ispanai pataikė 6 tritaškius iš 9-ių.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Ispanai per tris atkrintamųjų mačus vidutiniškai rinko po 99,3 taško (įskaitant ir pratęsimą prieš Lietuvą), o įspūdingą puolimą Sergio Scariolo vyrai demonstruoja ir šiandien. Jau keturi ispanų žaidėjai pelnė bent po 5 taškus, o iš devynių taiklių metimų aštuoni buvo po rezultatyvių perdavimų. Po Juancho Hernangomezo tritaškių salvės skirtumas tarp komandų jau 16 taškų. Ispanijos svajonių startas finale.

13 min. T.Huertelis metimu iš po krepšio užbaigia prancūzų derinį, bet... dar vienas Juancho Hernangomezo tritaškis! 32:16.

12 min. Vos prasidėjus antrajam kėliniui – dar keli skaudūs ispanų dūriai. Juancho Hernangomezas smeigė du tritaškius ir ispanų persvara šoko iki 29:14.

10 min. Evano Fournier baudų metimai ir Thomo Huertelio tritaškis sumažina skirtumą (20:14), bet tolimu šūviu atsidaro ir Rudy Fernandezas. Po pirmojo kėlinio ispanai priekyje 23:14.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Visą čempionatą prancūzus gramzdinusios klaidos žudo juos ir šiandien. Net po 17,1 karto klystantys olimpiniai vicečempionai dar nesibaigus pirmajam kėliniui yra suklydę 5 kartus, o ispanai po jų klaidų pelnė jau 7 taškus – tiek pat, kiek prancūzai surinko iš viso.

9 min. Alberto Diazas paskutinę atakos sekundę tiksliu metimu perskrodžia tinklelį – 20:9.

8 min. J.Fernandezas perima jau trečią kamuolį, o Willy toliau renka taškus – 18:7. Prancūzai jau suklydo 5 kartus.

7 min. Guerschonas Yabusele krauna iš viršaus greitoje atakoje, bet J.Fernandezas atsako dvitaškiu (16:7).

6 min. Ispanų spurtas tęsiasi: Jaimie Fernandezas pataiko iš toli, dvitaškį prideda L.Brownas ir prancūzai prašo minutės pertraukėlės – 14:5. Aikštėje pasirodo Moustapha Fallas.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Nors atrodytų, kad prancūzai su Rudy Gobert'u turėtų turėti pranašumą vidurio puolėjo pozicijoje, kol kas ispanų centras Willy Hernangomezas terorizuoja varžovus tiek vienas prieš vieną, tiek pikenrolo situacijose. Rezultatyviausio ispano sąskaitoje jau 6 taškai.

4 min. Dar du W.Hernangomezo taškai nuo baudų metimo linijos. Terry Tarpey atsako pataisydamas netaiklų komandos draugo metimą, bet prancūzų atakos kol kas stringa.

3 min. Prancūzų starto penkete pasirodęs įžaidėjas Andrew Albicy greitai susirenka dvi pražangas. Kamuoliais maitinamas Willy Hernangomezas pelno keturis iš eilės taškus – 7:3.

2 min. Stringančiomis atakomis prasideda finalas. Lorenzo Brownas provokuoja pražangą mesdamas iš toli ir ispanai priekyje 3:1.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Berlyne

Sveikinuosi iš finalą pasitinkančio Berlyno! Evanas Fournier po pusfinalio rungtynių kvietė prancūzus į Vokietijos sostinę, o šie, panašu, įsiklausė į kvietimus. „Mercedes-Benz“ arenoje akivaizdžiai kur kas daugiau prancūzų nei ispanų, o tą geriausiai turėjo pajusti nušvilptas Rudy Fernandezas.

„Pirmyn, Ispanija!“, – savo šalies rinktinę žinute ragino ir teniso žvaigždė Rafaelis Nadalis:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius