Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 22

Vilniaus klubo legenda – apie „Ryto“ triumfą ir Latvijos krepšinio pūlinius

Robertas Štelmaheris žino, ką reiškia su Vilniaus „Rytu“ (tuomečiu „Lietuvos rytu“) laimėti Lietuvos krepšinio lygą. Tad stebint šiųmetinį vilniečių triumfą Latvijos krepšinio legendai nejučiomis sugrįžo prisiminimai iš pirmojo šio amžiaus dešimtmečio. „Prisiminiau tuos gerus laikus, emocijos tikrai sukilo“, – sakė dabar treneriu dirbantis latvis, su 15min plačiame pokalbyje pasileidęs į prisiminimus.
Robertas Štelmaheris
Robertas Štelmaheris / 15min, Alfredo Pliadžio ir FIBA nuotr.

LKL čempionų titulą birželio 7-ąją užsitikrinęs „Rytas“ šalies čempionu tapo pirmą kartą per 12 metų ir šeštą kartą klubo istorijoje.

Prie vieno iš tų trofėjų labai svariai prisidėjęs yra ir Robertas Štelmaheris.

Latvis 2006 metais buvo pagrindinis „Lietuvos ryto“ įžaidėjas, o tuo metu kroato Neveno Spahijos treniruota sostinės komanda suspardė Kauno „Žalgirį“ net 4-0. Tai vienintelis kartas istorijoje, kai kauniečiai LKL atkrintamųjų seriją pralaimėjo „sausai“.

Suprasti akimirksniu: R.Štelmaherio etapas „Ryte“

  • 2004–2008 m.;
  • 2005 m. ULEB taurės laimėtojas;
  • 2006 m. LKL čempionas;
  • 2006 ir 2007 m. BBL čempionas.

„Kai kuriuos mačus mačiau, kai kurių ne, nes mūsų sezonas dar irgi vyko. Buvo labai įdomus finalas, abi komandos turėjo šansą iškovoti taurę. Buvo gera kova, man patiko“, – apie LKL finalą, kuriame palaikė „Rytą“, kalbėjo R.Štelmaheris.

Net keturis sezonus 2004–2008 m. Vilniuje praleidęs latvis vėliau mūsų šalyje dirbo ir treneriu, o iš viso jo trenerio karjera jau trunka net 13 metų.

Trečdalį jos R.Štelmaheris treniravo Latvijos rinktinę, su kuria kelis sykius stojo ir prieš Lietuvą draugiškose rungtynėse.

Suprasti akimirksniu: R.Štelmaherio trenerio karjera

  • 2009 m. Vilniaus „Perlas“;
  • 2010–2011 m. Vilniaus „Lietuvos rytas“ (asistentas);
  • 2010–2012 m. Latvijos rinktinė (asistentas);
  • 2011 m. Vilniaus „Perlas“;
  • 2011–2012 m. Pasvalio „Pieno žvaigždės“;
  • 2012–2015 m. „Ventspils“;
  • 2016 m. „Valmiera“;
  • 2016–2017 m. Slupsko „Czarni“;
  • 2017–2019 m. „Ventspils“;
  • 2017–2021 m. Latvijos rinktinė;
  • 2019–2022 m. Talino „Kalev/Cramo“.

Jau šį vakarą Lietuvos ir Latvijos rinktinės susikaus dar kartą, jau 25-ą nuo nepriklausomybės atgavimo.

Bet Lietuvos rinktinei tai bus dalis pasiruošimo prieš artėjantį Europos čempionatą, o latviai visą savo dėmesį kreipia į pasaulio čempionato atranką, nes mūsų kaimynai į žemyno pirmenybes neprasibrovė.

Pats Latvijos rinktinę nesėkmingose atrankose į 2019 m. pasaulio ir 2022 m. Europos čempionatus treniravęs R.Štelmaheris nuo atsakomybės nebėga, bet išskiria ir Latvijos krepšinio žaizdas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Robertas Štelmaheris
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Robertas Štelmaheris

„Tam, kad ką nors pasiektum, visi mūsų žaidėjai turi atvykti ir žaisti rinktinėje. Bet matome, kad ir dabar yra nedalyvaujančių, – į rinktinės, kurią dabar jau treniruoja italas Luca Banchi, stovyklą aplenkusius žaidėjus pirštais badė R.Štelmaheris. – Manau, kad tai pasikeitusio mentaliteto pasekmė. Mums būdavo garbė atvykti į rinktinę, bet dabar visi svarsto – ar tai apsimoka, ar nepasirodysi blogai ir nesusilauksi apkalbų. Jie galvoja apie daugybę skirtingų dalykų, o ne apie Latvijos krepšinį ir Latviją. Pirmiausia jie galvoja apie save.“

Šio vakaro rungtynėse prieš Lietuvą mūsų kaimynai versis be būrio žvaigždžių: Kristapo Porzingio, Rodiono Kuručo, Janio Timmos, Janio Strelnieko. Tiesa, komandoje bus „Dallas Mavericks“ atstovaujantis Davis Bertanis, jo brolis Dairis, Šarūno Jasikevičiaus auklėtinis Rolandas Šmitas ir kiti žinomi žaidėjai.

Suprasti akimirksniu

  • Latvijos rinktinė: Kristeris Žorikas, Tomas Leimanis, Artūras Žagaras, Dairis Bertanis, Rihardas Lomažas, Artūras Kuručas, Artis Ate, Artūras Strautinis, Davis Bertanis, Rolandas Šmitas, Andrejus Gražulis, Markas Steinbergas, Anžejus Pašečnikas, Klavas Chavaras.
  • Lietuvos rinktinė: Arnas Velička, Donatas Sabeckis, Vytenis Čižauskas, Marius Grigonis, Tomas Dimša, Karolis Lukošiūnas, Ignas Brazdeikis, Gytis Radzevičius, Tadas Sedekerskis, Arnoldas Kulboka, Eigirdas Žukauskas, Gytis Masiulis, Laurynas Birutis, Regimantas Miniotas, Martynas Echodas, Benas Griciūnas.

Be „Ryto“ ir Latvijos rinktinės, 15min su R.Štelmaheriu dar kalbėjosi apie jo trenerio karjerą ir kitą karjeros stotelę palikus Estijos klubą, lengvą sprendimą prasidėjus karui Ukrainoje ir užsivėrusias duris į Rusiją, Janį Strelnieką Kauno „Žalgiryje“, naują klubą Vilniuje, norą sugrįžti į „Rytą“ ir kt.

– Tris sezonus praleidote Talino „Kalev/Cramo“ klube, bet prieš kelias dienas atsisveikinote su Estijos komanda. Kodėl?

– Tai buvo labai geri trys sezonai. Turėjome ir pakilimų, ir nuopuolių, daug problemų sukėlė COVID-19 dalykai. Bet kalbant apskritai, tai buvo gera patirtis ir esu ja labai patenkintas. Bet kartais ateina laikas pokyčiams, tad tai ir padarėme.

– Laimėjote Latvijos-Estijos čempionatą pernai, šiemet reguliariajame sezone buvote antri, bet jau ketvirtfinalyje netikėtai nusileidote Pernu „Sadam“ komandai. Kas atsitiko?

– Dabar visi žino, kaip reikia žaisti krepšinį. Mūsų komanda buvo komplektuojama atsižvelgiant į VTB lygą, perkant legionierius, kurie galėtų rinkti daugiausiai taškų. Bet prasidėjus karui pasitraukėme iš VTB lygos, keitėme legionierius ir mums nepasisekė to padaryti. Galiausiai, likome su mažiau žaidėjų, nei reikėtų. Galėjome laimėti ir taip, bet sporte ne visada laimi.

– Ar sunku jums ir klubui buvo palikti VTB lygą, kai prasidėjo karas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius