Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 11

Vilniaus „Lietuvos ryto“ siaubas – 150 kg milžinas, paklusęs Jonui Kazlauskui

Sofoklis Schortsanitis – gyva Europos krepšinio legenda. Jis taip ir nedebiutavo NBA. Jis taip ir nepateisino į jį dėtų vilčių Europoje. Jis dabar žaidžia kukliame Salonikų PAOK klube ir trečiadienio vakarą stumdysis su Vilniaus „Lietuvos ryto“ aukštaūgiais. Bet graikų milžinas krepšinio gerbėjams įstrigo atmintyje dėl svorio ir skandalų. Pristatome įdomiausius faktus apie „Big Sofo“.
Sofoklis Schortsanitis
Sofoklis Schortsanitis / „Scanpix“ nuotr.

Sofoklio pravardė – „Baby Shaq“. Bet pačiam S.Schortsaničiui ji nepatinka.

S.Schortsanitis gimė 1985 m. Kamerūno uostamiestyje Tiko. Jo tėvas – graikas, mama – kamerūnietė. Jiedu susipažino, kai graikas į Kamerūną atvyko tiesti kelių. Schortsaničių šeima į Graikiją persikėlė, kai Sofo buvo dar tik kūdikis.

S.Schortsaničiui iš pradžių nepatiko krepšinis, bet oranžinis kamuolys pamažu prisijaukino graikų milžiną.

Būdamas 15-os Sofoklis pradėjo profesionalo karjerą. Pirmoji jo komanda – Salonikų „Iraklis“. Būdamas 17-os vidurio puolėjas aukščiausioje Graikijos lygoje rinko vid. 11,5 taško ir atkovojo 6,5 kamuolio.

2003-ųjų NBA naujokų biržoje, kurioje stipriausios lygos duris pravėrė LeBronas Jamesas, Carmelo Anthony, Dwyane'as Wade'as, Chrisas Boshas ir kiti, S.Schortsanitis buvo pašauktas 34-uoju šaukimu. Jį pasirinko „Los Angeles Clippers“. Prieš S.Schortsaničiui patenkant į NBA, skautai jį lygino su Karlu Malone'u ar Eltonu Brandu, o pačiam graikui jo žaidimo stilius priminė Eddy Curry.

Vis dėlto Sofoklis turėjo kontraktą su „Olympiakos“, todėl nedebiutavo NBA. 2010-aisiais jis dalyvavo Las Vegaso vasaros lygoje ir vylėsi patekti į NBA, tačiau „Clippers“ vadovų milžinas nesužavėjo ir jis liko Europoje. 2012-aisiais „Clippers“ teises į S.Schortsanitį iškeitė mainuose su „Atlanta Hawks“ komanda. 2014-aisiais teisės į graiką buvo perleistos „Oklahoma City Thunder“ klubui.

2006-aisiais S.Schortsanitis buvo pirmą kartą pakviestas į Graikijos vyrų rinktinę, su kuria pasaulio čempionato pusfinalyje nukovė JAV krepšininkus ir pasidabino sidabro medaliais. Beje, rungtynėse su amerikiečiais Sofoklis per 17 minučių pelnė 14 taškų ir svariai prisidėjo prie pergalės 101:95.

VIDEO: Sofoklio Schortsaničio pasirodymas su JAV rinktine

Tačiau po pasaulio čempionato S.Schortsanitį kamavo nuolatinės viršsvorio problemos, dėl kurių jis praleido visą 2007-2008 m. sezoną. 2010-aisiais Sofoklio svoris siekė 156 kilogramus. Jo ūgis – 206 cm.

Beje, 2009-aisiais ikisezoninėse rungtynėse S.Schortsanitis stojo į pirmąją mikrodvikovą su legendiniu Shaquille'u O'Nealu, kai „Olympiakos“ viešėjo Klivlande. Per 21 minutę jis pelnė 4 taškus, atkovojo 5 kamuolius, bet suklydo ir prasižengė po 5 kartus. Sh.O'Nealas per tiek pat laiko pelnė 12 taškų ir atkovojo 5 kamuolius. Tame mače „Olympiakos“ aprangą vilkėjęs Linas Kleiza surinko 16 taškų.

VIDEO: Sofoklis Schortsanitis prieš Shaquille'ą O'Nealą

„Big Sofo“ labai gerbia trenerį Joną Kazlauską, kuris jį treniravo Graikijos rinktinėje 2009 ir 2010 m. „Tai vienas trenerių, su kuriais labai gerai sutariu. Suprantu jo krepšinio filosofiją ir man ji tinka“. J.Kazlausko vadovaujamoje rinktinėje S.Schortsanitis džiaugėsi 2009-ųjų Europos čempionato bronza.

S.Schortsanitis mėgsta žaisti šachmatais.

Sofoklis yra įsivėlęs į skandalingąsias muštynes „Akropolio“ taurės turnyre Atėnuose su serbu Nenadu Krstičiumi. Be to, atstovaudamas Tel Avivo „Maccabi“ jis lėkė į tribūnas ir vožė Jeruzalės „Hapoel“ gerbėjui.

Anot Salonikų PAOK trenerio, S.Schortsanitis yra geros formos ir pasirengęs dvikovai su „Lietuvos rytu“.

VIDEO: Garsiosios Sofoklio Schortsaničio muštynės su Nenadu Krstičiumi
VIDEO: Sofoklio Schortsaničio muštynės su „Hapoel“ sirgaliu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius