-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 25

Vilniaus „Ryto“ varžovų paveikslas – kas laukia Čempionų lygos „Top 16“ etape?

2020-aisiais savo noru Eurolygos šeimą palikęs ir FIBA Čempionų lygos keliu pasukęs Vilniaus „Rytas“ regėjo aukso kalnus – solidžią premiją, galimybę kautis dėl titulo ir net surengti finalo ketvertą Vilniuje. Pirmasis bandymas baigėsi fiasko grupių etape, bet komandos vairą iš Donaldo Kairio perėmęs Giedrius Žibėnas grąžino viltis ir ambicijas į sostinę. Kas laukia vilniečių jau šiandien startuojančiame FIBA Čempionų lygos „Top 16“ etape?
„Top 16“ etapo L grupėje varžysis Sombathėjaus „Falco“, Strasbūro IG, Vilniaus „Ryto“ ir Tenerifės „Lenovo“ klubai.
„Top 16“ etapo L grupėje varžysis Sombathėjaus „Falco“, Strasbūro IG, Vilniaus „Ryto“ ir Tenerifės „Lenovo“ klubai. / FIBA.com nuotr.

Skirtingai nei praėjusiame sezone, kai savo grupėje finišavo paskutinis, šįkart „Rytas“ pirmąjį etapą įveikė kaip geriausia grupės komanda (4-2). Tai istorinis pasiekimas. Paskutinį sykį Europoje vilniečiai į kitą etapą iš pirmos vietos grupėje žengė prieš 8-erius metus, kai 2013-2014 m. sezone buvo geriausi antrajame Europos taurės varžybų etape.

Apskritai, iki sekmadienį patirto pralaimėjimo Kauno „Žalgiriui“, G.Žibėno kariai visuose turnyruose buvo pagavę įspūdingą bangą – skaičiavo 14 pergalių seriją. Nuopelnų sulaukė ir aštriausias komandos ginklas puolime – kroatas Ivanas Buva (16,2 tšk. – 10-as turnyre), išrinktas naudingiausiu Čempionų lygos krepšininku lapkritį.

Ž.Gedvilos/15min nuotr./Ivanas Buva yra dešimtas pagal rezultatyvumą visoje Čempionų lygoje.
Ž.Gedvilos/15min nuotr./Ivanas Buva yra dešimtas pagal rezultatyvumą visoje Čempionų lygoje.

Analitiko Mykolo Stumbro skaičiavimais, „Ryto“ gynyba yra viena geriausių šio sezono FIBA Čempionų lygoje (vid. praleidžia po 101,4 taško per 100 atakų – 4 rezultatas). G.Žibėno auklėtiniai pagirtinai kaunasi ir dėl antrųjų šansų puolime (13,2 po varžovų krepšiu sugriebtų kamuolių – 2 vieta), bet, kaip ir rungtynėse su „Žalgiriu“, pro šalį svaido tritaškius (29,3 proc. – tik 30 vieta iš 32 pirmojo etapo komandų).

Lietuvos pirmenybėse „Rytas“ (15-2) žengia antras, o vilniečių tvarkaraštis Čempionų lygos „Top 16“ starte atrodo puikus – abu pirmieji mūšiai vyks „Avia Solutions Group“ arenoje (rytoj su Strasbūro IG ir vasario 2 d. su Sombathėjaus „Falco“).

„Top 16“ etapo L grupėje dar žais Tenerifės „Lenovo“, o tolyn – į ketvirtfinalį – žengs dvi stipriausios komandos. Vėliau, ketvirtfinalyje, bus kovojama iki 2 pergalių, o serijų laimėtojai pateks į finalo ketvertą, kurio šeimininkas dar nėra aiškus. Jei „Rytas“ prasibrautų iki lemiamų kovų, surengti Čempionų lygos finalinį ketvertą greičiausiai pretenduotų ir Vilnius.

„Mums visada įdomu kalbėtis su klubais, miestais, kurie turi puikias arenas. Aišku, kad matome tokias galimybes. Žinome, kokia yra aistra krepšiniui šioje šalyje“, – lapkritį apie galimybę surengti finalinį ketvertą Vilniuje kalbėjo Čempionų lygos bosas Patrickas Comninos.

Tačiau liaudies išmintis sako: „neperšokęs griovio, nesakyk op“ – pirmiausia reikia įveikti „Top 16“. Kas laukia „Ryto“ šiame etape?

Sombathėjaus „Falco“

FIBA.com nuotr./Vengrijos čempionė – Sombathėjaus „Falco“
FIBA.com nuotr./Vengrijos čempionė – Sombathėjaus „Falco“

Neabejotinai labiausiai stebinanti šio sezono Čempionų lygos ekipa. Vengrijos čempionai, kaip ir vilniečiai, į „Top 16“ žengė tiesiausiu keliu – D grupėje suklupo vos sykį (5-1), už nugaros palikdami ir Tomo Dimšos atstovaujamą Treviso „NutriBullet“ (4-2) klubą.

Įdomiausia, kad „Falco“ yra labiausiai vietiniais žaidėjais visoje lygoje pasitikinti ekipa – vengrų net 80 proc., o legionieriai – tik du: kroatas Borisas Baračas (13 tšk.) ir amerikietis Marvinas Clarkas (5 tšk.).

Vengro Milošo Konakovo treniruojamoje komandoje vengrai griežia ir pirmaisiais smuikais – Zoltanas Perlas renka po 15,7 taško, Akosas Kelleris pirmauja visoje Čempionų lygoje pagal sugriebtus kamuolius (8,7), Benedekas Varadi yra antras pagal rezultatyvius perdavimus (7), o Szilardas Benke yra antras pagal perimtus kamuolius (2,4).

„Falco“ nesivaiko šiuolaikinio krepšinio madų ir savo puolimą grindžia dvitaškiais – jų išmeta daugiausiai visoje lygoje (46,3). Tik 28 proc. Vengrijos čempionų atakų baigiasi tritaškiais, o tai mažiausias skaičius turnyre. „Falco“ gali pasigirti ir solidžiu darbu prie savojo krepšio – gynybos reitingas (101,4 tšk. per 100 atakų) yra ketvirtas visoje lygoje.

Vengrijos pirmenybėse nuo 2019-ųjų čempionų titulo niekam neatiduodantys Sombathėjaus krepšininkai (15-3) ir dabar pirmauja.

Tenerifės „Lenovo“

FIBA.com nuotr./Grupės favoritė – Tenerifės „Lenovo“
FIBA.com nuotr./Grupės favoritė – Tenerifės „Lenovo“

Grupės, o gal ir visos Čempionų lygos favoritė Tenerifės „Lenovo“ (4-2) negavo tiesioginio bilieto į „Top 16“, nes pirmajame etape, kaip ir Liudvigsburgo „Riesen“ (4-2), suklupo po du sykius. Sezono pradžioje vertėsi be traumuoto lyderio Giorgio Šermadinio (14,5 tšk., 6,7 atk. kam.), bet šiam sugrįžus – tapo sunkiai sustabdoma jėga.

Jau sezono metu dar pasipildžiusi ir tokiais vardais, kaip Kyle‘as Wiltjeras (buvęs Domanto Sabonio bendražygis Gonzagos universitete) bei Joanas Sastre (ne vienerius metus žaidė Ispanijos rinktinėje ir Eurolygoje), saulėtosios Tenerifės salos komanda itin atkakliose įkrintamosiose 2:1 palaužė Izmiro „Pinar Karšiyaka“ krepšininkus.

Tenerifė jau žino, kaip laimėti Čempionų lygą – 2017-aisiais, pačiame pirmajame šio turnyro sezone, iki čempionų taurės ją nuvedė Marius Grigonis, tapęs finalų MVP. Šiemet „Lenovo“ turės ir papildomos motyvacijos – sieks keršto prieš kitą L grupės komandą Strasbūro IG, kuriai pernai dramatiškai, po pratęsimo, nusileido ketvirtfinalyje.

FIBA.com nuotr./Marius Grigonis – 2017-ųjų Čempionų lygos finalų MVP.
FIBA.com nuotr./Marius Grigonis – 2017-ųjų Čempionų lygos finalų MVP.

Puolime Tenerifė žaidžia itin lėtai (69,2 atakų – 30 vieta iš 32 ekipų) ir drausmingai (12,1 klaidų – 7 vieta), ieškodama geriausio metimo (puolimo reitingas 113,3 – šeštas lygoje). „Lenono“ puikiai pataiko dvitaškius (56,7 proc. – 4 vieta), bet jų išmeta mažai (32,6 – 27 vieta).

Tiesa, Ispanijos pirmenybėse Tenerifės ekipa (8-7) įkrito į duobę, pralaimėjo keturis mačus iš eilės, ir jei čempionatas baigtųsi dabar – nepatektų į atkrintamąsias. „Lenovo“ ACB lygoje užima 9 vietą.

Strasbūro IG

FIBA.com nuotr./Strasbūro IG pernai žaidė Čempionų lygos pusfinalyje.
FIBA.com nuotr./Strasbūro IG pernai žaidė Čempionų lygos pusfinalyje.

Pirmasis "Ryto" varžovas. Pernai iki pusfinalio Čempionų lygoje nužygiavusi ekipa šį sezoną pradėjo antra vieta F grupėje (3-3), bet įkrintamųjų serijoje 2:0 susitvarkė su Salonikų PAOK.

Dešimtmetį Strasbūre dirbusį Vincent‘ą Collet pakeitęs 35-erių suomis Lassis Tuovi žaidžia NBA krepšinį Europoje – sunkiai sulaikomas puolimas (2 reitingas lygoje – 118,2) ir skylėta gynyba (113,7 – 27 vieta). Žaidėjų atletiškumu paremta ekipa puikiai kovoja po krepšiais (sugriebia 53,2 proc. visų atšokusių kamuolių – 3 rezultatas turnyre) ir nuostabiai meta tritaškius (41,1 proc. – 2 rezultatas lygoje).

Benas Matkevičius plačiau apie pirmąjį „Ryto“ varžovą (nuo 47:25):

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir B.Matkevičius – kaip „Žalgiris“ sugrąžino „Rytą“ į realybę

Amerikiečiai Johnas Robersonas (17,6 tšk. – 6 rezultatas lygoje) ir DeAndre Lansdowne‘as (10,5 tšk.) turi laisvę puolime, o Ike Udanoh (6 atk. kam.) ir Mattas Mitchellas (4,6 atk. kam.) grumiasi po krepšiais. Solidžiai taškus renka ir lietuviams gerai pažįstamas čekas Jaromiras Bohačikas (10,4 tšk.). Tiesa, jau prasidėjus sezonui komanda neteko lyderio Jarello Eddie (17,6 tšk.), nusprendusio persikelti į Ispaniją.

Prancūzijos čempionate Strasbūro IG (9-6) šiuo metu žengia šešta, iš paskutinių ketverių rungtynių laimėjusi tik vienas, bet jos rezultatams stipriai pakenkė anksčiau į komandą įsisukęs koronavirusas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius