Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 17

„Žalgirio“ pirkinį palaiminęs Martynas Pocius: „Geras vaikis ir NBA kalibro žaidėjas“

Kauno „Žalgiris“ pasiekė susitarimą su penkis sezonus NBA praleidusiu įžaidėju Emmanueliu Mudiay, šalia kurio pusmetį „Denver Nuggets“ ekipoje dirbo tuomet naują gyvenimo puslapį vertęs ir krepšininko aprangą į skauto kompiuterį iškeitęs Martynas Pocius. 15min portale – 35-erių lietuvio sudarytas E.Mudiay asmenybės ir žaidimo profilio paveikslas.

Kai 2017-aisiais metais krepšininko karjerą baigęs Martynas Pocius prisijungė prie „Denver Nuggets“ organizacijos, tvirtai sudėtas 191 cm ūgio įžaidėjas Emmanuelis Mudiay pasitiko trečiąjį ir paskutinį savo sezoną Kolorado valstijos klube.

Iš Kongo Demokratinės Respublikos kilęs atletas per pirmuosius dvejus metus NBA net 107 iš 123 rungtynių pradėjo starto penkete, bet žaidimas ir statistika nuo starto stipriausioje planetos lygoje ėjo į priešingą pusę.

Pirmajame sezone Denveryje E.Mudiay fiksavo po 12,8 taško ir 5,5 rezultatyvaus perdavimo, antrajame – 11 taškų ir 3,9 rezultatyvaus perdavimo, o trečiajame – 8,5 taško, 2,9 rezultatyvaus perdavimo statistinius vidurkius ir nė vienerių rungtynių „Nuggets“ starto penkete.

2018-ųjų metų vasario 8-ąją dieną baigėsi E.Mudiay etapas Denveryje, kai mainų būdu jis buvo išsiųstas į „New York Knicks“.

Legendinės NBA komandos marškinėlius užsivilkęs gynėjas vėl priminė apie save – 2018–2019 metų sezone jam buvo geriausias karjeroje: 14,8 taško, 3,3 atkovoto kamuolio ir 3,9 rezultatyvaus perdavimo.

„Labai šaunus bachūras, – 15min apie E.Mudiay sakė M.Pocius, Denveryje šį krepšininką iš arti matęs pusmetį. – Paprastas, nesusireikšminęs ir tylesnis žmogus. Toks intravertas. Charakteris netrykšta į visas puses, kaip buvo su Nigelu Hayesu. Paprastas ir ramus vaikis, kuris buvo mėgstamas visų komandos draugų. Mes neturėjome labai artimo ryšio, nebendravome daug, pasilabindavome ir persimesdavome viena ar kita fraze. Aš ir pats tuo metu buvau naujokas NBA. Bet kur jis būdavo, visiems jis patiko – tiek treneriams, tiek žaidėjams ar vadovybei. Jokių problemų už aikštelės ribų su E.Mudiay nebūdavo. Geras, normalus ir paprastas vaikis.“

Septintuoju šaukimu 2015-ųjų metų NBA naujokų biržoje „Denver Nuggets“ klubo pasirinktas E.Mudiay praėjusį sezoną praleido be krepšinio, o 2019–2020 metų sezone žaidė „Utah Jazz“ ekipoje, kurios dukterinėje komandoje „Salt Lake City Stars“ darbavosi dabartinis Kauno „Žalgirio“ treneris Martinas Schilleris.

15min žiniomis, krepšininkas pasiekė susitarimą su Lietuvos čempionais. Tiesa, iki rugpjūčio 29-osios dienos E.Mudiay dar gali sudaryti sutartį su NBA klubu, o tai jam užkirstų kelią į Kauną.

M.Pocius teigė, jog „Žalgirio“ atstovai į jį dėl E.Mudiay nesikreipė, bet jie skambino kitam „Nuggets“ organizacijoje dirbančiam lietuviui.

„Šiuo klausimu į mane nesikreipė, bet, kiek žinau, buvo kreiptasi į Tomą Balčėtį („Denver Nuggets“ generalinio direktoriaus Calvino Bootho asistentą – aut. past.), nes jis daugiau laiko buvo praleidęs su Emmanueliu. Vasaros lygoje mačiau ir Paulių Motiejūną, ir Martiną Schillerį. Jie būtent E.Mudiay žaidimą ir stebėjo, žiūrėjo, kaip jam sekasi. Kiek žinau, tai buvo ir susitikę. Bet pradinė informacija buvo rinkta per Tomą, o ne mane“, – 15min sakė M.Pocius.

Per ketverias Vasaros lygos rungtynes Las Vegaso mieste E.Mudiay fiksavo po 9,3 taško, atliko po 7 rezultatyvius perdavimus, atkovojo po 1,8 ir perėmė po 0,8 kamuolio, klydo – po 2,3 karto.

„Scanpix“/AP nuotr./Emanuelis Mudiay
„Scanpix“/AP nuotr./Emanuelis Mudiay

Bet ne Vasaros lygos statistikoje ir žaidime slypi „Žalgirio“ nužiūrėto krepšininko pajėgumas.

„Nuggets“ skauto pareigose dirbantis lietuvis neturi abejonių, jog tokio įžaidėjo įsigijimas būtų puikus Kauno ekipos ėjimas.

„Tai būtų be klausimų geras papildymas „Žalgiriui“, – tvirtino M.Pocius. – Emmanuelis tikrai yra NBA kalibro žaidėjas. Praėjusį sezoną jis nežaidė NBA, bet buvo ant tos ribos, kai viskas priklausė nuo situacijos. Galbūt daug komandų neturėjo vietos sudėtyje, gal kažkam nereikėjo įžaidėjo. Bet jei jis būtų pakliuvęs į gerą situaciją, E.Mudiay galėjo iššauti. Jis talento turi tikrai daug. Tai aukšto lygio žaidėjas, tad „Žalgirio“ susitarimą su juo vertinčiau išties gerai. Galvoju, kad daugiau šansų, jog jis būtų geras žaidėjas Europoje ir padėtų „Žalgirio“ komandai.“

VIDEO: PIKENROLAS: bergždžia LKL klubų vasara, lietuvių deficitas ir žemyn važiuojantis lygis

Vienas solidus sezonas Eurolygoje vilkint „Žalgirio“ marškinėlius, pasak M.Pociaus, galėtų E.Mudiay atverti didžiųjų Europos klubų duris arba sugrąžinti jį į NBA aplinką.

„Noriu tikėti, jog Emmanueliui gerai sektųsi Eurolygoje, nes jis yra tikrai aukšto lygio žaidėjas. „Žalgiris“ padarys ganėtinai įspūdingą pasirašymą, jei E.Mudiay atvyks į Kauną, kaip kažkada buvo su Sonny Weemsu ar Jamesu Andersonu. Emmanuelis galėtų tapti tokiu žaidėju, kuris per „Žalgirį“ šoktų į Eurolygos elitą ar grįžtų į NBA. Noriu tikėti, jog viskas būtų gerai“, – sakė M.Pocius.

Ar negalėtų būti taip, kaip buvo su Ty Lawsonu, kuris puikiai atrodė NBA ir toje pačioje „Denver Nuggets“ ekipoje, bet Kauno „Žalgiryje“ suspindėti prieš dešimtmetį nepavyko?

„Visai kitokio lygio žmonės. Pas Ty Lawsoną galvoje buvo kitokie demonai bei kitokios problemos už aikštelės ribų. Emmanuelis yra geras vaikis, nedarantis jokių problemų, nemanau, kad dėl jo turėtų būti kažkokių baimių“, – teigė M.Pocius, pridėjęs, ko E.Mudiay reikia norint sugrįžti į stipriausią pasaulio lygą.

„Jis tikrai gali pataikyti tritaškį, bet metimas nėra stabilus. Vieną mėnesį pataiko gerai, kitą blogai. Ir pataikymą reikėtų pagerinti, ir klaidų skaičių sumažinti. Kaip tikras įžaidėjas, jis daro per daug klaidų. Jis nėra visiškas aikštės generolas, iniciatyvos kartais imasi per daug“, – sakė M.Pocius.

„Scanpix“/AP nuotr./Emmanuelis Mudiay
„Scanpix“/AP nuotr./Emmanuelis Mudiay

15min skaitytojams ketvirtajam sezonui „Nuggets“ klube besiruošiantis M.Pocius pristatė „be penkių minučių“ „Žalgirio“ naujoko Emmanuelio Mudiay profilį – stipriąsias ir silpnąsias žaidimo vietas.

„Visapusiškai solidus žaidėjas, viską darantis neblogai, – sakė M.Pocius. – Greitas su kamuoliu, stiprus atviroje aikštelėje ir gerai valdantis kamuolį žaidėjas. Emmanuelis gerai mato komandą ir aikštelę, gali sustatyti visus žaidėjus į vietas. Jis mėgsta fizišką krepšinį, mieliau ir geriau veržiasi link krepšio, negu meta iš toli, mėgsta, kaip mes vadiname, „bully ball“ (agresyvų krepšinį – aut. past.). Nuleidžia petį ir su kontaktu eina iki krepšio, ten užbaigdamas ataką. Jis turi ir šiokį tokį vidutinį metimą, kurį gali susikurti pats sau. Emmanuelis gerai atrodo greitose atakose, ten gerai skaito žaidimą. Tikrai neblogas krepšininkas gynyboje. Jis gali atstovėti prieš varžovą – turi atletiškumo, stiprų kūną ir ilgas rankas. Gynyba yra vienas didesnių E.Mudiay privalumų.“

Kalbėdamas apie krepšininko silpnybes M.Pocius akcentuoja du dalykus.

„Pabrėžti galima nestabilų metimą. Jis gali atakuoti ir labai gerai. Jei pagaus pasitikėjimą, gali pataikyti per rungtynes ir šešis tritaškius. Bet Emmanelis nėra stabilus. Jei praranda pasitikėjimą savimi, gali užeiti ir juodos savaitės, kur jis nieko nepataikys, – perspėjo Denverio klubo skautas. – Tikrai solidus žaidėjas, bet viskas priklausys nuo sistemos ir Emmanuelio pasitikėjimo savimi. Jei viskas bus gerai su pasitikėjimu, kas turėtų būti, nes Europoje jis bus tarp aukštesnio lygio žaidėjų, tuomet „Žalgiriui“ jis tikrai padės. Nestabilus metimas ir prarastas pasitikėjimas savimi yra priežastys, kodėl jis veikiausiai iškrito iš NBA.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Pocius
Alfredo Pliadžio nuotr./Martynas Pocius

Pagrindinio „Žalgirio“ atakų organizatoriaus vaidmenyje E.Mudiay pakeistų į Pirėjo „Olympiakos“ išvykusį Thomasą Walkupą, Kaune praleidusį trejus įsimintinus metus.

Visai kaip Th.Walkupas, 25-erių metų 191 cm ūgio Lietuvos čempionų taikinys pasižymi įspūdinga jėga, pagal kurią turėtų išsiskirti ir Eurolygos kontekste.

„Jis galimai bus tarp stipriausių Eurolygos įžaidėjų. Stebėjau jį Las Vegase, atrodė, jog yra dar labiau pridėjęs jėgos. Jos gal net per daug, net gal reikėtų kažkiek svorio numesti ir paryškinti raumenį. Bet aš mačiau 2–3 rungtynes Vasaros lygoje, gal tai yra tarpsezonio rezultatas, – sakė M.Pocius. – Jis atletiškas, bet jei sirgaliai tikisi įspūdingų dėjimų per varžovus, tai Emmanuelis to nedaro. Jis savo atletiškumą naudoja jėgai, stiprumui, greičiui ir pirmam žingsniui prasiveržimuose. Wade'as Baldwinas Eurolygoje yra tikrai atletiškesnis už E.Mudiay.“

E.Mudiay dar niekada nėra rungtyniavęs Europoje, bet adaptacinių problemų Kaune neturėtų nebūtų.

Tai Zaire (dabar – Kongo Demokratinė Respublika) gimęs žaidėjas, kuris būdamas šešerių metų amžiaus iš civilinio karo įbaugintos šalies į Jungtines Amerikos Valstijas pabėgo su broliais ir mama.

Už JAV ribų E.Mudiay gyveno ir prieš karjeros NBA startą, kai užuot pasirinkęs studijas ir žaidimą NCAA jis pradėjo profesionalo sezoną Kinijoje.

Šios patirtys gali pagelbėti E.Mudiay adaptuojantis Kaune prie šiaurietiško klimato ir kitokios kultūros.

„Jis nėra visiškas amerikietis, nes kilęs iš Kongo ir visko matęs. Sunku pasakyti, ar jis pripras prie kitokio oro, bet kiek esu girdėjęs ir pažinęs jį, Emmanuelis nereikalauja didelių patogumų, – sakė M.Pocius. – Jis nuleidžia galvą ir tyliai bei ramiai dirba. Šaunus bachūras. Gal nebus didelių problemų adaptuojantis. Žinoma, pirmas kartas Europoje, reikės kažkiek laiko prie to prisitaikyti. Galvoju, kad jis dar tikisi užsikabinti už NBA. Bet jei atvyks į Kauną, tai anksčiau ar vėliau adaptuosis naujoje aplinkoje.“

VIDEO: PIKENROLAS: bergždžia LKL klubų vasara, lietuvių deficitas ir žemyn važiuojantis lygis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius