-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 07

Trys aspektai, sugrąžinę į Vilnių didžiulę krepšinio šventę

Vilnius švenčia! „Ryto“ krepšininkai sostinei padovanojo ilgai lauktą pergalę. Vilniečiai 90:68 susitvarkė su „Monaco“ klubu ir po 7 metų pertraukos įžengė į Europos taurės ketvirtfinalį. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek išanalizavo pagrindines „Ryto“ pergalės priežastis.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Vilniečiai apžaidė Monako ekipą visuose frontuose, o tai puikiai atsispindi galutiniame rungtynių rezultate.

Tačiau didžiausią pranašumą padėjo susikrauti šie trys aspektai: „Ryto“ vizitine kortele tapęs žaidimas 2 prieš 2, agresyvi kova dėl puolime atšokusių kamuolių bei „Monaco“ žaidėjų sprendimai puolime.

Žaidimas 2 prieš 2

Kiekviena komanda prieš rungtynes su „Rytu“ žino, kad tai yra pagrindinis dalykas, kuriuo vilniečiai juos atakuos. Parengti gynybos planą, jį pasitreniruoti, parodyti vaizdo medžiagą ir priminti žaidėjams keletą kartų iki rungtynių – taip vyksta priešininkų pasiruošimas. Bet Monako komandos planas ir pasiruošimas visiškai nepasiteisino.

Rungtynių pradžioje jie dengėsi pasyvia gynybos sistema, kuomet aukštaūgis lieka baudos aikštelėje. Ch.Krameriui, R.Stipčevičiui ir DJ Seeley tai suteikė daug galimybių veržtis į baudos aikštelę.

Monako komanda tikėjosi leisti „Ryto“ žaidėjams mesti vidutinius metimus, tačiau žymiai dažniau jų aukštaūgis likdavo tarp dviejų žaidėjų, todėl arba „Ryto“ gynėjas pelnydavo taškus iš baudos aikštelės, arba suteikdavo šansą ataką iš po krepšio baigti aukštaūgiams.

Šią situaciją puikiai apibūdina situacija pirmajame kėlinyje, kuomet Ch.Krameris įsiveržė į baudos aikštelę bei pakabino kamuolį M.Echodui, kuris įkrovė iš viršaus. Tai pasikartojo ir paskutiniame rungtynių ketvirtyje.

VIDEO: Pamatykite: žūtbūtinė „Ryto“ pergalė, nuostabus milžino dėjimas ir aistruolių euforija

Šis gynybinis susitarimas taip pat leisdavo „Ryto“ žaidėjams veržtis į baudos aikštelę bei atmetinėti kamuolius ties tritaškio linija. Monako žaidėjai dažnai užmigdavo akimirkai stebėdami vien tik kamuolį turintį žaidėją – net ir dengdami tokį snaiperį kaip Eimantas Bendžius.

Tuo Monako klaidos nesibaigė. Jų vyr. treneris S.Filipovskis, matydamas, kad jo komanda susiduria su problemomis, keletą kartų pabandė taikyti aktyvią gynybą ties „Ryto“ du prieš du – stepoutą. Tačiau jo atlikimas, švelniai tariant, buvo prastokas.

Antrojo kėlinio pradžioje, E.Kikanovičiui vieną iš pirmųjų kartų bandant įvykdyti šį nurodymą, R.Stipčevičius lengvai apsivarė varžovą bei pelnė du taškus su pražanga.

Ketvirtajame kėlinyje – vėl bandymas padaryti tą patį, tačiau šį kartą „Ryto“ žaidėjai puikiai atlieka trikampio formos susipasavimą ir A.Parachouskis pelno lengvus taškus iš po krepšio. Tą padėjo padaryti ir puikus „Ryto“ žaidėjų išsidėstymas.

Monako žaidėjams problemų kilo vien nukreipiant „Ryto“ žaidėjus ties užtvara. DJ Seeley ne vieną ir ne du kartus gavo kelią veržtis nuo užtvaros, automatiškai sukurdamas pranašumą 4 prieš 3 ar net 5 prieš 3.

„Monaco“ žaidėjai gynyboje darė itin daug klaidų ir tai buvo viena iš kertinių priežasčių, pabaigusių jų sezoną Europos taurės varžybose.

Puolime atkovoti kamuoliai

Niekada neturėsi daug šansų laimėti rungtynių ir dar išvykoje, jeigu leisi varžovams pasiimti net 16 kamuolių puolime. Vilniečiai būtent tiek kartų turėjo galimybę kartoti savo atakas ir tai darė geru procentu – antraisiais šansais pelnė net 20 taškų.

Norisi pagirti „Ryto“ žaidėjus, kurie dėl kiekvieno kamuolio kovojo lyg tai tikrai būtų lemiamos rungtynės, ko nebūtų galima pasakyti apie jų varžovus.

A.Butkevičius (4 atk. kam. puolime) ir A.Parachouskis (5 atk. kam. puolime) lipo varžovams per galvas, užsiėmė geras pozicijas po krepšiu bei suteikė savo komandai antras galimybes.

Labiausiai įstrigo Arno Butkevičiaus kamuolio išsaugojimas po netaiklaus DJ Seeley metimo greitajame puolime. Jis ištraukė, atrodo, neįmanomą kamuolį krisdamas į užribį, po kurio ataka baigėsi A.Parachouskio prasiveržimu ir galingu dėjimu. Epizodas atkūrė pranašumą iki simbolinės 20 taškų ribos trečiajame kėlinyje bei sudavė dar vieną galingą emocinį užtaisą komandai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Monako žaidėjų sprendimai

Galiausiai, reiktų paminėti svečių komandos žaidėjų sprendimus puolime. „Ryto“ planas gintis pasyviai nuo jų du prieš du visiškai pasiteisino, kadangi „Monaco“ gynėjai L.Jonesas ir D.Needhamas dažniausiai rinkdavosi lengviausią kelią ir mesdavo vilniečių taip ir laukiamus vidutinius metimus.

Svečių atakos nesudarė gerai sustyguoto puolimo įspūdžio. Vidutinis metimas, kaip žinia, yra mažiausiai naudingas ir efektyvus metimas krepšinyje. O kai dar jų nepataikai...

Prancūzų pataikymo procentą sumažino ir puikiai iš užtvarų lindę „Ryto“ gynėjai (R.Stipčevičius ir Ch.Krameris), kurie trukdydavo jų metimams iš už nugaros. Tai yra svarbus akcentas siekiant, kad pasyvi gynybos sistema prieš du prieš du veiktų naudingai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rokas Stipčevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rokas Stipčevičius

Išvada

„Rytas“ sužaidė puikias rungtynes bei užsitikrino kelialapį į ketvirtfinalio etapą.

Monako žaidėjai atrodė itin prastai – šioje situacijoje, manau, kaltas ir jų treneris, ir patys žaidėjai – tokios klaidos, kokias matėme Vilniuje, dažniausiai būna taisomos pirmoje sezono pusėje.

Tačiau nereikia sumenkinti „Ryto“ pasiekimo – didžiąją sezono dalį traumas, nepilną komplektaciją bei skandalus už aikštelės ribų kentėjusi komanda bei trenerių štabas nusipelno pagyrų už puikiai sužaistą mačą bei patekimą į kitą etapą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius