Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 14

2008-aisiais Lietuvos merginas į auksą atvedusi trenerė: „Palinkėjau pakartoti“

Šį vakarą Lietuvos merginų jaunių (iki 18 metų) krepšinio rinktinė stos į kovą su ispanėmis dėl Europos čempionių titulo. Iki šiol vienintelį kartą šios amžiaus grupės čempionate Lietuvos komanda triumfavo 2008-aisiais, o jai vadovavo Ramunė Kumpienė, kuri 5 metus treniravo ir dabartinės ekipos lyderę Justę Jocytę.
2008-aisiais Lietuvos krepšininkės pirmą ir iki šiol vienintelį kartą laimėjo Europos U18 čempionatą.
2008-aisiais Lietuvos krepšininkės pirmą ir iki šiol vienintelį kartą laimėjo Europos U18 čempionatą. / FIBA nuotr.
Temos: 2 Krepšinis Sportas

2008-aisiais lietuvaitės Slovakijoje vykusiame čempionate iškovojo iki šiol vienintelį merginų titulą jaunųjų krepšininkių turnyruose.

Titulas – po medalių 16-mečių čempionate

Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos trenerės R.Kumpienės vadovaujama ekipa tuomet laimėjo visas 8 žaistas rungtynes.

Pirmajame etape 79:56 buvo įveiktos turkės, 73:61 – lenkės ir 69:55 – italės, o antrajame 71:52 buvo pranoktos ukrainietės, 55:52 – slovakės ir 69:61 – čekės. Pusfinalyje mūsiškės 68:45 nepaliko vilčių prancūzėms, o finale 63:57 pranoko ruses.

Lietuvos rinktinės neabejotina lydere Slovakijoje buvo įžaidėja Aurimė Rinkevičiūtė. Finale gynėja pelnė įspūdingus 27 taškus, atkovojo 8 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

A.Rinkevičiūtė tuomet per rungtynes vidutiniškai žaidė net po 39 minutes, rinko po 20,1 taško, atkovojo po 8,5 ir perėmė po 2,5 kamuolio bei atliko po 4 rezultatyvius perdavimus. Lietuvos rinktinės narė absoliučiai pelnytai buvo išrinkta naudingiausia Europos čempionato žaidėja.

Savo lyderei turnyre puikiai padėjo Marina Solopova (vid. 33,6 min., 14,5 taško, 5,3 atkovoto kamuolio, 4 rezultatyvūs perdavimai), Eglė Šikšniūtė (12,4 taško, 5 atkovoti kamuoliai), Giedrė Paugaitė (11 taškų, 13,1 atkovoto kamuolio, 2,3 rezultatyvaus perdavimo, 3,4 blokuoti metimai, 2,1 perimto kamuolio), Lina Pikčiutė (3,8 taško, 7,1 atkovoto kamuolio) ir kitos merginos.

FIBA nuotr./Giedrė Paugaitė (kairėje) ir Aurimė Rinkevičiūtė
FIBA nuotr./Giedrė Paugaitė (kairėje) ir Aurimė Rinkevičiūtė

Tiek 2008-ųjų komanda, tiek šiemetinės Europos čempionato finalininkės 2 metais anksčiau pelnė medalius 16-mečių čempionatuose, tačiau užlipti ant aukščiausio pakylos laiptelio joms nepavyko. 2006-aisiais vėliau 18-mečių čempionate triumfavusi karta pelnė bronzos medalius, o J.Jocytė su kolegėmis 2019-aisiais pasipuošė sidabro medaliais.

2006-aisiais į 16-mečių Europos čempionato simbolinę rinktinę buvo išrinkta A.Rinkevičiūtė, o 2019-aisiais – J.Jocytė ir Audronė Zdanevičiūtė.

Puiki atmosfera ir protingas krepšinis

Panašumų dviejų puikių kartų kelyje yra daug, o 2008-ųjų auksinės komandos trenerė R.Kumpienė po lietuvaičių pergalės šeštadienį vykusiame pusfinalyje pasiuntė žinutę šių metų rinktinei.

„Vakar po rungtynių parašiau žinutę, kad linkiu pakartoti mūsų finalą, – sakė R.Kumpienė. – Stebiu čempionatą nuo pirmųjų rungtynių, komandoje yra dvi mano auklėtinės (J.Jocytė ir Austė Jurevičiūtė), labai džiaugiuosi ir žaidimu, ir pergalėmis. Pralaimėjimas per pačias pirmąsias čempionato rungtynes suomėms (61:70) mūsiškėms tikriausiai buvo geras spyris, atnešęs naudos.“

2008-aisiais Lietuvos rinktinės pagrindą sudarė klaipėdietės, tačiau lyderė buvo kaunietė. Dabar branduolį sudaro iš kitų regionų kilusios merginos, tačiau pirmuoju smuiku griežia mergina iš pajūrio – Palangoje ir Klaipėdoje treniruotes lankiusi J.Jocytė.

„Tuo metu klaipėdietės buvo stipriausios Lietuvoje, bet buvo pajėgios merginos ir iš kitų miestų – Aurimė, Giedrė, Eglė Tarasevičiūtė, – prisiminė R.Kumpienė. – Bet taip, pagrindinis žmogus tada buvo Aurimė, o dabar yra Justė. Labai smagu, kad yra lyderė, kuria remiasi komandos žaidimas, kuri veda į priekį, o visos kitos puikiai prisideda, padeda viena kitai. Juk svarbiausia – komandinis tikslas. Viena Justė nelaimėtų čempionato, kaip ir Aurimė negalėjo laimėti.“

Trenerė pripažino, kad stebėdama šių metų rinktinės žaidimą, mintyse nuklysta į 2008-uosius.

„Manau, šiose komandose yra labai panaši atmosfera. Pats krepšinis per 14 metų pasikeitęs, yra daugiau individualių veiksmų, daugiau greičio, technikos, tačiau kai kas man primena 2008-ųjų rinktinę. Vienas rusų teisėjas tada, sužinojęs, kad susitiksime finale su jų komanda, pasakė, kad ims mus jėga. Atsakiau taip: „O mes – protu“, – prisiminė R.Kumpienė. – Tiek mūsų komanda, tiek šiemetinė yra labai gerai pasirengusios ir žaidžia protingą krepšinį, nėra bėk ir mesk. Manau, tas protingas žaidimas mus vakar pusfinalyje ir ištraukė. Aš, kai stebiu rungtynes, pati sau komentuoju viską, tad ir vakar sakiau „tik neįsivelkit, tik neįsivelkit“. Bet viskas buvo padaryta gražiai – laiku į aikštę grąžinta Justė, viskas sustyguota ir pasiektas geras rezultatas.“

Nesustabdomos lyderės

Merginų krepšinio specialistė išvedė paraleles ir tarp abiejų komandų lyderių – A.Rinkevičiūtės ir J.Jocytės.

„Jas jungia pasitikėjimas savimi, ramybė, jų niekas neišmuša iš pusiausvyros. Abiems būdingas ramus, protingas žaidimas, labai aukštas krepšinio intelektas ir taiklios rankos, – savo nuomonę dėstė trenerė. – Be to, abi jos yra nenuspėjamos, jas dengti yra be proto sunku. Nėra taip, kad įstatyk žaidėją į rėmus ir ji nieko nepadarys. Mes Europos čempionato pusfinalyje žaidėme su Prancūzija, kuri turėjo labai ryškią lyderę, bet buvo gana ribota. Iki pusfinalio ji lėmė visą jų rezultatą, bet mes ją taip uždarėme, kad nieko negalėjo padaryti (rezultatyviausia Prancūzijos rinktinės žaidėja tame čempionate Diandra Tchatchouang pusfinalyje per 22 min. pelnė 1 tašką). O Aurimės ir Justės neuždarysi, „skautingas“ tikriausiai eina į neviltį.“

Ar yra kokia nuojauta dėl finalo baigties?

„Yra lengvas jauduliukas, bet dar vakar po pusfinalio rungtynių pasakiau, kad visiškai įmanoma įveikti ispanes. Mačiau ir jų pusfinalį su prancūzėmis (54:36), ir keletą kitų rungtynių, jos vos laimėjo prieš tas pačias suomes. Žiūrėdama tikrai pagalvojau, kad jas galima nugalėti, – tvirtino R.Kumpienė. – Svarbiausia neleisti joms bėgti į greitą puolimą, išlaikyti ramybę ir pasitikėjimą, kaip buvo per visas mūsų rungtynes, išskyrus pirmąsias. Labai tikiuosi, kad viskas bus gerai. Palinkėjau pergalės ir labai jos lauksiu.“

Ginasi geriau nei puola

Ispanijos rinktinė šiame čempionate laimėjo visas 6 žaistas rungtynes. Tiesa, kaip ir lietuvės, vos neprisižaidė per pirmąsias – Italija buvo nugalėta tik 72:71. Vėliau 56:40 buvo palaužtos turkės, 65:37 – lenkės, 50:43 – belgės, 63:52 – suomės ir 54:36 – prancūzės.

Ispanės per rungtynes vidutiniškai pelno tik po 60 taškų (11 vieta tarp 16 komandų), kai lietuvės jų renka net po 72,8 (3 vieta). Trūkumus puolant būsimos mūsiškių varžovės kompensuoja puikia gynyba – varžovės į jų krepšį per rungtynes pajėgia įmesti tik po 46,5 taško (Lietuvos rinktinės rodiklis – 55,8 taško).

Tokia komandinė statistika puikiai atsispindi ir asmeninėje. Vos viena Ispanijos krepšininkė šiame čempionate vidutiniškai pelno daugiau nei po 10 taškų per rungtynes. Komandos lyderė krašto puolėja Carla Brito renka po 11 taškų bei pirmauja ekipoje pagal atkovotus kamuolius (7,7) ir naudingumo balus (13,8).

Palyginimui, Lietuvos rinktinei J.Jocytė pelno po 17,7 taško, Rusnė Augustinaitė – 12,7, Ugnė Sirtautaitė – 11,3, o Gerda Raulušaitytė – 10.

Lietuvos ir Ispanijos rinktinių mūšis dėl Europos aukso šiandien prasidės 21 val. 15 min., jį bus galima stebėti tiesiogiai portale 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius