-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 13

Ą.Tubelio talentas – D.Adomaičio akimis: „Bus labai svarbus rinktinės žaidėjas“

Lietuvos jaunimo (U19) rinktinė iš pasaulio čempionato Latvijoje grįžo tuščiomis, finišavusi šeštoje vietoje. Nors iškeltų tikslų Gedimino Petrausko auklėtiniams pasiekti nepavyko, tačiau sirgalius Lietuvoje pakerėjo dominuojantį žaidimą rodęs ir įspūdingus epizodus vieną po kito kūręs neeilinių fizinių galimybių vilnietis Ąžuolas Tubelis, kurio žaidimas bei potencialas buvo aptartas ir 15min tinklalaidėje „PIKENROLAS“.

Šįkart „PIKENROLO“ laidoje dalyvavo abejingų nepaliekantis Lietuvos krepšinio lygos peštukas Žygimantas Skučas bei treneris Dainius Adomaitis, būtent kurio vadovaujamame Vilniaus „Ryte“ prieš beveik dvejus metus ir debiutavo tuomet 17-metis Ąžuolas Tubelis.

Perspektyviausiu savo kartos krepšininku Lietuvoje laikomas 208 cm ūgio atletas pirmoje sostinės komandoje neužsibuvo – sezonas pasibaigė trauma, o vasarą Ąžuolas su broliu dvyniu Tautvilu išvyko studijuoti į prestižinį Arizonos universitetą JAV.

Debiutinis sezonas NCAA buvo nutviekstas įspūdingais lietuvio epizodais – dėjimais, pergalingais metimais ir individuliais pripažinimais.

Ą.Tubelis svajoja apie NBA, tačiau paraiškos šių metų naujoku biržoje nepateikė, veikiausiai tai padarysiantis kitąmet, po antrojo sezono NCAA.

„Jei NBA yra tikslas, manau, jog ten patekti per NCAA yra žymiai lengvesnis kelias. Tave visada stebi – tiek rungtynėse, tiek treniruotėse, kurias gali matyti ir interneto pagalba. Begalė informacijos. Europoje viskas sudėtingiau, ypač dabar, kai kelionės yra apribotos. Tai buvo geras Ąžuolo sprendimas vykti į NCAA. Tikiu, kad kelių metų bėgyje jis bus labai svarbus rinktinės žaidėjas“, – „PIKENROLO“ laidoje sakė Dainius Adomaitis.

„Matome atletiškumą, tikrą krepšininko kūną. Lietuvoje daug tokių nėra. Tokių atletų galima rasti Prancūzijoje ar Amerikoje, tad įspūdinga jį matyti Lietuvoje“, – pridėjo Žygimantas Skučas.

Ą.Tubelis buvo vienintelis šeštąja vieta pasaulio taurėje pažymėtos Lietuvos rinktinės šviesulys.

Išradingais skrydžiais link krepšio sirgalius džiuginęs puolėjas per beveik 29,2 minutės rinko po 16,6 taško (47,2 proc. dvit., 25 proc. trit., 65,7 proc. baud.), po 8,9 atkovoto (2,9 puolime) bei 2,4 perimto kamuolio, 2,9 rezultatyvaus perdavimo, 2,9 klaidos, 1 blokuotą metimą ir 19,1 naudingumo balo.

Pagal taškus jis pirmenybėse finišavo penktoje vietoje, naudingumą – šeštoje, atkovotus kamuolius – ketvirtas, o pagal perimtus neturėjo sau lygių.

„Tai vienareikšmiai vienas talentingiausių jaunos kartos žaidėjų. Kai dirbau „Ryte“, kalbėjome, jog Ąžuolas yra Top3 savo kartos krepšininkas visoje Europoje. Visi įvardina, jog jis veikiausiai bus labai aukštas NBA naujokų biržos šaukimas. Žinoma, dabar viskas priklauso nuo jo paties. Ąžuolas dabar yra labai geroje sistemoje, turi gerą vaidmenį ir trenerio pasitikėjimą, tad viskas dabar priklausys nuo jo paties“, – sakė D.Adomaitis, pabrėžęs ir vienintelį krepšininko minusą.

Ąžuolas stringa atakuodamas krepšį iš toli ar baudų metimų linijos – tritaškiai pasaulio čempionate siekė 25 proc., baudų metimai – 65,7 proc.

Tai šio žaidėjo Achilo kulnas, kurį jis privalo pagerinti, jei nori tapti nesustabdoma jėga.

„Jis niekada nebus elitinis metikas, faktas. Bet jis savo darbu gali tapti geru metiku. Jei to nepadarys, Ąžuolo lemtis yra žaisti vidurio puolėjo pozicijoje“, – sakė D.Adomaitis.

Jei reikėtų ieškoti atitikmens Lietuvos krepšinio istorijoje, tokia sprogstama jėga ir tvirtumu savo laiku pasižymėjo Linas Kleiza, jaunių gretose žaisdavęs vidurio puolėjo pozicijoje, o tik vėliau persikvalifikavęs iki lengvojo krašto.

„Jei Ąžuolas ateityje tritaškius ar vidutinius metimus mes panašiu efektyvumu, kaip tą darydavo Linas Kleiza, jis bus dukart geresnis krepšininkas. Tai Ąžuolo žaidimo minusas. Matėme šiame čempionate, kad varžovai rizikuoja ties jo metimu. Bet matėme ir tai, ką Ąžuolas gali duoti gynyboje. Tokios gynybinės savybės ir NBA, ir Eurolygos klubų akis. Faktas, jog Ąžuolas gali būti topinis žaidėjas“, – sakė D.Adomaitis.

„Nedaug teko prieš jį žaisti, – sakė Ž.Skučas, kuris su Ą.Tubeliu buvo kartą susitikęs ant LKL parketo. – Tuomet tiesiog leidome jam mesti iš tritaškio ir viskas. Jis turi pagerinti metimą, nes skirtumas tarp šio krepšininko potencialo lubų ir grindų – didžiulis.“

Ąžuolo Tubelio žaidime galime rasti ir Domanto Sabonio atspindžių, kai kamuolį atsikovojęs centras pats su juo pasileidžia ir į greitą ataką.

Tiesa, Domas šį dalyką išdirbo su laiku, išliejęs daug prakaito treniruotėse, tuo metu Ąžuolas turi natūralų talentą.

„Domas yra geriausias pavyzdys. Prisiminkime jį rinktinėje, kai tik debiutavo, kaip per šį laiką pasikeitė jo judesių arsenalas, judesių greitis bei išpildymas. Tai yra darbas, labai daug darbo. Talentas – faktas, genai – taip, bet jis viską pasiekė savo darbu. Prieš rinktinės stovyklas, po rinktinės stovyklų – visada darbas individualiai su treneriais iš NBA“, – pasakojo D.Adomaitis, kuris su D.Saboniu dirbo 2019-ųjų metų pasaulio pirmenybėse Kinijoje.

Kylanti Lietuvos krepšinio žvaigždė pasižymi ramiu būdu, pakankamai uždaru charakteriu, tačiau kartu su juo į Arizoną išvykęs brolis palengvino adaptaciją.

„Taip, jis gal yra intravertas, bet viskas su juo tvarkoje. Labai geras vaikas. Kiek dirbdavo pas mus „Ryte“, tai jis prie bajerio. Ir pats supranta juos, ir pats pabajeruoja. Nėra, kad jis daug kalbėtų. Ąžuolas viską darydavo taip lengvai, kartais tai net erzindavo. Atrodo, kad nematai pastangų, sakai, kad dirba ne 100 proc., bet jis atsidavęs 100 proc. Jam tiesiog viskas einasi labai lengvai. Tas žaidimas „nuo kranto iki kranto“, kai pasiima kamuolį, pora driblingų ir deda kamuolį iš viršaus... Kas duota, tas duota“, – sakė D.Adomaitis.

Visa „PIKENROLO“ tinkalaidė:

VIDEO: PIKENROLAS: E.Ulanovas „Žalgiryje“, Ž.Skučo demonai ir kylanti Lietuvos žvaigždė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius