-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 11

Artūras Gudaitis: treji metai Milane, negyjančios žaizdos bei pagyros naujajam treneriui

Artūras Gudaitis pirmasis pasirodė Lietuvos vyrų rinktinės krepšinio stovykloje. Į „Vanagupės“ viešbutį įžengęs 208 cm vidurio puolėjas dieną žiniasklaidai dar negalėjo komentuoti nieko, bet kelias valandas gerai numigęs, prisistatė jau kaip Sankt Peterburgo „Zenit“ žaidėjas.
Artūras Gudaitis
Artūras Gudaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Artūro Gudaičio NBA svajonės vėl prasideda iš naujo. Tvirtu ramsčiu po krepšiu Milane tris sezonus buvęs vidurio puolėjas šią vasarą palieka madų sostinę ir keliasi į kitą Eurolygos komandą – Sankt Peterburgo „Zenit“.

Per šį laikotarpį su Milano „Olimpia“ A.Gudaitis į viršų kėlė du trofėjus – 2017 m. Italijos supertaurę ir 2018 m. Italijos krepšinio lygos čempionų titulą.

Tiesa, tie trys sezonui Artūrui ir komandai buvo permainingi kaip lietuviška vasara. Klubas kiekvieną sezoną performuodavo sudėtį, keitėsi vyriausiasis treneris, tačiau sėkmės recepto Eurolygoje rasti nepavyko.

Milano klubas naujojo formato Eurolygoje lieka nė karto nepatekęs į atkrintamąsias.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Artūras Gudaitis ir Brandonas Daviesas
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Artūras Gudaitis ir Brandonas Daviesas

Praėjusią vasarą į klubo ofisą žengė krepšinio profesorius Ettore Messina. Tikėtasi, jog tai pagaliau taps paskutine dalimi pergalingoje MIlano ekipos dėlionėje. Bet žengti į elitinį būrį praėjusį sezoną vėl nebuvo lemta. „Olimpia“ vėlėsi toje pačioje mėsmalėje kaip ir Kauno „Žalgiris“, tačiau 2019 – 2020 metų Eurolygos sezone finišavo vos dvylikta.

Šią vasarą klubas vėl buria superkomandą. Žiniasklaidos portalų antraštes drebina tokios pavardės kaip Luigi Datome, Kyle'as Hinesas, iš „Žalgirio“ atvyksta Zachas LeDay. Tiesa, lietuviškų akcentų kitą sezoną Milane nebebus.

Klubas aiškiai leido suprasti, kad A.Gudaitis nebėra viena svarbiausių sudėties dalių ir priekinėje linijoje turėtų tenkintis tik žaidimo laiko trupiniais.

„Aš žinojau, kad Messina labai pasitiki ir mėgsta (aut. past. Kyle'ą) Hinesą. Jį pavyko pasirašyti ir nematau tame nieko blogo. Treneris su juo laimėjo Eurolygą, žaidėjas su didele patirtimi. Dėl kitų pasirašymų ir Leday'aus atvykimo, Kalebo Tarczewskio trejų metų kontrakto... Paprasčiausiai supratau, kad jei noriu daug žaisti, reikia keisti klubą“, – po gero pietų miego 24sek pasakojo A.Gudaitis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ettore Messina
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ettore Messina

A.Gudaitis šiame karjeros etape turi aiškią viziją. Vidurio puolėjui dabar yra 27-eri ir ateinančiais sezonais turėtume pamatyti geriausią lietuvio versiją.

Iki nelemtos traumos Artūras sužaidė 21-erias rungtynes ir statistikos protokole žibėjo įspūdingais skaičiais: 12,5 taško, 7,1 atkovoto kamuolio ir 1 blokas per rungtynes. Aukštaūgio naudingumas buvo net 18,7 balo per rungtynes.

Fantastines rungtynes 2018-2019 metų sezoną Artūras sužaidė prieš Las Palmaso „Gran Canaria“. Ispanams lietuvis atseikėjo 16 taškų, atkovojo net 17 kamuolių (10 iš jų puolime) ir surinko 32 naudingumo balus.

„Pirmas ir antras sezonai buvo tikrai geri, bet trečiajame viskas susijaukė. Aišku, traumos yra dalis sporto ir šiek tiek gaila. Vienos durys atsidaro ir kitos atsidaro. Savęs neliūdinu ir toliau eisiu įrodinėti, kad esu geras žaidėjas.

Aš žiūriu į šią situaciją per kitą prizmę. Suprantu, kad tai yra profesionalus sportas ir už tai gauname pinigus. Jie žiūri savo reikalų ir kažkokių pykčių nelaikau. Manau, jei būčiau tokios komandos vadovas, elgčiausi panašiai. Iš mano pusės, tai viskas buvo maksimalu, bet profesionaliame sporte nėra laiko gailėti savęs. Jie kaip pasielgė taip, nejaučiu jokio pykčio“, – kalbėjo į rinktinės stovyklą atvykęs vidurio puolėjas.

Euroleague.net nuotr./Artūras Gudaitis
Euroleague.net nuotr./Artūras Gudaitis

Narpliojant Milano nesėkmių priežastis pirmuosius du sezonus, šaknys buvo akivaizdžios. Komandos lyderių nekontroliuojantis vyr. treneris Simone Pianigiani bei per didelis skaičius išreikštų taškų rinkėjų.

Užtenka prisiminti Mike'o Jameso virsmą į komandinį žaidėją prie Dimitrio Itoudžio griežtos rankos Maskvoje.

Komanda surado stiprų trenerį, atsikratė asmeninės statistikos besivaikančių žaidėjų, bet rezultatai neatėjo. Kodėl? A.Gudaitis įžvelgė amžiaus klausimą.

„Tikrai įdomu, kaip mes būtume pasibaigę sezoną. Manau, kad buvome pakankamai patyrę, bet nepakankamai jauni. Turėjome labai daug žaidėjų, kurie matę visko, bet jiems pritrūkdavo jėgų. Sužaisti dvi rungtynes per savaitę dar nieko, bet tris – jau viskas. Dėl to strigdavome ypač Italijoje.

Pirmi metai su nauju treneriu, naujom sistemom visada nebūna lengvi. Tikiuosi, kad jiems pasiseks geriau šiais metais. Vėlgi, nauja komanda ir sunku spekuliuoti, nes per trejus metus žaidžiau su įspūdingom sudėtim, bet ne viskas gavosi“, – sunkų Milano persitvarkymo procesą apibūdino lietuvis.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Artūras Gudaitis
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Artūras Gudaitis

A.Gudaičiui praėjusį sezoną treniruotėse teko stumdytis su neeiliniu krepšininku. Grįžtant prie jaunatviškumo trūkumo, kaip viena iš silpnų vietų komandoje buvo Argentinos legenda Luisas Scola.

40-ties metų Eurolygos komandos startinio penketo žaidėjas. Tai buvo viena iš gerokai amžiaus vidurkį keliančių problemų, tačiau Artūras liko nustebęs – argentiniečio darbo etika paliko neeilinį įspūdį.

„Superprofesionalas. Pirmas žaidėjas, kurį mačiau, kad taip dirbtų būdamas keturiasdešimties. Per laisvas dienas vis tiek eina į salę ir dirba... Didelis pavyzdys ne tik aikštelėje. Jo maisto racionas yra sustatytas griežtai, dėl to jis ir laikosi tokiame lygyje“, – Argentinai sidabrą 2019 metų pasaulio čempionate nukaldinusį žaidėją gyrė A.Gudaitis.

Getty Images/ Euroleague nuotr./Luisas Scola
Getty Images/ Euroleague nuotr./Luisas Scola

Dar vieną negyjančią problemą A.Gudaitis įžvelgė „Olimpia“ žaidėjų pasuose. Ne pirmus metus klubas nesugeba prisivilioti į savo gretas pajėgių vietinių žaidėjų.

Kauno „Žalgirio“ pavyzdys, kai formuojamas lietuviškas branduolys, neįkvėpė Milano klubo, kuris kiekvieną vasarą pirmomis opcijomis renkasi užsieniečius.

Ypač ši problema buvo prie S.Pianigiani, tačiau atėjus E.Messinai , ledai pajudėjo. Pasak Artūro, Luigi Datome atvykimas į Milaną yra labai rimtas papildymas.

„Man visada buvo daug klausimų, kodėl Datome ir Nicolo Melli žaidžia „Fenerbahče“. Manau, kad klubų finansinės išgalės yra panašios ir aš klubą pradėčiau statyti nuo stiprių italų, kodėl to nedarė Milanas – klausimas.

Pianigiani, tarkime, netikėjo italais ir jų neleido į aikštę, o Messina davė šansų ir (aut. past. Riccardo) Moraschiniui, ir (aut. past. Andrea) Cinciariniui. Jis suprato, kad be italų yra sudėtinga, ypač vietinėje lygoje. Ten yra limitai, kiek būtina registruoti vietinių žaidėjų, tad gerai, jog Messina tiki italais, pasirašė Datome, kuris yra tikrai geras žaidėjas“, – kalbėjo lietuvis.

nuotr. Alfredo Pliadžio /Luigi Datome
nuotr. Alfredo Pliadžio /Luigi Datome

Dabar vidurio puolėjas pradės naują etapą šiauriausiame Eurolygos taške – Sankt Peterburge. Ten jo laukia ne ką prastesnę sudėtį burianti „Zenit“ komanda su pajėgiu strategu Xavi Pascualiu priešakyje.

Susidomėjimo iš kitų Eurolygos klubų nestokojęs Artūras pripažino, kad realių opcijų nebuvo tiek daug. Sklido kalbos, kad lietuviu domisi karališkasis Madrido „Real“, tačiau, anot žaidėjo, jis nebuvo taip arti susitarimo, kaip galėjo pasirodyti.

„Atsidarė galimybė, kur manęs tikrai nori, tad reikėjo imti tą pasiūlymą ir vėl įrodinėti. Buvo daug kalbų ir spekuliacijų, bet reali opcija pas gerą trenerį su aiškiu vaidmeniu buvo viena.

Manau, kad buvau „Real“ sąraše tikrai ne pirmoje vietoje, bet tai mūsų versle yra normalu“, – karališkojo klubo dėmesį apibūdino A.Gudaitis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Gudaitis ir Mantas Kalnietis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Gudaitis ir Mantas Kalnietis

Ne veltui krepšininkas užsimena apie „gerą trenerį“. Praėjusio sezono dalį klube apšilusio X.Pascualio dosje – įspūdingas. Daugkartinis Ispanijos, du kartus Graikijos lygos čempionas, aštuonerius metus vadovavęs „Barcelona“, dvejus „Panathinaikos“ klubams.

Ispano ranka komplektuojant komandą matėsi jau klubui prieš pasirašant vieną geriausių Lietuvos vidurio puolėjų.

„Zenit“ atsisakė vilčių nepateisinusio meksikiečio Gustavo Ayono paslaugų, prisikvietė „Žalgiryje“ atsiskleidusius KC Riversą, Keviną Pangosą ir „Galatasaray“ klube žibėjusį Alexą Poythressą.

Pagyrų trenerio darbui rinkoje negailėjęs A.Gudaitis tvirtino, kad ispano schemose jis bus labai svarbus.

„Kiekvienas trenerio sezonas yra skirtinga istorija. Daug nuo sudėties priklauso jo žaidimas ir sistemos. Man buvo pasakyta, kad aš būsiu viena pagrindinių žaidimo ašių. Tas man tikrai patiko ir mano galva tai yra TOP3 ar TOP4 treneris Europoje. Kaip jis mane išnaudos – matysime. Ką klubas perka man tikrai patinka“, – apie X.Pascualį gražiai atsiliepė 208 cm vidurio puolėjas.

„Scanpix“ nuotr./Xavi Pascualis
„Scanpix“ nuotr./Xavi Pascualis

Konkrečių tikslų klubas, panašu, dar neturi, tačiau viena yra aišku – „Zenit“ spaudžia laikas įsitvirtinti Eurolygoje: „Labai sudėtinga kalbėti apie tuos tikslus, bet žingsnį į priekį tikrai dėsime. Eurolygoje yra 18 komandų, visos žaidžiančios. Tikslas yra dėti žingsnį elitinių komandų link, bet konkrečiau kol kas nieko nėra“.

Artūro neatbaidė ir kitas faktorius. Dažnai žaidėjai į Rusiją atvyksta užsidirbti pinigų, bet kitus atbaido atšiaurus rusiškas klimatas. Tai dažniausiai tampa problema prisiviliojant elitinius žaidėjus ir Maskvos CSKA, ir Maskvos srities „Chimki“.

Šiame karjeros žingsnyje Artūras problemų nemato. Šeimos palaikymas ir gimtojoje Klaipėdoje įgytos rusų kalbos žinios Sankt Peterburge tikrai pravers: „Taip niekada negalvojau prieš tai, kalbą moku tik gal šeimai sunkiau bus prisitaikyti. Ji visada su manimi be jokių išlygų, tai džiugina, kad yra šeimos palaikymas. Daugiau nieko žmogui ir nereikia – turiu palaikymą ir dabar bus tokia vieta, kurioje aš žaisiu“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Evaldas Butkevičius, Edgaras Ulanovas ir Artūras Gudaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Evaldas Butkevičius, Edgaras Ulanovas ir Artūras Gudaitis

Ankstyvoje A.Gudaičio karjeros stadijoje svaičiojimai apie išvykimą į NBA neatrodė tokie realūs. 47–uoju šaukimu 2015 m. NBA naujokų biržoje pašaukto lietuvio teisės dabar priklauso „Cleveland Cavaliers“.

Du įspūdingi sezonai Milane sujudino popierius ir kažkur Klivlando ofisuose. Galima buvo tikėtis, kad sužaidus dar įspūdingesnį trečiąjį sezoną dabar Artūrą sveikintume su išvykimu į NBA.

Plyšę kryžminiai kelio raiščiai privertė užversti lėktuvo bilietų į JAV tinklapius. Dabar viską reikės įrodinėti iš naujo: „Prieš traumą sezonas buvo, sakyčiau, arti pramušimo, bet reikia viską įrodinėti iš naujo. Ateis 38 metai ir ryte pats sau įrodinėsi, kad gali dar atsikelti iš lovos.

Tie patys „Cleveland Cavaliers“ atstovai buvo atvažiavę į Milaną du ar tris kartus, palaikome ryšį. Dabar situacija tokia, kad tik spalio mėnesį jie galės rašytis žaidėjus. Sakau, reikia imti jautį už ragų ir laukti rezultatų vėliau“.

Getty Images/ Euroleague nuotr./Artūras Gudaitis
Getty Images/ Euroleague nuotr./Artūras Gudaitis

Vidurio puolėjas seka ir naujausius įvykius Lietuvoje. Nereikia pamiršti, kad profesionalo karjerą Artūras pradėjo Kauno „Žalgiryje“. Klube, kuris pradeda naują etapą be savo pagrindinio variklio.

Šarūno Jasikevičiaus skaudus atsisveikinimas su Kauno „Žalgiriu“, anot klaipėdiečio, yra puikus žingsnis jam asmeniškai.

„Kas liečia Šarūną – tai labai gera perspektyva. Šios galimybės jis negalėjo paleisti. Jis būtų sulaukęs šio šanso ir ateityje, be klausimų, bet kai pasiūlo su tokia sudėtimi „Barcelona“, negali atsisakyti. Manau, sveikintina ir džiugu, jog su savimi pasiima lietuvius.

„Žalgiris“ irgi neprapuls, nes turi stiprų stuburą – aistruolius, areną, sukurtas klubo vardas, žaidėjai nori atvažiuoti čia žaisti. Turime daug pavyzdžių, kai žaidėjai atvažiuoja į Kauną ir pakyla į aukštesnį lygį. Gero klubo etiketė yra, susiras trenerį ir viskas bus gerai“, – Kauno aistruolius ramino buvęs žalgirietis.

fcbarcelona.cat nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Josepas Maria Bartomeu
fcbarcelona.cat nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Josepas Maria Bartomeu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius