Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 04

Artūro Gudaičio trauma – smūgis ir didžiajam Lietuvos rinktinės planui

Artūro Gudaičio trauma griauna ne tik Milano „Olimpia“, bet ir Lietuvos krepšinio rinktinės planus. Plyšę 25-erių vidurio puolėjo kryžminiai kelio raiščiai išardė vieną stipriausių priekinių linijų, kurią krepšinio sirgaliai būtų išvydę pasaulio pirmenybėse Kinijoje.
Artūras Gudaitis
Artūras Gudaitis / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Milano „Olimpia“ klubas šeštadienį patvirtino, kad A.Gudaičiui plyšo kryžminiai kelio raiščiai ir sezonas jam baigtas.

Oficialiai nenurodoma, kiek ilgai gali trukti A.Gudaičio reabilitacija. Pranešama, jog centro būklė bus nuolat tikrinama ir viskas priklausys nuo gijimo progreso.

Dažniausiai po tokių traumų krepšininkai grįžta į aikštę tik po 6–12 mėnesių. Teoriškai, A.Gudaitis galbūt būtų pasirengęs vėl žaisti krepšinį penkiese prieš penkis dar rugpjūtį. O pasaulio čempionatas Kinijoje vyks rugpjūčio 31 – rugsėjo 15 d.

Žinant, kaip A.Gudaitis visada verždavosi į rinktinę, teorinės vilties išvysti vidurio puolėją planetos pirmenybėse nereikėtų nurašyti.

Bet logiškiausia, kad 208 cm ūgio krepšininkas praleis planetos čempionatą. Tam bus suinteresuotas ir Milano „Olimpia“ klubas, investavęs į aukštaūgį didžiulius pinigus ir sudaręs ilgalaikę sutartį iki pat 2022-ųjų. Ankstyvas sugrįžimas į aukščiausio lygio krepšinio sceną gali būti rizikingas.

24sek žiniomis, A.Gudaičio gydymas bus derinamas ir su „Cleveland Cavaliers“ atstovais. NBA klubas turėjo intencijų ateityje pasikviesti vidurio puolėją į Klivlandą, todėl komanda bandys suteikti žaidėjui visą reikiamą pagalbą, kurios reikės ir Milano ekipai. O tai reiškia, kad „Cavaliers“ taip pat norės, jog A.Gudaitis neforsuotų sugrįžimo ant parketo.

Jono Valančiūno, Domanto Sabonio ir Artūro Gudaičio trijulė dominavo per vienintelį 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankos langą, kai nacionalinė komanda viešėjo Gdanske ir Budapešte. Trys rinktinės centrai per dvejas rungtynes surinko 51,3 proc. visų Lietuvos komandos taškų.

Tačiau Dainiui Adomaičiui ir jo štabui Lietuvos rinktinėje teks perbraižyti vieną stipriausių priekinių linijų Europoje, kurią turėjo pranokti nebent ispaniškasis variantas su broliais Gasoliais.

Kas rinktinėje pretenduoja užimti Artūro Gudaičio vietą?

Kai D.Adomaitis į Lenkiją ir Vengriją išsiskraidino J.Valančiūną, D.Sabonį ir A.Gudaitį, su komanda daugiau nevyko joks priekinės linijos žaidėjas, galintis rungtyniauti vidurio puolėjo pozicijoje.

Prie trijų rinktinės galiūnų D.Adomaitis tada statė Mindaugą Kuzminską, Joną Mačiulį bei Eimantą Bendžių.

Arčiausiai trijų centrų kompanijos buvo tuomet antrojo Eurolygos simbolinio penketo narys Paulius Jankūnas, bet praėjusią vasarą jis neprisistatė į rinktinės stovyklą. „Žalgirio“ kapitoną galbūt išvysime Kinijoje, kur jis galėtų būti pastumtas į penktojo numerio poziciją.

D.Adomaitis mėgsta universalius žaidėjus, todėl P.Jankūnas jam galėtų pasiūlyti savo patirtį ir įgūdžius tiek ketvirtoje, tiek penktoje pozicijoje.

Kita vertus, D.Adomaičiui imponuoja greitesni centrai, kurie gali sėkmingai keistis dengiamaisiais ir įgyvendinti gynybos idėjas, centrams lakstant prie mažiukų ir greitai grįžtant po krepšiu. Vienas tokių pavyzdžių yra E.Kairys, kuris buvo šalia rinktinės dvyliktuko nuo pat D.Adomaičio debiuto su nacionaline komanda 2017-ųjų Europos čempionate.

Didžiulį D.Adomaičio pasitikėjimą E.Kairys užsitarnavo ir šį sezoną su Vilniaus „Rytu“. Tiesa, 7,4 taško, 4,1 kamuolio ir 10,8 naudingumo balo Europos taurėje rinkęs centras patyrė sunkią peties traumą, dėl kurios sugrįš ant parketo tik sezono pabaigoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evaldas Kairys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evaldas Kairys

Trenerių štabui vertėtų atsigręžti į Antaną Kavaliauską, kuris žaidžia geriausią savo sezoną Kauno „Žalgiryje“.

Šarūnas Jasikevičius kolegai papasakotų, kaip efektyviai išnaudoti 34-erių vidurio puolėją po krepšiu prieš varžovų gynybą besikeičiant dengiamaisiais. Lietuvis būtų, ko gero, tvirčiausias rinktinės galiūnas, kai joje nebebus A.Gudaičio.

Klausimas, kaip papildomą krūvį vasarą bus pasirengęs atlaikyti A.Kavaliausko kūnas, skaičiuojantis paskutiniuosius karjeros sezonus. Bet gal tai geriausia galimybė atsisveikinti su rinktine?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas

Per penkis pasaulio čempionato atrankos rinktinės langus D.Adomaitis į nacionalinę komandą iš viso pakvietė 10 žaidėjų, kurie galėjo atlikti centrų funkcijas.

Be minėtų rinktinės lyderių ir E.Kairio, D.Adomaitis išbandė jaunuosius Lauryną Birutį, Martyną Echodą bei Martiną Gebeną. Tačiau šie turėtų iškrėsti ką nors įspūdingo, jog patektų į reisą Vilnius–Kinija.

Kšištofas Lavrinovičius su rinktine jau atsisveikino ir rugsėjį turbūt bus pristatomas nebe kaip profesionalus krepšininkas, o žiūrovas. Vaidas Čepukaitis tuo metu turbūt ramiai ruošis dar vienam LKL sezonui.

Edgaro Želionio universalumas palieka įspūdį D.Adomaičiui, bet nebent FIBA atrankos lango, ne pasaulio čempionato scenai.

Gal laikas susitaikyti D.Adomaičiui ir D.Motiejūnui? Vis dėlto tokia sąjunga abejotina po liūdnai pagarsėjusio žinučių skandalo.

VIDEO: Nematoma pusė. D.Motiejūnas apie uždirbamus milijonus, sūnų ir Lietuvos rinktinę

Žvalgydamasis naujų veidų, rinktinės treneris turėtų atkreipti dėmesį į Italijoje pasitikėjimą savimi atgavusį Egidijų Mockevičių. 26-erių krepšininkas yra daugiausia kamuolių po krepšiu sugriebiantis Italijos čempionato žaidėjas. Jo statistika įspūdinga – vid. 12,2 taško ir 11,6 atkovoto kamuolio su 20,3 naudingumo balo per 31 žaidimo minutę.

Galima neabejoti, jog E.Mockevičius bus kviečiamas į rinktinės stovyklą vasarą, o prieš tai dar gali būti ištestuotas paskutiniajame nacionalinės komandos lange vasario pabaigoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas ir Egidijus Mockevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas ir Egidijus Mockevičius

Viena aišku, kad D.Adomaičiui teks spręsti neplanuotą galvosūkį.

Su J.Valančiūnu, D.Saboniu bei A.Gudaičiu buvo galima numanyti daugmaž aiškų rinktinės scenarijų visais žaidimo atvejais.

Dabar trenerių štabui reikės išbandyti naujus žaidėjus ir kurti naujas galimas variacijas.

Savo centimetrais su ispanų Gasoliais lietuviai dar negalės matuotis. Bent jau šiemet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius