-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 11

Arvydas Sabonis reiškia paramą A.Volkovui ir visai Ukrainai: „Rusija daugiau niekada netikėsime“

Vos išgirdęs apie Rusijos pradėtą agresiją prieš Ukrainą, Arvydas Sabonis paskambino Ukrainos krepšinio legendai Aleksandrui Volkovui. Pastarasis jam persiuntė karo vaizdus, nufilmuotus pro savo buto langą. Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas A.Sabonis interviu 15min griežtai pasmerkė Maskvos veiksmus ir išsakė paramą dėl savo laisvės kovojančiai Ukrainai.

„Kaip ir Vasario 16-oji, taip ir Kovo 11-oji yra svarbi diena mūsų šeimai ir visai Lietuvai. Šios datos žymi svarbius dalykus, kuriuos iškovojome prieš daugiau nei 30 metų. Mes esame laisvi, galime kalbėtis telefonu. Turbūt yra vietų, kur žmonės to daryti negali. Stiprybės, ukrainiečiai! Slava Ukraini!“ – 15min sakė Arvydas Sabonis.

Apie diktatoriaus Vladimiro Putino pradėtą karą Ukrainoje pasisako vis daugiau Lietuvos krepšinio legendų, tarp jų – Šarūnas Jasikevičius, Jonas Kazlauskas, Valdemaras Chomičius, Vladas Garastas.

Savo žodį tarė ir su Sovietų Sąjunga praeityje pasaulio, Europos ir olimpiniu čempionu tapęs Arvydas Sabonis – nors jis ir abejoja, ar jo mintys pasieks izoliuotus, užtildytus, įbaugintus ar tiesiog realybės nesuprantančius Rusijos žmones.

„Aš nesu ekspertas, bet jei jo (Vladimiro Putino) neuždarys ir neužtildys, turbūt aišku, kad mes būsime kiti“, – 15min Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjimo rytą sakė Arvydas Sabonis.

Nuo 2011-ųjų iki 2021-ųjų metų Lietuvos krepšinio federacijos prezidento pareigas ėjęs geriausias visų laikų šalies krepšininkas džiaugėsi pensija ir laiku su šeima, o pastaruosius tris mėnesius jis leido JAV pas NBA lygoje spindintį savo sūnų Domantą.

Į tėvynę 57-erių legenda grįžo vasario mėnesio pabaigoje, prieš pat tragiškų įvykių Ukrainoje pradžią.

„Kai prasidėjo karas, tai visą laiką ir sėdžiu prie televizoriaus, – sakė A.Sabonis. – V.Putinui pripažinus Donecko ir Luhansko nepriklausomybę, galvojau, kad rusai pasiims šią Ukrainos dalį ir viskas baigsis. Bet jie užpuolė Ukrainą iš visų frontų ir per visur. Kas tuo galėjo tikėti? Kas galėjo pamanyti, kad šiais laikais gali įvykti toks karas? Aš ne ekspertas ar politikas, aš to nenumačiau. Numatė nebent tie, kur supranta ir atidžiai sekė situaciją.“

Iš Sakramento į Kauną parskridusiam A.Saboniui pradžioje teko persiorientuoti prie kitokios laiko juostos. Vienas iš naktinių atsibudimų iš miego virto greitu skambučiu Aleksandrui Volkovui, ukrainiečiui, su kuriuo ir prieš kurį Sabas kadaise kovodavo krepšinio aikštelėje, o dabar vis dar yra geri bičiuliai.

„Grįžus iš Amerikos vis nepataikydavau į mūsų laiką. Vieną rytą atsibudau penktą valandą, įsijungiau TV, o ten kalba V.Putinas. Paklausiau ir iškart paskambinau savo draugui Aleksandrui Volkovui. Jis atsiuntė video, kuriame per langą filmuojamas kažkoks sprogimas. Kas čia, paklausiau. A.Volkovas atsakė, kad tai pro jo namų langą nufilmuotas vaizdas“, – pasakojo A.Sabonis.

Socialiniuose tinkluose pastaruoju metu plinta A.Volkovo nuotrauka su ginklu. Buvęs krepšininkas ir Ukrainos krepšinio federacijos prezidentas liko gimtinėje kovoti prieš okupantus.

Nuotr. iš socialinių tinklų/Krepšinio legenda A.Volkovas tėvynę gina su ginklu rankose.
Nuotr. iš socialinių tinklų/Krepšinio legenda A.Volkovas tėvynę gina su ginklu rankose.

A.Sabonis teigė, kad su rusais ryšio nepalaiko ir neketina to daryti.

„Su rusais nebendrauju. Teko susirašyti su A.Volkovu, kitais ukrainiečiais. Visi jie yra išversti iš pusiausvyros. O rusai... Vieni jų atsiprašo, kiti tyli. Bet kai įteisino tą 15 metų bausmę pasisakantiems prieš karą, tai ko ten dar tikėtis? Žiauru, kaip kai kurie nesupranta, kas pasaulyje vyksta, – kalbėjo A.Sabonis. – Propaganda prasidėjo ne vakar. Visi įprato gerai gyventi. O kai gerai, tai gerai, ką čia judinti. Šiais melagiais tikėti negalėsime daugiau niekada gyvenime. Taikos balandžiai, bleha. Taikos šalis! Čia tokia taika? Vaikus ir laisvus žmones sprogdinti? Nėra žodžių. Neturiu jokio noro su jais bendrauti.“

M. Žičiaus nuotr./Arvydas Sabonis
M. Žičiaus nuotr./Arvydas Sabonis

„Statistika rodo, kad 70 proc. žmonių Rusijoje palaiko šį karą. Aišku, tikiuosi, kad šis skaičius yra gerokai mažesnis. Bet faktas, jog mano žodis ten mažai ką pakeis. Kas supranta, tas supranta, tačiau nelabai gali ką padaryti. O kitų nuomonės jau nepakeisi. Rusija parodė visam pasauliui, kad ja tikėti negalima“, – pabrėžė A.Sabonis.

VIDEO: PIKENROLAS: Jonas Kazlauskas – apie čempionišką „Žalgirį“, Rusiją, Kiniją ir Šarą rinktinėje

Per savo karjerą 221 cm ūgio A.Sabonis po Sovietų Sąjungos vėliava iškovojo šešis medalius tarptautiniame fronte – olimpinis auksas (1988 m.), pasaulio čempionato auksas ir sidabras (1982 ir 1986 m.), Europos pirmenybių auksas ir dvi bronzos (1985, 1983 ir 1989 m.).

Keturi šių medalių pasiekti petys į petį aikštėje kovojant kartu su Aleksandru Volkovu, geriausiu visų laikų Ukrainos krepšininku.

„Visą gyvenimą visi sako, kad sportas nėra politika. Deja, sportas visada buvo, yra ir bus politika. Gal pirmosios olimpinės ir nebuvo politika, bet ir tai su klaustuku“, – šyptelėdamas sakė A.Sabonis.

Legenda pritaria, jog Rusijos klubai turėtų būti šalinami iš visų tarptautinių turnyrų, įskaitant Eurolygą.

„Klausimų nėra, kad Rusijos klubus iš Eurolygos reikia šalinti. O kada jie galės grįžti, tai sunku pasakyti. Neaišku, kaip bus su šiuo karu. Aš neįsivaizduoju, kaip ateityje ukrainiečiai galėtų sportuoti kartu su Rusijos atstovais. Sunku įsivaizduoti tokį scenarijų. Dabar slavai žudo slavus. Du slavai užpuolė vieną slavą. Žiauru. Brolis žudo brolį. Gali praeiti pusė amžiaus, bet nuoskaudos būna išlikusios“, – sakė A.Sabonis.

Jis nesiryžo spėlioti, kaip ir kada pasibaigs karas Ukrainoje.

„Nesuprantu, kodėl žmonės eina prie Rusijos ambasados. Rusams juk nusišvilpti, viskas su jais jau aišku. Tai nieko nepakeis. Galvoju, kad reikėtų eiti prie Kinijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Prancūzijos ar Vokietijos ambasadų. Reikia skatinti juos, kad jie sustabdytų Rusiją ir šį karą. Tik pasaulio didieji gali kažką padaryti“, – sakė A.Sabonis.

VIDEO: PIKENROLAS: Jonas Kazlauskas – apie čempionišką „Žalgirį“, Rusiją, Kiniją ir Šarą rinktinėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius