Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 10 25

D.Kairys: apie fantastišką derbio atmosferą, „Žalgirio“ persvarą ir Senegale užstrigusį M.Ndourą

Konkurencingą komandą surinkęs Vilniaus „Rytas“ šį sezoną neslepia ambicijų, tačiau pirmojo rimto egzamino išlaikyti Donaldo Kairio auklėtiniams nepavyko. Šešias pergales sezono starte iškovoję vilniečiai septintajame ture atsimušė į žaliai baltą sieną – 4376 „Siemens“ arenoje susirinkusių sirgalių akivaizdoje tragišką trečiąjį kėlinį sužaidęs „Rytas“ krito 72:84 (24:16, 18:18, 10:28, 20:22).
Donaldas Kairys
Donaldas Kairys / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Prieš pagrindinį šalies derbį gausus būrys „Ryto“ sirgalių sukūrė įspūdingą palaikymą į rungtynes atvykstančiai komandai – dainos, skanduotės ir arenos patalpose draudžiami fajeriai.

Emocinę bangą Donaldo Kairio auklėtiniai perkėlė į aikštelę, jau dvikovos starte įgiję dviženklį pranašumą. Chriso McCullougho dvitaškis greitoje atakoje aštuntąją rungtynių minutę pakėlė „Ryto“ persvarą iki 15 taškų.

Pirmoje mačo dalyje „Rytas“ puikiai varžė galimą „Žalgirio“ priekinės linijos pranašumą. Baudos aikštelėje vilniečiai dvigubino varžovus, leisdami jiems įmesti 3 dvitaškius iš 12, atkovoti 2 kamuolius puolime bei jokių taškų iš antrųjų šansų.

„Žalgiris“ rungtynėse laikėsi dėl puikaus pataikymo iš toli – tikslą pasiekė 7 tritaškiai iš 14.

Šeimininkų laivas skęsti ėmė po ilgosios pertraukos. Martyno Echodo bei naujoko Maurice‘o Ndouro po krepšiu neturėjusiam „Rytui“ skaudžiai kainavo Arno Butkevičiaus, Kristijano Kitsingo, Roko Gusčio ir Tautvydo Lydekos pražangos, kurių šis ketvertas trečiojo kėlinio viduryje turėjo jau po tris.

Nesportinėmis nuobaudomis nubausti buvo A.Butkevičius ir Ch.McCulloughas, o „Žalgirio“ gynybos žabanguose užstrigę „Ryto“ krepšininkai trečiąjį ketvirtį pralaimėjo net 10:28.

Per šį esminiu virtusį kėlinį žalgiriečiai metė net 16 baudų metimų, pataikė – 11.

VIDEO: „Betsafe–LKL“ rungtynių apžvalga: „Rytas“ - „Žalgiris“ [2020-10-25]

Martino Schillerio auklėtiniai aklinai uždarė didžiausią „Ryto“ žvaigždę Andrew Goudelocką, kuris po šešių netaiklių metimų pirmuosius taškus pelnė 31-ąją rungtynių minutę.

Iš viso 31-erių amerikietis per beveik 25 minutes pelnė 4 taškus (2/6 dvit., 0/2 trit.), atkovojo ir perėmė po 2 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus, kartą prasižengė ir surinko 6 naudingumo balus.

Savo pasiūlyto tempo atlaikyti nesugebėję vilniečiai antroje mačo pusėje ėmė vaikiškai klysti, dėl pražangų limito išnaudojimo neteko A.Butkevičiaus ir esto K.Kitsingo, Donaldas Kairys vieną po kitos degino minutės pertraukėles, bet tai „Ryto“ neišgelbėjo.

Rungtynėse netrūko aistrų ir grubaus žaidimo. Mačo pabaigoje Thomasas Walkupas amerikietiško futbolo veiksmu sustabdė Mindaugą Girdžiūną, pražanga nepatenkintas Dovis Bičkauskis į nugarą stumtelėjo amerikietį – jiems abejiems skirtos nesportinės pražangos.

Po dvikovos „Žalgirio“ ir „Ryto“ sirgaliai užkūrė vienas kito įžeidinėjimo lenktynes lyg konstatuodami, jog lietuviškasis „El Clasico“ sugrįžo.

„Manau, kad išėjo visai įdomios rungtynės, – po dvikovos sakė „Ryto“ treneris Donaldas Kairys. – Pradžia mums buvo labai nebloga, pradėjome su gera energija, pasiėmėme ją iš sirgalių ir iš tos atmosferos, kuri buvo sukurta arenoje. Gerai viską išnaudojome, puolime judėjo kamuolys, gerai atakavome baudos aikštelę, susikūrėme metimų. Taip pat – ir gerai gynėmės. Manau, kad buvo tikrai gerų gynybinių pavyzdžių. Gaila, kad trečiajame kėlinyje praradome iniciatyvą. Kietesnė „Žalgirio“ gynyba išmušė mus iš vėžių.“

VIDEO: „urBONUSas“: M.N'douro kainos ir kokybės santykis bei „Žalgirio“ – „Ryto“ derbio intrigos

– Pirmasis jūsų derbis. Kaip jaučiatės?

– Galėjo būti geriau, bet esu patenkintas kai kuriais dalykais. Tikrai atidavėme visas jėgas, manau, kad galime dar geriau.

– Treneri, kas nutiko trečiajame kėlinyje, kurį pralaimėjote triuškinamai?

– Varžovai pradėjo kiečiau gintis, privertė mus klysti, o kas svarbiausia – privertė abejoti savimi. Viena pagrindinių užduočių šiose rungtynėse buvo neabejoti ir atakuoti. Kuo kietesnė gynyba, tuo agresyviau reikėjo atakuoti. Turėjome uždirbti daugiau baudų, reikėjo mesti daugiau baudų metimų prie tokios gynybos, ypač prie išsikeitimų. Puikiai tai išnaudojo „Žalgiris“. Mums reikėjo daryti taip pat. Praradome iniciatyvą, „Žalgiris“ su kiekviena ataka turėjo vis daugiau jėgų užbaigti rungtynes.

– Prieš rungtynes „Žalgirio“ pranašumu buvo laikyta priekinė linija, tačiau iki ilgosios pertraukos žalgiriečiai iš po krepšio įmetė vos tris metimus. Kaip pavyko juos taip suvaržyti?

– Tai jų pačių sprendimas tiek daug necentruoti. Manau, kad antroje žaidimo pusėje jie padarė korekcijas, kamuolys dažniau atsirasdavo baudos aikštelėje. Mūsų tikslas buvo užkišti baudos aikštelę, neduoti atakuoti iš ten. Jei pastebėjote statistiką, tai po dviejų kėlinių buvo nedaug metimų iš baudos aikštelės. Jie dažniausiai taškus rinko tritaškiais.

– Kiek reikalus gadino ankstyvos Arno Butkevičiaus ir Roko Gusčio pražangos?

– Taip, šiek tiek pakeitė mūsų rotaciją. Buvo problema, svarbiu momentu Arną norėjosi turėti aikštelėje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrew Goudelock
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrew Goudelock

– Andrew Goudelockas perdegė ar tai gera „Žalgirio“ gynyba?

– Neišsimetė jis labai daug metimų. Manau, kad varžovai buvo susikoncentravę ties juo. Galėjome ir mes geresnių derinių pasirinkti ir duoti jam išlįsti iš užtvarų bei duoti išsimesti geresnius metimus.

– Tai pirmas „Ryto“ išbandymas šį sezoną. Ką apie komandą sužinojote naujo?

– Vienas dalykas, matome, kad galime žaisti. Tam tikras atkarpas sužaidėme tikrai gerame lygyje – tiek gynyboje, tiek puolime. Yra dalykų, kur turime patobulėti ir dar tiksliau atlikti, kaip išnaudoti varžovų tam tikras pasirinktas gynybos schemas. Svarbiausia tai, kad dar ir yra laiko, ir vietos tobulėjimui. Tą būtent ir darysime.

– Iki ilgosios pertraukos – 6 klaidos, antroje mačo dalyje – 16. Kokios klaidos ir iš kur jis kilo?

– Visų pirma tai lėmė „Žalgirio“ gynyba. Jie spaudė ir atėmė nemažai kamuolių mums dar neperėjus centro. Kaip ir ruošėmės tam, kaip ir geriau galėjome atlikti. Tai mums kainavo skaudžiai. Kitos klaidos buvo iš abejonės – ką žaisti, kada veržtis. Mus išmušė iš mūsų žaidimo plano. Tokių klaidų galime išvengti ir turėsime tai padaryti, jei norėsime nugalėti stipresnius varžovus.

– Kokia situacija su Maurice‘u Ndouru? Kada jis atvyksta?

– Jis laukia europietiškos vizos. Laukia ir jis, ir mes. Tai užtrunka. Dokumentai priduoti, laukiame sprendimo. Tai trunka iki dviejų savaičių, gali būti bet kurią dieną. Mes kantriai laukiame, jis dabar Senegale.

– Kada į rikiuotę sugrįš Martynas Echodas?

– Praėjo trys su puse savaitės, prognozė buvo keturios arba penkios savaitės.

– Kaip skiriasi atmosfera žaidžiant „Jeep“ ir „Siemens“ arenose?

– Abu kartus atmosfera buvo fantastiška. Man labai patiko šiandien žaisti „Siemens“ arenoje, patiko fanų palaikymas, patiko energija, kuri tvyrojo ore.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL susitinka: Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

„Ryto“ komanda antradienį pradės FIBA Čempionų lygos sezoną, „Siemens“ arenoje priimdami kol kas oficialių rungtynių dar nežaidusią Atėnų „Peristeri“ ekipą.

„Žalgirio“ savaitės pabaigoje laukia kelionė į Prancūziją bei dvikova su koronavirusą įveikusia Vilerbano ASVEL.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius