Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 21

D.Zavackas – apie naujoko paieškas ir „Ryto“ komplektaciją: „Esame maksimaliai patenkinti“

Vilniaus „Rytui“ praėjusią žiemą užsiliepsnojus atvira ugnimi, gesintuvas į rankas buvo patikėtas vienam iš kertinių viską 2008-2009 metų sezone laimėjusios sostinės komandos žaidėjui Donatui Zavackui. „Zavu“ vadinamas 41-erių klaipėdietis atsiraitojo rankoves, atribojo „Rytą“ nuo nuolat persekiojusių gandų ir apkalbų, o sezoną užbaigė pergalių virtine ir patekimu į LKL finalą. Šįkart jis turėjo galimybę prisidėti prie komplektacijos, kurią pristatė ir 15min skaitytojams.

„Gal startuoti lengviau vasarą, ne sezono metu prisijungti, bet ir atsakomybės dabar daugiau. Manau, kad visiems „Ryto“ organizacijoje darbas yra sklandesnis, kai pradedame nuo viską nuo pirmųjų žingsnių“, – 15min sakė Vilniaus „Ryto“ klubo sporto direktorius Donatas Zavackas.

Vos tik pasibaigus praėjusiam sezonui, sostinės klubas pratęsė kontraktą su vyriausiuoju strategu Giedriumi Žibėnu, kuriam pavyko išlaviruoti komandą iš duobės, į kurią ją nustūmė buvęs vairininkas Donaldas Kairys.

Nors sezonas Europoje buvo palaidotas, kaip ir Karaliaus Mindaugo taurės turnyras, tačiau „Rytas“ užsikūrė Lietuvos krepšinio lygoje, kurioje iškovojo keturiolika pergalių iš eilės ir užtikrintai įšoko į finalą.

Būtų nelogiška nepratęsti sutarties su specialistu, kuris taip užbaigė sezoną, sako D.Zavackas.

„Giedrius savo darbu įrodė, jog gali valdyti komandą krizinėse situacijose. Keturiolika pergalių iš eilės sudėliojo visus taškus. Turbūt būtų nelogiška nepratęsti sutarties su treneriu, kuris labai sunkiu metu prisiėmė vadovauti komandai ir gerai susitvarkė su užduotimis, – 15min kalbėjo D.Zavackas. – Tai jaunas treneris, trokštantis kasdien mokytis ir atsižvelgiantis į kiekvieno asistento nuomonę. Jis išklauso jam duodamus patarimus ir pastebėjimus, sudeda visų nuomones ir priima galutinį sprendimą. Jaunas ir tobulėjantis strategas, kuriam viskas prieš akis. Jis turi gerą galimybę parodyti save Vilniuje.“

Suformuotas „Ryto“ trenerių štabas ir sporto direktorius sėdo prie artėjančio sezono komandos konstravimo darbų. O pokyčių buvo nemažai.

Daugiau žaidę ar mažiau, bet komandą paliko aštuoni žaidėjai – lietuviai Martynas Echodas, Dovis Bičkauskis, Augustas Marčiulionis, Rokas Gustys, Karolis Giedraitis, Rapolas Ivanauskas ir legionieriai Andrew Goudelockas bei Kristjanas Kitsingas.

Šių krepšininkų vietas užpildė Vaidas Kariniauskas, Margiris Normantas, Tanneris Leissneris, Jarvisas Williamsas, Kennethas „Speedy“ Smithas ir jaunieji žaidėjai Arnas Adomavičius ir Martynas Pacevičius.

„Kaip ir kiekviename klube, ne visada viskas pavyksta. Nori vieno žaidėjo, o situacija kartais ir per valandą gali pasikeisti. Susitaikai, perplanuoji ir toliau dirbi. Galiu pasakyti, jog mes esame maksimaliai patenkinti komanda, kurią surinkome. Nėra dabar ko diskutuoti, pirmieji ar penktieji tai buvo mūsų pasirinkimai rinkoje. Mes „Ryte“ turime žaidėjus, kuriuos ir norime turėti. Tik mums labai skaudžiai atsiliepė Jarviso Williamso trauma, ko mes tikrai neplanavome. Draugiško turnyro metu Lenkijoje buvome nusimatę įžaidėją, reikėjo tik padėti parašą, bet Jarviso trauma sumaišė kortas. Bet jei reikėtų rinktis, galbūt ir gerai, kad ji nutiko sezono pradžioje, o ne pabaigoje“, – sakė D.Zavackas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donatas Zavackas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donatas Zavackas

– Pagal kokią viziją komplektavote „Ryto“ sudėtį 2021-2022 metų sezonui?

– Vizija – susikomplektuoti komandą, kuri žaistų vieningai ir pagal savo galimybes. Rinkomės žaidėjus, jog krepšinį galėtume žaisti greitesnį, o atakos būtų staigesnės. Norisi greičio, bet ir kad charakteriai suliptų nuo pat sezono starto, jog eigoje būtų kuo mažiau bangavimų. Stengėmės rinkti lietuvišką sudėtį, bet komandoje šiai akimirkai turime ir keturis legionierius. Kai kurių lietuvių finansinių lūkesčių mes negalėjome patenkinti, todėl turėjome žiūrėti ir į užsieniečius. Lietuvišką branduolį išlaikėme įsigydami Vaidą ir Margirį. Jie mums padės ir bus tvirtas ramstis tiek puolime, tiek gynyboje. Komandoje yra nemažai naujokų, tikimės, jog sezono eigoje jie susiklijuos ir taps vienu kumščiu.

– Anksti pratęsėte sutartį su kroatu Ivanu Buva. Ar jis buvo „Ryto“ prioritetų viršūnėje?

– Nėra abejonių, kad gerai žaidusį vidurio puolėją, ypatingai sezono pabaigoje, mes norėjome išsaugoti. Tikimės, kad Ivanas ir šį sezoną demonstruos solidų ir stabilų žaidimą, ir padės komandai, o komanda kiek įmanoma galės padėti jam. Norėjome tęstinumo, tad vienas prioritetų buvo Ivano išsaugojimas. Jis gali rinkti taškus. Jei žiūrėtume į taškų grafą, I.Buva bus vienas pirmųjų ir šį sezoną.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ivan Buva
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ivan Buva

– Vieni pabrėžia sunkų I.Buvos charakterį, kiti atvirkščiai, akcentuoja, jog Ivanas – puikus komandos draugas. Koks šis krepšininkas yra jūsų akyse?

– Apie charakterius kiekvienas susidaro savo nuomonę. Jis bendraujantis žmogus, kuris, kaip ir kiekvienas krepšininkas, turi savitų ir galbūt ne visiems patinkančių bruožų. Jis nebijo pasakyti savo žodį. Mūsų komandos tikslas, kad visos asmenybės „Ryte“ susieitų į vieną visumą. Kai sužinojome, jog Martyno Echodo tikrai neišlaikysime, dėjome nemažas pastangas, jog Ivanas liktų komandoje.

– Labiausiai „Ryto“ sirgalius nudžiuginęs perėjimas – Margirio Normanto sugrįžimas į Vilnių. Kiek artėjančio sezono dėlionėje yra svarbus šis žaidėjas?

– Žaidėjas, kuris užaugo „Ryto“ sistemoje, todėl jis visada buvo klubo prioritetų sąrašo viršūnėje. Margirio įsigijimas buvo vienas pagrindinių mūsų tarpsezonio tikslų. Jis yra mylimas vilniečių ir komandos sirgalių. Jei žvelgtume į M.Normanto žaidimą Panevėžyje, tai per dvejus metus jis labai patobulėjo. Norėjome jį turėti aikštelėje ne tik dėl energijos, kietos gynybos ir gero puolimo, bet ir dėl to, jog jis geras komandos draugas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Margiris Normantas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Margiris Normantas

– Kiek sudėtinga buvo susitarti su Vaidu Kariniausku, kuris turėjo įspūdingą lūžio sezoną Kėdainiuose ir Utenoje?

– Negaliu sakyti, jog buvo sudėtinga. Bet pokalbiai vyko ganėtinai ilgai. Tai lietuvis įžaidėjas, o rinkoje tokių, kurie galėtų tinkamai atstovauti „Rytui“, nėra daug. Nereikia žiūrėti toli – Lukas Lekavičius ir Mantas Kalnietis žaidžia Kauno „Žalgiryje“. Kas dar rinktinei atstovavo FIBA languose? Tik Vaidas Kariniauskas. Mums ši pavardė buvo labai įdomi nuo pat pradžių, bet pradžioje ir Vaido lūkesčiai mums buvo neįkandami. Derybų eigoje pavyko pasiekti abipusį susitarimą.

– Kas jums labiausiai patinka V.Kariniausko žaidimo profilyje?

– Man imponuoja Vaido ūgis, kuris yra neeilinis įžaidėjo pozicijai. Beveik du metrai. Jis gali gerai skirstyti kamuolį. Galbūt Vaidas nėra superinis metikas, bet tai kompensuoja savo ūgiu, aikštelės matymu ir žaidimo supratimu. Jis aikštėje suranda žaidėjus, kuriuos gali pasiekti. Krepšinio supratimas jam leidžia komandos draugus paversti geresniais arba padėti kamuolius kaip ant lėkštutės, kad kitam žaidėjui belieka tik įmesti iš po krepšio.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas

– Komandoje liko ir kapitonas Arnas Butkevičius, kurio kontrakte buvo nurodytas pliusas ir išpirkos galimybė. Kokią naudą klubui duoda Arnas, kuriam šį sezonas „Ryte“ bus jau penktasis?

– Arnas įneša daug energijos rūbinėje. Jis yra komandos kapitonas, tad darbas rungtynėse ir treniruotėse visus kitus žaidėjus motyvuoja. Arnas tapo pavyzdžiu, kaip reikia dirbti ir atsakingai žiūrėti į kiekvieną mačą. Tai žaidėjas, kuris ir rinktinei atstovauja jau ne vienerius metus ir juo ten yra pasitikima. Žinoma, mūsų noras buvo, kad Arnas liktų. Tikrai džiaugiamės, jog jis liko, tikimės, kad turės gerą sezoną.

– Pernai „Rytas“ viešai deklaravo, jog komandos vedlys ir lyderis yra Andrew Goudelockas. O kas šį vaidmenį gali užimti šį sezoną?

– Nemanau, kad komanda turėtų turėti vieną vedlį. Kai Andrew atvyko į „Rytą“, jau buvo tokia susiformavusi nuomonė, kadangi jis visuose klubuose buvo tikra taškų mašina. Sirgaliai to laukė ir Vilniuje. Kitame vaidmenyje A.Goudelocko niekas negalėjo įsivaizduoti. Tai natūralu. Šį sezoną norėtųsi turėti komandą, o ne vieną ar du žmonės, renkančius taškus, o likę yra pagalbininkai. Kiekvienas vadovas norėtų, jog komandoje būtų daug žaidėjų, galinčių kiekviename mače surinkti dviženklį taškų skaičių. Toks ir būtų mūsų tikslas.

nuotr. FIBA/Speedy Smithas
nuotr. FIBA/Speedy Smithas

– Koks žaidėjas yra „Ryto“ naujokas Kennethas „Speedy“ Smithas?

– Kennetho įsigijimas įvyko labai greitai. Stengėmės surasti kuo tinkamesnį žaidėją, bet reikia atsižvelgti į realybę, jog laiko daug neturėjome. Norėjome žaidėjo, kuris turėtų europinio krepšinio patirties ir į komandą įsilietų paprasčiau ir rungtyniautų ne tik pirmoje, bet ir antroje pozicijoje. Paskutiniai K.Smitho sezonai rodo, jog jis gali ir pataikyti, ir sėkmingai asistuoti komandos draugams. Tai mums labai patiko. Mūsų prioritetas buvo, kad naujokas įtrauktų ne tik save į žaidimą ir rinktų taškus, bet ir aikštelėje surastų komandos draugus ir atliktų jiems perdavimą. Tikimės, kad jis parodys ateityje.

– Kokio krepšininko ieškote į Jarviso Williamso, kuris nusitraukė Achilą, vietą?

– Idealiausia būtų, jog žaidėjas būtų panašus į Jarvisą, bet šioje situacijoje susiduriame su realybe. Galbūt šiuo metu surasti tokį žmogų, kurio mes tikrai norime, bus ir nerealu. Žiūrime, kas dar yra rinkoje ir ką mes už turimus resursus galime nupirkti. Šioje vietoje galbūt mums teks prisitaikyti prie kitokios realybės ir žaidėjas nebus toks, kokio tikėjomės iš karto. Žiūrime, dairomės ir ieškome aukštaūgio, nes laiko vis mažėja. Šiai akimirkai nusakyti ieškomo naujoko profilį tikrai negaliu. Norėtume, kad naujokas atvyktų jau rytoj, bet rinka nėra paprasta, o mūsų galimybės yra ribotos. Kuo anksčiau, tuo geriau, bet būtų per daug sunku apsibrėžti konkrečią datą.

Vilniaus „Ryto“ feisbuko nuotr./Jarvis Williamsas
Vilniaus „Ryto“ feisbuko nuotr./Jarvis Williamsas

– Kokį įspūdį paliko „Ryto“ pasiruošimo etapas ir pirmosios oficialios rungtynės prieš Pasvalio „Pieno žvaigždes“? Ar komanda yra teisingame kurse?

– Po pirmų rungtynių kažko daug nepripieši. Turėjome šešerias draugiškas rungtynes, nors turėjome turėti septynerias. Pasiruošimo etape pergalės nieko nelemia, tai trenerių bandymai ir spėliojimai, kas su kuo gali žaisti. Įvykus Jarviso traumai, treneriai kai kuriose vietose turėjo koreguoti planus ir žaidimą. Mes turėjome susitarimą su nauju aukštaūgiu, bet paskutinę akimirką gavome neigiamą atsakymą. Tai neprideda stabilumo. Tu tikiesi, bet finale nesigauna.

Šiame etape lengvų pergalių sunku tikėtis. Pasvalys tikrai neblogai suburta komanda, o mes kai kuriose situacijose žaidžiame dar ne savose pozicijose. Bet taškas yra pasiektas. Tikrai tuo džiaugiamės. Nematau tikslo liūdėti ar nusiminti, tikimės, jog žaidimas tik gėrės.

– Kokius tikslus visuose trijuose turnyruose šiam sezonui nusibrėžė „Rytas“?

– Tikslai iš metų į metus nesikeičia. Kasmet deklaruojame, jog norime būti LKL finale ir jame kovoti. Norime kovoti ir dėl Karaliaus Mindaugo taurės, kuri pernai mums susiklostė nesėkmingai. FIBA Čempionų lygoje norime išeiti į kitą etapą. Tai maža paslaptis, nes grupė yra sudėtinga. Bet jei bijai vilko, neik į mišką.

VIDEO: PIKENROLAS: intriguojantis LKL startas, „Ryto“ naujokas ir jėgų persiskirstymas Eurolygoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius