Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 17

Dainius Adomaitis – apie dangišką Mantą, savo klaidas ir augantį rinktinės ginklanešį

Dainius Adomaitis planavo ramiau įsidėti į kišenę bilietą į pasaulio krepšinio čempionatą. Bet nacionalinė komanda tik per vargus, skausmus ir du pratęsimus numalšino atkaklų Nyderlandų pasipriešinimą 95:93. Aštuntoji pergalė pasaulio čempionate jau leidžia Lietuvos krepšinio federacijai rūpintis kelione į Kiniją. Tačiau D.Adomaitis po pergalės pripažino, kad jis turėjo geriau paruošti rinktinę šiam psichologiniam iššūkiui.
Dainius Adomaitis ir Mindaugas Kuzminskas
Galimybė užsitikrinti vietą pasaulio čempionate: Lietuva - Nyderlandai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Dar vieną kartą! Dar vieną kartą!“ – patenkintas vaizdu aikštėje pirmosiomis minutėmis pirštu suko Dainius Adomaitis.

Lietuvos rinktinė jau 6-ąją minutę atsiplėšė dviženkliu skirtumu ir planavo taip nesunkiai nuriedėti iki pat finišo.

Tačiau jau netrukus Arvydas Sabonis milžiniškomis rankomis trankė stalą sėdėdamas šonu prie rinktinės atsarginių suolo. Nyderlandų komanda užuodė lietuvių atsipalaidavimą ir stvėrė žaliesiems už gerklių.

Mūsiškiai ėmė springti. Kol Lietuvos rinktinės lyderiai blaškėsi gynyboje, Nyderlandai lyg gliaudydami saulėgrąžas rinko taškus iš mūsiškių baudos aikštelės.

Netrukus prasidėjo kosminio krepšinio oranžinių dėjimai per Artūrą Gudaitį, kuriuos net skaudėjo stebint.

Nyderlandų rinktinė griebė lietuviams į kojas ir įsikabinę laikėsi 50 minučių.

„Tai buvo klaidų rungtynės su laiminga pabaiga. Gynyboje padarėme per daug klaidų. Lyg ir žaidėme gerai, pirmajame kėlinyje laikėmės plano, bet po to praradome koncentraciją. Nyderlandai yra gera komanda – jie nubaudė mus taip, kaip moka. Puolime taip pat priėmėme per daug blogų sprendimų.

Sunku prisiminti tokias rungtynes, kur būtume priėmę tiek blogų sprendimų. Kai pradėjome gintis taip, kaip buvome suplanavę, jie įgijo pasitikėjimą ir pataikė tikrai sunkių metimų.

Manau, didelė mano kaltė, kad perlaikiau kai kuriuos žaidėjus, kai kurių neįtraukiau į rotaciją. Bet tuo metu atrodė, kad turėtume ištempti, nes rezultatas ėjo mūsų naudai. Bet po rungtynių galima pasakyti – tai buvo mano kaltė“, – spaudos konferencijoje sakė D.Adomaitis.

– Dėl kurių sprendimų ir perlaikytų žaidėjų gailitės labiausiai?

– Dėl Mindaugo Kuzminsko rotacijos. Pradėjome žaisti su Bendžiumi, nes Mindaugas padarė kelias klaidas gynyboje. Su Bendžiumi ta rotacija gynyboje susitvarkė. Bet reikėjo Mindaugą įtraukti į rotaciją.

– Mantas Kalnietis dar kartą įrodė, kad yra žaidėjas, kuriuo galima pasitikėti lemiamą akimirką?

– Mantas yra komandos kapitonas, labiausiai patyręs žaidėjas. Matėte tuos momentus, kai Kalnui davėme atsipūsti ir turėjome problemų puolime net ir su geromis pozicijomis metimui. Jam drąsos niekada netrūksta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

– Ar sutinkate su mintimi, kad Mantas Kalnietis rinktinėje žaidžia geriausią krepšinį?

– Manau, Mantas rinktinėje visada turi labai svarbų vaidmenį. Turėjo, turi ir turės. Jis čia jaučiasi gerai. Tas žaidimas, manau, atspindi jo visą savijautą. Klube jis ne visada gauna tokių progų pasireikšti.

– Jeigu Mantas Kalnietis tapo šio lango lyderiu, tai Eimantas Bendžius buvo jo ginklanešys. Kaip, jūsų akimis, auga šis žaidėjas rinktinėje?

– Manau, jis tampa solidžiu žaidėju. Kas anksčiau buvo su Eima, tai kad jis turėdavo daug gerų ir blogų rungtynių, atkarpų. Bet dabar jis tampa solidžiu žaidėju. Solidžiu rinktinės žaidėju. Tai didžiausias jo privalumas.

– Kodėl Lukas Lekavičius lemiamomis akimirkomis ėmėsi paskutinių minučių atsakomybės?

– Norėjome tą patikėti Lukui. Žinojome, kurie varžovų žaidėjai turėjo silpnybių gindamiesi prie pikenrolo ir asmeninės gynybos. Norėjome atakuoti kai kuriuos žaidėjus konkrečiose situacijose. Bet sprendimai buvo kažkas tokio sunkiai suvokiamo.

Po minutės pertraukėlės triskart pirmoje atakoje nesugebėjome padaryti to, ko norime. Manau, susideda viskas – geros rungtynės Kroatijoje, gera pergalė. Kažkur pasąmonėje veikė, kad čia bus lengviau.

Prieš mačą sakiau, kad jei nors vienas žais 95 proc. galimybių, tai bus didžiausia klaida. Manau, mano kaltė, kad nesugebėjau prisibelsti prie žaidėjų.

– Kodėl šis FIBA langas buvo toks sunkus Artūrui Gudaičiui?

– Sunku pasakyti – į galvą kiekvienam neįlįsi. Labai trumpas laikas. Rungtynės su latviais labai gerai parodė, kaip yra, kai po dviejų treniruočių žaidi rungtynes. Gerai, kad tai buvo draugiškas mačas.

Visi atvažiavo skirtingos būklės, skirtingoje pasiruošimo stadijoje. Reikėjo truputį laiko susižaisti, suprasti, ką norime daryti tiek gynyboje, tiek puolime.

– Treneri, kiek planus maišė Gudaičio ir Kairio netektis prieš pratęsimą?

– Tos greitos pražangos buvo iš to didelio noro. Žaidėme pikenrolus per greitai, neišlaukėme didelių užtvarų ir gavome gal penkias baudas puolime. Tai buvo ne didelių, o mažų žaidėjų kaltė, kad jie neišlaukė užtvarų. Tos pražangos jaukė planą.

– Rungtynės šį vakarą vyko pustuštėse tribūnose. Ką galvojate apie tai?

– Žmonės užsiėmę labai. Nori galbūt namuose...

Patys suprantate, kad plėsimės diskusijoje apie FIBA sistemą. Visi sirgaliai nori matyti geriausius žaidėjus rinktinėje. Bet dabar yra tokia sistema.

Stengiamės daryti savo darbą. Ačiū žaidėjams, kad jie atvyksta ir kovoja už rinktinę. Ir žaidžia dėl tų pačių sirgalių. Situacija yra tokia ir jos nepakeisi.

– Deividas Gailius ir Renaldas turėjo sveikatos problemų?

– Daktarai nusprendė patausoti Seibutį, nes jis turi problemų su sveikata. Dėl Deivydo, tai jau mano sprendimas – taip kalbėjome ir su treneriais. Planavome jį įsitraukti į rotaciją, bet rungtynės buvo tokios, kad buvo sunku bandyti kiekvieną įtraukti.

– Kurios atrankos rungtynės buvo sunkiausios?

– Tiek klaidų ir tiek neteisingų sprendimų padaryta, kad tikrai sunkus mačas su Nyderlandais. Galbūt sunkiausios galbūt buvo pirmos, nes buvo daug nežinomybės dėl sistemos. Galbūt sunkiausios – Kroatijoje.

– Kokius žaidėjus naudosite kituose languose jau turėdamas bilietą į pasaulio čempionatą?

– Dar nieko neįsivaizduoju. Net nebuvo kada apie tai galvoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius