Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 07 16

Domantas Sabonis sutinka su Arvydo Sabonio nuomone – augti Lietuvoje jam būtų buvę sudėtinga

Prieš penkerius metus Arvydas Sabonis po VTB lygos finalo ketverto Kaune Rusijos žurnalistams pareiškė: „Didžiausia gyvenimo man duota dovana ta, kad mano vaikai negyvena Lietuvoje. Kodėl jie dėl manęs turėtų kentėti? Mūsų valstybė maža. Už juos čia spręstų kiti.“ Italijoje per Europos jaunimo čempionatą 24sek.lt smagiai šnekučiavosi su jauniausiu Arvydo sūnumi Domantu. Bet kai tema pakrypo apie šiuos A.Sabonio žodžius, Domantas surimtėjo: „Sutinku, gal. Vis tiek... Sabonio vaikai. Visi žiūri. Nesakau, kad būtų buvę blogai Lietuvoje. Bet tėvai taip nusprendė.“
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Domantas gimė 1996-ųjų gegužės 3-iąją Portlande, tarp ketvirtųjų ir penktųjų NBA atkrintamųjų varžybų rungtynių tarp „Portland Trail Blazers“ ir „Utah Jazz“. Portlande tada rungtyniavęs Arvydas Sabonis serijoje rinko vidutiniškai 23,6 taško ir 10,2 atkovoto kamuolio per rungtynes.

Domantas buvo trečiasis šeimoje – po vyresnių brolių Žygimanto ir Tautvydo.

Garsusis buvęs „Trail Blazers“ puolėjas Rasheedas Wallace'as berniukus vadino maždaug taip: Sabonis jaunesnysis, Sabonis jaunesnysis jaunesnysis ir Sabonis jaunesnysis jaunesnysis jaunesnysis.

Baigdamas karjerą NBA A.Sabonis su šeima persikėlė ne į gimtąją Lietuvą, o į Malagą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Arvydas Sabonis ir Domantas Sabonis
I.Gelūno/15min.lt nuotr./Arvydas ir Domantas Sabonis

„Jis manė, kad mums būtų sunku augti Lietuvoje, kai mus suptų tokie lūkesčiai“, – „Sports Illustrated“ sakė dabar jau 23-ejų Tautvydas.

Jis turbūt pats puikiai prisimena, kokio dėmesio sulaukdavo atstovaudamas „Auksinei jaunimo“ rinktinei, kai 1992 metais gimę žaidėjai su Jonu Valančiūnu priešakyje skynė medalius visuose jaunimo čempionatuose.

Dabar – Domanto eilė. Jaunuolis, kuriam prognozuojama ateitis NBA, stebimas pro padidinamąjį stiklą.

Bet tėveliai Domantui negrūdo kamuolio į rankas vos šiam pradėjus vaikščioti.

„Tėvai iš pradžių nieko man nesakydavo. Tačiau mažas eidavau žiūrėti tėčio rungtynių. Tiesa, sunku būdavo viską suprasti“, – su šypsena apie pirmąją pažintį su krepšiniu 24sek.lt pasakojo D.Sabonis.

Augdamas jis nesuprato, kad jo tėtis yra geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas.

D.Sabonis „Unicaja“ klube žaidė negaudamas atlyginimo, kad galėtų įgyvendinti svajonę rungtyniauti NCAA.

„Žinojau, kad mano tėtis – geras. Bet nežinojau, kad toks žiauriai geras, – juokėsi Domantas. – Kai jį išrinko į Šlovės muziejų, tada viską supratau.“

Oranžinis virusas Domanto organizme jau buvo išplitęs nuo gimimo. Sabonių šeima dažnai kartu žaisdavo krepšinį su draugais ir giminaičiais. O pataikyti mokėjo visi – Arvydas, Žygimantas, Tautvydas ir Domantas.

„Sesuo Aušrinė rimčiau žaisti nebandė, nors galėjo. Ji – žiauriai aukšta, – juokėsi Domantas. – Bet jau per vėlu.“

Kaip sako Domantas, visi jie kartu žaisdavo daug. Kai persikėlė į Ispaniją, Domantas labai daug laiko praleisdavo su broliu Tautvydu. Jie treniravosi ir žaidė Malagos „Unicaja“ dublerių komandoje.

Broliai dažnai stodavo į kovą krepšinio aikštėje ir vienas prieš vieną.

„Su Tučiu ir dabar sunku, – bendraudamas su 24sek.lt juokėsi Domantas. – Jis labai protingai žaidžia ir puikiai mane pažįsta.“

A.Sabonis buvo užimtas žmogus. Ilgi sezonai su „Trail Blazers“, dramatiška karjeros pabaiga „Žalgirio“ klube, darbas legendinio Lietuvos klubo vadovybėje, LKF prezidento postas. Domantas nematydavo savo tėčio taip dažnai, kaip dauguma lietuvių, bet kai Arvydas būdavo namuose, juoko netrūkdavo.

„Kalbėdavome apie NBA, Eurolygą. O šiaip jis – labai juokingas, – šypteli Domantas. – Su juo smagu.“

„Viasat“ nuotr./Ingrida Sabonienė su vaikais Aušrine, Domantu, Žygimantu ir Tautvydu
„Viasat“ nuotr./Ingrida Sabonienė su vaikais Aušrine, Domantu, Žygimantu ir Tautvydu

Dabar sezono metu D.Sabonis su Arvydu dažniau šnekučiuojasi per kompiuterio ekraną. Kol A.Sabonis darbuojasi ir eina LKF prezidento pareigas, Domantas rungtyniauja ir mokosi Gonzagos universitete, „Bulldogs“ komandoje.

„Daug bendrauju su tėvais per „Skype“ arba „WhatsApp“. Kartą sezono metu jie mane buvo aplankę per turnyrą Niujorke, – teigė D.Sabonis. – Iš pradžių buvo sunku, bet aš pripratęs. Man patinka semtis patirties iš gyvenimo.“

A.Sabonis: „Didžiausia gyvenimo man duota dovana ta, kad mano vaikai negyvena Lietuvoje. Kodėl jie dėl manęs turėtų kentėti? Mūsų valstybė maža. Už juos čia spręstų kiti.“

A.Sabonis pernelyg nesikiša į Domanto gyvenimo sprendimus. Aišku, Arvydui pasirodė keista, kad sūnus nori iškeisti žaidimą Eurolygoje Malagos „Unicaja“ gretose į NCAA, bet nestojo jam skersai kelio.

Ir po rungtynių A.Sabonis savo nuomonę apie Domanto žaidimą ir klaidas reiškia gana santūriai. Pats D.Sabonis yra pasakojęs, kad tėtis jam ir kitiems sūnums suteikia didelę veiksmų ir pasirinkimo laisvę.

Domantas dažnai girdi kalbų apie tai, kad teks būti garsiausio Lietuvos krepšininko šešėlyje, žino, kokie yra aplinkinių lūkesčiai, bet D.Sabonis nori eiti savo keliu.

„Kai žengiu į aikštę, galvoju tik apie krepšinį. Nekreipiu dėmesio. Noriu tai daryti eidamas savo keliu“, – „CBS Sports“ yra sakęs D.Sabonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius