Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 14

Donato Motiejūno verdiktas išsprendė nemalonų Jono Kazlausko galvosūkį

Donato Motiejūno ir Lietuvos rinktinės istorijoje šią vasarą padėtas taškas. Jonas Kazlauskas nebeturi ko laukti nacionalinės komandos stovykloje. Bet tuo pačiu D.Motiejūno sprendimas nevykti į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes surikiavo rinktinės priekinę liniją.
Jonas Kazlauskas
Jonas Kazlauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Jau akivaizdu, kad Lietuvos ekipos priekinę liniją Brazilijoje sudarys sunkieji krašto puolėjai Paulius Jankūnas bei Domantas Sabonis ir „centrai“ Jonas Valančiūnas, Antanas Kavaliauskas ir Robertas Javtokas.

Tai jau buvo planuojama dar nuo nacionalinės komandos stovyklos pradžios, nes patys aukštaūgiai išsibraukdami savo pavardes paliko tik šiuos penkis priekinės linijos žaidėjus. Prieš pat stovyklą tą padarė Artūras Gudaitis, vietoj rinktinės pasirinkęs „Sacramento Kings“ pratybas ir NBA Vasaros lygą Las Vegase.

Jeigu D.Motiejūnas būtų prisijungęs prie olimpinės misijos, būtų sujaukęs Lietuvos rinktinės pasiruošimą. J.Kazlauskui pasirengimo įkarštyje būtų tekę atsisakyti vieno aukštaūgio.

Sprendimas būtų nemalonus, nes, pavyzdžiui, Domantas Sabonis dėl rinktinės paaukojo pirmąją pažintį su „Oklahoma City Thunder“ NBA Vasaros lygoje. Antanas Kavaliauskas kol kas užtikrintai atlieka atsarginio „centro“ funkcijas, o 36-erių Robertas Javtokas yra nacionalinės komandos kapitonas, paaukojęs rinktinei jau 14-ąją vasarą.

Dabar vienu rūpesčiu mažiau. Juolab, Donato sprendimas dėl NBA laisvųjų agentų turgaus jau buvo prognozuojamas dar ir anksčiau.

Elitinė priekinė linija

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas

Su lygiai tokia pat priekine linija lietuviai pernai startavo Europos čempionate.

Jame Lietuva iškovojo sidabrą, o pagal atkovotų kamuolių vidurkį (vid. 38,1) nusileido tik trims komandoms. Viena iš jų žais Rio – Prancūzija (vid. 41,6).

Akivaizdu, kad su D.Motiejūnu lietuvių priekinė linija būtų gerokai pajėgesnė, tačiau yra kelios svarios priežastys tikėtis, kad mūsų aukštaūgiai bus dar geresni nei pernai.

J.Valančiūnas jau pernai pateko į simbolinį Europos čempionatą penketą, per rungtynes rinkdamas vidutiniškai po 16 taškų ir 8,4 atkovoto kamuolio. 2015-2016 metų NBA sezonas jam buvo geriausias per ketverius metus „Toronto Raptors“ gretose, todėl dar geresnio patobulėjusio „centro“ žaidimo galima tikėtis ir Rio.

Su D.Motiejūnu jis sudarytų labai galingą tandemą, tačiau D-Mo netektį pasirengęs gerai kompensuoti Paulius Jankūnas. Jau pernai Rygoje ir Lilyje jis rinko vid. po 9 taškus ir atkovojo 3,8 kamuolio, o praėjęs klubinis sezonas jam buvo vienas geriausių karjeroje. Eurolygoje žalgirietis rinko vid. 12,3 taško, 6,2 atkovoto kamuolio ir 15,5 naudingumo balo.

Pasitempti turėtų ir Domantas Sabonis. Europos čempionate jis sužaidė tik 4 iš 9 rungtynių, tačiau padarė didžiulę pažangą „Gonzaga Bulldogs“ gretose.

Puolėjas rinkdavo vid. 17,6 taško, atkovodavo 11,8 kamuolio ir tapo viena ryškiausių NCAA žvaigždžių. Toks žaidimas užtarnavo jam 11-ąjį šaukimą NBA naujokų biržoje – aukščiausią Lietuvos istorijoje po Jono Valančiūno (penktasis šaukimas 2011-aisiais).

Aukštaūgių statistika Europos čempionate
Jonas Valančiūnas 27,5 min. | 16 tšk. | 59,1% met, | 8,4 kam. | 1,4 blk.
Paulius Jankūnas 24,4 min. | 9 tšk. | 46,8% met. | 3,8 kam. | 1,8 perd. |
Antanas Kavaliauskas 12,1 min. | 4,3 tšk. | 46,7% met. | 3,2 kam.
Domantas Sabonis 7,3 min. | 45,5% met. | 2 kam.
Robertas Javtokas 9,8 min. | 75% met. | 1,5 kam. | 1,2 perd.

Kontrolinių rungtynių cikle D.Sabonis atrodo kiek perdegęs – nori parodyti per daug, bet J.Kazlauskas ir Lietuva iš jo Rio tikisi didesnio indėlio nei pernai.

Antanui Kavaliauskui asmeniškai sezonas Vilniaus „Lietuvos ryte“ nebuvo blogas, o Robertas Javtokas įsibėgėja po sunkios traumos. Jiedu dalysis minutes ant suolo poilsiaujant Jonui Valančiūnui. Jeigu Jonas žais po 30 minučių, tos 10 poilsio minučių bus patikimose rankose.

Jeigu prireiks, po krepšiu pasistums lengvieji krašto puolėjai Jonas Mačiulis ir Mindaugas Kuzminskas.

D.Motiejūno netektis skausminga, bet tai visai kas kita, nei griūti ant žemės netikėtai. Lietuva tam ruošėsi ir jau buvo ištiesusi delnus, kad smūgis būtų kuo silpnesnis. Lietuvos rinktinė tuo ir stipri, kad vieno žaidėjo netektį gali užkimšti kitais gerais žaidėjais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius