Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 02

Du sezonai Ispanijoje užgrūdino L.Birutį: „Visų pirma – pasveikau po traumų“

Prieš kelerius metus šansą Eurolygoje jam suteikė pats Šarūnas Jasikevičius, įžvelgęs 213 cm aukštaūgio talentą, tačiau pirmąjį Lauryno Biručio karjeros etapą Kauno „Žalgiryje“ sujaukė traumos.
Laurynas Birutis
Laurynas Birutis / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Jau debiutinėse rungtynėse Eurolygoje tuomet 21-erių jaunuolis įmetė 7 taškus per 10 minučių į Vitorijos „Baskonia“ krepšį, o jo ūgis ir ilgos rankos kėlė didžiulį pavojų visiems.

„Laurynas yra vienas iš tų, kurie neišradinėja dviračio ir žaidžia labai paprastai – kaimiškai“, – L.Birutį prieš 4 metus gyrė Šaras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Laurynas Birutis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Laurynas Birutis

Tačiau atsispirti ir užsikabinti aukščiausiame lygyje aukštaūgiui tuomet nepavyko. Labiausiai koją kišo įsisenėję kelio skausmai, dėl kurių teko ne sykį gultis ant operacinės stalo ir nebaigti 2019-ųjų sezono.

Palikęs „Žalgirio“ sistemą vidurio puolėjas ieškoti laimės išvyko į Ispaniją, į Santjago de Kompostelos „Monbus Obradoiro“ komandą ir jau pirmajame sezone startavo su griausmu – buvo išrinktas naudingiausiu ACB lygos mėnesio krepšininku.

Praėjusį sezoną stipriausiame Europoje – Ispanijos – krepšinio čempionate L.Birutis vidutiniškai rinko po 13,1 taško (61,4 proc. dvit.), 4,8 atkovoto kamuolio ir 15 naudingumo balų.

VIDEO: LAURYNAS BIRUTIS, Jugador de la Jornada 16 | Liga Endesa 2021-22

Solidūs asmeniniai rezultatai sugrąžino aukštaūgį į „Žalgirį“. L.Birutis pasirašė naują dvejų metų sutartį. Įdomiausia, kad Kaune jis pakeis Mareką Blaževičių, kuris išvyko į tą pačią „Monbus Obradoiro“ ekipą.

„Jis bus antras mūsų komandos centras. Mes patenkinti, kaip jam sekėsi Ispanijoje. Matėme progresą. Tai mūsų mokyklos ir sistemos auklėtinis, žinantis rūbinę. Reikia jo darbštumo ir nusiteikimo. Mes Laurynu tikime“, – vasaros pradžioje, duodamas interviu 15min žurnalistui Rokui Pakėnui, sakė Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas.

Socialinių tinklų nuotr./ Laurynas Birutis ir Greta Matusevičiūtė
Socialinių tinklų nuotr./ Laurynas Birutis ir Greta Matusevičiūtė

Pasiruošęs sugrįžimui į „Žalgirį“ bei Eurolygą jaučiasi ir pats L.Birutis, kuriam ši vasara ypatinga ir dėl vestuvių – krepšininkas sumainė žiedus su Greta Matusevičiūte.

„Asmeniškai man sezonas buvo tikrai neblogas“, – 15min teigė su Lietuvos rinktine Europos čempionatui besiruošiantis aukštaūgis.

„Komandai šiek tiek gal pritrūko ir sėkmės keliuose susitikimuose, tuomet ir ta galutinė vieta galbūt būtų visai kitokia.

Kalbant apie mane – gavau pakankamai žaidimo laiko, turėjau galimybių atsiskleisti po tų visų savo traumų. Dvejus metus tikrai žaidžiau aukštame lygyje ir žaidžiau daug. Tai tikrai padėjo“, – džiaugėsi L.Birutis, su Santjago de Kompostelos ekipa finišavęs 15-oje ACB lygos vietoje.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Laurynas Birutis prieš Walterį Tavaresą ACB lygoje
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Laurynas Birutis prieš Walterį Tavaresą ACB lygoje

Iš pagrindų pasikeitusią „Žalgirio“ priekinę liniją kitame sezone jis sudarys kartu su amerikiečiu Kevarriusu Hayesu ir iš ketvirtosios pozicijos į penktąją pakilti galinčiu latviu Rolandu Šmitu.

„Mano vaidmuo priklausys tik nuo manęs. Kaip atrodysiu, taip ir bus. Treneris negali nieko nei prižadėti, nei prigalvoti. Aš iš savęs, kaip ir visada, stengsiuosi atiduoti viską, ką galiu, o kaip jau bus – pamatysime“, – nedaugžodžiavo L.Birutis.

Kaip ir „Žalgiryje“, taip ir Lietuvos rinktinėje treneris bus tas pats – Kazys Maksvytis. Bet jokių privilegijų dėl to aukštaūgis nelaukia.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kazys Maksvytis ir Laurynas Birutis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kazys Maksvytis ir Laurynas Birutis

„Jeigu pakvietė (į rinktinę), matyt, esu reikalingas. Kiek galėsiu, tiek padėsiu. Aišku, suprantu, kad mano pozicijoje yra du NBA žaidėjai, bet stengsiuosi iš jų pasisemti kaip galima daugiau patirties“, – grumtynių su Jonu Valančiūnu ir Domantu Saboniu, iki rugpjūčio 6-osios individualiai vis dar sportuojančių Ispanijoje, laukia L.Birutis.

„Patirties semtis galima ir iš kitų – vis tiek tai aukščiausio lygio žaidėjai. Tokios treniruotės – geras pasiruošimas kitam sezonui“, – apie galutinį dvyliktuką, ginsiantį Lietuvos garbę šį rudenį Europos čempionate, garsiai nesvajojo iš Šiaulių kilęs vidurio puolėjas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laurynas Birutis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Laurynas Birutis

Krepšinio sirgaliai Lietuvoje L.Biručio nematė net dvejus metus, jei neskaičiuosime trumpų atkarpų su rinktine atrankos languose, bet apie savo pokyčius ilgarankis aukštaūgis kalbėjo nedrąsiai.

„Sunku pasakyti, pamatysime. Tas žaidimas irgi keičiasi – ne visada reikia vien fizinės jėgos, gal geriau turėti daugiau greičio. Aišku, visų pirma, aš išsigydžiau savo traumas, atsigavau po operacijų“, – dar sykį sveikatą, kaip svarbiausią dalyką, pabrėžė L.Birutis, pasiryžęs nepaleisti gauto šanso įsitvirtinti „Žalgirio“ komandoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius