Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 27

Dukart į „Žalgirį“ grįžti galėjęs M.Kuzminskas: „Galbūt reikėjo eiti pas Šarą“

Sausio mėnesį pirmagimio susilaukęs Mindaugas Kuzminskas mėgaujasi tėvystės džiaugsmais, bet rado laiko sudalyvauti ir 15min laidoje PIKENROLAS. Krepšininkas papasakojo apie sprendimą sezoną baigti be klubo, nesusikalbėjimą su Lietuvos rinktinės treneriu Kaziu Maksvyčiu, naujos stotelės paieškas, planus po karjeros baigimo ir situacijas, kai galėjo sugrįžti į Kauno „Žalgirį“.

Dėl nesusikalbėjimo su Kaziu Maksvyčiu šiame FIBA pasaulio čempionato atrankos lange Lietuvos rinktinei neatstovaujantis Mindaugas Kuzminskas komandinio krepšinio, neskaičiuojant brolių Lavrinovičių atsisveikinimo mačo, nežaidė jau daugiau nei keturis mėnesius.

Vasario mėnesį vykęs Eurolygos mačas Berlyne pažymėtas 32-ejų lietuvio sezono rekordu, kai į ALBA krepšį jis susegė 18 taškų, bet tuomet po dviejų savaičių Rusija įsiveržė į Ukrainą, o karas nutraukė ambicingo Sankt Peterburgo „Zenit“ klubo sezoną.

Balandžio viduryje Kuzia tapo laisvuoju agentu, tačiau kitų Rusijoje žaidusių lietuvių pėdomis jis nepasekė.

Adas Juškevičius, Eigirdas Žukauskas ir Artūras Gudaitis sezonus užbaigė naujuose klubuose Italijoje bei Turkijoje, o Mindaugas Kuzminskas atmetė visus pasiūlymus.

„Visų pirma, man išsiskirti su klubu pavyko vėliau nei Artūrui, Adui ir Eigirdui. Tai buvo pagrindinis faktorius, kodėl atmečiau pasiūlymus. Kai išsiskyriau, buvo likusios šešerios reguliaraus sezono rungtynės tiek Italijos, tiek Ispanijos čempionatuose. Komandos, į kurias galėjau važiuoti, nebuvo garantuotos dėl atkrintamųjų. Nusprendžiau, jog važiuoti neverta, nes praeitų dar dvejos rungtynės, kol prisijungčiau prie naujo klubo, reikėtų laiko prisitaikyti, o jei nepatektume į atkrintamąsias, rungtynių būtų labai mažai. Vienintelis pliusas – atlyginimas, – 15min laidoje PIKENROLAS savo sprendimą aiškino M.Kuzminskas. – Nusprendžiau, jog geriau yra nevažiuoti. Laikas parodys, sprendimas buvo teisingas ar ne, bet tie žaidėjai, kurie užbaigė sezonus kažkur, manau, neparodė savo tikrojo lygio. Jei nuvažiuotum į Ispaniją ir pasirodytum prastai, ta lyga, mano nuomone, tau galėtų ir užsidaryti, sakytų, kad tu negali žaisti joje. O jeigu vidutiniokų komandoje sužaistum gerai, visi sakytų, kad taip ir turi būti, nes atvažiavai iš Eurolygos ir savo vertės vis tiek nepasikeltum. Susidėliojau pliusus ir minusus bei pasirinkau sportuoti individualiai, būti tėčiu ir laukti kito sezono.“

Palangoje laiką su šeimyna leidžiantis Mindaugas stebėjo ir pirmąsias Lietuvos rinktinės draugiškas rungtynes su Latvija, kuriose Kazio Maksvyčio kariauna krito 52:70.

„Stengiuosi žiūrėti visą krepšinį, kuris dar vyksta. Įspūdis buvo prastas. Rungtynės Latvijoje rinktinei buvo tikrai blogos. Tikėkimės, kad taip buvo, nes tai pirmosios rungtynės. Suprantu, kad nebuvo laiko pasiruošti, bet lygiai taip pat laiko neturėjo ir latviai. Nesinori kritikuoti kolegų, su kuriais galbūt būsime viename laive, bet pralaimėjimas buvo gėdingas. Manau, kad jie pasidarys išvadas ir Šiauliuose rungtynės bus kitokios“, – komentavo M.Kuzminskas. Taip ir nutiko. Antrose rungtynėse Lietuvos rinktinė latvius sutriuškino didesniu skirtumu nei pralaimėjo – 98:62.

Kodėl rinktinėje nėra paties Mindaugo, kuris komandinio krepšinio nežaidė nuo vasario pradžios?

„Tai buvo labiau trenerio sprendimas, nes po lango Čekijoje kalbėjome, jog norėčiau vasarą pirmąjį langą praleisti. Bet situacija pasikeitė kardinaliai ir išėjo šioks toks nesusikalbėjimas. Aš visada noriu ir esu tą įrodęs, kad jei yra galimybė ir esu reikalingas, žaisiu už rinktinę. Nebūti šiame lange buvo ne mano sprendimas“, – sakė Kuzia.

Jis tikisi, kad šią vasarą galės užsivilkti nacionalinės komandos marškinėlius.

„Manau, kad esu vertas ir pajėgus ten būti, bet visi treneriai turi savo taktikas ir savo žaidėjus. Bus matyti, šis klausimas nėra man“, – teigė krepšininkas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Ilgametis rinktinės krepšininkas įdėmiai stebėjo Igno Brazdeikio debiutą. NBA rungtyniaujantis puolėjas, irgi žaidžiantis trečioje pozicijoje, yra tiesioginis M.Kuzminsko konkurentas dėl vietos rinktinėje.

„Iki tol buvau matęs tik kažkiek žaidimo ištraukų, bet ne visas rungtynes. Sunku ką nors spręsti, kai rungtynės buvo tokios. Būkime biedni, bet teisingi – pagrindinių žaidėjų neturintys latviai nėra tas varžovas, prieš kurį gali parodyti ar neparodyti savo lygį. Pirmajame mače Ignas atrodė solidžiausiai iš visų žaidėjų, bet kažkokias išvadas daryti dar yra labai anksti, nes varžovai dar nėra tie“, – sakė M.Kuzminskas.

VIDEO: PIKENROLAS: M.Kuzminskas – rinktinė be Kuzios, atmesti „Žalgirio“ kvietimai ir planai po karjeros

33-ąjį gimtadienį spalį minėsiantis vilnietis dar nežino, kur jį nuneš likimo vėjas kitame sezone.

„Jokių pažengusių derybų šiuo metu nėra. Sakau tai nuoširdžiai, o ne norėdamas ką nors nuslėpti. Atsakymas šabloniškas – kalbų ir susidomėjimo yra, bet ta rinka dar gan lėtai juda, – sakė M.Kuzminskas. – Suprantu, kad Eurolygos klubams nesu pirmas variantas, kurį jie pasirašytų. Man teks gerokai palaukti, kol atsiras klubas, kuriam trūksta žaidėjo, galbūt ne tokio brangaus, bet dar galinčio šį tą nuveikti. Reikės palaukti. Neišgyvenu visiškai, laukiu ramiai ir dirbu.“

Pagal kokius kriterijus M.Kuzminskas rinksis naująją karjeros stotelę?

„Kriterijai yra keli. Esu pasimokęs, jog svarbiausia, kad tavęs norėtų treneris, o ne klubo valdžia. Tai būtų vienas pirmųjų dalykų. Norėtųsi būti komandoje, kuri žaidžia tarptautiniame turnyre. Tai yra faktas. Esu kupinas jėgų, traumų nesu turėjęs, manau, kad žaisiu dar ilgai. Norisi turėti kuo daugiau rungtynių, tad tikrai dar nenorėčiau žaisti po vienerias rungtynes per savaitę, – dėstė M.Kuzminskas. – Žinoma, svarbi dar yra finansinė pusė. Tai yra normalu. O dabar dar yra labai svarbus klausimas dėl šeimynos, kad važiuotų kartu ir būtų gera vieta jiems. Norisi, kad tai nebūtų pati didžiausia skylė (juokiasi), į kurią galėtum važiuoti vienas ir viską aukoti. Tai yra vienas prioritetinių dalykų, jei ne pats svarbiausias.“

Užkulisiuose kalbama, jog M.Kuzminską ir Artūrą Gudaitį savo ekipoje norėtų matyti ambicingą projektą statantis verslininkas Gediminas Žiemelis.

Alytaus klubą įsigijęs verslininkas dar neturi nei trenerio, nei žaidėjų. Faktas tas, kad pirmajame sezone ši ekipa nesikaus Europos taurėje ir FIBA Čempionų lygoje.

„Pasiūlymų iš Lietuvos klubų šiuo metu neturiu, – sakė Mindaugas. – Daug kas bando kalbėti apie naują klubą, bet informacijos yra per mažai, kad kažką galėtume spręsti. Neskaičiuojant vieno trenerio, nesu girdėjęs, kad jie kažką kažkam konkrečiai pasiūlytų. Turbūt kažko laukia, kažką tvarkosi ir kažko nežino. Dabar kalbėti būtų bergždžias reikalas, nes ten daugiau klaustukų nei atsakymų.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir T.Šležas – apie Šaro kėdę, G.Žiemelio klubą ir Brolių pagerbimo mačą

15min pokalbis su M.Kuzminsku nuklydo į laikus, kai jis atstovavo Kauno „Žalgiriui“.

Lietuvos flagmaną puolėjas paliko 2013-aisiais metais, vėliau atstovavęs žinomiems Europos ir JAV klubams – Malagos „Unicaja“, „New York Knicks“, Milano „Olimpia“, Pirėjo „Olympiakos“, Krasnodaro „Lokomotiv“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“.

M.Kuzminskas turėjo dvi realias galimybes sugrįžti į Nemuno salą, kai jį kvietė „Žalgirio“ vairininkas Šarūnas Jasikevičius.

„Galėjau grįžti du kartus. Na, gal labiau vieną, – pasakojo krepšininkas. – Pirmas kartas buvo, kai dar buvau Niujorke ir buvo lapkričio ar gruodžio mėnuo. „Žalgiris“ konkrečiai siūlė sugrįžti, bet aš dar norėjau palaukti, o jie galiausiai pasirašė Beno Udrihą. Sausio 1-ąją dieną aš pasirašiau kontraktą su Milano klubu, „Žalgiris“ sugrįžo ir paklausė, kodėl nepranešėme jiems prieš tai. Agentas pasakė, jog galvojo, kad po Beno Udriho pasirašymo „Žalgiris“ nebeturi resursų dar vienam žaidėjui. Antras variantas buvo po Milano, kuomet nuėjau į Pirėjo „Olympiakos“. Galbūt atsukus laiką atgal būtų buvę geriau eiti pas trenerį Šarūną Jasikevičių. Sankt Peterburge pamačiau, kaip yra gera, faina ir kiek daug išmoksti iš tokių trenerių kaip Xavi Pascualis. Galbūt reikėjo eiti pas Š.Jasikevičių. Tuomet taip išėjo, jog po pirmųjų oficialių rungtynių „Olympiakos“ atleido Davidą Blattą, kuris irgi yra aukščiausio lygio treneris. Atsukus laiką atgal, tikriausiai būtų geras sprendimas grįžti į „Žalgirį“, bet yra kaip yra.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Nors rimtų traumų neturėjęs M.Kuzminskas planuoja žaisti dar ilgai, bet jį vis aplanko mintys apie veiklas po karjeros pabaigos.

Kaip teigė 15min pats krepšininkas, jis norėtų likti krepšinio srityje.

„Aš esu veiklus žmogus ir noriu daryti kuo daugiau, negaliu nusėdėti namuose. Norėčiau likti prie krepšinio. Yra kelios mintys, manau, kad tai suderinami dalykai. Kadangi mėgstu bendrauti su žmonėmis ir mėgstu matyti augantį jaunimą, galbūt įdomu būtų dirbti agento darbą ar užimti kokio mini vadovo poziciją. Ar ką nors tokio. Savęs treniruojantį komandą nematau ir kol kas to siekti nenorėčiau. Aišku, niekada nesakyk niekada, bet kol kas yra taip. Man įdomu yra ir kalbėti apie rungtynes, prisijungti prie komentatorių, kaip daro Jonas Mačiulis. Galvoju, kad save atrasti galėčiau daugybėje smulkių veiklų“, – pasakojo du sidabro medalius 2013 ir 2015 metais su Lietuvos rinktine Europos čempionatuose iškovojęs krepšininkas.

O kiek ilgai jis dar tęs profesionalaus krepšininko kelią?

„Vakar apie tai kalbėjome su broliu. Dar nežinau. Viskas priklausys nuo traumų ir kaip jausiuosi, o labiausiai – noro. Ar dar nori žaisti, ar dar mėgaujiesi tuo? Ar žaidi tik dėl pinigų? Jei noro bus, galvoju, kad galiu žaisti dar gan ilgai. Klausimas – ar norėtųsi užbaigti aukštame lygyje, ar labiau žaidžiant savo malonumui, pavyzdžiui, kaip daro Mindaugas Lukauskis“, – sakė M.Kuzminskas.

15min laida PIKENROLAS su Mindaugu Kuzminsku:

VIDEO: PIKENROLAS: M.Kuzminskas – rinktinė be Kuzios, atmesti „Žalgirio“ kvietimai ir planai po karjeros

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius