-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 09

Vydo Gedvilo koziris, padėjęs pamatą LKF prezidento rinkimuose

Lietuvos krepšinis turi naują vedlį. Antradienį baigėsi dešimtmetį besitęsusi Arvydo Sabonio kadencija Lietuvos krepšinio federacijoje (LKF), o naujojo prezidento rinkimuose netikėtai didele persvara triumfavo buvęs treneris ir LR Seimo narys Vydas Gedvilas. Pergalės nebūtų, jei ne už nugaros viskam dirigavęs Mindaugas Balčiūnas, „PIKENROLO“ laidoje sakė Linas Kleiza ir Dainius Adomaitis.

Rekordinis ir maksimalus skaičius Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) narių (136) antradienį dalyvavo renkant Arvydo Sabonio įpėdinį.

Nors ažiotažas buvo didelis, o daugelis tikėjosi atkaklios kovos, kuri galimai persikels į antrąjį rinkimų turą, tačiau Vydas Gedvilas konkurentus į nokautą pasiuntė jau pirmajame etape, nesuteikęs jiems antrojo šanso.

Jis surinko 77 rinkikų balsus, tai yra daugiau nei Ramūnas Butautas (31) ir Robertas Javtokas (28) kartu sudėjus.

V.Gedvilas – vienintelis Europos čempionas su moterų rinktine (1997 m.), ilgametis Darbo partijos ir Seimo narys, vienerius metus užėmęs ir Seimo pirmininko postą.

Šiuo metu 62-ejų Sabo įpėdinis yra Lietuvos trenerių asociacijos ir Tarptautinio krepšinio universiteto prezidentas, tačiau pergalę lėmė Mindaugas Balčiūnas, po aštuonerių metų pertraukos sugrįžtantis į LKF generalinio sekretoriaus poziciją.

„Mindaugas Balčiūnas turi seną įdirbį, kurį gerai atliko. Ramūnas Butautas į rinkimus ėjo daugmaž su tais pačiais žmonėmis ir panašia programa, o visi norėjo permainų. Sabas gerą dalyką pasakė, jog viskas kada nors turi baigtis. Ir baigėsi. Išlikti viršūnėje ir vadovauti yra nepaprastai sunkus darbas. Įtikti visiems žmonėms yra dar sunkiau. Robertas Javtokas į rinkimus ėjo gal kažkiek per naiviai. Jis nenorėjo leistis į žaidimus, kurie ten buvo žaidžiami. Jis norėjo viską paimti tiesa. Kai anksčiau su juo kalbėjau, sakiau meluoti ir viską žadėti (juokiasi). Jis sakė, kad to nedarys, o jei neišrinks, tai neišrinks. Jis nebuvo naivus kandidatas. Jis buvo tinkamas. Gal kituose rinkimuose jam pasiseks. Bet čia reikėjo nusileisti į kitas žaidimo taisykles.

Taip liko Vydas Gedvilas ir Mindaugas Balčiūnas. Pagrindinis žmogus šioje kompanijoje yra M.Balčiūnas. Man teko su juo labai ilgai dirbti. Tikrai nuostabus vadybininkas. Jis yra vizionierius, kuris vis įvesdavo naujovių. Tai yra geras dalykas Lietuvos krepšiniui. Bet jam trūksta svorio ir vardų. Su visa pagarba dabartiniam prezidentui Vydui Gedvilui, manau, jis nėra žymus treneris Vladas Garastas ar Arvydas Sabonis. Vardai yra labai svarbu. Šventimas turi baigtis, naujoji LKF valdžia ateina į labai sunkų periodą“, – „PIKENROLO“ laidoje sakė Linas Kleiza.

V.Gedvilo triumfas šokiravo ne tik krepšinio sirgalius Lietuvoje, bet ir nacionalinės rinktinės krepšininką Marių Grigonį. Maskvos CSKA gynėjas instagrame pasidalijo naujojo LKF prezidento nuotrauka su daugybe klaustukų ir nustebusių „veidukų“.

Užkulisiuose kalbama apie kai kurių kandidatų naudotus senus balsų rinkimo metodus, kai išvykos į regionus būna su nakvynėmis, pirtimis ir kita papildoma programa.

„Rinkimuose buvo daug politikos. Daug iš ten paimtų dalykų buvo ir čia. Nugalėtojas rinkimuose manęs nenustebino, bet sirgaliai liko nustebę. Kokie buvo rinkimai ir kokios buvo rinkiminės kampanijos? Jos buvo kitokios. Visi žinojo, jog rinkimai bus įtempti. Faktas, jog didžiausias Vydo Gedvilo koziris buvo Mindaugas Balčiūnas. Kaip kažkas sakė, tai ne Gedvilo, o Balčiūno pergalė. Manau, kad teisingas apibūdinimas. Norėčiau, jog po rinkimų žmonės su komentarais susilaikytų, tai yra kas ką padarė. Rinkimai baigėsi, žmonės išreiškė savo balsą. Galvokime, kaip galime padėti žmonėms, dirbantiems krepšinio labui, taip pat ką kiekvienas galime padaryti geriausio. Nenorėčiau, jog žmonės pradėtų kapstytis, kas važiavo į pirtį, o kas rinkėjui atvežė žuvies“, – „PIKENROLAS“ laidoje sakė Dainius Adomaitis.

„Tai yra normalu, jei aš, norėdamas su tavimi pabendrauti, važiuoju į Lietuvos kaimus, mažus miestelius ir užsakau pirtį. Tuomet išsikalbėsime kitaip. Dabar reikia naująją valdžią palaikyti. Vėliau kritikuosime, jei reikės.Tai jų šansas grįžti į krepšinį ir pasireikšti“, – pridėjo L.Kleiza.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – apie naują LKF generolą, rinkimų subtilybes ir pažadus

Lietuvos krepšinio visuomenėje Mindaugas Balčiūnas yra vertinamas kaip vienas geriausių sporto vadybininkų, kurio pavardė linksniuojama šalia Kauno „Žalgirio“ boso Pauliaus Motiejūno.

Suorganizuotas 2011-ųjų Europos krepšinio čempionatas Lietuvoje – tik vyšnia ant torto, kokiais darbais garsėja 44-ejų M.Balčiūnas.

„Jis gerai daro viską bendrai sudėjus. Aš rinktinėje debiutavau 2006-aisiais, buvau atvažiavęs ir 2003-aisiais, dar prieš pagrindinės vyrų komandos stovyklą. Buvau labai jaunas. Mes gyvenome „Žilvino“ viešbutyje Palangoje. Pamenu, jog atvažiuodavo prailgintas senas geltonas autobusas „ikarusas“, su kuriuo važiuodavome treniruotis į Klaipėdą. Sąlygos labai pasikeitė, kai į federaciją atėjo M.Balčiūnas, – dėstė L.Kleiza. – Jis suprato, kad reikia pasirūpinti žaidėjais. Skrydžius geresnius paimti. Pamenu, kai 2006-aisiais iš Japonijos skridome sėdėdami pačiame lėktuvo gale. Broliai sėdėjo kojas užmetę ant kėdžių. Vietos tiesiog nėra (juokiasi). Mindaugas stipriai prisidėjo ir prie akademinės veiklos. Daug kam leido pasibaigti studijas, gauti diplomus. Vienas tokių buvau ir aš. Nereikia pamiršti ir 2011-ųjų Europos čempionato organizavimo Lietuvoje. Juk dėl to ir arenos buvo pastatytos. Daug Mindaugo darbų.“

„Sutinku, kad M.Balčiūnas yra vienas stipriausių sporto vadybininkų Lietuvoje, – pridėjo D.Adomaitis. – Žmogus, kuris užsiiminėja ir akademine veikla. Tą daro plačiai ir globaliai. Lietuvoje yra vienetai žmonių, kurie galėtų vadovauti didelėms organizacijoms. Manau, kad žmonėms imponuoja ambicingumas. O Mindaugas ir kalba ambicingai. Kalba tai, ką žmonėms patinka girdėti. Tas pasakymas, jog biudžetas kasmet turi didėti 20 proc., yra ambicingas. Ambicijas reikia kelti, bet už žodžius reikia ir atsakyti. Jis kalba labai užtikrintai.“

„Mindaugas yra vienas tų, kuris randa bendrą kalbą beveik su visais. Jis visada kalba labai pasvertai. Balsavimas tai parodė. Jis niekada neis į atvirą konfliktą. Mindaugas gali suvienyti. Jis neturi pozos, visada noriai kalba su žurnalistais“, – sakė L.Kleiza.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Balčiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Balčiūnas

Po 2011-ųjų Europos krepšinio čempionato Lietuvoje tuomečiam generaliniam LKF sekretoriui Mindaugui Balčiūnui pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo organizavimo, piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu organizavimo.

Anot teisėsaugininkų, 2010 metais tarp Panevėžio miesto savivaldybės ir Lietuvos krepšinio federacijos buvo pasirašyta daugiau kaip 2 mln. litų vertės sutartis dėl Europos vyrų krepšinio čempionato varžybų organizavimo, krepšinio populiarinimo ir plėtros mieste programos įgyvendinimo paslaugos pirkimo, nors galėjo būti žinoma, kad ši sutartis nebus tinkamai vykdoma, išrašytos sąskaitos už atliktus darbus bus suklastotos.

Kadangi galiausiai teismas M.Balčiūno kaltės neįžvelgė, jis buvo išteisintas.

M.Balčiūnas federacijoje išdirbo iki 2013-ųjų, tai yra iki nesutarimų su vyriausiuoju rinktinės treneriu Jonu Kazlausku.

Federacijoje trinties neapsikentę Arvydas Sabonis, Jonas Kazlauskas ir Paulius Motiejūnas pasitraukė, taip nepalikdami šanso joje likti ir M.Balčiūnui. Kai generalinis sekretorius pajautė, jog prieš Sabą tokioje dvikovoje laimėti nėra įmanoma, išėjo, o į federaciją sugrįžo A.Sabonis ir J.Kazlauskas.

„Va čia ir buvo karas. Jie išmetė Balčiūną, – sakė L.Kleiza. – Sabas tam pasidavė. Tai buvo didžiulė klaida. Jie kaltino Balčiūną, bet įrodymų nepateikė. Jis nebuvo nuteistas. Turėjome idealią Sabo ir Balčiūno kombinaciją. Sabui būtų telikęs vardas, o dirbtų ir kalbėtų Balčiūnas. Bet atėjo principai ir noras viską pasiimti.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Skelbiamas nuosprendis Mindaugo Balčiūno byloje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Skelbiamas nuosprendis Mindaugo Balčiūno byloje

Vienas kandidatų Robertas Javtokas interviu 15min teigė, jog balsą žadėjo skirti ir Vilniaus „Ryto“ akcininkas Darius Gudelis, bet jis vėliau itin džiaugėsi Vydo Gedvilo pergale.

Kaip LKF prezidento rinkimų sėkmę lėmė anoniminis balsavimas?

„Nesuprantu, kodėl manęs Robinis nepaklausė, kaip balsuos Gudelis (juokiasi). Aš būčiau tiesiai pasakęs, kad ką tau jis sako į akis, dėk į šiukšlių dėžę. Rinkimuose buvo daug žadančių, bet keičiančių savo balsą. Manau, kad Butautui ir Robiniui buvo pažadėta daug balsų, bet jiems išėjus pro duris būna viskas baigta“, – sakė L.Kleiza.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Darius Gudelis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Darius Gudelis

2012-aisiais metais M.Balčiūnas buvo aktyvus kare prieš FIBA.

Tuomet susivienijusios šalys norėjo nuversti „FIBA Europe“ prezidentą islandą Olafurą Rafnssoną bei nesutiko su rinkimais, kuriuose naujuoju generaliniu direktoriumi tapo čekas Kamilas Novakas.

Ar tai netaps kliūtimi dabar bendraujant su FIBA, jei pridėsime faktą, jog Vydas Gedvilas nekalba angliškai?

„Jie turės surasti žmogų, kuris galės komunikuoti su FIBA, – sakė D.Adomaitis. – Kiek teko girdėti, tai buvusi LKF valdžia keldavo reikalavimus FIBA. Ji buvo išsireikalavusi kai kurių dalykų dėl langų, grafikų ir t. t. Tik niekas nieko nesakydavo viešai. Bet santykiai su FIBA buvo geri. Nemanau, jog jie staigiai suprastės. Reikės gal tik laiko.“

„FIBA yra kare su Eurolyga, ieško draugiško santykio. Manau, kad viskas yra lengvai užglaistoma. Taigi bus einama į priekį“, – pridėjo L.Kleiza.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vydas Gedvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vydas Gedvilas

Politiko kostiumą V.Gedvilas vilkėjo 14 metų. Jis atstovaudamas Darbo partijai dvi kadencijas dirbo LR Seime, o vienerius metus užėmė ir Seimo pirmininko postą.

Pats naujai iškeptas LKF prezidentas teigia, jog politinė patirtis jam yra pliusas, bet ar su tuo sutinka „PIKENROLO“ dalyviai?

„Manau, kad Lietuva yra tokia šalis, jog viską gali daryti daugybę kartų. Tai matome iš kai kurių politinių veikėjų krepšinyje. Jie į Seimą eina ir išeina penkis kartus. Rinkėjai vis tiek patiki ir išrenka, – šypsenos neslėpdamas pasakojo L.Kleiza. – Atsakymus į šiuos klausimus pamatysime greitu metu. Gal jau po metų. Matysime, kaip viskas dėliosis. Prie Balčiūno pinigų rado, nors Sabas irgi buvo didelis vardas.“

D.Adomaitis teigė, jog V.Gedvilą, kaip į LKF vadovo poziciją atėjusį žmogų, vertina per dvi prizmes.

„Pirmiausia, tai trenerių asociacija. Jis dvidešimt metų yra šios asociacijos prezidentas. Koks ten yra darbas ir kaip viskas vyksta, tai man truputį neramu. Ateina į rinkimus ir sako, jog treneriai paraštėse dirba taip, kaip sugeba. Bet ar tai nėra trenerių asociacijos atsakomybė? Tai jūsų darbas. Juk Lietuva nėra Amerika, galima per dieną šalį pervažiuoti kelis kartus. Kodėl męs, treneriai, tos informacijos negauname, jei ji yra? Technologijos dabar yra tokios, kad viską galima pakelti į žiauriai gerą lygį, – sakė D.Adomaitis. – Kitas dalykas – trenerių asociacija turi suteikti treneriams ir teisinę pagalbą. Aš buvau labai nustebęs, kai man per pandemiją rašė ir skambino keletas LKL, NKL ir mokyklų trenerių. Jie buvo verčiami pasirašyti dokumentus, jog atsisako uždarbio. Nežinau detalių, bet sakiau skambinti į trenerių asociaciją. Juk esi jos oficialus narys, tave turi ginti ir duoti patarimą, kaip elgtis. Skambinau ir pats, sakiau, jog jie turi reaguoti, atsakė, jog tie treneriai tegul parašo elektroninį laišką. Niekas jo nerašys, nes nori likti anonimais. Man neramu, nes niekas negali sakyti, jog trenerių asociacija buvo kažkas tokio! Dabar yra deklaruojama, jog darys.

Galiausiai, spaudos konferencijoje trenerių darbas sulyginamas su „Maxima“ kasininkės. Negalima taip. Didžiulė pagarba visų parduotuvių kasininkėms ir kasininkams. Jie daro labai svarbų darbą.

Dar yra politinė pusė. Dvylika metų politikoje yra ilgas laiko tarpas. Jis buvo politikos vilkas, kuris dirbo Darbo partijoje. Jie buvo laimėję net ir rinkimus. Kodėl valdžioje nebuvo galima ko nors pakeisti? Dabar sako, jog ateis ir imsis įstatymų pakeitimo. Kodėl nebuvo galima keisti tuomet, jog treneriai uždirbtų daugiau nei 600 eurų? Tai nėra mano kritika dėl rinkimų. Tai yra faktai. Po V.Gedvilo spaudos konferencijos užtikrintumo nėra.“

Tarptautinis krepšinio universitetas, kuris, pasak V.Gedvilo, bendradarbiauja su 50 pasaulio valstybių, seminarai vyksta Azijoje, Turkijoje ir kitose šalyse. Ar treneriai iš Lietuvos dalyvavo šiuose seminaruose?

„Tai man labai keistai nuskambėjo. Labai sveikintini dalykai. Tai didelė M.Balčiūno darbo dalis. Didelis jo darbas padarytas dėl tarptautinio universiteto. Atvirai pasakius, nieko apie seminarus nežinau. Tik esu girdėjęs, kad filmuoja kažkokią medžiagą. Viskas super, bet kodėl tai daroma dėl užsienio trenerių? Ir apie tai kalba Lietuvos trenerių asociacijos prezidentas? Ir daro tokį produktą, kuris yra neįmanomo lygio? Kodėl nedaroma lietuviams? Aš su mielu noru nusipirkčiau. Aišku, esu trenerių asociacijos narys, norėtųsi gauti ir nemokamai, bet nieko prieš būčiau susimokėti ir gauti. Bet mes vėl grįžtame prie komunikacijos. Gal apie tai tiesiog nėra garsiai kalbama“, – sakė D.Adomaitis.

Visa 15min laida „PIKENROLAS“:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – apie naują LKF generolą, rinkimų subtilybes ir pažadus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius