Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 04

FIBA ekspertai įvertino Lietuvos šansus žengti į olimpines žaidynes

FIBA ekspertai pasidalino įžvalgomis apie olimpinį atrankos turnyrą, vyksiantį liepą.
Domantas Sabonis, Rokas Jokubaitis
Domantas Sabonis, Rokas Jokubaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuviai atrankos turnyre Puerto Rike kovas pradės A grupėje su Meksikos ir Dramblio Kaulo Kranto krepšininkais.

Tolyn žengs dvi geriausios komandos, kurios vėliau susitiks su B grupės atstovais – šeimininku Puerto Riku, Italija arba Bahreinu.

Olimpinį bilietą pelnys tik viena rinktinė.

„Lietuva gali tęsti puikų žaidimą, kurį demonstravo pasaulio čempionate. Su Domanto Sabonio sugrįžimu aš matau juos laiminčius šią grupę“, – teigė trenerė Liz Mills, prieš dvejus metus sėkmingai vadovavusi Kenijos vyrų rinktinei ir išvedusi komandą į Afrikos čempionatą.

„Lietuva praėjusį kartą namuose krito prieš Slovėniją, dabar jie turės įveikti Italiją, kuri turi patirties ir gali kontroliuoti tempą. Lietuva turės savo sirgalius, kurie keliauja visur. Tačiau Italijos kontrolė gali išmušti Lietuvą iš vėžių. Tie italų žaidėjai ne prieš tiek ir daug laiko laimėjo atranką Belgrade prieš Serbiją ir išvažiavo į Tokiją“, – priminė ilgametis FIBA komentatorius ir krepšinio treneris Markas Clarkas.

„Čia nesu gana užtikrinta. Nematau Lietuvos praleidžiančios dar vienerių olimpinių žaidynių. Jie neatrodė itin užtikrintai Europos čempionate 2022-siais, tačiau pralaimėjo ten geroms komandoms. Tai buvo gera patirtis. Puerto Rikas yra geresnė komanda nei daug kam atrodo, ypač, jei žais Alvarado. Ir jie žais namuose! Ši komanda gali patriukšmauti. Dėl to renkuosi nepopuliarų spėjimą ir į žaidynes siunčiu Puerto Riką“, – teigė dukart olimpinėse žaidynėse su Kanados rinktine dalyvavusi, dabar Prancūzijos lygoje dirbanti trenerė Shona Thorburn.

„Lietuva! Kodėl? Jie puikiai žaidė Maniloje, brovėsi tolyn pirmajame etape ir dar sukūrė istoriją, palaužusi JAV komandą 110:104. Lietuviai tada pataikė 56 proc. tritaškių (14/25). Šešta vieta buvo pasiekimas, tačiau ekstremalūs Lietuvos gerbėjai manė, jog komanda galėjo ir daugiau“, – pabrėžė Lenkijos rinktinę pasaulio čempionate iki ketvirtfinalio nuvedęs Mike'as Tayloras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mike'as Tayloras
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mike'as Tayloras

„Lietuva gerai atrodo atrankose. Jie 2012-siais gerai susitvarkė Karakase, pačiupusi kelialapį į Londoną, nors tada žaidė kiti žaidėjai. Italija? Hmmm... Ilgiuosi Meo Sacchetti. Negaliu rinktis Italijos, kuri 63:100 nusileido JAV komandai pasaulio čempionato ketvirtfinalyje. Širdis sako Puerto Rikas, tačiau galva – Lietuva“, – svarstė FIBA rašantis apžvalgininkas Jeffas Tayloras.

Jeffas teiravosi M.Tayloro, ar šis Lietuvą renkasi dėl mūsų rinktinės pasirodymo pasaulio čempionate.

„Maniloje jie turėjo neblogą sudėtį, sustatytą aplink centrą Joną Valančiūną. Rokas Jokubaitis yra puikus įžaidėjas. Tomas Dimša, Eimantas Bendžius, Vaidas Kariniauskas parodė, kad gali puikiai pataikyti. Ignas Brazdeikis pridėjo įvairumo ir kūrybos. Mindaugas Kuzminskas sužaidė puikių rungtynių ir pataikė svarbius metimus, Tadas Sedekerskis buvo puikus gynyboje. Donatas Motiejūnas užpildė baudos aikštelę. Apskritai, Kazys Maksvytis ir jo štabas padarė nuostabų darbą, tad komanda bus susikoncentravusi ir pasirengusi“, – atsakė treneris.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mike'as Tayloras
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mike'as Tayloras

O kas gali sukelti problemų Lietuvai?

„Lietuvių didžiausias iššūkis bus Puerto Rikas ir patyrusi Meksika. Fiziškumas, atletiškumas ten vaidins svarbų vaidmenį. Puerto Rikas po krepšiu turi Romero, kuris geras tranzicijose, taip pat puikiai kovoja dėl kamuolių puolime. Tremontas Watersas gali rinkti taškus, Jordanas Howardas – kurti žaidimą“, – toliau dėstė šiuo metu Kanadoje dirbantis amerikietis.

Vėliau ekspertai rinkosi, kas susitiks atrankos finale. Visi šeši rinkosi Lietuvą, o štai mūsų varžovais trys matė Italiją, trys – Puerto Riką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius