Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 09 13

Į Kroatijos pakraštį ištemptos Lietuvos krepšinio rinktinės tyko grėsminga pasala

Prieš 27 metus ketvirtame pagal dydį Kroatijos mieste Osijeke prasidėjo kruvini mūšiai, nusinešę beveik 1,5 tūkstančių gyvybių. Jugoslavijos liaudies išsivadavimo armija bandė veržtis Kroatijos širdies link ir negailestingai bombardavo arčiausiai Serbijos pasienio esantį didįjį kroatų miestą. Tačiau kroatams Nepriklausomybės karo metu pavyko išsaugoti strategiškai svarbų Osijeko miestą. Penktadienį čia vyks kitokie – gerokai taikesni mūšiai. Bet Kroatijai vėl teks ginti savo pozicijas – šįkart nuo lietuvių išpuolio pasaulio čempionato atrankoje.
Mantas Kalnietis
Mantas Kalnietis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sužinojus, kad rugsėjo viduryje Lietuva pradės antrąjį pasaulio pirmenybių atrankos etapą rungtynėmis Kroatijoje, paskui nacionalinę komandą keliaujantys aistruoliai turėjo apsidžiaugti.

Kroatija daugeliui asocijuojasi su kelione automobiliu per kurortinę Adrijos jūros pakrantę. Nieko keisto, kad nekantriausi Lietuvos rinktinės gerbėjai nusipirko lėktuvo bilietus į Rijeką – pagrindinį Kroatijos uostamiestį. Tačiau jiems teks važiuoti bent 4 valandas automobiliu ar 7 traukiniais ir autobusais, kadangi kroatai nusprendė surengti rungtynes Osijeke. Panevėžio dydžio mieste, kuris maždaug 70 km spinduliu ribojasi su Vengrija, Serbija bei Bosnija ir Hercegovina.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rami Kroatijos didimiesčio Osijeko kasdienybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rami Kroatijos didimiesčio Osijeko kasdienybė

Trečiadienio pavakarę du nepilnamečiai užsilipę ant turėklų šalia gatvės į 15min žurnalistus Osijeke kreipėsi kroatiškai.

Perklausus angliškai, berniukai nesutriko: „Gal galit nupirkti cigarečių?“

„Kiek jums metų?“ – nustebome.

„Penkiolika“, – šyptelėjo išstypęs vaikinukas, ko gero, pridėjęs 1-2 metus.

Kroatijos užkampyje esantis Osijekas atrodo kaip labai ramus miestas, bet krepšinis ir kiti didžiuliai sporto renginiai čia išspaudžia iš gyventojų didžiules emocijas. 24sek žiniomis, Kroatijos ir Lietuvos rungtynėse bus užpildytos visos 3538 „Gradski Vrt“ halės kėdės.

2009-aisiais duris atvėrusioje „Gradski Vrt“ svetimi geri krepšinio mačai. Čia šeimininkauja vietos „Osijek“ klubas, bet tai maždaug Kėdainių „Nevėžio“ lygio komanda, kuri geriausiais savo laikais ne stipriausiame Kroatijos čempionate pakilo iki septintosios vietos.

Vis dėlto Osijekas yra aistringas sportiškas miestas. Čia dominuoja rankinis ir futbolas, bet vietiniai visuomet gausiai ir garsiai renkasi palaikyti savo nacionalinės komandos, kad ir kokioje sporto šakoje ji besivaržytų. Ypač kai ji čia užsuka labai retai.

„Gradski Vrt“ yra didžiulis sporto kompleksas, kuriame vyksta daugiausiai rankinio ir krepšinio rungtynės, uždarų patalpų lengvosios atletikos varžybos. „Gradski Vrt“ duris atvėrė būtent 2009-ųjų pasaulio rankinio čempionato proga. 2017-aisiais čia vyko Daviso taurės mačas, kuriame kroatai priėmė Ispanijos tenisininkus.

24sek šaltinių teigimu, Kroatijos krepšinio federacija galėjo specialiai čia surengti šį mūšį, kur nedidelėje salėje svečiai jaustų maksimalų spaudimą. Osijeko gyventojai turėtų itin karštai palaikyti saviškius – jie retai kada turi progą pasidžiaugti net keturių NBA atstovų pasirodymu ant „Gradski Vrt“ parketo.

Prieš tai kroatai žaidė Zagrebe ir Zadare. 24sek pasiteiravus, kodėl nuspręsta susitikimą rengti visai priešingoje Kroatijos pusėje, gavome labai paprastą atsakymą: „Dėl sirgalių“.

Susipažinus su vakariniu Osijeku, sunkoka įsivaizduoti, kad tie žmonės vėliau kels didžiulį spaudimą Lietuvos rinktinei. Vyresnio amžiaus vietiniai su šuniukais užėmė suoliukus prie Dravos upės, o jaunimas užsėdo pakrantės barų stalus. Osijekas yra pakankamai ramus ir jaukus miestas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rami Kroatijos didimiesčio Osijeko kasdienybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rami Kroatijos didimiesčio Osijeko kasdienybė

Gan ankštoje, bet šviežioje krepšinio arenoje trispalvės garbę gins 12 Lietuvos krepšininkų ir mažiausiai 50-ies sirgalių būrys, specialiai dėl nacionalinės komandos atvykstantis iš Lietuvos. Tikimasi, kad prie keliauninkų prisijungs dešimtys lietuvių, gyvenančių Kroatijoje. Bet ištrūkti iš „Gradski Vrt“ geromis nuotaikomis bus nelengva. Kroatai šį mūšį pasitinka gyvenk arba mirk sąlygomis.

Mat languotieji trimis pralaimėjimais Nyderlandams, Italijai ir Rumunijai pradėjo pasaulio pirmenybių atranką ir tik paskutinę akimirką išniro iš pirmojo etapo dugno. Reikalus sutvarkė vaikinai iš NBA, kurie penktadienį bandys iškovoti gyvybiškai svarbią pergalę.

„Scanpix“ nuotr./Bojanas Bogdanovičius
„Scanpix“ nuotr./Bojanas Bogdanovičius

Žurnalistai iš Kroatijos mano, kad jeigu Osijeko šeimininkai nusileis Lietuvai, turbūt taip susikomplikuos savo šansus, kad nebepateks į pasaulio čempionatą Kinijoje. O tai Kroatijai būtų tragedija. Todėl NBA žaidžiantys kroatai nepaisė savo klubų rekomendacijų ir veržėsi užsivilkti nacionalinės komandos marškinėlius, kad kitąmet nepraleistų pasaulio čempionato, kuriame taip pat spręsis kelialapių į Tokijo olimpines žaidynes likimas.

24sek žiniomis, toks buvo Bojanas Bogdanovičius, kuriam „Indiana Pacers“ rekomendavo likti NBA ekipos stovykloje, bet šis trūks plyš norėjo padėti savo šaliai.

Kai Lietuva su 6 pergalėmis per 6 mačus tvirtai pirmauja J grupėje, tai kroatai su Lenkija, Nyderlandais ir Vengrija malasi 3-6 vietoje su 3 pergalėmis. Į pasaulio pirmenybes kaip tik pateks trys geriausios grupės komandos, bet pavojaus signalas tas, kad kroatai kituose atrankos languose jau nebeturės savo sunkiosios artilerijos iš NBA.

Kroatai skaičiuoja taip: jeigu šiame FIBA lange pranoks Lietuvą ir Lenkiją, tuomet per 4 likusias rungtynes rezervinei rinktinei beliks iškovoti 1-2 pergales ir jie krausis sportinius krepšius į Kiniją.

PČ atrankos J grupė

1. Lietuva 6-0
2. Italija 4-2
3. Lenkija 3-3
4. Nyderlandai 3-3
5. Kroatija 3-3
6. Vengrija 3-3

Su 4 NBA vyrukais – Dario Šaričiumi, Bojanu Bogdanovičiumi, Ante Žižičiumi bei Ivica Zubacu, kroatai mėgsta savo šansus į lietuvių sąskaitą įrašyti pirmąjį pralaimėjimą. Tačiau jie nesitiki, kad tai bus lengvas mūšis.

Osijekas tyliai ramiai pasitinka žūtbūtinę krepšinio kovą Kroatijai. Prie tokių žūtbūtinių susirėmimų vietiniai nėra pratę. Bet jaudulį jaučia tie, kurie gyvena krepšiniu.

Vyresnysis Ante Žižičiaus brolis Andrija Žižičius nerimąstingai trypčiojo šalia viešbučio Osijeko centre. Pavieniai Kroatijos krepšininkai su savo bičiuliais ar artimaisiais suko ratus aplink mažytį miesto senamiestį.

Kroatija įsitempusi pasitinka grupės lyderę Lietuvą.

Lietuvos rinktinės rotacija
Mantas Kalnietis Lukas Lekavičius
Renaldas Seibutis Adas Juškevičius
Edgaras Ulanovas Rokas Giedraitis Deividas Gailius
Mindaugas Kuzminskas Eimantas Bendžius Edgaras Želionis
Artūras Gudaitis Evaldas Kairys
Kroatijos rinktinės rotacija
Rokas Stipcevičius Mate Kalajžičius
Krunoslavas Simonas Jakovas Mustapičius Josipas Bilinovacas
Bojanas Bogdanovičius Ivanas Ramljakas
Dario Šaričius Tomislavas Zubčičius Hrvoje Peričius
Ante Žižičius Ivica Zubacas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius