Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 10 12 /2020 10 13

Į Lietuvos krepšinį ateina rimtas žaidėjas? Gediminas Žiemelis perka „Siemens“ ir „Cido“ arenas

Į Lietuvos krepšinį po truputį ateina rimtas žaidėjas. 15min žiniomis, 43-ejų verslininkas Gediminas Žiemelis perka „SEVEN Entertainment“ pramogų verslo kompanijų grupę, kuriai priklauso ir Vilniaus „Siemens“ arena. 15min šaltinių teigimu, sostinėje per kelerius metus gali išdygti naujas krepšinio klubas.

Į šio sandorio paketą įeis ir daugiau bendrovių. „SEVEN Entertainment“ kompanijų grupei priklauso ne tik „Siemens“, bet ir Panevėžio „Cido“ arenos valdymas, taip pat – bilietų platintojas „Tiketa“, renginių organizatorius „SEVEN Live“.

15min šaltinių teigimu, šis G.Žiemelio ėjimas susijęs ir su ambicijomis Vilniuje valdyti krepšinio komandą.

Koronakrizei paveikus G.Žiemelio valdomus verslus, šie planai gali šiek tiek nusikelti. Bet apie „Avia Solutions Group“ valdybos pirmininko ketinimus žengti į Lietuvos krepšinio areną užkulisiuose buvo kalbama jau ilgą laiką.

Asmeninio archyvo nuotr./Gediminas Žiemelis
Asmeninio archyvo nuotr./Gediminas Žiemelis

15min žiniomis, G.Žiemelis 2019–2020 m. sezoną buvo įvardijamas kaip galimas Vilniaus „Ryto“ pirkėjas. Tiesa, anot 15min šaltinių, šią akimirką atrodo labiau tikėtina, kad ateityje G.Žiemelis sostinėje bandytų įkurti visiškai naują krepšinio klubą.

2019-aisiais žurnalo „Top“ sudarytame 500 turtingiausių Lietuvos žmonių reitinge G.Žiemelis buvo trečias. Jo turtas pernai buvo įvertintas 630 mln. eurų.

„Siemens“ arena yra antra pagal dydį arena Lietuvoje. Krepšinio rungtynėse joje gali susirinkti iki 10 tūkst. žiūrovų, koncertuose – iki 12,5 tūkst.
VIDEO: „urBONUSas“: gandai apie „Rytą“, nauja jėga Vilniuje ir COVID-19 „Žalgiryje“

Perka ir arenas valdančias įmones, ir „Tiketą“

G.Žiemelio kontroliuojama bendrovė „DG21“, investuojanti į ilgalaikius nekilnojamojo turto projektus, BNS patvirtino pasirašiusi sutartį dėl „Siemens“ areną valdančios įmonės „Universali arena“ ir dar trijų grupės įmonių įsigijimo.

„Sandoris bus užbaigtas sulaukus Konkurencijos tarybos leidimo“, – BNS komentavo „DG21“.

Daugiau informacijos įmonė kol kas neskelbia, BNS sakė jos komunikacijos vadovė Vilma Vaitiekūnaitė.

Vienas „Universalios arenos“ akcininkų Arūnas Mačiuitis BNS sakė, kad sandoris taip pat apima Panevėžio „Cido“ areną, bilietų platinimo įmonę „Tiketa“ ir renginių organizatorę „SEVEN Live“. Pasak jo, parduodami 100 proc. visų įmonių akcijų paketai.

„Nuo detalesnių komentarų susilaikysiu, manau, pakankamai informacijos pateikta. Apie priežastis, kodėl, kada ir kaip, mes tiesiog nekomentuosime“, – sakė A.Mačiuitis.

Anot jo, sandorio suma neatskleidžiama šalių susitarimu, pirkimo-pardavimo sutartis pasirašyta „prieš keletą dienų“. BNS žiniomis, ji pasirašyta rugsėjo 30 dieną.

Pasak investicijų bankininko Žyginto Mačėno, koronaviruso krizė turėjo itin neigiamos įtakos pramogų verslui, todėl šiuo metu labai sunku vertinti, kiek galėtų būti vertas G.Žiemelio perkamas turtas.

„Pramogų ir panašūs verslai šiuo metu tikrai išgyvena ne pačius geriausius laikus, jų kainos šiuo metu tikrai nėra tokios, kokios buvo dar prieš metus. Kita vertus, net ir geriausiais laikais šių verslų Lietuvoje generuojamos pajamos nebuvo įspūdingos“, – BNS sakė investicinės bankininkystės įmonės „Summa Advisers“ vadovaujantysis partneris Ž.Mačėnas.

Parduodamas keturias įmones lygiomis dalimis valdo A.Mačiuitis, Remigijus Lapinskas (Lietuvos žaliųjų partijos sąrašo lyderis Seimo rinkimuose) bei Rimantas Bukauskas. Simbolinę 0,01 proc. „Universalios arenos“ akcijų dalį valdo Vilniaus savivaldybė, rodo Registrų centro duomenys.

A.Mačiuitis, R.Lapinskas ir R.Bukauskas 2010 metais pasitraukė iš koncerno „Icor“ akcininkų, savo akcijas perleidę mainais už „Universalią areną“, „Panevėžio areną“ ir „Tiketą“.

Koncerno „Icor“ akcininkais liko Andrius Janukonis, Gintautas Jaugielavičius, Darius Leščinskas ir Linas Samuolis, įmonę valdę lygiomis dalimis.

„Universalios arenos“ pajamos pernai, palyginti su 2018 metais, padidėjo 17,3 proc. iki 2,746 mln. eurų, grynasis pelnas išaugo 4,7 karto iki 326 tūkst. eurų. „Panevėžio arenos“ pajamos smuktelėjo 0,9 proc. iki 949,6 tūkst. eurų, grynasis pelnas padidėjo 3,2 proc. iki 72,9 tūkst. eurų, rodo įmonių ataskaitos, pateiktos Registrų centrui.

„Tiketos“ pajamos pernai padidėjo 2,6 proc. iki 1,84 mln. eurų, grynasis pelnas sumenko 22,3 proc. iki 111,6 tūkst. eurų. „SEVEN Live“ pajamos augo 2,2 karto iki 1,509 mln. eurų, įmonė uždirbo 114,4 tūkst. eurų grynojo pelno (2018 metais - 36,6 tūkst. eurų nuostolis).

Plano dalis žengiant NBA kryptimi?

G.Žiemelis 2019-aisiais prabilo apie ambiciją įsigyti NBA klubą. Šį verslo planą jis užsibrėžė realizuoti per 5 metus.

„Asmeniškai tikslą turiu nusipirkti NBA komandą kaip verslą. Kokią? Pigiausią. Bet kaip verslą, ne kaip žaislą. Pigiausias klubas kainuoja 1 mlrd. dolerių. Reikia pirkti 70–75 proc. akcijų, tai kainuotų apie 700 mln. dolerių, – 2019-ųjų sausį dėstė G.Žiemelis. – Yra algoritmas, ką daryti su komanda. <…>. Statai didesnę areną kitam mieste, perkeli į kitą miestą, nusiperki dvi žvaigždes, pasiimi Jasikevičių treneriu, kiti žaidėjai turi būti pigūs. Žvaigždės pritraukia žiūrovus. Bilietai turi būti nuo 125 dolerių. Pakeli iki 200. Didesnė arena leidžia parduoti daugiau bilietų. Padarai iš arenos retailą (mažmeninę prekybą, – red. past.), kai ateina žmonės į areną apsipirkti, bet neina žiūrėti krepšinio. Pusę pajamų sudaro bilietai iš arenos, trečdalį sudaro suvenyrų pardavimai.“

Po pusmečio priminus apie šiuos planus, G.Žiemelis lrt.lt žurnalistui Jonui Deveikiui patikino, kad savo ketinimų neatsisako.

„Toliau kryptingai dirbu link to. Čia svarbus aspektas net ne pinigai, o patikra. Reikia ją pereiti, būti su krepšiniu susijusiu žmogumi. Reikia būti krepšinio mecenatu ir domėtis ta sritimi. NBA nenori, kad būtų įsileistas kvailas akcininkas, kuris nežino, kokius žaidėjus įsigyti ir kaip nustatyti klubo kryptį“, – 2019-ųjų rugsėjį sakė G.Žiemelis.

Plačiau apie savo NBA klubo viziją verslininkas pernai pasakojo 15min krepšinio tinklalaidėje „urBONUSas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius