Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 28

Iki aukso tik žingsnis: moterys, kurios myli Lietuvą ir krepšinį

Lietuvos kurčiųjų moterų krepšinio rinktinė į olimpines žaidynes Samsune atvyko tik aukso. Iki šiol lietuvės traiškė visas varžoves savo kelyje ir degančiomis akimis tikisi atsiimti išsvajotus medalius. Nors Lietuvoje moterų krepšinis keliais žingsniais atsilieka nuo vyrų, Kurčiųjų olimpinėse žaidynėse moterų ir vyrų rinktinės vienodai grėsmingos.
Lietuvos moterų olimpinė krepšinio rinktinė
Lietuvos moterų olimpinė krepšinio rinktinė / Augusto Četkausko nuotr.

Sonata Bareikienė ir Deimantė Naruševičiūtė yra komandos veteranės. Jos gali nuraminti įsikarščiavusias komandos drauges ir jau žino, ko reikia, norint tapti čempionėmis.

Įžaidėja S.Bareikienė valdo komandos žaidimą ir labiausiai mėgsta maitinti kamuoliais savo koleges. D.Naruševičiūtės mintyse visuomet gynyba. Jeigu čia pavyksta atstovėti, tik tada moteris nusitaiko į krepšį.

Linos Dambrauskaitės ir Živilės Mikalauskaitės treniruojamos merginos prieš ketverius metus Sofijoje vykusiose Kurčiųjų olimpinėse žaidynėse iškovojo bronzą. Tačiau šiais metais lietuvės įsiveržė tarp pavojingiausių favoričių, nes į Samsuną neatvyko JAV ir Švedijos rinktinės.

Augusto Četkausko nuotr./Lietuva – Ukraina
Augusto Četkausko nuotr./Lietuva – Ukraina

Šeštas bandymas

Į Turkiją atvyko trys Lietuvos rinktinės veteranai, kuriems tai jau šeštosios olimpinės žaidynėse – Tomas Kuzminskis, Robertas Puzinas ir Sonata Bareikienė.

37-erių S.Bareikienė įsitikinusi, kad būtent šį kartą jos komanda turi auksinį šansą tapti čempionėmis: „Labai stipriai apie tai svajojame. Tiek kartų jau dalyvavome. Dabar mūsų pagrindinis tikslas yra auksas.“

Moteris puikiai prisimena, kai prieš ketverius metus Bulgarijoje nusileido Ukrainai: „Galvojome, kad nugalėsime, bet atsitiko kažkas nepaaiškinamo. Mes pasimetėme, o joms pasisekė. Dirbome ketverius metus, kad tai nepasikartotų.“

Garsų pasaulio nepažinusi S.Bareikienė krepšinį pamilo anksti: „Tuomet, kai aš lankiau mokyklą, vaikai buvo itin aktyvūs ir visi norėdavo patekti į sporto būrelius. Krepšinio grupės buvo itin populiarios. Taip ir aš čia atsidūriau. Visgi Lietuva yra garsi krepšiniu.“

Augusto Četkausko nuotr./Sonata Bareikienė
Augusto Četkausko nuotr./Sonata Bareikienė

Maža šalis ir didelės pergalės

34-erių D.Naruševičiūtė dalyvauja penktose Kurčiųjų olimpinėse žaidynėse.

Iš Alytaus kilusi D.Naruševičiūtė augo girdinčiųjų šeimoje ir lankė girdinčiųjų mokyklą, tačiau persikėlusi į Vilnių ir pradėjusi lankyti kurčiųjų mokyklą atrado turtingą kurčiųjų bendruomenę.

„Mokytis girdinčiųjų mokykloje buvo sunkoka. Tačiau itin džiaugiausi nuo 13-os metų prisijungusi prie krepšinio komandos. Pirmoji trenerė dabar jau amžiną atilsį Dalia Jurkonytė mane labai noriai priėmė. Komanda buvo labai draugiška, o trenerė man krepšinio subtilybes aiškino itin kantriai – tiek raštu, tiek žodžiu. Kai man sukako 16-a, trenerė mane paskatino prisijungti prie Kurčiųjų krepšinio rinktinės. Taip išvykau į Vilnių ir prisijungiau prie komandos. Čia baigiau ir kurčiųjų mokyklą, kurioje pamažu išmokau ir gestų kalbos“, – apie svarbius gyvenimo pokyčius pasakojo Deimantė.

Augusto Četkausko nuotr./Deimantė Naruševičiūtė
Augusto Četkausko nuotr./Deimantė Naruševičiūtė

Lietuvos trispalve nagus papuošusi D.Naruševičiūtė nuo 13-os metų žaidžia krepšinį ir didžiuojasi galėdama atstovauti savo šaliai.

„Visada galvojau, kodėl tokia mažytė Lietuva turi tokius gerus sportininkus tarp klausos negalią turinčių žmonių. Juk pas mus jie skaičiuojami tūkstančiais, o Kinijoje milijonais, bet krepšinio aikštėje nugalime visus. Galbūt dėl puikių trenerių? Esame maža, bet labai garsi šalis“, – didžiuodamasi gestais greitakalbe bėrė Deimantė.

Laisvalaikį kelionėms skirianti moteris siekia pamatyti ir pajausti kuo daugiau ir aplankytų šalių neskirsto į mėgstamiausias: „Svarbiausia pajusti, kuo gyvena ta šalis.“

Augusto Četkausko nuotr./Deimantė Naruševičiūtė
Augusto Četkausko nuotr./Deimantė Naruševičiūtė

Krepšinio šeimos

Po įspūdingo Kenijos sutriuškinimo 100:12 ketvirtfinalyje D.Naruševičiūtė ir S.Bareikienė skubėjo stebėti vyrų rinktinės kovos su Slovėnija.

Jos krepšininkų pasirodymą stebi su ypatingu jauduliu. Aikštėje kaunasi ir jų vyrai – S.Bareikienė gyvenimą susiejo su rinktinės įžaidėju Arvydu Bareikiu, o D.Naruševičiūtės akys krypsta į kapitoną Justiną Navlicką.

„Su Arvydu buvome pažįstami seniai, bet būtent per krepšinį išsivystė rimtesni santykiai“, – prisimena S.Bareikienė.

Pora augina du vaikus, todėl laikotarpis prieš Kurčiųjų olimpines žaidynes buvo ypatingai įtemptas: „Buvo sunku. Vienas pasitreniruoja, grįžta namo, perima vaikus ir išeina kitas į treniruotę. Esu labai dėkinga vyrui, kad man tiek daug padėjo.“

Augusto Četkausko nuotr./Sonata ir Arvydas Bareikiai
Augusto Četkausko nuotr./Sonata ir Arvydas Bareikiai

D.Naruševičiūtė ir J.Navlickas taip pat įsimylėjo, žaisdami krepšinį.

„Kai įsiliejau į kurčiųjų bendruomenę, greitai jį sutikau, tačiau iš pradžių mes nepradėjome bendrauti. Tik po kurio laiko po truputį pradėjome savo santykius“, – kalbėjo prieš ketverius metus santuoką atšventusi Deimantė.

D.Naruševičiūtė vyro pasirodymą aikštėje stebi su nerimu, bet stengiasi neišsiduoti: „Nesu iš tų, kurie labai garsiai reiškia nepasitenkinimą, stojasi ar rodo emocijas. Tačiau Justino pasirodymą stebiu tyliai nerimaudama. Džiaugiuosi tik, kai viskas baigiasi gerai.“

Asmeninio archyvo nuotr./Deimantė Naruševičiūtė ir Justinas Navlickas
Asmeninio archyvo nuotr./Deimantė Naruševičiūtė ir Justinas Navlickas

Lietuvos moterų olimpinė kurčiųjų krepšinio rinktinė: Jurgita Šegždaitė, Gražina Jočytė, Deimantė Naruševičiūtė, Agnė Žegytė, Justina Burbaitė-Mačiulienė, Aušra Milašauskaitė, Sonata Bareikienė, Gabrielė Valaitytė, Ramunė Eskertaitė, Domantė Šerelytė, Eliza Dobilaitė, Jurgita Jankutė-Meškinė.

Lietuvaitės krepšinio turnyro finale šeštadienį susitiks su Graikijos rinktine. Kol kas lietuvės šiame turnyre nepatyrė nei vieno pralaimėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius