Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 25

Pirma pergalė: tris kėlinius prakaitavusi Lietuva galiausiai perlaužė Egipto stuburą

Penktadienį prasidėjusio FIBA pasaulio krepšinio čempionato startas Lietuvai netapo tokiu lengvu pasivaikščiojimu, kokio buvo laukta. Kazio Maksvyčio auklėtiniai pirmajame mače turėjo gerokai paplušėti, Egipto ambicijas pakirto tik trečio kėlinio pabaigoje, bet galiausiai vis tiek šventė triuškinančią pergalę 93:67 (26:12, 20:22, 24:19, 23:14).

Jono Valančiūno ir Igno Brazdeikio užkurti lietuviai labai galingai pradėjo susitikimą ir mikliai susikrovė dviženklę persvarą, o antro kėlinio viduryje netgi turėjo 20 taškų atotrūkį (37:17), tačiau tuomet mūsiškių puolimas pradėjo strigti.

Lietuviai stipriai klimpo atakuodami nuo tritaškio linijos ir iki didžiosios pertraukos buvo pataikę vos du tolimus metimus iš 14 (14 proc.). Į tai kaipmat sureagavęs Egiptas sutankino gynybą po krepšiu ir tai davė vaisių – skirtumas aptirpo iki 10 taškų.

Visko į vietas nesustatė ir pertrauka. Trečiojo kėlinio pradžioje Afrikos komanda sumažino deficitą iki vienženklės žymos, bet galiausiai lietuvius išlaisvino Eimanto Bendžiaus tritaškiai, kurių rinktinės snaiperis per trečią kėlinį pataikė tris.

Į lemiamą ketvirtį lietuviai atsinešė 17 taškų pranašumą ir intriga daugiau nepakvipo.

Pirmajame čempionato mače K.Maksvytis panaudojo visus 12 savo auklėtinių. Visi jie pelnė taškus.

18 taškų nugalėtojams įmetė Margiris Normantas, 15 – J.Valančiūnas, 10 – E.Bendžius.

Antrąsias D grupės rungtynes lietuviai sekmadienį 15:30 val. žais su Meksika. Antradienį mūsiškių laukia ir paskutinis mūšis su Juodkalnija.

Kitame kiek anksčiau įvykusiame mūsų grupės mače Juodkalnija 91:71 sutriuškino meksikiečius.

Priminsime, kad į kitą etapą pateks dvi stipriausios grupės ekipos.

Lietuva: Margiris Normantas 18, Jonas Valančiūnas 15 (10 atk. kam.), Eimantas Bendžius 10, Mindaugas Kuzminskas 9 (5 atk. kam.), Ignas Brazdeikis 8 (5 atk. kam., 5 rez. perd.), Tadas Sedekerskis 7 (7 atk. kam.), Tomas Dimša 6.

Egiptas: Assemas Marei 14 (9 atk. kam.), Amiras El Gendy 13, Anas Mahmoudas 11, Ehabas Aminas 10.

Rungtynių eiga:

IV kėlinys. Lietuva – Egiptas 93:67.

40 min. Rungtynės baigiasi. Pradedame užtikrinta pergale. Skamba „Mes laimėjom!“

38 min. Tritaškį pataiko ir Tomas Dimša. Visi Lietuvos rinktinės žaidėjai jau yra pelnę taškus. 90:61.

37 min. Dar vienas Deivido Sirvydžio tritaškis. Jau – plius 30. 87:57.

36 min. Debiutantų šou tęsiasi. Tritaškį pataiko ir Deividas Sirvydis.

34 min. Margirio Normanto gražus metimas. Panašu, kad Egiptas subyrėjo. 81:57.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Gabrielius Maldūnas tampa netikėtu faktoriumi pirmosiose čempionato rungtynėse. Panevėžietis patikimai stovi gynyboje, o puolime stebina Filipinų publiką savo firminiais metimais, kartu su Margiriu Normantu tvirtindamas Lietuvos rinktinės persvarą.

32 min. Puiki Gabrieliaus Maldūno atkarpa. Iš pradžių jis pelno taškus pirmuoju savo metimu, o galiausiai ir išprovokuoja varžovo pražangą gindamasis. 77:57.

31 min. Panašu, kad lietuviai perlaužia rungtynes. Vėl plius 20.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Per pirmuosius tris kėlinius – itin kontrastingas Igno Brazdeikio pasirodymas. Per pirmąsias 9 minutes dominavęs puolėjas greitai surinko 6 taškus ir 4 rezultatyvius perdavimus, tačiau per kitus du kėlinius ant parketo praleido vos 6 minutes ir surinko tik 2 taškus. Matyt, kad Ignui priekaištų turėjo treneris Kazys Maksvytis.

III kėlinys. Lietuva – Egiptas 70:53.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Eimantas Bendžius turi žalią šviesą atakuoti tada, kai tik turi bent menkiausią galimybę, ir tuo naudojasi. Prametęs pirmus du metimus, klaipėdietis įmetė tris iš pastarųjų penkių, o Lietuvos skirtumas vėl grįžta link tokio, kokį ir norėtume matyti šįvakar.

30 min. Trečias Eimanto Bendžiaus tritaškis. Aikštėje pasirodo ir Gabrielius Maldūnas.

29 min. Eimantas Bendžius pataiko iš toli. 65:52. Kuzia kartoja netikslų Donato Motiejūno metimą – 67:52.

28 min. Kazys Maksvytis įkaitęs. Lietuviai naudoja spaudimą, bet vis tiek neapsigina...

27 min. Pagrindiniam lietuvių įžaidėjui Rokui Jokubaičiui – sunkus mačas. Vos du taškai. O kai sunku jam, nelengva ir visai komandai. Jį pakeitęs Vaidas Kariniauskas sumeta baudas – 62:48.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Margiris Normantas tampa maloniu siurprizu pirmajame turnyro mače, leidžiančiu Lietuvai laikytis saugiu atstumu prieš Egiptą. Vilniaus „Ryto“ kapitonas pagal rezultatyvumą nusileidžia tik Jonui Valančiūnui, yra pataikęs pusę Lietuvos tritaškių (2) ir po ilgosios pertraukos išstūmė iš startinio penketo strigusį Tomą Dimšą.

26 min. Margiris Normantas pataiko iš toli taip pat. 58:46.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Po aštuonių iš eilės pramestų lietuvių tritaškių ledus galiausiai pramušė taiklią strėlę paleidęs Eimantas Bendžius.

25 min. Eimantas Bendžius pagaliau pramuša. Jo tritaškis ir 55:42.

23 mim. Assemas Marei pataiko iš po krepšio su Jono Valančiūno pražanga. Štai lieka ir vienženklis skirtumas. Jonas sėda ant suolo. Jo sąskaitoje – jau trys pražangos. 50:42.

22 min. Tadas Sedekerskis sumeta baudas – 50:38. Kita vertus, apsiginti ir vėl nepavyksta.

21 min. Jonas Valančiūnas atidaro ir antrą mačo pusę. Jau 15-asis Lietuvos milžino taškas. 48:34.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Lietuvių turėta 20 taškų persvara antrojo kėlinio pabaigoje buvo nupjauta per pusę. Pabėgti nuo varžovų K.Maksvyčio auklėtiniams neleido užstrigęs taikiklis atakuojant krepšį iš toli. Tinklelį skrodė vos 2 metimai iš 14, o šių tritaškių autoriai – J.Valančiūnas ir tritaškį su pražanga pataikęs Margiris Normantas. Egipto rinktinės trenerį R.Raną neraminti turėtų atsarginių krepšininkų indėlis – vos 1 pelnytas taškas per pirmąją mačo pusę. Kiek startinio penketo žaidėjai ras jėgų po ilgosios pertraukos kabintis į atlapus grupės favoritams, jei mūsiškių toliašaudė artilerija ir toliau šaudys tuščiais šoviniais?

II kėlinys. Lietuva – Egiptas 46:34.

20 min. Ignas Brazdeikis tolimu metimu iš aikštės kampo užbaigia pirmą mačo pusę. Visgi, galiausiai įskaitomi tik du taškai – užminta linija.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Atsipalaiduoti dar per anksti. Egiptas pastarąją atkarpą laimi 15:5, o minutės pertraukėlės ženklą parodęs Kazys Maksvytis piktai nužvelgė visus penkis link atsarginių suolo atbėgusius auklėtinius.

18 min. Lietuviai ir toliau nepataiko tritaškių, o ritmą pagavę egiptiečiai drasko mūsiškių gynybą ir mažina atsilikimą iki 10 taškų. 42:32.

17 min. Egiptui kiek pavyksta stabilizuoti situaciją. Kaziui Maksvyčiui pradėjus keitimų karuselę skirtumas praktiškai neauga. 42:29.

16 min. Jonas Valančiūnas toliau dominuoja po krepšiais. Du su pražanga, tiesa, bauda netaikli. 40:29.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Lygių skirtumas ar prasta Afrikos komandos priešrungtyninė analizė? „Mall of Asia“ arenoje Filipinuose penktadienio vakarą Kazio Maksvyčio auklėtiniai jaučiasi lyg diskotekoje, be perstojo šokdindami varžovus iš Egipto, nesvarbu, tai būtų prie tritaškio linijos esantis geru metimu nepasižymintis Donatas Motiejūnas ar snaiperis Eimantas Bendžius.

16 min. Čempionate debiutuoja ir Deividas Sirvydis. Kol kas nežaidė tik jo bendraklubis Gabrielius Maldūnas. Visgi neabejotinai, netrukus į aikštę žengs ir jis.

15 min. Lietuva spurtuoja 9:0 ir panašu, kad galutinai perlaužia afrikiečių stuburą – 37:17.

14 min. Kuzia puikiai žaidžia nugara ir krauna iš viršaus. 34:17. Jau per pusę...

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Kazys Maksvytis rungtynių išvakarėse akcentavo žaibišką varžovų žaidimą ir auklėtinių būtinybę jį suvaržyti. Į trenerio kalbas įsiklausę auklėtiniai dvikovoje su Egiptu atliko ne vieną protingą taktinę pražangą. Kol kas greituose išpuoliuose Roy Ranos auklėtiniai įmetė vos 2 taškus.

13 min. Margiris Normantas! Trys plius vienas. Situacija žaibiškai keičiasi, lietuvių pranašumas auga – 32:17.

12 min. Atsidaro ir Mindaugas Kuzminskas. Visgi egiptiečiams antro kėlinio pradžia irgi nebloga. Skirtumas dviženklis, bet dar – ne triuškinantis. 28:17.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Egipto treneris Roy Rana išrašė tokios pylos vieninteliam komandos NBA žaidėjui Patrickui Gardneriui, kad girdėjosi net kitoje aikštės pusėje. Kanadoje užaugusiam indų kilmės specialistui trūksta kantrybė stebint savo auklėtinių vaikiškas klaidas.

12 min. Lietuviai kėlinio pradžioje prametė du laisvus tritaškius. Kol kas mūsiškiai įmetė tik vieną tolimą metimą ir tai padarė „snaiperis“ Jonas Valančiūnas.

I kėlinys. Lietuva – Egiptas 26:12.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Rungtynių pradžioje daugiausiai kamuolį savo rankose laiko Ignas Brazdeikis. Vasaros metu Kauną ant rankos išsitatuiravęs krepšininkas jau atliko 3 rezultatyvius perdavimus, o galėjo turėti dvigubai daugiau, jei komandos draugų metimai būtų sukritę.

8 min. Ignas Brazdeikis pataiko pačią paskutinę atakos sekundę – 22:9.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Tadas Sedekerskis sukūrė gražiausią rungtynių ir kol kas vieną gražiausių čempionato epizodų, galingai įgrūsdamas kamuolį į krepšį dviem rankomis, bet leisdamasis ant žemės skaudžiai užkrito sau ant riešo. Lietuvis kurį laiką dar masažavo ranką, bet panašu, kad viskas mūsiškiui gerai.

6 min. Tadas Sedekerskis puikiai kerta po krepšiu ir krauna su „mėsomis“. Įmeta ir baudą. Lietuviai jau turi dviženklį pranašumą – 18:7.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Linas Kleiza 15min laidoje „Krepšinio karštis“ kėlė klausimą, kiek Egipto žaidėjų pasimaus ant Jono Valančiūno gąsdinimų atakuoti krepšį iš toli. Nebuvo sužaistos nei dvi pirmosios rungtynių minutės, o tokių situacijų jau buvo dvi. JV pirmuoju bandymu pašokdino varžovą ir galingą sugrūdo kamuolį į Egipto krepšį, o kitoje atakoje rinktinės kapitono išprovokavo pražangą mesdamas metimą nuo trijų taškų zonos. Dar po minutės – vėl galingas J.Valančiūno dėjimas po sėkmingo varžovo pagąsdinimo. Įsisiautėjęs rinktinės lyderis galiausiai įsmeigė ir tritaškį. Panašu, jog Egipto rinktinė savo namų darbų neatliko.

5 min. Igno Brazdeikio metimas iš vidutinio nuotolio. Panašu, kad renkant taškus problemų nebus... 15:6.

4 min. Dar vienas Jono Valančiūno pumpfake'as ir dėjimas. O po to dar ir Lietuvos vidurio puolėjo tritaškis. Jau 13:4.

3 min. Ignas Brazdeikis verčia taškus po prasiveržimo – 8:2.

2 min. Jonas dominuoja. Lietuvos „centras“ atakuoja iš toli, varžovas prasižengia ir lietuvis baudos metimais toliau renka taškus. Tiesa, taiklios tik dvi baudos. Sužaista pusantros minutės, o Jono sąskaitoje jau šeši taškai. Tai bent pradžia! 6:2.

1 min. Lietuvių pirmuosius taškus jau pirmos atakos metu pelno Jonas Valančiūnas. Maža to, mūsiškiams apsigynus, Jonas renka dar du taškus – 4:0.

1 min. Pagaliau! Čempionatas prasideda ir Lietuvai. Kazio Maksvyčio starto penketas – Rokas Jokubaitis, Tomas Dimša, Ignas Brazdeikis, Tadas Sedekerskis ir Jonas Valančiūnas.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Sveikinuosi iš kaip reikiant įšilusios Manilos! Čia šįvakar – tik antroji Lietuvos ir Egipto krepšinio rinktinių akistata istorijoje. Pirmąją lietuviai 1937 metais laimėjo 21:7. Šiandien protėvių pasiekimą privalo pakartoti ir Kazio Maksvyčio kariauna. Sėkmės mūsiškiams!

Lietuvos rinktinė iki šiol penkis kartus žaidė pasaulio čempionate ir tik vieną kartą jį pradėjo nesėkme – tai nutiko 2006 metais, kai Japonijoje Antano Sireikos treniruota ekipa 74:76 nusileido Turkijai. Reikia viltis, kad apie Azijos prakeiksmą po šių rungtynių Filipinuose kalbėti neteks.

Lietuva pasaulio čempionate dalyvauja šeštą kartą. Aukščiausias pasiekimas – 2010-aisiais laimėta bronza.

Egiptas planetos pirmenybėse žaidžia septintą kartą. 1950-aisiais pačiame pirmajame turnyre Argentinoje Afrikos atstovai užėmė penktą vietą, bet dar niekada nėra įveikę pirmojo etapo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius