Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 08 03

Intriguojantį „Ryto“ talentą nustebino sirgalių poelgis: „Buvau apakęs“

Vieną vėlyvą rytą Deividas Sirvydis kiek sutriko, savo telefone pamatęs tiek daug draugų žinučių. 17-metis tada nesuprato, kas vyksta. „Pažiūrėjau ir buvau apakęs“, – 24sek Rygoje pasakojo vienas Lietuvos jaunių rinktinės lyderių. Tai buvo stiprūs Vilniaus „Ryto“ sirgalių žodžiai ir jaunojo žaidėjo atvaizdas feisbuko grupės viršelio nuotraukoje.
Deividas Sirvydis
Deividas Sirvydis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ta 15min fotografo Eriko Ovčarenko įamžinta akimirka iki šiol kabo „B tribūnos“ viršelyje.

Ją lydi ir smarkūs „Ryto“ aistruolių žodžiai, kurie nepatiktų žaliai baltiems. Vilniečių sirgalių grupė atsidėkojo jaunajam savo krepšininkui už atvirumą ir visišką lojalumą savo organizacijai.

Gegužės 20-ąją Deividas Sirvydis prisėdo šalia „Ryto“ dublerių trenerio Arvydo Gronskio ir savo bendražygio Mareko Blaževičiaus su jaunių Eurolygos trofėjumi rankose.

Kol jo treneris su bičiuliu kalbėjo apie principinių varžovų sirgalių nuolankumo vieni kitiems siekimą, V.Sirvydis per daug negražbyliavo.

„Labai malonu sulaukti palaikymo iš visos Lietuvos, o labiausiai norėčiau padėkoti „B tribūnai“, kurie visada yra už mūsų nugaros“, – nepaisant to, kad tuščiose Belgrado „Štark“ tribūnose vilniečius palaikė būrelis „Žalgirio“ sirgalių, Lietuvoje likusiems saviškiams liko dėkingas D.Sirvydis.

Tai buvo toli gražu ne pirmas D.Sirvydžio lojalumo savo klubui gestas. Jis jau įpratęs su pagrindine „Ryto“ komanda po rungtynių prieiti prie aktyviausių gerbėjų tribūnos bendrai skanduotei „Pirmyn, vilniečiai!“.

Krepšininkas akivaizdžiai spinduliuoja pasididžiavimu vilkėdamas juodai-baltai-raudoną aprangą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Egidijus Mockevičius, Chrisas Krameris ,Deividas Sirvydis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Egidijus Mockevičius, Chrisas Krameris ,Deividas Sirvydis

„Ryto“ aistruoliai tą mato ir vertina. Jie svajoja, kad akivaizdžiai tirpstant amžinų varžovų priešpriešai šiuolaikiniame krepšinyje, D.Sirvydis ateityje taps organizacijos veidu ir skleis visai komandai tą atsidavimą sostinės klubo vardui ir spalvoms.

„Man tai reiškia labai daug, – apie „B tribūnos“ feisbuko viršelio nuotrauką 24sek pasakojo D.Sirvydis. – Tas jų palaikymas yra nuostabus. Žiauriai malonu. Dėkoju jiems.“

Birželio 10-ąją pilnametystės sulaukęs gynėjas padėkojo „B tribūnos“ nariams po nuotrauka feisbuke. Gal jums tai atrodys tik internetinis mažmožis, bet mažai jaunųjų krepšininkų sulaukia tokio aistruolių palaikymo.

D.Sirvydis nuolat sulaukia „Ryto“ gerbėjų žinučių. Ar tai būtų pagrindinės komandos rungtynės, ar mūšiai su dubleriais Eurolygoje ir NKL.

Pats jaunasis „Ryto“ talentas nežino, kodėl užsitarnavo tokią sirgalių pagarbą.

„Man atrodo, jie taip palaiko kiekvieną komandos žaidėją. Tik aš vienas jauniausių komandoje. Gal jie taip bando mane skatinti ir motyvuoti“, – spėliojo D.Sirvydis.

lego????????

A post shared by Deividas Sirvydis (@sirvuha) on

„Rytas“ turėjo daug organizacijai itin lojalių žaidėjų. Paskutinis toks buvo kapitonas Artūras Jomantas, grįžtantis į Alytaus „Dzūkiją“. Tikru rytiečiu laikytas ir Mindaugas Lukauskis, Andrius Giedraitis, Ramūnas Šiškauskas, Arvydas Macijauskas, Robertas Štelmaheris ar Chuckas Eidsonas.

D.Sirvydis žino visus tuos žaidėjus, kurių atvaizdai kabo ir „Ryto“ arenos palubėse. Bet iš komandos pirmtakų jaunuoliui nereikėjo imti pavyzdžio. Jis turi savo filosofija apie lojalumą komandai.

„Manau, kiekvienas žaidėjas turi mylėti savo organizaciją ir fanus. Nes tu žaidi dėl savo komandos ir ją myli“, – samprotavo jaunuolis, pagrindinėje „Ryto“ sudėtyje debiutavęs dar būdamas vos šešiolikos.

Tiesa, D.Sirvydis turi dar vieną komandą, kurią myli taip kaip „Rytą“. Ant jos marškinėlių didžiulėmis raidėmis užrašyta LIETUVA.

„Apie mane su Šaru pakalbėk!“ – šūksniu į interviu su 24sek Rygos arenoje Deividą palydėjo kitas rytietis Simas Jarumbauskas. Jis ir „Ryto“ dublerių aprangą vilkėjęs Šaras – Šarūnas Valunta, yra geri Deivido bičiuliai.

Tikslas vienas

Rygoje viešintis D.Sirvydis su aštuoniolikmečių rinktine ruošiasi Europos čempionato ketvirtfinaliui su Rusija.

Iš istorijos pamokų mokykloje žaidėjas žino, kokios intrigos gali supti būsimą dvikovą 20 val. 45 min. penktadienio vakarą. Bet tai jį tik dar labiau motyvuoja.

„Kiekvienos rungtynės yra svarbios, bet čia, galima sakyti, kaip derbis“, – pasakojo D.Sirvydis.

FIBA nuotr./Deividas Sirvydis
FIBA nuotr./Deividas Sirvydis

D.Sirvydis šiame čempionate žaidžia ilgiausiai visoje komandoje – vid. 25,6 minutės. Per šį laiką jis spėja pelnyti po 12 taškų (48,5 proc. met., 52,6 proc. trit.), atkovoti po 3 kamuolius, atlikti po 2 naudingumo balus, perimti 1,5 kamuolio ir rinkti 12,3 naudingumo balo.

„Ryto“ viltis pagal naudingumą komandoje tėra ketvirtas, tačiau statistikos rodiklių lenktynėse šioje ekipoje niekas nelenktyniauja.

Jaunių treneris Gediminas Petrauskas sustatė tokį žaidimą, kuriame nėra žmonių, kurie nesiskirtų su kamuoliu. Kiekvienas žaidėjas šioje rinktinėje turi po 1–3 derinius ir galimybes parodyti save.

„Rokas Jokubaitis ir Deividas Sirvydis galėtų būti mūsų lyderiais. Bet rezultatas nuo to būtų geresnis ar blogesnis – sunku pasakyti. Bet dabar šiuo metu jie nebando tempti marškinėlių į save ir tenkinasi turimu vaidmeniu, – 24sek pasakojo G.Petrauskas. – Jie stengiasi padėti komandai, kuo gali. Tas ir džiugina. Jei kažkam buvo minčių, kad atvažiavę į rinktinę jie gaus viską padėta ant lėkštutės ir darys, ką nori, tai ne. Bet jie puikiai su tuo susitvarko.

Nėra jokių atsikalbinėjimų, nepasitenkinimų keičiant, kai žaidėjai burba. To nėra. Jie priima vaidmenį ir svarbiausia, kad tai rodo ne tik jų charakterį, bet ir brandumą nekovoti ten, kur tos kovos negali laimėti.“

D.Sirvydžiui toks žaidimo braižas palieka gerą įspūdį. Jis tapti pirma žaidimo opcija šioje rinktinėje ir nesitikėjo. Purkštauti nėra ko, kai Lietuva vienintelė visame Europos čempionate pasiekė ketvirtfinalį nepatyrusi nė vieno pralaimėjimo.

Nors Lietuva pelnytai galėjo pralaimėti dvejas pirmąsias grupės varžybų rungtynes Serbijai ir Juodkalnijai, su kiekvienu maču žaliai baltų žaidimas tik gerėjo.

Pergalės ir atsidavimas darbui Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinę veda tik vieno tikslo link.

„Manau, dabar kiekviena komanda jaučia, kad gali eiti iki viršūnės. Prieš dvejus metus šešiolikmečių čempionate buvome vieni favoritų, bet čia favoritų nėra, nes visos komandos žaidžia gerą krepšinį, – tikino D.Sirvydis. – Bet siekiame aukščiausio tikslo.“

Įpareigojantis įvertinimas

„Rytas“ per pastarąjį pusmetį pasiekė dvi labai reikšmingas pergales – pratęsė sutartis su jaunaisiais D.Sirvydžiu ir Mareku Blaževičiumi, prie kurių su viliojančiais pasiūlymais buvo išsirikiavusios eilės pajėgiausių Europos komandų.

Dar vos 16-os debiutavęs „Ryte“ skandalingoje 2016–2017 m. mažojo finalo serijoje, kurioje pasaulis sužinojo apie dviejų juodų taisyklę, praėjusį sezoną D.Sirvydis vis dažniau svečiavosi pagrindinės komandos treniruotėse ir netgi rungtynėse.

D.Sirvydis sužaidė 9 LKL rungtynes, gaudavo pasireikšti po 8 minutes, įmesdavo 2,3 taško (77,8 proc. dvit., 23,1 proc. trit.), atkovodavo 1,1 kamuolio ir atlikdavo 0,5 rezultatyvaus perdavimo.

Ne stebuklai, bet tos profesionalų krepšinio pamokos Deiviui suteikė dar daugiau pasitikėjimo savimi.

„Dar kai žaidžiau 2017-aisiais žaidžiau Regionų krepšinio lygoje, būdavo prastų rungtynių, kai suabejodavau, kad gal kažko nemoku, nesiseka.

Bet šuolis į pagrindinę komandą pridėjo nerealiai daug pasitikėjimo ir jėgų. Atvėrė akis, kad reikia žiauriai daug kur tobulėti“, – 24sek pasakojo D.Sirvydis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Deividas Sirvydis
Alfredo Pliadžio nuotr./Deividas Sirvydis

„Per trumpą laiką jis padarė gerą šuolį į viršų, – 24sek tikino „Ryto“ dublerių treneris Arvydas Gronskis. – Vaikams čia labai didelis iššūkis. Reikia daug darbo, kantrybės, išlaukti savo momento ir bandyti užsikabinti vyrų krepšinyje. O ten jau kitoks greitis, mąstymas. Jis progresuoja, bet svarbiausia, kad jis nesustotų ir vis eitų į viršų.“

Grįžęs iš stažuotės pagrindinėje „Ryto“ komandoje, NKL pirmenybėse D.Sirvydis ant parketo atrodė užtikrintesnis.

NKL pirmenybėse gaudamas pasireikšti po 26 minutes, per kelias pozicijas galintis žaisti krepšininkas įmesdavo 12,9 taško (50,3 proc. dvit., 36,7 proc. trit.), atkovodavo 3,9 ir perimdavo 1,7 kamuolio bei atlikdavo 2,6 rezultatyvaus perdavimo.

Kas šeštose rungtynėse jo taškų sąskaitoje būdavo bent 20 taškų.

„Vyrų treniruotėse jie pajaučia, kad žaidžiama didesniu greičiu, reikia greičiau priimti sprendimus, nes kitaip būsi nubaustas. Ir kai ateina pas vaikus, tuo aspektu jie būna pranašesni, – paaiškino A.Gronskis. – Bet yra kita bėda, kai jie pradeda užriesti nosį. Mato, kad ne lygis žaisti (šypsosi.). Tą reikia pereiti. Bet kiekvienas žmogus tą pereina.

Juolab, žaidimas pagrindinėje komandoje jiems yra tarsi įpareigojimas. Grįžę į antrą komandą, jie turi geriau žaisti, priimti geresnius sprendimus ir laikyti vertę. Įrodyti, kad ne veltui buvo pakviesti į vyrų treniruotes.“

D.Sirvydis yra vienas labiausiai intriguojančių Lietuvos krepšinio talentų.

Jį į priekį veda gebėjimas žaisti per kelias pozicijas, veržlumas, plastiškumas ir, be abejo, tos nerūpestingos tritaškės bombos, skrodžiančios tinklelius ir varžovų gerbėjų širdis.

Kai jo riešas įkaista, gero nelauk.

Svarbiausia, kad D.Sirvydis yra užsispyręs ir sveikai įžūlus – nebijo svarbių situacijų ar mesti iš toli, kai iki tol prametė bent kelis metimus.

„Su Deiviu (Sirvydžiu) ir Rokeliu (Jokubaičiu) dirbame pirmus metus, aišku, juos sekiau ir manau, kad abudu labai gerai žengia iš jaunimo į vyrų krepšinį, – 24sek pasakojo jaunių rinktinės treneris Gediminas Petrauskas. – Jų tie sprendimai, krepšinio IQ yra geras. Jie daug ką žino.

Šiais metais jie turėjo superinius trenerius (Šarūną Jasikevičių ir Rimą Kurtinaitį). Jie turi gerą mokyklą. Ir net neabejoju, kad jie stengiasi iš to pasiimti viską.

Deivis yra emocinis žaidėjas. Jam svarbu pradžioje pataikyti kelis metimus ir jau turi karštą ranką. Tada gali įmesti super sunkius metimus.

Kai jam nepasiseka, jam šiek tiek sunkiau, jis išgyvena. Matosi, labai bando save motyvuoti, dar labiau stengtis ir tada persistengia. Bet kalbame dar tik apie 18 metų žaidėją. Būtų keista, jei jie žaistų brandų krepšinį. Bet jie tikrai sparčiai eina link to.

Tik šioje rinktinėje jų išskirti negalime, nes žaidime pastatytas ne ant jų. Jei žaistume būtent ant Roko ir Sirvio, jų vidurkiai gal būtų geresni, bet rezultatai – neaišku. Tad bandome įjungti daugiau žmonių.“

FIBA nuotr./Gediminas Petrauskas ir jo treniruojama Lietuvos jaunimo (iki 18 metų) krepšinio rinktinė.
FIBA nuotr./Gediminas Petrauskas ir jo treniruojama Lietuvos jaunimo (iki 18 metų) krepšinio rinktinė.

D.Sirvydžiui dar neteko šnektelėti su naujuoju „Ryto“ treneriu Dainiumi Adomaičiu. Su juo jaunasis krepšininkas susipažins „Ryto“ treniruočių stovykloje rugpjūčio viduryje.

Jos metu jaunuolis turės šansą įtikinti Lietuvos rinktinės strategą, kad jis vertas stabilios vietos pirmoje komandoje.

„Mano tikslas – pagrindinė komanda. Noriu ieškoti savo šanso“, – įsitvirtinti LKL sieks D.Sirvydis, dar tik birželio 10-ąją atšventęs 18-ąjį gimtadienį.

Bet žvelgiant į D.Sirvydžio progresą, tai atrodo tik laiko klausimas.

„Svarbiausia, kad išlaikytų koncentraciją. Rungtynių pradžioje viskas tvarkoj, bet kai ateina nuovargis, stresinė situacija, reikia išlaikyti koncentraciją, dėmesį. Pražiopsosi – praleisi du taškus, nepriimsi kamuolio, – reiklus, bet teisingas A.Gronskis. – Dabar daug ką lemia greitis ir atletiškumas. Krepšinis toks atviras, kad gali pulti per kelias pozicijas ir turi keistis keliose pozicijose.

Ateina krepšinis, kur reikia daug keistis, mesti į krepšį. Tad jam atsiriša daug galimybių.“

„Sirvuha, paėmiau tavo tapkes!“ – šaukė kažkas iš komandos draugų Rygos arenos tunelyje.

Kol D.Sirvydis po treniruotės atsakinėjo į 24sek klausimus, daiktus susipakavusi jaunių rinktinė jau laukė savo snaiperio autobuse.

Didžiausius savo karjeros klausimus D.Sirvydis spręs ateityje. Dabar jam reikia spręsti paprastesnes, jaunatviškesnes problemas linksmoje Lietuvos rinktinės stovykloje. Ten, kur vaikinai treniruotėse dar kaunasi dėl šokolado.

Tokie mūšiai kaip penktadienio mačas su Rusija, kuriame spręsis kelialapis į pusfinalį, tai tik dar vienas D.Sirvydžio perspektyvų patikrinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius