Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 11 03

Intriguojantis D.Adomaičio pasirinkimas: 5 įdomiausios pavardės rinktinės kandidatų sąraše

Dainius Adomaitis atsidarė savo kompiuterį ir Lietuvos krepšinio federacijos atstovui spaudai išsiuntė nacionalinės komandos kandidatų sąrašą pavadinimu „rinktinė_2“. Lietuvos rinktinės strategas sudėliojo 24 pavardes be žaidėjų iš Eurolygos. Tai dar ne galutinis sąrašas – jeigu Eurolygos atstovai prisijungtų, jis dar pasipildytų keliomis pavardėmis. Bet 24sek atkreipė dėmesį į penkias įdomiausias pirminio sąrašo pavardes.
Penki įdomūs žaidėjai rinktinės kandidatų sąraše
Penki įdomūs žaidėjai rinktinės kandidatų sąraše / „Scanpix“ nuotr.

Daugelis D.Adomaičio sąraše esančių žaidėjų jau neblogai pažįstami, tad išskyrėme krepšininkus, kurių pasirodymas per pirmąjį FIBA langą lapkričio 24 ir 26 dienomis intriguotų labiausiai.

Ilgai lauktas debiutantas

Gediminas Orelikas galbūt jau būtų debiutavęs Lietuvos rinktinėje 2017-ųjų rudenį, tačiau nelemta peties trauma užkirto jam kelią į nacionalinės komandos stovyklą.

Tačiau kliūčių užsivilkti rinktinės marškinėlius nebeliko.

Kolegos iš Italijos pasakoja, kad G.Orelikas Venecijoje jau laikomas tikru herojumi.

Italijos čempionate 27 metų puolėjas per 21,8 min. pelno 16,4 taško, atkovoja 4,6 kamuolio, atlieka po 2 rezultatyvius perdavimus ir renka 17,2 naudingumo balo, o „Umana Reyer“ klubas per penkerias rungtynes dar nepatyrė nė vieno pralaimėjimo.

„Scanpix“ nuotr./Gediminas Orelikas
„Scanpix“ nuotr./Gediminas Orelikas

Tritaškius jis meta neįtikėtinu 60,7 proc. tikslumu, o per vakarą pataiko vid. net po 3,4 tolimo metimo. Dviejuose mačuose jis buvo pataikęs net 5, viename – 4 tritaškius.

Su 25 taškais G.Orelikas buvo išplėšęs Venecijos komandai pratęsimą su Atėnų AEK. Su 24-iais jis padėjo išgyventi trijų pratęsimų trileryje.

Bus įdomu pamatyti, kaip rezultatyviai G.Orelikas gali žaisti vilkėdamas Lietuvos rinktinės marškinėlius.

Naudingiausias LKL žaidėjas

Arnas Butkevičius yra tik 19-as rezultatyviausių LKL žaidėjų sąraše su 10,7 taško vidurkiu, bet jam tai netrukdo būti naudingiausiu visoje lygoje.

Kazio Maksvyčio nušlifuotas 25-erių deimantas žaidžia geriausią sezoną karjeroje.

Universalumu pasižymintis Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkas 20,7 naudingumo balo susirenka pridurdamas 6,1 atkovoto kamuolio, 3,2 rezultatyvaus perdavimo ir net 2,9 perimto kamuolio.

Iš „Pieno žvaigždžių“ komandos jis nušvilpė net 7 kamuolius.

197 cm ūgio puolėjas taip pat blokuoja 0,9 metimo, o savo silpnąją vietą – tritaškių pataikymą ištaisė iki puikaus 47,4 proc. tikslumo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

Demonstravęs fantastišką formą, A.Butkevičius buvo išrinktas naudingiausiu LKL spalio mėnesiu žaidėju.

„Gerai jaučiuosi komandoje, ir tai trenerio nuopelnas. Prisideda ir jo propaguojamas žaidimo stilius. Be to, įdėjau papildomo kryptingo darbo – tai daug smulkių dalykų, kas lemia geresnį žaidimą“, – LKL.lt sakė A.Butkevičius.

Toks jo žaidimas atkreipė ne tik LKL dėmesį. 24sek žiniomis, A.Butkevičiaus pasirodymu „Neptūne“ žavisi Vilniaus „Lietuvos ryto“ treneris Rimas Kurtinaitis.

Neabejotina, kad toks žaidimas palieka įspūdį ir Dainiui Adomaičiui. Konkurencija puolėjų grandyje bus didelė, bet A.Butkevičius nusipelnė kvietimo į rinktinės stovyklą lapkričio 20-ąją Palangoje.

Kita vertus, ar D.Adomaičiui pavyktų jį išnaudoti taip, kaip K.Maksvyčiui?

Jaunuolis, įmestas į ugnį

Arnoldui Kulbokai dar tik 19 metų, bet jis yra antras daugiausiai žaidimo laiko pasireikšti gaunantis žaidėjas iš viso 24 kandidatų sąrašo. Daugiau žaidžia tik Renaldas Seibutis.

205 cm ūgio puolėjas rungtyniauja ne bet kur, o aukščiausioje Italijos krepšinio lygoje.

Nors jo atstovaujama Kapo d'Orlando „Betaland“ komanda su 1 pergale ir 4 pralaimėjimais rikiuojasi tik 14-oje vietoje, Bambergo „Brose“ priklausančiam jaunuoliui dabar svarbiausia žaidimo laikas.

Kiekvieną pamoką aikštėje Arnoldas sugeria kaip kempinė. Per 27,8 minutės Italijoje A.Kulboka pelno 9,4 taško, tritaškius pataiko 40,9 proc. tikslumu, atkovoja 3,2 kamuolio ir atlieka po 1 rezultatyvų perdavimą. Vieneriose rungtynėse jis buvo įskraidinęs net 5 tolimus metimus.

„Scanpix“ nuotr./Arnoldas Kulboka
„Scanpix“ nuotr./Arnoldas Kulboka

Čempionų lygoje taiklumas dar geresnis – iš toli jis atakuoja net 51,7 proc. tikslumu, įmesdamas vid. po 2,5 tritaškio per susitikimą. Nuo 8,4 naudingumo balo Italijoje Čempionų lygoje jo efektyvumas šoktelėjo iki 11,8, remiantis „Court Side Newspaper“ duomenimis.

NBA skautai pasigenda geresnės A.Kulbokos gynybos, bet treneris jam patiki dengti pavojingiausius varžovų snaiperius, tokius kaip Andrew Goudelocką, Vladimirą Micovą, Sašą Vujačičių, Victorą Ruddą ir kitus.

2018-ųjų NBA naujokų biržoje lietuviui prognozuojamas šaukimas antrojo rato pradžioje. Su tokiu žaidimu jam galima prognozuoti ir kvietimą į stovyklą Palangoje.

Ar A.Kulboka taps jauniausiu atsinaujinusios Lietuvos rinktinės žaidėju?

Jaunieji LKL atradimai

Du LKL sezono starto atradimai konkuruos dėl vidurio puolėjo pozicijos. „Šiauliuose“ tobulėjantis žalgirietis Laurynas Birutis ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ atstovas Martynas Echodas patenka į efektyviausių LKL žaidėjų penketuką.

20-metis 213 cm ūgio L.Birutis tapo stabiliu „Šiaulių“ lyderiu, sezono pradžioje fiksuodamas 11,9 taško, 6,8 atkovoto kamuolio ir 1,4 blokuoto metimo bei 17 naudingumo balų vidurkį.

Prieš porą savaičių L.Birutis metė iššūkį „Lietuvos rytui“ su 20 taškų ir 10 atkovotų kamuolių. „Vytautą“ jis buvo skriaudęs 16 taškų, 11 atkovotų kamuolių ir 28 naudingumo balais.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./„Žalgiris“ – „Šiauliai“
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./„Žalgiris“ – „Šiauliai“

„Esame labai patenkinti progresu. Jam dabar reikia įgyti daugiau patirties ir sustiprinti kūną. Patirties įgaus dirbdamas su Antanu Sireika, o kūno stiprėjimas yra procesas ir jis kažkiek užtruks. Bet jau šiame lygyje Birutis gali žaisti ir padėti. Aš įsivaizduoju, kad Šiaulių klubui jis bus labai didelė parama“, – jaunuolį gyrė Šarūnas Jasikevičius.

Kitą aukštaūgį M.Echodą iš vėžių išmušė trauma ir Louko Mavrokefalidžio papildymas.

20-metis 206 cm ūgio lietuvis LKL renka vid. 10,3 taško, 6,4 atkovoto kamuolio ir 14,8 naudingumo balo, krepšį atakuodamas meistrišku 69,4 proc. tikslumu. Visa tai – vos per 17 žaidimo minučių.

17 taškų (71,8 proc. dvit.), 7,5 atkovoto kamuolio ir 21,5 naudingumo balo – su tokia statistika po keturių turų M.Echodas pirmavo Lietuvos krepšinio lygoje pagal visus šiuos tris pagrindinius statistikos rodiklius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Echodas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Echodas

Sugrįžti prie šių skaičių Martynui bus labai sudėtinga. Kita vertus, jei Roberto Carterio forma ir toliau netenkins Rimo Kurtinaičio, galbūt centras gaus šansų pasireikšti taip, kaip trečiadienį su Berlyno ALBA, kai Europos taurėje žaidė net 30 minučių, surinko 16 taškų, 9 atkovotus kamuolius ir 20 naudingumo balų.

„Tikrai nepagalvojau apie rinktinę. Bet būtų tikrai didžiulė garbė“, – po svaiginančio sezono starto kuklinosi M.Echodas.

Iki pirmųjų Lietuvos rinktinės rungtynių Kosove liko vos trys savaitės. Jeigu D.Adomaičiui nereikės ištraukti pirmosios rinktinės sąrašo, nacionalinėje komandoje išvysime daug naujų intriguojančių veidų.

VIDEO: „Ginčo“ premjeroje bomba: Donatas Motiejūnas neišleidžiamas į Lietuvos rinktinę

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas:

Vardas Pavardė Klubas
Adas Juškevičius Panevėžio „Lietkabelis“
Mindaugas Girdžiūnas Klaipėdos „Neptūnas“
Šarūnas Vasiliauskas Trabzono „Trabzonspor“
Žygimantas Janavičius Braunšveigo „Loewen“
Arnas Velička „Barcelona“
Marius Grigonis Berlyno „Alba“
Martynas Gecevičius Zeliona Guros „Stelmet“
Renaldas Seibutis Klaipėdos „Neptūnas“
Deividas Dulkys „Istanbul“
Rokas Giedraitis Vilniaus „Lietuvos rytas“
Deividas Gailius Burgoso „Miraflores“
Arnas Butkevičius Klaipėdos „Neptūnas“
Mindaugas Lukauskis Vilniaus „Lietuvos rytas“
Tadas Sedekerskis Burgoso „Miraflores“
Arnoldas Kulboka Kapo d‘Orlando „Betaland“
Donatas Motiejūnas Šandongo „Golden Stars“
Gediminas Orelikas Venecijos „Umana Reyer“
Eimantas Bendžius Santjago de Kompostelos „Monbus Obradoiro“
Kšištofas Lavrinovičius Panevėžio „Lietkabelis“
Saulius Kulvietis Badalonos „Juventut“
Evaldas Kairys Biujukčekmedžės „Demir Insaat“
Martynas Echodas Vilniaus „Lietuvos rytas“
Vaidas Čepukaitis Panevėžio „Lietkabelis“
Laurynas Birutis „Šiauliai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius