-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 16

Ispanų auksinės paslaptys – italo trenerio idėjos ir kitaip sužibusios žvaigždės

​​​​​​​Pasaulio krepšinio čempionatas baigėsi Ispanijos krepšinio rinktinės triumfu. Prieš pirmenybes Kinijoje mažai kas laikė ispanus favoritais, bet Sergio Scariolo treniruojama rinktinė peržygiavo per turnyrą nenugalėta. AS nagrinėja auksinius komandos žingsnius.
Ispanijos krepšinio rinktinė
Ispanijos krepšinio rinktinė / „Scanpix“ nuotr.

Pradžia. Viskas prasidėjo prieš 22 mėnesius, kai Ispanijos krepšininkai labai neįprasta sudėtimi pradėjo pasaulio čempionato atranką. Tuomet Ispanijos komanda neturėjo savo sudėtyje nei NBA, nei Eurolygos (išskyrus kelių žaidėjų, kaip Sergio Rodriguezas ar Pierre'as Oriola, pavienius pasirodymus). Tačiau Ispanijos rinktinė baigė atranką laimėjusi 10 rungtynių iš 12, nusileidusi tik Ukrainai ir Turkijai.

Trenerio idėjos. Iš Brešijos miesto kilęs 58 metų italas tęsė darbus Ispanijos rinktinėje, nors prieš metus tapo asistentu „Toronto Raptors“ klube, kuriame prie jo praėjusią žiemą prisidėjo Marcas Gasolis. S.Scariolo teko labai daug keliauti ir daug dirbti, bet jo ranka labai jautėsi per pasaulio čempionatą.

„Scanpix“ nuotr./Sergio Scariolo
„Scanpix“ nuotr./Sergio Scariolo

Gynybos variantų matėsi daug – Ispanijos rinktinei pavyko izoliuoti pavojingiausius varžovų žaidėjus: Marco Belinelli, Luisą Scolą, Patty Millsą. S.Scariolo sugebėjo perimti idėjų iš NBA ir pritaikyti jas planetos pirmenybėse. Savo žiniomis ir vertybėmis treneris užkopė į aukščiausią viršūnę: per 8 metus su Ispanijos rinktine S.Scariolo jau yra laimėjęs pasaulio čempionatą, tris kartus Europos pirmenybių auksą, Europos pirmenybių bronzą, olimpinių žaidynių sidabrą ir bronzą.

Gynybos specialistai. Čempionatai laimimi ne tik pelnytais taškais, bet ir jų išvengiant. Ispanija šiose pirmenybėse puikiai gynėsi: Sergio Llullas buvo kertinis gynėjas, labai kibus buvo ir Rudy Fernandezas, Victoras Claveras įrodė, kad gali gintis, kai nori. Gynyboje puikus buvo ir Juancho Hernangomezas, Pau Ribas, Ricky Rubio.

FIBA nuotr./Sergio Llullas
FIBA nuotr./Sergio Llullas

Lyderių duetas. Ricky Rubio ir Marco Gasolis buvo du ryškūs lyderiai. Buvo abejojama, ar jie gali užpildyti Juano Carloso Navarro ir Pau Gasolio paliktus batus, bet Kinijoje įžaidėjas ir vidurio puolėjas drauge įrodė savo fantastinį meistriškumą. „Jaučiau, kad tai bus mano čempionatas“, – pripažino R.Rubio.

„Scanpix“ nuotr./Ricky Rubio
„Scanpix“ nuotr./Ricky Rubio

Taip ir buvo. Naudingiausio žaidėjo titulas pasako viską. Rinktinei trūkstant kelių svarbių žaidėjų (S.Rodriguezo, Sege Ibakos, Nikolos Mirotičiaus, Pau Gasolio), R.Rubio pajuto, kad turi padaryti daugiau nei įprastai. Ir jis toks nebuvo vienas.

M.Gasolis išlindo iš savo vyresniojo brolio šešėlio ir visiškai nusipelnė istorinio įrašo: jis tapo žaidėju, kuris per tris mėnesius laimėjo ir NBA, ir pasaulio pirmenybes.

„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis ir Kobe Bryantas
„Scanpix“ nuotr./Marcas Gasolis ir Kobe Bryantas

Atsarginių vaidmuo. Quino Colomas, Xavieras Rabaseda ir Javieras Beiranas pasaulio čempionate žaidė nedaug, bet jie buvo atrankos varžybų didvyriai. Žaidėjai, kaip Pierre'as Oriola, Pau Ribas aukojo savo asmeninius vaidmenis dėl komandinės sėkmės ir dirbo mažiau pastebimą darbą. Toks buvo ir S.Llullas, turėjęs prisitaikyti. Madrido „Real“ žvaigždei teko pradėti rungtynes ant atsarginių suolo, jis žaidė ir atakavo mažiau, tačiau sugebėjo susimenkinti ir būti labai naudingas komandai.

„Scanpix“ nuotr./Ispanijos krepšinio rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Ispanijos krepšinio rinktinė

Fizinė forma. Nuo apačios – aukštyn. Ispanijos rinktinė neatrodė įtikinama pirmajame etape, kai labai sunkiai įveikė Iraną, kurį turėjo vytis po trijų kėlinių. Tačiau Ispanijos rinktinės fizinio pasirengimo treneriai padarė viską, kad komandos sportinė forma kiltų. Svarbiausiose mačuose ispanai dominavo prieš Serbiją, atlaikė du pratęsimus pusfinalyje su Australija, o finale fiziškumu palaužė Argentiną. Komandinis darbas, auksinis darbas.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: Jono Kazlausko atsisakymas, talentai ir nevykę Popo pasiteisinimai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius