Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2016 07 15

Išsklaidyta nežinomybė: suprasti Lietuvos rinktinės ultimatumą ir neigiamą D.Motiejūno atsakymą

Kol JAV visi su nekantrumu laukė Kevino Duranto apsisprendimo dėl tolimesnių karjeros planų, rytinėje Atlanto vandenyno pusėje, Lietuvoje, svarbiausiu tarpsezonio klausimu tapo Donato Motiejūno prisijungimas prie Lietuvos rinktinės. Vakar šioje istorijoje galiausiai buvo padėtas taškas – po Lietuvos rinktinės ultimatumo D.Motiejūnas nusprendė neprisijungti ir nevykti į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.
Donatas Motiejūnas
Donatas Motiejūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Krepšinio analitikas Erildas Budraitis pažvelgė į Lietuvos rinktinės ir D.Motiejūno situaciją ir išsamiai atsakė svarbiausius klausimus. Kodėl Jonas Kazlauskas nebegalėjo laukti ilgiau bei kokius pasirinkimus šioje situacijoje turėjo vis dar be kontrakto esantis D.Motiejūnas.

Kodėl Lietuvos rinktinė negalėjo dar šiek tiek palaukti? Iki olimpinių žaidynių pradžios – dar daugiau nei trys savaitės.

Anot JAV žiniasklaidos, iki šiol D.Motiejūnas, kuris birželio paskutinę dieną gavo kvalifikacinį 4,4 mln. JAV dolerių vertės „Houston Rockets” pasiūlymą, kol kas nesulaukė jokio rimtesnio NBA komandų dėmesio. Tad per dvi savaites – jokio progreso. Tačiau net jei reikalai greitai pajudėtų ir D-Mo potencialiai, pavyzdžiui, pirmadienį sulauktų kitos komandos pasiūlymo, „Rockets”, pagal kvalifikacinio pasiūlymo taisykles, turi dar tris dienas pasiūlyti daugiau nei konkurentai (kas yra prognozuojama) ir pasilikti D.Motiejūną.

Jei kitas klubas pasiūlo daugiau nei nori „Rockets”, ko greičiausiai laukia D-Mo, tuomet prieš sutarties pasirašymą D.Motiejūnas dar turi vykti apsilankyti nuodugnioje naujosios komandos medicininėje patikroje. Kitoks variantas neįsivaizduojamas atsižvelgiant į faktą, kad paskutinė D.Motiejūno medicininė patikra „Detroit Pistons” klube buvo nesėkminga. Tad tai reiškia dar kelias dienas be Lietuvos rinktinės. Tad teoriškai, likusios trys savaitės optimistiškiausiu variantu, jei viskas vyksta greitai ir sklandžiai, virsta dviem. Jei NBA komanda, kaip įprasta, galutinį pasiūlymą suformuotų per savaitę – tuomet D.Motiejūnas su rinktine praleistų tik savaitę.

Taip pat nepamirškite, kad kalbame ne apie Tony Parkerį, o žaidėją, kuris praėjusį sezoną dėl nugaros problemų NBA lygoje sužaidė tik 37 rungtynes, iš kurių tik keturiose peržengė 11 pelnytų taškų ribą. Tada tektų rinktis – į traukinį paskutinę savaitę įšokantis D-Mo, ar NCAA žibėjęs, NBA vasaros lygą paaukojęs, liepos 1-ąją prie rinktinės prisijungęs ir sveikatos problemų neturintis Domantas Sabonis? Jonas Kazlauskas nebeturėjo pasirinkimo – dabar arba „viso geriausio” bent iki kitų metų.

Tačiau D.Motiejūnas galėjo iškart priimti „Rockets” kvalifikacinį pasiūlymą ir visgi žaisti Lietuvos rinktinėje?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stovyklos akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stovyklos akimirkos

Teoriškai, taip. D-Mo galėjo iškart pasirašyti sutartį su „Rockets”, tačiau žvelgiant į visą NBA istoriją, žaidėjai NBA kvalifikacinius pasiūlymus priima labai retais atvejais. Iki 2015 metų tokių buvo tik 20, tad D.Motiejūnas būtų buvęs (o gal ir taps) 21-uoju.

Jei vis dėlto begalinio noro dalyvauti olimpinėse žaidynėse vedinas D-Mo būtų iškart priėmęs kvalifikacinį pasiūlymą, tokiu atveju, atsižvelgiant į traumų istoriją, D.Motiejūnui Lietuvos krepšinio herojaus statusas iki gyvenimo pabaigos – garantuotas. Per visą NBA istoriją dar nė vienas žaidėjas nėra skubėjęs ir sutikęs su kvalifikaciniu pasiūlymu anksčiau nei rugpjūčio pabaiga, kurio vertė būtų bent 1,5 milijonai JAV dolerių. O čia kalbame apie daugiau nei dukart didesnį atlygį – 4,4 mln. JAV dolerių.

Tokio veiksmo – sutikti su kvalifikaciniu pasiūlymu NBA ir žaisti rinktinėje – dar niekas nėra atlikęs.

Anksčiausias virš 1,5 mln. JAV dolerių vertės pasirašytas kvalifikacinis pasiūlymas priklauso Radoslavui Nesterovičiui, kuris 2002 metais su „San Antonio Spurs” dėl 2,4 mln. JAV dolerių sutarties sutarė rugpjūčio 25 dieną. Dar kartą kartoju, tai – anksčiausia kvalifikaciniu pasiūlymu paremtos sutarties sudarymo data NBA istorijoje. Rugpjūčio 25-oji.

Dažniausiai apriboti NBA laisvieji agentai pasiūlymų laukia bent iki rugsėjo-spalio mėnesių ir tik tuomet, nesudominę kitų komandų, dar metams lieka senojoje darbovietėje. Gregas Monroe 2014 metais sutartį su „Pistons” pratęsė rugsėjo 3 dieną, Norrisas Cole’as pernai tai padarė rugsėjo 15-ąją, o 2008-aisiais Benas Gordonas laukė iki pat spalio 1-osios. D-Mo sprendimas dar suprantamesnis atsižvelgiant į tai, kokiais pinigais NBA klubai švaistosi šią vasarą.

Vienintelis standartinis sprendimas šioje situacijoje, galėjęs išgelbėti atgrasančią traumų istoriją turintį D.Motiejūną ir Lietuvos rinktinę, per pirmąsias dvi savaites sulauktas kito klubo pasiūlymas. Arba neregėtas D-Mo pasiaukojimas ir tapimas Lietuvos krepšinio herojumi. Pirmu tokiu herojumi Europos krepšinio istorijoje, kadangi tokio veiksmo – sutikti su kvalifikaciniu pasiūlymu NBA ir žaisti rinktinėje – dar niekas nėra atlikęs.

Ar dėl šios situacijos – NBA komandų nesidomėjimu – kaltas „Detroit Pistons” medicininis patikrinimas ir atšaukti mainai?

„Twitter“ nuotr./Donatas Motiejūnas
„Twitter“ nuotr./Donatas Motiejūnas

Žinoma, D.Motiejūnas buvo didžiausias pralaimėtojas NBA atšauktų mainų istorijoje – nėra tuo abejojančių. Tačiau grįžkime šešis mėnesius atgal, į vasario mėnesį, NBA mainų sūkurį. D.Motiejūnas išmainytas į „Pistons”, nepraeitas medicininis patikrinimas ir atšaukti mainai. Visgi pats nepraeito medicininio patikrinimo faktas – gana retas, bet pasitaikydavęs anksčiau.

2009-aisiais Tysonas Chandleris nepersikėlė į „Oklahoma City Thunder” ir turėjo grįžti į „New Orleans Hornets”. 2011 metais neįsigaliojo Chucko Hayeso ir „Sacramento Kings„ kontraktas. T.Chandleris po dvejų metų tapo NBA čempionu ir vėliau uždirbo papildomus beveik 100 milijonų JAV dolerių. Ch.Hayesas po kelių dienų vietoj 21 mln. kontrakto pasirašė 22,4 mln. sutartį. Su tais pačiais „Kings”, kurie persigalvojo.

Taip pat egzistuoja ne tokie sėkmingi pavyzdžiai – Lucas Mbah A Moute, Gregas Smithas, Briante Weberis. Bet visi jie liko NBA lygoje. Tad pats atskirtas medicininės patikros nepraėjimo faktas apie būsimą D.Motiejūno karjerą mažai ką pasako.

Šioje situacijoje galima nupiešti du ekstremaliausius paveikslus, paremtus „Pistons” teisybės ar melo scenarijais – Lietuvos krepšiniui ir D.Motiejūnui optimistiškiausią ir pesimistiškiausią kelią. Pradėkime nuo pastarojo.

  • Pesimistiškiausias Motiejūno kelias

„Scanpix“ nuotr./Linas Kleiza
„Scanpix“ nuotr./Linas Kleiza

Vasarį D.Motiejūnas „Pistons” medicininę patikrą pavadino pokštu, ir teigė, kad konsultuosis su teisininkais, nes yra „100 proc. sveikas”. Praėjo šeši mėnesiai. D.Motiejūnas į teisininkus nesikreipė, birželio pabaigoje prasitarė apie besitęsiančias nugaros problemas ir pasirodo, kad ilgalaike D.Motiejūno sveikata dvejoja ne tik „Pistons“. Praėjo pirmosios dvi savaitės po „Rockets” kvalifikacinio pasiūlymo – jokio susidomėjimo.

„Pistons” galėjo būti teisūs, o D-Mo, kuris tarp lietuvių išsiskiria puikiais komunikaciniais gebėjimais, savo teisingomis kalbomis bandė gerinti situaciją ir pakelti savo kainą. Nugaros traumos yra labai atbaidančios, o jei trauma visgi rimta ir chroniška, apie ką byloja pastarieji sezonai, karjeros kilimas – neįmanomas. Tą supranta ir D-Mo. Tad prieš grįžtant į Europą dar laukiama paskutinio, kiek įmanoma ilgesnio NBA kontrakto.

Gali būti laukiama net iki sezono Europoje pradžios. Po metų praleistų „Rockets” (ar kelerių metų kitame D-Mo patikėjusiame klube) toliau seks Lino Kleizos žengtas kelias pasirašant kontraktus „už praeities nuopelnus” ir ankstyva karjeros rinktinėje pabaiga. Mažai kas tikėjo, kad L.Kleiza paskutinį kartą rinktinėje žais būdamas 28-erių. Sunkios traumos jaukia planus.

  • Optimistinis variantas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas

Tačiau jei D-Mo visgi sako tiesą, tuomet kur kas realesnis yra optimistinis variantas. „Rockets” D.Motiejūnui visgi pasiūlė 4,4 milijono JAV dolerių. Tie patys, kurie Terrence'ui Jonesui nepasiūlė nieko. Jei D-Mo būtų be penkių minučių baigiantis karjerą NBA, „Rockets” klubas, kuris nėra paramos organizacija ir kuris turi informacijos apie D-Mo būklę daugiau nei bet kas kitas, nesiūlytų nei tų 4,4 mln.

Jei NBA komandos yra tikrai prastai informuotos ir remiasi tik „Pistons” atmestų mainų faktu, D-Mo net ir nesulaukęs pasiūlymų, rugsėjį nuspręs likti Dwighto Howardo netekusioje „Rockets” ir dėl atsiradusių progų bei esančios begalinės motyvacijos sužais geriausią sezoną karjeroje.

Kitą vasarą tapęs neapribotu laisvuoju agentu, anksti (kaip įprasto tokio tipo žaidėjams) pasirašys pelningiausią sutartį Lietuvos krepšinio istorijoje. 2014-2015 metų prieštrauminis D.Motiejūnas 2017 metų vasarą būtų vertas daugiau nei 67 mln. per ketverius metus. Vėliau – po dvejų metų pertraukos grįžimas į Lietuvos rinktinę, Europos čempionatas ir gal 27-o gimtadienio šventimas su medaliu rankoje.

Kaip įprasta „D-Mo” karjeroje NBA, šiuo metu aišku, kad niekas neaišku.

Sekite krepšinio analitiką Erildą Budraitį socialiniame tinkle „Facebook“. Susisiekti su autoriumi galite el. paštu: erildasb@gmail.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius