Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 09 03

Jie tampa varžovais – Domantas Sabonis eina kautis prieš geriausius savo draugus

Gimęs Portlande, krepšinį išmokęs žaisti Ispanijoje, rungtyniaujantis Jungtinėse Valstijose, bet registruotas Kaune ir atstovaujantis Lietuvai. Domantas Sabonis gyvenimo vingiais jau seniai tapo tikru pasaulio piliečiu. Nenuostabu, kad ir jo geriausi draugai yra iš kitos šalies. Ir šiandien jie taps varžovais, kuriuos būtina įveikti – Lietuvos ir Kanados akistata pasaulio čempionate bus ypatinga Domantui Saboniui, Kevinui Pangosui ir Kyle'ui Wiltjerui.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

D.Saboniui buvo 18 metų, kai jis persikėlė iš Malagos į Gonzagos universitetą ir ten sutiko draugišką trejais metais vyresnį vaikiną vardu Kevinas.

K.Pangosui tai buvo paskutinieji metai universitete, tad 2014–2015 m. sezoną jis jau žinojo, ką gali patarti naujokams.

„Jis tuo metu buvo veteranas. Daug kur mane vedė, parodė, kaip ir ką reikia daryti. Smagu buvo turėti tokį kapitoną“, – K.Pangosui iki šiol dėkingas D.Sabonis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kevinas Pangosas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kevinas Pangosas

Nors lietuvis galėjo tęsti karjerą Malagos „Unicaja“, tada jis pasirinko studijas, stiprią krepšinio programą Gonzagoje ir niekada dėl to nesigailėjo.

Komanda susiklijavo, o D.Sabonis puikiai sulipo su vyresniais kanadiečiais – ne tik K.Pangosu, bet ir Kyle'u Wiltjeru, kuris irgi stos prieš Domantą 14.30 val. Lietuvos laiku prasidėsiančiame mače Donguange.

Nepaisant solidaus 208 cm ūgio, K.Wiltjeras universitete pasižymėjo smagia ranka. D.Sabonis matė, kaip jis viename mače sumetė 45 taškus, nors JAV studentų krepšinyje nedažnai pamatysi tokių rezultatyvių rungtynių, kaip prasidėjusiame pasaulio čempionato H grupėje (Australija – Kanada 108:92, Lietuva – Senegalas 101:47).

„Mes jį vadindavome Money Wil“, – apie K.Wiltjerą sakė D.Sabonis. – Nes jis viską įmeta kiaurai. Jis ir per treniruotes žaidimus viską laimėdavo.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Kyle'as Wiltjeras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Kyle'as Wiltjeras

Dar vienas Gonzagos universiteto absolventas Kelly Olynykas iš „Miami Heat“ turėjo būti Kinijoje taip pat. „Tačiau jis patyrė traumą ir negalėjo atvažiuoti“, – Kanadai atstovaujantį vidurio puolėją prisiminė D.Sabonis.

Studijuodamas ir žaisdamas krepšinį Gonzagoje D.Sabonis, K.Pangosas ir K.Wiltjeras jautė, kad kažkada ateis tokia diena, kai jie gali susidurti akis į akį aikštėje.

„Tuo metu mes visi trys žaidėme jaunimo rinktinėse. Pagalvodavome, kad ateityje dar atsidursime ir vyrų krepšinio turnyruose“, – prisiminė D.Sabonis.

Gonzagoje bičiuliais tapusių žaidėjų karjeros nusirito skirtingais maršrutais.

Nepaisant įspūdingų rodiklių NCAA, K.Wiltjerui nepavyko įsitvirtinti NBA (sezonas „Houston Rockets“), Eurolygoje (Pirėjo „Olympiakos“), o po praėjusio sezono Malagos „Unicaja“ (kur D.Sabonis debiutavo būdamas 15-os), aukštasis Kanados puolėjas keliasi į Ankaros „Turk Telekom“ (Turkija).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kyle'as Wiltjeras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kyle'as Wiltjeras

K.Pangoso istorija mums puikiai žinoma – iš „Gran Canaria“ jis perėjo į Kauno „Žalgirį“, kur jis atsiskleidė ryškiausiomis spalvomis per antrą sezoną ir sudarė milijoninę sutartį su „Barcelona“.

Didžiausiais karjeros laiptais lekia D.Sabonis, tapęs NBA klubo „Indiana Pacers“ vienu svarbiausių žaidėjų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domantas Sabonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domantas Sabonis

Nepaisant skirtingų karjerų, valstybių, ypatingas ryšys liko.

„Jie – geriausi mano draugai. Vasaras kartu leidžiame. Ką dar galime pasakyti daugiau?“ – tarė D.Sabonis.

Jis pasakojo, kad su K.Pangosu ir K.Wiltjeru stengiasi susitikti kažkur Jungtinėse Valstijose. Priklausomai nuo atostogų ar treniruočių planų, bet jie ištaiko progą pasimatyti Gonzagoje, Los Andžele, ar dar kažkur.

Dar vienas draugystės įrodymas – D.Sabonio kelionė praėjusį birželį į Barseloną, kur žaidžia K.Pangosas.

„Susirašome sezono metu, o po sezono variau į Ispaniją žiūrėti Madrido „Real“ ir „Barcelona“ rungtynių“, – sakė Domantas.

Jis gerai pažįsta ir kitą Kanados rinktinės įžaidėją Cory Josephą, su kuriuo žaidė drauge „Indiana Pacers“ klube.

Kanados rinktinės trenerio Nicke'o Narse'o asistentu dirba Bradas Greenbergas – treneris klajoklis, dar prieš gimstant Domantui iš Portlando keliaudavęs į Madridą, kad užverbuotų Arvydą Sabonį, nes tuo metu dirbo „Portland Trail Blazers“ štabe.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bradas Greenbergas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bradas Greenbergas

Tačiau porai valandų senos geros istorijos pasislinks į šalį.

D.Sabonis iš visų jėgų pabandys įveikti visus savo draugus ir pažįstamus. Visa Lietuvos komanda būtų ne prieš pakartoti pastarojo pasimatymo su Kanada pasaulio pirmenybėse 2010 metais rezultatą, kai Kęstučio Kemzūros ekipa dviem taškais palaužė Kanadą su dviem lietuviško kraujo turinčiais varžovais – treneriu Leo Rautiniu ir jo sūnumi Andy Rautiniu.

Dabar sulaukus australų pergalės prieš Senegalą ir įveikus Kanadą mūsų šalies rinktinė užsitikrintų bilietą į antrą etapą pasaulio čempionate. Patekimas į Nandzingą garantuotų ir teisę žaisti olimpinės atrankos varžybose.

Kanadai šis mačas reiškia viską – po pralaimėjimo Lietuvai, jų kelionė pasisuktų į Šanchajų paguodos turnyrui dėl 17–32 vietų.

Tad Gonzagos vaikinų trijulės keliai Kinijoje veikiausiai greitai išsiskirs.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: pirmas Lietuvos testas ir nesaugūs užpakaliai
VIDEO: Kanados trenerio prisiminimai: apie darbo pokalbį su Šaru ir J.Valančiūno išskirtinumą
VIDEO: D.Adomaičio mintys apie rungtynes prieš Kanados rinktinę
VIDEO: J.Valančiūnas: nežiūrime, tam ar kitam žaidėjui išspardyti subinę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius