Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 28

Mainų nustebintas Jonas Valančiūnas – apie „Grizzlies“ paaiškinimą ir miegantį milžiną

Vos sužinoję apie NBA rinką sudrebinusius mainus, Jonas Valančiūnas su artimaisiais pradėjo virtualiai keliauti po Naująjį Orleaną. Pasaulio džiazo sostine vadinamas Luizianos miestas dabar taps Lietuvos rinktinės krepšininko namais – po žaidėjų apsikeitimo tarp „Memphis Grizzlies“ ir „New Orleans Pelicans“ komandų 29 metų uteniškis prisidės prie NBA supertalento Ziono Williamsono vedamos komandos – trečiosios per J.Valančiūno karjerą NBA. „Buvo netikėta, nors ir suprantu, kad NBA yra ne tik krepšinis, bet ir verslas“, – išskirtiniame interviu 15min sakė J.Valančiūnas.

Naujasis Orleanas jau mokosi tarti lietuvišką vardą ir pavardę.

„YO-nahs Vah-lahn-CHEW-nas“, – taip savo skaitytojams vadinti komandos naujoką iš Lietuvos patarė didžiausias Naujojo Orleano portalas nola.com.

NBA kelionėje per 19 metų klubo istoriją ryškių laimėjimų vis laukianti „Pelicans“ nuo šiol taps viena labiausiai lietuvių sekamų komandų.

Lietuvos krepšinio rinktinės lyderio atostogos gimtinėje apsivertė, kai šią savaitę nugriaudėjo pirmieji vasaros mainai.

Suprasti akimirksniu

  • „Grizzlies“ sutiko iškeisti J.Valančiūną ir vietoje jo iš „Pelicans“ gavo vidurio puolėją Steveną Adamsą bei įžaidėją Ericą Bledsoe.
  • Klubai taip pat apsikeitė naujokų biržos šaukimais: Memfio klubas atidavė 17-ą ir 51-ą pasirinkimą, o „Pelicans“ atidavė 10-ą ir 40-ą šaukimus.

Iš NBA dugno pakilti trokštantis „Pelicans“ klubas taip taikėsi į du tikslus: išleidęs du žaidėjus su stambiais kontraktais, atlaisvino piniginę naujam pirkiniui šios vasaros rinkoje, kur dairysis gynėjo, o taip pat gavo J.Valančiūną – vieną geriausių NBA vidurio puolėjų.

Galbūt jis taps žadintuvu klubui, kuris turi daug talento ir kurį pats komandos vadovas vadina miegančiu milžinu?

Apie šią savaitę garsiai nuaidėjusius mainus ir trečiąją komandą jo karjeroje 15min kalbėjosi su J.Valančiūnu.

– Jonai, kaip sužinojote, kad esate išmainomas? – 15min paklausė J.Valančiūno.

– Gavau skambutį. Buvo netikėta, nors ir suprantu, kad NBA yra ne tik krepšinis, bet ir verslas.

Nors žinia nebuvo laukta, kartais vis pagalvoji, kad tai gali įvykti bet kada.

Pirmadienį man paskambino „Grizzlies“ generalinis vadybininkas Zachas Kleimanas iš Memfio. Jis pranešė, kad buvo priimtas toks sprendimas.

– Kaip jis paaiškino tokį sprendimą?

– Jis pasakė, kad klubas kuria kitokius planus ir nieko jau nepadarysi.

Nežinau, ar tai buvo žaibas iš giedro dangaus. Vis dėlto „Grizzlies“ yra jauna komanda, kuri vis dar lipdo sudėtį. Aš buvau vyriausias žaidėjas.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

„Grizzlies“ nesitiki laimėti kitais ar dar kitais metais, bet kuria paveikslą kokiems 5–6 metams į priekį. O aš esu savo karjeros pike būtent dabar.

Tikriausiai jie norėjo aukštesnių naujokų biržos šaukimų, žiūrėjo naudos sau, o gal ir man.

O Naujasis Orleanas stato solidžią komandą, kuri galėtų jau dabar varžytis dėl aukštesnių vietų. Jie tikisi gauti neprastą laisvąjį agentą – yra gandų apie Kyle'ą Lowry, minimos kitos garsios pavardės. Manau, kad tai gera padėtis ir man, ir „Pelicans“, o kartu ir „Grizzlies“.

– Kiek ši padėtis panaši į žiemą prieš pustrečių metų, kai iš Toronto persikėlėte į Memfį? Tada iškart gal ir nebuvote labai patenkintas, bet pastarieji sezonai buvo produktyviausi karjeroje, o komanda kovojo dėl atkrintamųjų varžybų.

– Jaučiu, kad tada buvo kitaip. Žinoma, pastarieji dveji metai buvo superiniai.

Memfyje man sekėsi gerai, aš jaučiau iš komandos pasitikėjimą, o treneris su manimi dirbo labai gerai. Negaliu skųstis niekuo.

„Scanpix“/AP nuotr./Ja Morantas ir Jonas Valančiūnas
„Scanpix“/AP nuotr./Ja Morantas ir Jonas Valančiūnas

Tačiau Memfyje žaidžia supertalentingas Ja Morantas, kuris turi nešti komandą į priekį. Greta jo reikia jauno vidurio puolėjo, galinčio ilgai eiti kartu su juo. Tuo metu aš esu savo karjeros pike, kaip sakau: savo penkiasdešimtmetyje.

Man irgi reikėtų komandos, kuri yra pike. Man atrodo, kad viskas yra suprantama. Nėra taip, kad esi kažkam nereikalingas. Tiesiog kiekviena komanda kelia sau skirtingus tikslus – vieni žiūri į ateitį, kaip „Grizzlies“, o kiti – į dabartį. Todėl ir įvyksta mainai.

– Tikriausiai gaila palikti Memfį, kur padėjote augti J.Morantui, Jarenui Jacksonui Jr. ir visai komandai?

– Gaila ar negaila, bet žaisdamas NBA turi tikėtis bet ko. Tokia yra mūsų duona.

Aišku, dabar bus daugiau reikalų – reikės atlikti daug persikraustymo darbų, susipakuoti daug daiktų ir iš Memfio persigabenti į Naująjį Orleaną. Tačiau – tai detalės, smulkmenos. Aš ir toliau žaisiu krepšinį, ką daryti labai mėgstu. Toliau žaisiu NBA ir nėra čia ko gailėtis. Tik daugiau reikalų bus šią vasarą ir tiek.

– Kaip šeima sureagavo į permainas?

– Šeima yra labai svarbi, su ja pirmiausia pradėjome žiūrėti, kas gero Naujajame Orleane, kaip toliau gyvensime, kur gyvensime, kokie bus mūsų naujieji namai. Puolėme žiūrėti iškart.

– Kas būna sudėtingiausia, kai reikia imtis kraustymosi darbų?

– Persivežti daiktus. Tačiau šiais laikais juk nebereikia pačiam gabentis viską rogėmis. Yra kompanijos, kurios tuo užsiima. Nebus itin sudėtinga.

– Kas pirmasis susisiekė su pačiu iš Naujojo Orleano klubo?

– Komandos vadovas Davidas Griffinas iškart susisiekė. Pasikalbėjome, jis iškart pasveikino, sakė, kad yra labai patenkintas, kaip susiklostė mainai, kad jis norėjo manęs komandoje ir labai laukia naujo sezono. Tikrai maloni žinutė iš jo pusės. Man dėl to irgi geros mintys, apie jį esu girdėjęs gerų atsiliepimų

Davidas Griffinas juk dirbo „Cleveland Cavaliers“, o prieš naujokų biržą, kai patekau į Torontą, Klivlando klubas domėjosi manimi, tad mums teko bendrauti anksčiau – įspūdžiai apie jį labai geri.

Suprasti akimirksniu

  • Štai kaip J.Valančiūnas buvo pristatytas Naujojo Orleano sirgaliams miesto portale nola.com:
  • J.Valančiūnas pasitinka 11-ąjį sezoną NBA. Jis buvo pasirinktas penktuoju šaukimu „Toronto Raptors“ per 2011 metų naujokų biržą, kai aukščiau buvo pasirinkti tik Kyrie Irvingas, Derrickas Williamsas, Enesas Kanteras ir Tristanas Thompsonas.
  • 29 metų J.Valančiūnas profesionalo karjerą pradėjo Lietuvoje 2008 metais (Vilniaus „Ryte“). Tai bus trečioji NBA komanda, po 7,5 sezono „Toronto Raptors“ ir 2,5 sezono „Grizzlies“ gretose.
  • J.Valančiūnas rinko po 17,1 taško ir 12,5 atkovoto kamuolio (daugiausiai per savo karjerą). Pagal atkovotus kamuolius NBA jį lenkė tik Clintas Capela (po 14,3) ir Rudy Gobert'as (13,5).
  • Jo karjeros rezultatyvumo rekordas yra 34 taškai, tai jis pasiekė tris kartus. Daugiausiai kamuolių per mačą – 24. Daugiausiai blokų – 7. Jis taip pat buvo surinkęs trigubą dublį.

– Kokį įspūdį susidarėte apie „Pelicans“ komandą, kai tekdavo su ja žaisti Vakarų konferencijoje?

– Manau, kad tai stipri komanda, kuri stipriai keičiasi pastaraisiais metais. Du starto penketo žaidėjai išėjo, nežinia, kaip bus su Joshu Hartu ir Lonzo Ballu (jie tapo apribotais laisvaisiais agentais, „Pelicans“ turi teisę gynėjus išlaikyti).

Sunku pasakyti, kaip pasisuks laisvųjų žaidėjų rinka. Tačiau aišku, kad komanda turi žvaigždę Zioną Williamsoną, kuris rodė labai aukšto lygio krepšinį praėjusį sezoną.

„Scanpix“ nuotr./Zionas Williamsonas
„Scanpix“ nuotr./Zionas Williamsonas

Jis gali išplėsti aikštę, imtis žaidimo vienas prieš vieną. Turime superžvaigždę, aplink kurią viskas ir yra lipdoma.

Dabar užduotis komandos vadovams – generaliniam vadybininkui Trajanui Langdonui bei Davidui Griffinui – sukomplektuoti sudėtį ir visas reikiamas detales.

– Kokį įspūdį palikdavo susidūrimai aikštėje su Z.Williamsonu, žinant, kad jis ir sveria (apie 130 kg) daugiau už patį?

– Gal kokiais dviem kilogramais daugiau (šypsosi).

Teko žaisti prieš jį, teko gintis. Tai pareikalavo daug fizinių pastangų, ne kiekvienas žaidėjas gali atsilaikyti prieš jį vienas prieš vieną.

VIDEO: Zion Williamson | 2020-21 Highlights

Tikrai nerealus fiziškai žaidėjas, nerealūs fiziniai duomenys. Jis tobulėja, visa ateitis jam prieš akis. Jei ir toliau taip tobulės, bus vienas svarbiausių lygos žaidėjų.

– O kita komandos žvaigždė Brandonas Ingramas?

– Irgi itin aukšto meistriškumo žaidėjas, daugiau patirties turintis žaidėjas, taip pat rungtyniavęs NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse. Superinis žaidėjas. Jis visiškai kitoks. Su Zionu galima žaisti po krepšiu, o su B.Ingramu galima išplėsti aikštę, jis suteikia kitą braižą.

„Scanpix“ nuotr./Brandonas Ingramas
„Scanpix“ nuotr./Brandonas Ingramas

Turint įvairių žaidimo talentų, kurie gali rungtyniauti labai įvairiai, yra didelis pliusas mums. Tai tik į naudą.

– Ką galėtumėt pasakyti apie jaunuosius „Pelicans“ vidurio puolėjus – Jaxsoną Hayesą ir ispaną Willie Hernangomezą?

– Willie nebe toks ir jaunas (27 metų), jau žaidė NBA šešis sezonus.

Jis padės man dar labiau tobulėti, o aš, tikiuosi, padėsiu jiems žengti tolyn. Abu talentingi, yra sužaidę daug gerų rungtynių. Padėsime vienas kitam.

Suprasti akimirksniu: Galingas „Pelicans“ lyderių duetas:

  • 21 metų 201 cm ūgio sunkusis puolėjas Z.Williamsonas per antrą savo sezoną NBA rinko po 27 taškus, pataikęs 61 proc. metimų.
  • 23 metų 203 cm ūgio lengvasis puolėjas B.Ingramas pelnė po 23,7 taško.

– NBA specialistai kalba, kad žaidžiant su Z.Williamsonu, kuris stipriausias po krepšiu, siekiant suteikti daugiau erdvės, pačiam teks dažniau žaisti prie tritaškio linijos ir atakuoti iš toli, kas pastaraisiais sezonais vyksta vis dažniau ir geriau. Ar taip įsivaizduojate savo vaidmenį naujoje komandoje?

– Dar daug neteko kalbėti su treneriu – tik keliomis žinutėmis susirašėme, pasisveikinome.

Žaidimo planas dar neaptartas, tai – priešakyje. Jei reikės įdėti daugiau darbo prie tritaškio linijos, aš to nesibaidau. Jei bus toks planas, aš jį įvykdysiu.

– Kokia nuomonė apie trenerį Willie Greeną, kuris pakeitė 61 metų Staną Van Gundy? 40-metis W.Greenas, buvęs NBA krepšininkas, laimėjęs du NBA aukso žiedus kaip Steve'o Kerro asistentas „Warriors“, o praėjusį sezoną dirbęs „Suns“ klube, kuris pasiekė NBA finalą. Apie W.Greeną sakoma, kad santykiai komandoje jam svarbiau, nei išpildyti deriniai.

– Aš tą patį girdėjau apie jį – tai žaidėjų treneris, jam santykiai, geras klimatas, atmosfera komandoje yra labai svarbu, jis tam investuoja daug laiko ir pastangų. Tai – sveikintina. Mano nuomonė yra panaši – kai visiems yra smagu, kai gali mėgautis krepšiniu ir derinių išpildymas nebe toks svarbus, nes viskas pavyksta geriau, kai gali mėgautis krepšiniu. Manau, kad jei taip bus, viskas bus gerai.

„Scanpix“ nuotr./Willie Greenas
„Scanpix“ nuotr./Willie Greenas

– Naujojo Orleano klubo istorija, skaičiuojama nuo 2002 metų, sukosi apie Chrisą Paulą (2005–2011 m.), paskui – apie Anthony Daviesą (2012–2019 m.), dabar – apie Zioną Williamsoną (nuo 2019 m.), bet per visą tą laiką klubas tik 7 kartus iškopė į atkrintamąsias kovas ir ten yra laimėjęs vos dvi serijas, o pastaruosius trejus metus nepateko į atkrintamąsias kovas. Kita vertus, komandos vadovas D.Griffinas dabartinę komandą vadina „miegančiu milžinu“. Kokios galimybės jį pažadinti?

– Pamatysime, kai visi susirinksime į treniruočių stovyklą. Popieriuje visi galime atrodyti gerai, bet ar atrodysime gerai ir aikštėje? Galima daug prikalbėti, bet viską lems pasiruošimas, kaip susižaisime. Dar sunku pasakyti, nors pozityvių minčių ir pasitikėjimo savimi turiu daug.

– Gal teko kalbėtis apie miestą ir komandą su ten žaidusiais lietuviais: Arvydu Macijausku, Donatu Motiejūnu ar Dariumi Songaila?

– Tai – ateities klausimai. Pats dar tik dvi dienas žinau, kad teks ten važiuoti. Savo mamai tik vakar pasakiau, kad važiuosiu į Naujajį Orleaną.

– Turbūt žaidžiant rungtynes Naujajame Orleane nebuvo daug laiko susidaryti įspūdžio pačiam apie miestą, kuriame gyvena 390 tūkst. gyventojų ir kuris žymus dėl muzikos gatvėse, kaip ir dėl 2005 metų Katrinos uragano, kuris buvo užtvindęs 80 proc. miesto ir pražudė 1,8 tūkst. žmonių?

– Miestas tikrai turi savo šarmą. Manau, kad jis išskirtinis, jį supa kitokia nuotaika. Aišku, būta nemalonių metų dėl Katrinos uragano, kada nukentėjo labai daug gyventojų.

Tačiau miestas tikrai turi išskirtinio žavesio. Tikrai viskas bus gerai. Neabejoju, kad gyvensime patogiai. Galų gale, važiuoju ten žaisti krepšinį, ne turistauti.

– Ar pastarųjų dienų įvykiai nustūmė giliau į užmarštį olimpinį atrankos krepšinio turnyrą Kaune? Ką sako jau susigulėjusios mintys po Slovėnijai pralaimėto finalo?

– Nežinau, vis dar sunku pasakyti. Tai jau praeitis, laiko neatsuksime, pataisyti nieko negalime. Kažką daryti reikėjo tada.

Aišku, visi norėjome, visi tikėjomės dalyvauti olimpiadoje. Nepasisekė, ką jau padarysi. Tai nėra pasaulio pabaiga. Nemesi juk dėl to krepšinio.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas

– Dabar olimpinėse žaidynėse galima darsyk įsitikinti, koks neuždengiamas yra Luka Dončičius?

– Taip. Tikrai jis afigienai geras žaidėjas. O mums nepasisekė. Kaip nepasisekė jo sustabdyti net Kawhi Leonardui, kaip nesugebėjo jo sustabdyti Argentina ar nesustabdys kita komanda. Tikrai nėra paprasta jį sustabdyti. Tad nėra ką labai ir nagrinėti.

– Ar stebite olimpines žaidynes, gal turite sportininką, už kurį sergate labiausiai?

– Seku krepšinio varžybas, svarbiausius rezultatus, domiuosi komandomis. Išskirtinio sportininko, su kuriuo nuolat palaikyčiau ryšį Tokijuje, neturiu, bet esu patriotas ir man visada malonūs būna lietuvių pasiekimai. Lietuva yra Nr.1, nors vieno atleto išskirti negaliu.

– Kaip manote, kas laimės auksą krepšinyje?

– Bus labai įdomu. Jau kontrolinės rungtynės ir pirmieji rezultatai parodė, kad ten yra gana pajėgių komandų, kurios gali nugalėti. Tikrai nebus taip, kaip būdavo anksčiau, kai amerikiečiai atvažiuodavo ir visiems būdavo aišku, kad jiems atiteks aukso medaliai. Ši olimpiada tikrai ne tokia. Gali ir kitos komandos pasigrumti dėl aukščiausių vietų.

VIDEO: PIKENROLAS: olimpinių žaidynių intrigos, „Ryto“ pirkinių ir „Žalgirio“ taikinių analizė

– Lietuvos rinktinei teks ieškoti naujo trenerio. Ar federacija turėtų pasitarti su žaidėjais, galbūt turite savo nuomonę, kas yra labiausiai vertas būti Dariaus Maskoliūno įpėdiniu?

– Pirmiausia įvyks nemažai pasikeitimų pačioje federacijoje, vyks prezidento rinkimai. Tada bus galima galvoti, kaip bus toliau.

Kandidatų yra pakankamai, jie įvardijami spaudoje, tad nesikartosiu.

– Kas yra jūsų favoritas federacijos prezidento rinkimuose, kur Arvydą Sabonį siekia pakeisti trys kandidatai: Ramūnas Butautas, Vydas Gedvilas ir jūsų buvęs komandos draugas rinktinėje Robertas Javtokas?

– Robertą Javtoką pažįstu geriausiai, nes ne vieną vasarą praleidome atstovaudami Lietuvos rinktinei. Jis tikrai yra rimtas kandidatas, kuris mato krepšinį naujoviškai, jis spėjo įgyti patirties ir dirbdamas Kauno „Žalgirio“ biure. Tai stiprus kandidatas, bet pažiūrėsime, kas įvyks rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius