-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 09 07

K.Kemzūros požiūris: kodėl „Olympiakos“ į rinktinę išleido 7 žaidėjus, o „Žalgiris“ – vieną?

Lietuvos rinktinė šiandien kimba į pasirengimo darbus pasaulio čempionato atrankos rungtynėms, kuriose galės remtis tik vienu Kauno „Žalgiriu“ žaidėju. Kiti rinktinei galintys praversti žalgiriečiai išgirdo klubo rekomendacijas likti rengtis Eurolygos sezonui Kaune. Tuo pat metu Pirėjo „Olympiakos“, kuriame trenerio Davido Blatto asistentu dirba Kęstutis Kemzūra, į kelių šalių rinktines išleido septynis savo žaidėjus.
Paulius Jankūnas ir Kęstutis Kemzūra
Paulius Jankūnas ir Kęstutis Kemzūra

K.Kemzūrai jau kartais išsprūsta žodis „namai“ kalbant apie Atėnus.

32 laipsnių šilumos lepiname Graikijos sostinės priemiestyje Pirėjuje 48 metų kaunietis įniko į darbus su „Olympiakos“ komanda, kuriai dabar yra pats pasirengimo sezono įkarštis.

Būtent dabar pratybas pradeda ir nacionalinės rinktinės, rugsėjo viduryje žaisiančios po du pasaulio čempionato atrankus mačus.

Dalis Eurolygos klubų privėrė duris savo žaidėjams į FIBA varžybas, bet „Olympiakos“ sutiko išleisti septynis.

Giorgis Printezis, Kostas Papanikolaou ir Vangelis Mantzaris padės Graikijos rinktinei, Janis Timma ir Janis Strelniekas keliauja į Latviją, Nikola Milutinovas– į Serbiją, o Saša Vezenkovas – į Bulgariją.

„Davidas Blattas pats daug metų buvęs rinktinės treneris, jis supranta reikalo esmę. Kita vertus, didelio džiaugsmo nebuvo, nes esame nauja komanda, nauji treneriai, mums reikia laiko susižaisti.

Stengėmės kuo daugiau išmokti iš anksto, bet padėtis – sudėtinga.“

Išleidusi septynis žaidėjus į rinktinę „Olympiakos“ net ryžosi pasikviesti keturis sutarčių neturinčius žaidėjus, kurie padėtų Graikijos klubui per turnyrą Andalūzijoje kitą savaitę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Tuo pat metu Kauno „Žalgiris“ galės remtis visais savo žaidėjais, išskyrus Edgaru Ulanovu, kuris išvyko į Lietuvos rinktinę ir padės jai per rungtynes rugsėjo 14 ir 17 dienomis su Kroatija ir Nyderlandais, o prieš tai ir kontroliniame mače Vilniuje šį sekmadienį su Latvija.

Ne tik į rinktinę kviestas Marius Grigonis, bet ir kiti žalgiriečiai Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas, Artūras Milaknis ir Laurynas Birutis galėtų praversti Lietuvos rinktinei, bet jų nacionalinėje komandoje vėl nebus, kaip nebus ir NBA žaidėjų Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio, kurie gavo savo klubų rekomendacijas ruoštis sezonui.

Dėl to ir dėl užsitęsusios nežinios Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis taip neįprastai garsiai klausė per spaudos konferenciją: Pradedu nebesuprasti – kur Lietuvoje yra krepšinis? Vienas iš klausimo neįvardytų adresatų veikiausiai buvo ir Šarūnas Jasikevičius, per atvirą treniruotę pareiškęs, kad žaisti nacionalinėms rinktinėms klubų pasirengimo metu yra nulis logikos, nors žaidėjai ir gali nuspręsti patys.

K.Kemzūra gerai supranta abi puses. Juk jis yra treniravęs net tris nacionalines rinktines – Lietuvos, Latvijos ir Austrijos, o šiuo metu darbuojasi treneriu Eurolygos klube, kuris irgi rengiasi sezonui.

„Lietuvoje mes įprastai mokame išspręsti tokias problemas, bet dabar padėtis paaštrėjo, – pripažino K.Kemzūra. – Abi pusės turi svarių argumentų, abi pusės savotiškai teisios.

Aš manau, kad tokio konflikto, jei galima jį taip pavadinti, nebūtų, jei nebūtų sukurta tokia sistema.“

T.Tumalovičiaus/Krepšinio širdis nuotr./Kęstutis Kemzūra
T.Tumalovičiaus/Krepšinio širdis nuotr./Kęstutis Kemzūra

Dirbdamas Latvijos ir Lietuvos rinktinėse jis nesusidūrė su varžybų langais, nes tuo metu Europos pirmenybės tebebuvo rengiamos kas antrą vasarą, o pasaulio čempionato atrankos rungtynės neegzistavo.

Jis mano, kad verta būtų peržiūrėti FIBA sugalvotą naują sistemą, nes minusų įžvelgia daugiau nei pliusų.

„Mano požiūris – skeptiškas, – FIBA langų modelį vertino treneris, 2010 metais su Lietuvos rinktine pasaulio čempionate laimėjęs bronzą. – Viena vertus, žaidėjai gauna daugiau poilsio vasarą, bet per atrankos varžybas priversti rinktis. Klubas tarsi palieka pasirinkimo teisę, bet ne visi gali atsispirti klubo rekomendacijoms. Naujas žaidėjas galbūt labiau nori įsitvirtinti klube ir labiau paklūsta klubui.“

Todėl K.Kemzūrai nekeista, kad M.Grigonis liko ruoštis sezonui su „Žalgiriu“, nors būta ir kitokių pavyzdžių.

2010-2012 metais Lietuvos rinktinei vadovavęs treneris prisiminė, kaip Rimantas Kaukėnas prieš olimpinį atrankos turnyrą Karakase išskubėjo į pasirengimo stovyklą ir kontrolines rungtynes Hiustone (JAV), nors tam prieštaravo tuometinis gynėjo klubas Sienos „Montepaschi“.

T.Tumalovičiaus/Krepšinio širdis nuotr./Rimantas Kaukėnas ir Šarūnas Jasikevičius
T.Tumalovičiaus/Krepšinio širdis nuotr./Rimantas Kaukėnas ir Šarūnas Jasikevičius

„Italijos klubas tada Rimui rekomendavo nevažiuoti, bet jis atsakė: jūs darykite ką norite, bet aš važiuosiu į rinktinę, – prisiminė K.Kemzūra. – Kita vertus, Rimas buvo Sienos komandos veteranas, įsitvirtinęs žaidėjas, žinojęs klubo požiūrį į senbuvius ir jų norus.“

Dabar K.Kemzūrai labiau keista, kad į rinktines nesuvažiuoja NBA žaidėjai. Ne tik Lietuvos rinktinė, bet ir Ispanija ar Serbija negavo savo ryškiausių žvaigždžių, kuriems čempionatas prasidės spalio pabaigoje.

Kodėl strėlės skrieja tik į Eurolygos klubus? Galbūt NBA turi daugiau jėgos ir įtakos.

„Nenoriu kaltinti, bet NBA žaidėjai neatvažiuoja, nors jų komandos dar nepradėjo pasirengimo sezonui. Galbūt kažkurie rengiasi asmeniškai, bet, manau, su rinktine pasiruošimas būtų geresnis, – dėstė „Olympiakos“ dirbantis lietuvis. – Kodėl strėlės skrieja tik į Eurolygos klubus? Galbūt NBA turi daugiau jėgos ir įtakos.

Kiekviena pusė turi savų argumentų. Nežinau, kurioje vietoje „Žalgiris“ yra neteisus, jei nori, kad M.Grigonis įsilietų į komandą. Ispanijos klubai irgi neleidžia savo žaidėjų į rinktinę, tai ką – jie ne patriotai? Šioje padėtyje nėra tik balta ir juoda.

Paskutinė instancija turėtų būti federacija, kuri turėtų surasti tinkamiausią išeitį.“

Sistemai akivaizdžiai aižėjant, krepšinio valdininkai tyli.

Tai treneris D.Adomaitis kelia klausimus viešai, nors rūpintis žaidėjų surinkimu į rinktinę labiau turėtų Lietuvos krepšinio federacija.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis ir Arvydas Sabonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis ir Arvydas Sabonis

Jos vadovų nuomonės D.Adomaičiui opiu klausimu nesigirdi, ir K.Kemzūra mano, jog ne todėl, kad Arvydas Sabonis ir jo padėjėjai neturi savos nuomonės.

„Jų nuomonė yra, tik jos nepasako. Galbūt tokia taktika“, – svarstė K.Kemzūra.

Jų nuomonė yra, tik jos nepasako. Galbūt tokia taktika.

Jo nuomone, visų šalių federacijos turėtų kalbėti garsiau ir pasakyti, jei naujas modelis nepasiteisino. Tačiau atsargia tyla Europos krepšinio chaose apsigaubė ne vienintelė Lietuvos krepšinio federacija.

Kai kurioms federacijoms tokia sistema tinka – pavyzdžiui, lietuvių varžovai Nyderlandai gali surinkti visus stipriausius žaidėjus, nes NBA ar Eurolygos krepšininkų tiesiog neturi.

„Ačiū Dievui, Lietuva yra krepšinio šalis – neatvažiavo pirmas dvyliktukas, turime kitų gerų žaidėjų. Gal ir ne to paties lygio, bet vis tiek jie atvažiuoja, nuoširdžiai stengiasi ir padeda rinktinei laimėti.

Aišku, paskui ateina tas momentas, kai suvoki, kad vieni padėjo rinktinei, o kiti važiuos žaisti į pasaulio čempionatą“, – kalbėjo K.Kemzūra.

Lynas tarp klubo rekomendacijos ir reikalavimo yra plonas.

Jei žaidėjui ir reikia juo žengti, buvęs Lietuvos rinktinės treneris K.Kemzūra pataria įsiklausyti į save: „Reikia paklausti savęs. Kur labiau noriu būti? Jei esi geras ir sveikas, gali žaisti ir ten, ir ten. Atsakymą turi rasti pats.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius