Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 12

K.Maksvytį domina rinktinės vairas: „Kuo toliau nuo Lietuvos, tuo labiau jos pasiilgstu“

Graikijos klubo pasiūlymą atmetęs Kazys Maksvytis artėjantį sezoną darbus tęs Permėje, bet naujasis 44-ejų specialisto kontraktas su Rusijos klubu „Parma“ yra daug lankstesnis, nei praėjęs. Iš klaidų pasimokęs darbėniškis, kai per pusmetį jam iš po nosies nuplaukė Lietuvos rinktinės ir Kauno „Žalgirio“ pasiūlymai, į naują sutartį įtraukė atitinkamas sąlygas. Kaip portalui 15min patvirtino pats K.Maksvytis, jį domina šiuo metu laisvas nacionalinės komandos vairas.

Kryžkelėje tarp Graikijos ir Rusijos klubų buvęs Kazys Maksvytis galiausiai atmetė Europos taurės Patrų „Promitheas“ kvietimą ir nusprendė likti Permės „Parma“ ekipoje, su kuria sudarė dvejų metų sutartį pagal formulę „1+1“.

Tarp specialistu susidomėjusių klubų šmėžavo ir Atėnų AEK. Pokalbiai su buvusia Jono Mačiulio komanda vyko gana rimti, bet į realų pasiūlymą tai neišaugo.

„Auksinės kartos“ strategas dar birželio viduryje galėjo persikelti dirbti į Peloponeso pusiasalyje įsikūrusį Patrų uostamiestį, tačiau, pasvėręs pliusus ir minusus, K.Maksvytis priėmė sprendimą likti klube, kuriame darbavosi pastaruosius dvejus metus.

Darbai nebuvo nuveikti iki galo. Praėjusį sezoną lietuviškoji „Parma“ FIBA Europos taurės finalo ketverte liko paskutinė, kai traumos išguldė Adą Juškevičių ir Lorenzo Williamsą, tuo metu VTB Jungtinėje lygoje Permės krepšininkai krito ketvirtfinalyje prieš Sankt Peterburgo „Zenit“.

„Vėlai pasirašėme sutartį, nors mes, treneriai, turime tokią taisyklę, jog klubą reikia susirasti dar iki liepos, o kartais – ir iki birželio mėnesio, – 15min pasakojo K.Maksvytis. – Susitarimas su „Parma“ užtruko. Kaip buvo pasirodę ir žiniasklaidoje, labai realus buvo ir „Promitheas“ variantas. Europos taurė, gražus miestas, gana nebloga organizacija... Pagrindinis stabdis, kodėl nesusitarėme, buvo tas, jog negalėjau į Patrus pasiimti savo asistentus. Su jais būtų lengviau savą sistemą įdiegti, o ir morališkai geriau aplink save turėti bendraminčius. Dėl finansinių sąlygų su „Promitheas“ irgi nesusitarėme, nors pasiūlymas buvo rimtas. Jei būčiau sutikęs, galėjau dar birželio viduryje atsidurti Graikijoje.“

Stratego derybos su „Parma“ užtruko. Pirmiausia, tai dėl naujo biudžeto formavimo, kuris kitą sezoną bus gerokai mažesnis. Antra – COVID-19 susirgę ir ilgam dėl to į patalus prigulę klubo vadovai.

„Tikėjausi sutartį pasirašyti 2-3 savaitėmis anksčiau, bet turime tai, ką turime. Džiaugiuosi likdamas Permėje. Visų pirma, tai nenorėjau likti visai be darbo. Mums, treneriams, reikia pertraukų, bet jei tu iškrenti kažkuriam laikui, prarandi ritmą ir pulsą, dėl ko būna sunku sugrįžti į rinką. Pasirašiau sutartį su „Parma“, išsiderėjome sąlygas dėl Lietuvos rinktinės bei galimo išėjimo į Eurolygą po sezono. Bet COVID-19 veikia ir rusus. Grįšiu į kiek sumažinto biudžeto klubą. Bandysime įgyvendinti iškeltus tikslus, bandysime kiek galime labiau optimizuoti komandą“, – pasakojo K.Maksvytis.

VTB-League.com nuotr./Kazys Maksvytis
VTB-League.com nuotr./Kazys Maksvytis

Lietuvos rinktinei reikia naujo generolo, o visus turnyrus su jaunimo rinktinėmis iškovojęs bei vėliau klubiniame krepšinyje Panevėžyje, Klaipėdoje ir Permėje įsitvirtinęs Kazys Maksvytis yra laikomas vienu iš pagrindinių kandidatų užimti po Dariaus Maskoliūno atsistatydinimo atsilaisvinusią kėdę.

„Kuo toliau dirbu nuo Lietuvos, tuo labiau jos pasiilgstu. Reikia sulaukti Lietuvos krepšinio federacijos prezidento rinkimų, bet jei šiandien reiktų atsakyti, tai taip, mane tai domina“, – 15min teigė K.Maksvytis.

Kuriuos strategus darbėniškis mato dar kaip tinkamus vadovaujant nacionalinei šalies komandai?

„Turime daug gerų trenerių, kurie galėtų užimti šias pareigas. Pirmiausia, tai Šarūnas Jasikevičius. Bet jis į šią poziciją neina. Jonas Kazlauskas jau užbaigė savo etapą, tačiau dar turime Rimą Kurtinaitį, Kęstutį Kemzūrą ir tą patį Dainių Adomaitį. Daug kandidatų ir daug gerų trenerių, galinčių perimti rinktinės postą“, – sakė K.Maksvytis.

Permėje dirbantis specialistas turi savo favoritą Lietuvos krepšinio federacijos prezidento rinkimuose, bet jo neįvardino, kadangi yra „treneris, o ne politikas“.

Tačiau jis sutiko, jog rinkimai galėtų įvykti anksčiau, nei kad numatyta pagal dabartinį protokolą – rugsėjo mėnesio pradžioje.

„Nenoriu dalyvauti politikoje. Galbūt šiai federacijai reikia užsibaigti dokumentaciją, jog rinkimai galėtų įvykti? Kiek žinau, visi čempionatai yra pasibaigę – tiek jaunimo, tiek suaugusių. Rinkimai galėtų būti ir paankstinti, bet, matyt, viskas vyks pagal numatytą grafiką“, – mintimis dalijosi treneris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas ir Darius Maskoliūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas ir Darius Maskoliūnas

Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio kėdė tapo tuščia, kai D.Maskoliūno diriguojama komanda atsimušė į Luką Dončičių ir Slovėnijos sieną bei pirmą kartą istorijoje nepateko į olimpines žaidynes.

„Čempionate žais parankesnės komandos, nei prieš kokią teko žaisti, norint ten patekti, – nesėkmingo lietuvių rezultato atrankoje priežastis aiškino K.Maksvytis. – Kitas dalykas – tęstinumas. Manau, kad Darius Maskoliūnas buvo nedėkingoje padėtyje, kai trumpai treniravo rinktinę. Žinome, kaip vykdavo treniruotės – atrankoje žaisdavo vieni žaidėjai, vėliau prisijungdavo kiti. Gaunasi juokingai mažas laikas treniruotėms. Tai ne tokia pati situacija, kai kitose šalyse treneriai dirba ketverius ar aštuonerius metus. Sistema tose komandose kasmet būna panaši, pasikeičia tik vienas ar kitas žaidėjas. Šis faktorius Dariui nepadėjo. Nors kitos komandos irgi turėjo tą patį, bet mums tai nepadėjo.“

Nepanašu, jog FIBA ir Eurolygos karas artimiausiu metu baigsis, tad langų sistema išliks tokia pati. Ar karti pirmtako patirtis rinktinės trenerio poste neatbaidytų Kazio nuo ėjimo į nacionalinę komandą?

„Keli aspektai. Pirmasis – į rinktinę nuėjęs gali prarasti Eurolygos pasiūlymą. Kitas dalykas – visi rinktinės treneriai pradeda su euforija, o užbaigia panašiai. Išskyrus gal tik Joną Kazlauską, kuris atstovėjo ir nesulaukė kritikos. Jis užbaigė gana sėkminga nata, – sakė K.Maksvytis. – Eiti į rinktinę rizikos yra. Jei imtume kitus pavyzdžius, Ramūną Butautą ar Dainių Adomaitį, jie etapus rinktinėje užbaigė blogomis emocijomis. Situacija nedėkinga, kaip ir Dariui Maskoliūnui, tektų per kelias savaites reikia surinkti kolektyvą ir iškart dirbti. Žaisti rungtynes, kurios lemia patekimą į pagrindinius turnyrus. Pradžia yra sudėtinga. Situacija tarp FIBA ir Eurolygos nėra gera, o kas tarp jų kaltas, aš nežinau.“

VTB-League.com nuotr./Kazys Maksvytis ir Gintaras Kadžiulis
VTB-League.com nuotr./Kazys Maksvytis ir Gintaras Kadžiulis

Jau rugsėjo 13-ąją dieną „Parma“ pradės žygį FIBA Čempionų lygos atrankoje, tad Kaune būnantis strategas Lietuvą paliks po mėnesio, rugpjūčio pradžioje.

Iki tol – daugybė darbų. Permės klubas šiuo metu yra susisiejęs su 6 žaidėjais, tarp kurių – ir lietuviai Adas Juškevičius bei Eigirdas Žukauskas, tad K.Maksvyčiui reikia atsiraitoti rankoves ir pradėti rinkti žaidėjus.

„Pasakysiu atvirai, sutartį pasirašiau prieš kelias dienas, tad žaidėjų rinkoje dalyvavau pasyviai, – pasakojo strategas. – Dabar kibsime į komandos komplektavimo darbus. Reikės perimti seno gero draugo Virginijaus Šeškaus modelį, kurį naudojo Prienuose, kai žaisdavo 7-8 žaidėjų rotacija. Kiek supratau, Permėje 12 lygių žaidėjų šįmet surinkti gali būti per sudėtinga.“

Kaip 15min teigė A.Juškevičius ir E.Žukauskas, artėjantys metai lietuviams Permėje gali tapti „paskutinio šokio“ sezonu. Tuo metu baigsis galioti krepšininkų kontraktai, o su sėkmingu sezonu jie tikisi kilti į viršų.

„Gali būti sunku padaryti „paskutinį šokį“, nes mažėja biudžetas, – šyptelėjęs teigė K.Maksvytis. – Jis tikrai bus mažesnis nei pernai, gal net ir užpernai. Bet reikės kažkaip optimizuoti jėgas ir bandyti išspausti maksimumą. Galbūt teks žaisti mažesne rotacija. Jei galime mus pavadinti pagal „paskutinio šokio“ herojus, gali būti, kad po kito sezono iš Permės visi išsiskirstysime.“

K.Maksvytis patvirtino 15min informaciją, jog Permės klubo akiratyje yra ir prisikėlimo sezoną Kėdainiuose ir Utenoje sužaidęs įžaidėjas Vaidas Kariniauskas, kuris taip pat domina ir Vilniaus „Rytą“ bei Bilbao „RETAbet“ ekipas.

„Mūsų probleminės pozicijos yra įžaidėjo ir vidurio puolėjo. Taip, mes žiūrime į tai poziciją ir lietuvius. Galiu patvirtinti, kad susidomėjimas Vaidu yra, bet jis nėra pažengęs. Kiek žinau, Vaidu domisi ir Vilniaus „Rytas“, ir Ispanijos komanda, – pasakojo Permės klubo vairininkas. – Rinka tik atsivėrė, negaliu sakyti, kad jau nuveikėme kažkokius didelius darbus. Vėluojame su komplektacija, bijau, kad tai neužsitęstų, nes galime turėti nemalonių pasekmių. Jau rugsėjo 13-ąją žaisime pirmąsias FIBA Čempionų lygos atrankos rungtynes. Sezonas paankstėja dvejomis savaitėmis, vadinasi, turėsime anksčiau įgauti gerą sportinę formą.“

VIDEO: PIKENROLAS: E.Ulanovas „Žalgiryje“, Ž.Skučo demonai ir kylanti Lietuvos žvaigždė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius