Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 04

Kantrybės dėl Lietuvos rinktinės prašantis Vladas Garastas sukritikavo FIBA

Vladas Garastas kantriai stebėjo Lietuvos rinktinės žaidimą pasirengimo ciklo metu. Nors jo pabaigoje lietuviai per ketverias rungtynes patyrė tris pralaimėjimus, 1992–1997 m. nacionalinei komandai vadovavęs legendinis treneris nepuola kalbėti apie žaidimo spragas. „Niekada nereikia daryti skubotų išvadų“, – tikina 83-ejų V.Garastas. Kalbant apie kritiką, jis daugiau ką turėjo pasakyti apie tarptautinį krepšinį valdančią FIBA.
Vladas Garastas
Vladas Garastas / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Kantrybės!

Lietuvių pralaimėjimai kroatams (59:72), turkams (53:71) ir graikams (62:67) Jonui Kazlauskui padėjo pamatyti pagrindines žaidimo spragas, bet tikrojo komandos pajėgumo jie neatspindėjo.

V.Garastas nebuvo linkęs pernelyg gilintis į žaidimo niuansus, nes pasak jo, į pasirengimo ciklą nereikėtų žiūrėti labai rimtai.

„Nenoriu nagrinėti žaidimo, nes viskas dar keisis, – 24sek.lt teigė V.Garastas. – Žmonės kalba, kad nuvažiavo, pralaimėjo, dabar bus kažkas blogai ir taip toliau... Bet viską sprendžia galutinis rezultatas. Viską. Kažką konkrečiau bus galima vertinti po pirmojo etapo. Manau, kad žaidimas gerės su kiekvienomis rungtynėmis. Tada pamatysime konkretesnį žaidimo braižą.“

Tai, kad į olimpiadą patenka tik dvi Europos komandos, yra FIBA kaltė. Jie naikina Europos krepšinį. Ten susirinkę „veikėjai“.

V.Garastas palinkėjo krepšininkams sėkmės ir sugrįžti su kelialapiu į Rio de Žaneirą.

„Būtų labai gražu, jei žaistume finale. Jei ne, bus kitas kelias patekti į olimpines žaidynes – FIBA palengvino atranką. O per tą laiką gali įvykti labai daug pasikeitimų.“

Kalbėdamas apie pasikeitimus, V.Garastas liaupsino jaunąją kartą. LKF garbės prezidento teigimu, per metus dar labiau patobulės Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis, sugrįš dėl traumos šiemet į rinktinę neatvykęs Donatas Motiejūnas.

„Turime daug potencialo. Dangus virš mūsų krepšinio nėra apsiniaukęs. Jis gana šviesus“, – tikino V.Garastas.

Tačiau kur kas daugiau debesų jis įžvelgia virš FIBA organizacijos.

„Naikina Europos krepšinį“

Tiesiai į 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes pateks Europos čempionato finalininkai. 3–7 vietas užėmusios ekipos dalyvaus kitų metų liepos 5–10 d. vyksiančioje olimpinėje atrankoje. Jei viena iš dalyvių bus atrankos turnyro organizatorė, į atranką pateks ir aštuntąją vietą užėmusi Europos čempionato komanda.

FIBA nuotr./Olimpinių žaidynkų atranka
FIBA nuotr./Olimpinių žaidynių atranka

Europiečiai gaus didžiausią olimpinės atrankos kvietimų skaičių, bet V.Garasto FIBA požiūris į Europos krepšinį netenkina.

„Tai, kad į olimpiadą patenka tik dvi Europos komandos, yra FIBA kaltė. Jie naikina Europos krepšinį. Ten susirinkę „veikėjai“, – pareiškė V.Garastas. – Argi Afrikos krepšinis prilygsta Europos? Iš ten tiesiai į olimpiadą patenka viena, o iš Europos – dvi komandos. Parodykite Afrikos krepšinį pasauliniu mastu, kur jie nuėjo.“

Pavyzdžiui, pernykščiame pasaulio čempionate Ispanijoje nė viena Afrikos komanda nepateko į ketvirtfinalį. Vienintelis Senegalas įveikė grupės barjerą, bet aštuntfinalyje beviltiškai 56:89 nusileido ispanams.

Tuo tarpu trys iš Europos komandų, Serbija, Prancūzija ir Lietuva, pateko į pusfinalį ir užėmė 2–4 vietas. Ketvirtfinalyje šešios iš aštuonių komandų buvo iš Europos.

„Europiečiai šioje situacijoje – nuskriausti“, – neabejoja V.Garastas.

2012-ųjų olimpinėse žaidynėse dalyvavo penkios Europos komandos, nes britai buvo žaidynių šeimininkai.

Į ketvirtfinalį pateko keturios Europos rinktinės (grupės barjero neįveikė vieninteliai britai. – Red. past.), o iš afrikiečių į kitą etapą neprasibrovė nei Nigerija, nei Tunisas.

„Anksčiau tiesiai į olimpines žaidynes patekdavo keturios komandos, o dabar – dvi. Šitiek komandų, o patenka tik dvi... Pasaulio krepšinyje reikia pasikeitimų, bet jų nėra. Kaip vyko turnyras su dvylika komandų, taip ir vyksta. O kenčia kitos rinktinės“, – atsiduso V.Garastas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius